Hoe werkt het lenen van geld bij het kopen van een auto?

Rijden we nog een jaartje door of ruilen we hem toch in voor een nieuwere auto met nét wat meer comfort? Een auto kopen is een spannende aangelegenheid, omdat het toch een grote uitgave is. Het is dan ook niet opvallend dat veel mensen hun auto financieren. Liefst 69% kiest voor een financiering door koop op afbetaling of afnemen van een financiering via bijvoorbeeld Geldlenen.nl of een Privale Lease maatschappij. Maar is een auto financieren wel verstandig in jouw situatie en waar moet je op letten bij welke leenvorm?

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is een faciliteit waar je geld van kan opnemen tot een afgesproken bedrag. Deze leenvorm wordt vaak gebruikt wanneer er geld nodig is voor een langere periode en het leenbedrag niet of moeilijk te bepalen is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verbouwing. Ook is de rente variabel, deze kan dus zakken, maar in slechte tijden ook redelijk snel stijgen, waardoor je maandelijks minder geld inlost en langer aan de lening vast zit.

Het ‘gevaar’ van een doorlopend krediet is dat je het afgeloste geld kan blijven opnemen tot het limiet. Wanneer je hier niet mee om kunt gaan, kun je uiteindelijk blijven zitten met een schuld, terwijl de auto geen in feite niets meer waard is…

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening wordt vaker gekozen dan een doorlopend krediet om een auto mee te financieren. Het afgesproken leenbedrag krijg je geheel op je rekening gestort. Je spreek een looptijd af, dus je weet precies wat je per maand kwijt bent en hoelang je nog moet betalen. Ook staat de rente vast, deze kan dus niet ineens omhoog schieten. En houd je aan het einde van de maand wat geld over? Dan kun je dit gewoon boetevrij aflossen, zodat je sneller van de lening af bent!

Al met al is een persoonlijke lening eenvoudiger af te stemmen op de levensduur van de auto. Op deze manier ben je ‘leningvrij’ wanneer de auto geen restwaarde meer heeft.

Private lease

Met private lease betaal je elke maand een vast bedrag voor het rijden in een nieuwe of een bijna nieuwe auto. Wanneer het contract is afgelopen, lever je de auto gewoon weer in. Het afsluiten van een contract is al mogelijk vanaf 12 maanden. Dit is gunstig wanneer je bijvoorbeeld één of twee jaar een auto nodig hebt voor de studie die je een andere stad gaat volgen. Let wel op dat wanneer je meer kilometers maakt dan afgesproken of bijvoorbeeld schade maakt, je hier een naheffing over krijgt!

Het is dus verstandig om de voor- en nadelen van een lening en private lease naast elkaar te zetten afgestemd op jouw situatie. Wil je de auto bijvoorbeeld voor vijf jaar gaan leasen? Dan zou met een lening de auto na die vijf jaar waarschijnlijk van jou zijn en met private lease niet.

Onderwerp gerelateerde artikelen

occasion
Aanschaf occasion: Zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dat een auto kopen toch best lastig is. Maar ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk van tevoren goed wat je wilt. Een tweedehands auto of een nieuwe. Een tweedehands auto is meestal goedkoper, maar vergt meer onderhoud dan een nieuwe wagen.Wil je een nieuwe auto kopen en je oude auto Lees hier meer over aanschaf occasion.
Kosten auto onderdelen
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
reparatie voorruit
Reparatie voorruit: Bij een voorruitschade wordt eerst gekeken naar de omvang en de soort beschadiging. Is het sterretje niet groter dan een 2 Euro muntstuk (3,5 cm doorsnede), dan kan de beschadiging vrijwel altijd perfect gerepareerd worden. Is de beschadiging groter dan een 2 Euro muntstuk (3,5 cm doorsnede), dan kan de beschadiging vrijwel altijd perfect Lees hier meer over reparatie voorruit.
aanschaf occasion
Tips aanschaf occasion - oldtimer: Een occasion kopen is natuurlijk een prachtig moment. Maar, liever geen kat in de zak. Als je dat wilt voorkomen is het zaak om als het ware een complete checklist af te lopen waarbij op allerlei punten gelet wordt. Helaas is het onderstaande verhaal natuurlijk niet volledig, maar het biedt wellicht een goed eerste handvat. Sla de proefrit Lees hier meer over aanschaf occasion.
kosten distributieriem vervangen
Kosten distributieriem of distributieketting vervangen: De kosten zullen zoals bij elke auto reparatie bestaan uit de onderdelen, materialen en het aantal uren die de reparatie in beslag nemen. Als men zelf de reparatie kan uitvoeren zal er ook voldoende kennis aanwezig zijn om de kosten van de onderdelen en Lees hier meer over reparatie kosten distributieriem of distributieketting vervangen.
Online auto kopen
Online nieuwe auto kopen: Dat op internet bijna alle, al dan niet alle producten nieuw te koop zijn is bekend maar dat er ook een nieuwe auto online besteld kan worden is voor vele mensen nog een verrassing. Ook is bij eenieder bekend dat het bestellen van producten via internet over het algemeen veel goedkoper is dan in een winkel in de straat Lees hier meer over het online bestellen van een auto.
kosten reparatie onderhoud
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl