Wat doet een autosloperij met uw oude of schadeauto? Hoe gaan autosloperijen in zijn werk

De autosloperij: Een auto is rijp voor de sloop als deze niet meer te verkopen of total loss gereden is. In Nederland is de gemiddelde levensduur van een auto 14,6 jaar. De laatste jaren stijgt deze gemiddelde levensduur. Een auto verandert in een sloopauto (of schadeauto) na een ongeval, maar ook door verwaarlozing of achterstallig onderhoud. Deze sloopauto’s of autowrakken komen over het algemeen terecht op de schroothoop. In Nederland zijn er in 2002 ongeveer 300.000 auto’s naar de autosloop gebracht.

Recycling van sloop auto’s

88% van deze sloopauto’s is gerecycled door bedrijven die aangesloten zijn bij Auto Recycling Nederland (ARN). Begin 1990 telde Nederland ongeveer 2400 autosloperijen. Dit aantal is verminderd vanwege een overheidsbeleid. In 1995 is het aantal gestabiliseerd tot ongeveer 800 autosloperijen met een vergunning. Daarvan sloten 264 bedrijven zich aan bij de ARN.

Sloperijen demonteren uw sloopauto. Dat wil zeggen dat gebruikte auto onderdelen uit uw auto gehaald worden en opnieuw verkocht worden. Op deze manier kunnen andere consumenten op een eenvoudige manier goedkopere (gebruikte) auto onderdelen aanschaffen. Uiteraard is het ook beter voor het milieu. De autosloperij recyclet namelijk ongeveer 85% van het gewicht van een auto. Verwijderingsbijdrage Wie een nieuwe auto aanschaft, betaalt een verwijderingsbijdrage. Deze bijdrage wordt betaald bij de afgifte van het kentekenbewijs. Al deze verwijderingbijdrages komen terecht in de pot van ARN. ARN betaalt vanuit deze pot de verwijderingpremies aan autosloperijen. De verwijderingsbijdrage geldt voor motorvoertuigen met minimaal 4 wielen. Het ledig gewicht in combinatie met het laadvermogen van het motorvoertuig mag de 3.500 kilogram niet overschrijden. De verwijderingsbijdrage geldt niet voor klassieke auto’s. Dat zijn auto’s die ouder zijn dan 25 jaar. Personenauto’s die ouder zijn, worden gezien als cultureel erfgoed. Tevens betaalt u geen verwijderingsbijdrage als u zelf een auto importeert uit het buitenland. Bron: Autosloperij.nl

Onderwerp gerelateerde artikelen

omkatten auto
Omkatten auto's: Is de aankoop van de auto uit je dromen uiteindelijk een nachtmerrie, Wees alert ! stel je voor dat de auto waar je naar opzoek bent steeds boven je budget uitkomt en opeens kom je deze op internet tegen maar dan duizenden euro's goedkoper. De koop is afgesloten en je rijd er met veel plezier en een goed gevoel mee rond. Tot de politie aan de deur komt Lees hier meer over omkatten auto.
dagwaarde
Dagwaarde auto: Bij het opzoek gaan naar een nieuwe of tweedehands auto is vaak de eerste vraag , wat is mijn eigen auto nog waard. Daarbij is vooral de leeftijd van de auto en het aantal gereden kilometers bepalend. Maar ook het vraag en aanbod aspect telt hierbij mee. Een zware auto of grote diesel is over het algemeen minder populair dan een kleine zuinige auto. Daarnaast Lees hier meer over dagwaarde auto bepalen.
verschil motorolie
Prijs en kwaliteitsverschil motorolie: Het prijsverschil van motorolie kan erg groot zijn. Een altijd vrij dure motorolie is de longlife motorolie. Maar zo als de naam het al zegt, hoeft deze olie minder snel ververst te worden. Kijk altijd welke motorolie voor je auto wordt voorgeschreven. Het gebruik van verkeerde motorolie kan voor de motor ernstige gevolgen Lees hier meer over het verschil van dure en goedkope motorolie.
occasion
Aanschaf occasion: Zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dat een auto kopen toch best lastig is. Maar ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk van tevoren goed wat je wilt. Een tweedehands auto of een nieuwe. Een tweedehands auto is meestal goedkoper, maar vergt meer onderhoud dan een nieuwe wagen.Wil je een nieuwe auto kopen en je oude auto Lees hier meer over aanschaf occasion.
Kosten auto onderdelen
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
aanschaf occasion
Tips aanschaf occasion - oldtimer: Een occasion kopen is natuurlijk een prachtig moment. Maar, liever geen kat in de zak. Als je dat wilt voorkomen is het zaak om als het ware een complete checklist af te lopen waarbij op allerlei punten gelet wordt. Helaas is het onderstaande verhaal natuurlijk niet volledig, maar het biedt wellicht een goed eerste handvat. Sla de proefrit Lees hier meer over aanschaf occasion.
kentekenplaat nummerplaat
Nieuwe kentekenplaat nummerbord: Nieuwe kentekenplaten kunt u uitsluitend aanschaffen na overlegging van een geldig legitimatiebewijs en het originele kentekenbewijs deel I (deze word afgestempeld na verkrijging van een set nieuwe platen) en deel II. Ze zijn verkrijgbaar bij circa 320 erkende fabrikanten van kentekenplaten Lees hier meer over kentekenplaat - nummerbord vernieuwen.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl