Veilig autorijden met de juiste en in goede staat verkerende autobanden

Autobanden zijn bijna net zo belangrijk als de remmen van uw auto. De werking van een autoband is in principe niets meer dan het samenpersen van lucht. Waardoor het volume kleiner en de druk groter word. Autobanden hebben door het remmen en het door het maken van bochten veel te verduren. Daarbij is het natuurlijk wel van belang dat de juiste autobanden gebruikt worden. Denk daarbij aan winterbanden en zomerbanden. Zo zal de winterband bij lage temperaturen en sneeuw meer grip hebben. Deze zelfde autoband zal in de zomermaanden door de andere samenstelling van het rubber vele malen sneller slijten. Er van uitgaande dat de juiste banden onder uw auto gemonteerd zijn, is het van belang dat deze autobanden in goede conditie verkeren.

Conditie autobanden

Qua conditie autoband is het als eerste belangrijk dat er voldoende profiel op de band aanwezig is en de banden bijvoorbeeld niet schuin afgesleten zijn. Maar ook de juiste bandenspanning is natuurlijk erg belangrijk. Het advies is dan ook je autobanden regelmatig te controleren of te laten controleren op bandenspanning, profiel diepte en haarscheurtjes. Als een autoband te ver of schuin is afgesleten kan dit bijvoorbeeld bij een grote hoeveelheid regenval voor aquaplaning zorgen. Bij schuin afgesleten autobanden staan de wielen niet meer op de juiste manier afgesteld en zal de auto uitgelijnd moeten worden. Het is erg belangrijk dat de juiste autobanden voor de juiste auto besteld worden zo heb je bijvoorbeeld banden die tot een bepaalde snelheid gebruikt mogen worden. Als u tweedehands autobanden aanschaft, dus het gevaar dat deze banden niet echt geschikt zijn voor uw auto. Ook handig om te weten is dat er buiten zomer en winterbanden all season banden bestaan. Deze mogen over het algemeen ook gebruikt worden in landen waar winterbanden verplicht zijn. U begrijpt hoe belangrijk de keuze van autobanden is!

zomerbanden

APK - autobanden en autoverzekering

Ook tijdens een APK worden de autobanden grondig gecontroleerd. Natuurlijk wil elke automobilist veilig onderweg zijn, en zeker niet door eigen toedoen een ongeval veroorzaken. Als u bij een ongeval met autobanden rijd, die tijdens een APK afgekeurd zouden zijn, kan dit zelfs problemen geven met uw autoverzekering. Als u bij een autoverzekering uitgebreide informatie of advies wilt opvragen, adviseren we zeker een kijkje bij Allsecur te nemen. Naast een autoverzekering bieden ze diverse extra’s, zoals geen eigen risico en een vrije reparatiekeuze. Bekijk alle mogelijkheden en voordelen op Allianz Direct

Onderwerp gerelateerde artikelen

krik punt auto
Hoe verwissel je een lekke autoband: Altijd vervelend om met een lekke band langs de weg te komen staan. maar ja, we willen toch verder rijden dus zal deze (tijdelijk) gerepareerd of verwisselt moeten worden. Opzich wel grappig dat men altijd spreekt over het verwisselen van een autoband terwijl je eigenlijk de velg wisselt met daaromheen een autoband. In de Lees hier meer over verwisselen autoband.
sneeuwkettingen spikes autosock
Sneeuwkettingen spikes autosock: Ga je op wintersport met de auto, is het dan wel of niet verplicht sneeuwkettingen bij je te hebben? kijk hieronder welke regels voor welke landen gelden. Bij eventuele aanschaf van sneeuwkettingen moet je goed op de maat letten. Deze maat moet overeenkomen met de maat van de banden. Zijn de kettingen te groot Lees hier meer over sneeuwkettingen - spikes en autosock.
Wiellagers
Wiellagers: De lagers die het wiel draaiende houden, en daardoor ook erg zwaar belast worden. waardoor het dan weer voorkomt dat het wiellager stukloopt of versleten is. Wanneer is een wiellager aan vervanging toe? Als een wiellager versleten is maakt deze een zingend, brommend en/of fluitend geluid. Waardoor een versleten wiellager al snel tijdens Lees hier meer over wiellager controleren en vervangen.
velg auto
Het schoonhouden - poetsen van je autovelgen: Poets je velgen nooit in direct zonlicht. De velgenreiniger kan zich dan chemisch vastzetten in de velgen. Je hoeft niet per se een specifiek reinigingsproduct voor velgen te gebruiken. Met een oven reinigingsmiddel of remmenreiniger kan het ook. Zorg er in dat laatste geval wel voor dat de remmenreiniger Lees hier meer over autovelgen poetsen.
Uitlijnen en uitbalanceren
De auto uitlijnen of de wielen van uw auto uitbalanceren: Het wordt nogal eens met elkaar verward Bij het uitlijnen van de auto betreft het niet de velgen en banden, maar of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten dan ook herstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur en de juiste Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
Lichtmetalen velgen
Hoe worden Lichtmetalen Velgen gemaakt: De grondstof voor lichtmetalen wielen is een aluminium legering (mengsel door samensmelting verkregen) van 'lichte' metalen met als belangrijkste materiaal aluminium. De overige legeringselementen zijn meestal staal, silicium, koper, mangaan en andere grondstoffen (soms magnesium). Als uitzondering zijn Lees hier meer over hoe lichtmetalen velgen gemaakt worden.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl