Veilig rijden met de juiste schoenen:

Je hebt er misschien nog nooit echt over nagedacht, maar het is voor je eigen veiligheid en de veiligheid van anderen belangrijk om het juiste schoeisel te dragen tijdens het autorijden. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je gaat autorijden. Deze schoenen kun je het beste dragen tijdens een ritje waarbij jij achter het stuur zit.

Liever geen slippers

We beginnen met het schoeisel datje beter niet kunt dragen tijdens het rijden: de slipper. Rijden met slippers kan om verschillende redenen gevaarlijke situaties veroorzaken. Zo kan de slipper namelijk dubbelklappen tijdens het rijden of achter het pedaal blijven hangen. Daarnaast heeft het dragen van slippers invloed op je remafstand. Uit onderzoek van de universiteit van Leeds blijkt dat je 1/10 seconde verliest als je van pedaal wisselt met slippers aan en minder kracht kunt geven bij het indrukken van het rempedaal. Bij een snelheid van 90 km/u wordt de remafstand hierdoor 7,5 meter langer. Het valt af te raden om dan maar op blote voeten te rijden, omdat je dan minder grip hebt op het pedaal.

In Nederland is het niet verboden om op slippers of op blote voeten te rijden, maar in andere Europese landen kun je hier wel een boete voor krijgen. Zo is het in Spanje en in Frankrijk volgens de wet verboden om te rijden met dit schoeisel en kan dit ook ernstige gevolgen hebben met betrekking tot de dekking van de verzekering in het geval van een ongeluk.

Veilig-rijden

Schoenen met dunne zool

Het beste draag je schoenen met een dunne zool tijdens het autorijden. In Engeland wordt vaker onderzoek gedaan naar de invloed van schoeisel op rijgedrag. Gegevens van het Engelse Stylespring wijzen uit dat het ook belangrijk is dat de schoen goed ventileert en de enkel vrij is. Hierdoor kan je voet goed bewegen. Het Engelse automerk Jaguar is een aantal jaar geleden zelfs de samenwerking aangegaan met schoenenfabrikant Oliver Sweeney om stijlvolle en geschikte schoenen te ontwerpen voor het autorijden. Uiteraard kies je voor goed passende schoenen die niet te groot zijn en die comfortabel zitten. Schoeisel met een hoge hiel voorkomt dat je voet uit de schoen kan glijden. Om de pedalen goed te voelen onder je voeten is het verder belangrijk dat de schoenen geen hak hebben.

De rest van je outfit

Je kunt die mooie pumps dus het beste in de kast laten staan als je een stukje gaat rijden. Wat kun je nog meer doen om de veiligheid in de auto te verhogen? Naast het dragen van ongeschikt schoeisel valt het af te raden om met een dikke winterjas achter het stuur te stappen. Deze kan er namelijk voor zorgen dat je niet optimaal vastzit in de gordel, waardoor deze niet goed meer werkt en je bij een ongeluk of noodstop van de stoel kunt vliegen.

Onderwerp gerelateerde artikelen

beslagen autoruit
Vocht in de auto – beslagen autoruiten: Een probleem wat we toch vaak zien is auto’s met veel tot zeer veel vocht aan de binnenkant van de ramen. De reden van de beslagen ramen is natuurlijk dat het vocht in de auto niet weg kan en tegen de binnenkant van de ramen condenseert. Wat is de oorzaak van al dat vocht en wat kunnen we er tegen doen? Vocht Lees hier meer over beslagen autoramen.
airbags
Airbags en de Auto: Momenteel wordt er door de constructeurs en de toeleveranciers druk gewerkt aan nieuwe ontwikkelingen. Men stelt vast dat steeds meer wagens standaard uitgerust worden met verschillende airbags, die ook bescherming kunnen bieden in geval van een zijdelingse aanrijding. Ook veiligheidsgordels zullen kunnen worden uitgerust met een klein luchtkussen Lees hier meer over de auto en airbags.
airco
Auto en Airco: Een auto airconditioning systeem is op het natuurkundige principe van een warmtepomp gebaseerd. De belangrijkste component van een airco is een compressor die via een aandrijfsnaar en een magneetkoppeling door de motor van de auto wordt aangedreven. Deze compressor transporteert via de in de airco circulerende koelvloeistof de warmte uit het Lees hier meer over airco in de auto.
ruitenwisser
Ruitenwissers: Goed zicht begint met een schone ruit. Daarom is de conditie van de ruitenwissers van groot belang. Om goed zicht, ook bij slecht weer, te garanderen, is het verstandig om uw ruitenwissers regelmatig te controleren en bij slijtage te vervangen. Bosch is één van de grootste producenten van ruitenwissers en wisarmen op wereldvlak. De producten worden geleverd Lees hier meer over ruitenwissers.
onderhoudsboekje
Onderhoudsboekje en onderhoud: Het technisch bijhouden van de auto is erg belangrijk. Zo moet de auto bij een bepaalde kilometerstand of na een bepaalde periode zijn inspectiebeurt of onderhoudsbeurt ondergaan. Als het onderhoudsboekje goed bijgehouden is kunt u daar de onderhoudsgeschiedenis in terug vinden. We zien echter Lees hier meer over het onderhoudsboekje en interval auto onderhoud.
reparatie voorruit
Reparatie voorruit: Bij een voorruitschade wordt eerst gekeken naar de omvang en de soort beschadiging. Is het sterretje niet groter dan een 2 Euro muntstuk (3,5 cm doorsnede), dan kan de beschadiging vrijwel altijd perfect gerepareerd worden. Is de beschadiging groter dan een 2 Euro muntstuk (3,5 cm doorsnede), dan kan de beschadiging vrijwel altijd perfect Lees hier meer over reparatie voorruit.
airco teken
Auto airco controleren en/of bijvullen: De auto airco is een gesloten compressor die via de multiriem wordt aangedreven. In het airco systeem bevindt zich koudemiddel en compressorolie. Deze worden onder hoge druk ingebracht en gecontroleerd. De compressorolie (speciale airco olie) wordt door het koudemiddel meegenomen en draagt zorg voor de nodige smering Lees hier meer over bijvullen auto airco.
carport
Carport of garage: wat is de beste manier om je auto te stallen? Met een carport of garage bescherm je jouw auto tegen de elementen. Hierdoor blijft je auto er mooier uitzien en behoudt je auto meer van zijn waarde. Er zijn verschillende manieren waarop je jouw auto kunt stallen op een overdekte parkeerplek. Wat is eigenlijk de beste optie: een carport of garage? Lees meer over carport of garage.
Spotify auto
Op deze manieren kun je Spotify streamen in de auto: Het is fijn als je in de auto naar je eigen favoriete muziek kunt luisteren. Tegenwoordig maakt niemand meer gebruik van cd’s, maar stream je jouw muziek. In huis of als je buiten aan het chillen bent met je vrienden, stream je eenvoudig met een Bluetooth luidspreker. In de auto zijn er een aantal Lees meer over Spotify streamen in de auto.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl