Tips! Bij het kopen van een tweedehands auto (occasion)
Bedenk van tevoren goed wat je wilt. Een tweedehands auto of een nieuwe auto. Een tweedehands auto is meestal goedkoper, maar vergt meer onderhoud dan een nieuwe auto. Ook is het belangrijk dat je weet wat voor type model auto je aan wilt kopen. Neem de tijd bij het beslissen wat voor model type auto je wilt aanschaffen. Koop nooit overhaast een auto, kijk om je heen waar je interesse naar toe gaat, en informeer eventueel bij mensen die dezelfde auto rijden. Als je er uit bent wat voor model type auto je wilt, ga je kijken wat het aanbod van deze auto is. Daarmee wordt de prijs ook zichtbaar en kan je qua bouwjaar en prijs kijken of het in het budget valt. Mocht de auto te duur uitkomen en je wilt om die reden toch naar een andere auto willen kijken ga je opnieuw gericht zoeken op de volgende auto. Als je gericht zoekt wordt het duidelijk aan welke dagwaarde van de auto je moet denken en met welke eventuele opties, zoals bijvoorbeeld elektrische ramen of airco. Als je in het wilde weg gaat zoeken zie je door het ruime aanbod in types en modellen door de bomen het bos niet meer. Kortom het zoeken en beslissen tot het aankopen van een tweedehands auto kan erg veel tijd in beslag nemen.
Tips bij het kopen van een gebruikte auto
-
Doe onderzoek voor je bij een autodealer naar binnen stapt. Google de naam van de garage om eventuele ervaringen van andere mensen te lezen. Raadpleeg vrienden en kennissen die veel van auto’s weten en kijk op internet om prijzen en kwaliteit te vergelijken. Laat je niet onder druk zetten. Een auto kopen is niet iets wat je in een impuls doet.
-
We kennen uitspraken als, dit is een wagentje dat altijd in de garage heeft gestaan en alleen gebruikt werd om de boodschappen mee te doen. Een autodealer zal er alles aan doen om jou een van zijn auto’s te verkopen. Geloof hem nooit op zijn woord en laat je niet verleiden door de glimmende lak, de mooie bekleding op de stoelen of die flitsende velgen. Dit zegt helemaal niets over de motorische staat van de auto!
-
Let op de garantie. Zeker bij een tweedehands auto is het belangrijk te weten of er een Bovag garantie op zit voor zes maanden. Op bovag.nl kun je meer lezen over deze garantie op tweedehands auto’s.
-
Controleer eventueel of er niet gesjoemeld is met de kilometerstand van een tweedehands auto. Zit er een Bovag garantie op dan is die gekoppeld aan de Nationale Autopas (NAP). Hiermee kun je inzage krijgen in de kilometerhistorie en weet je dus bijna zeker dat er niet geprutst is met de kilometerstand. Wij zeggen bijna zeker omdat naar ons idee het NAP niet geheel waterdicht is.
-
Wat ook belangrijk is bij de aanschaf van een tweedehands auto is de vraag of hij altijd goed onderhouden is. Zo ja, dan moet dat altijd netjes genoteerd staan in het onderhoudsboekje.
-
Wil je een nieuwe auto kopen en je oude auto daarop inruilen, ga dan niet klakkeloos akkoord met de geboden inruilprijs. Laat je oude auto bij verschillende dealers taxeren en kijk op internet wat er voor een vergelijkbare auto gevraagd word. Zo krijg je een goed beeld van wat hij waard is. Heb je niets in te ruilen dan heb je altijd recht op een korting van de netto catalogusprijs. Onderhandelen dus!
-
Behalve over de prijs kun je ook onderhandelen over extra’s. Wil je per se een bepaalde kleur, maar moet je daarvoor meer betalen, laat dan doorschemeren dat je die auto echt heel graag wilt, maar dan alleen in die kleur en dat je niet van plan bent er meer voor te betalen.
-
Wellicht is het ook handig om iemand mee te nemen die verstand heeft van auto’s. Zeker als het om een tweedehands auto gaat.
Informatie kenteken of chassisnummer / identificatienummer check
-
Het schadeverleden: heeft een auto in het verleden schade gehad en zo ja, wat was de aard van de schade.
-
De kilometerstand: klopt de kilometerstand van een auto of is de kilometerteller terug gedraaid?
-
Het aantal vorige eigenaren: hoeveel eigenaren heeft een voertuig gehad? Zijn dit er veel of is deze van de eerste eigenaar?
-
De waarde: wat is een auto waard? Wordt er teveel gevraagd voor een auto? Of voor welke prijs kunt u uw auto verkopen.
-
Vanuit Duitsland ingevoerde auto kopen invoeren en controleren.
-
Vanuit België ingevoerde auto kopen invoeren en controleren.
Onderwerp gerelateerde artikelen
Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.
autoverleden.nlZelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!
OBDwarenhuis.nl