Waar moet je bij het vervangen van een distributieriem of distributieketting qua kosten aan denken

De kosten zullen zoals bij elke auto reparatie bestaan uit de onderdelen , materialen en het aantal uren die de reparatie in beslag nemen. Als men zelf de reparatie kan uitvoeren zal er ook voldoende kennis aanwezig zijn om de kosten van de onderdelen en de nodige materialen te berekenen. Als de reparatie door een garage uitgevoerd wordt is het al snel een ander verhaal. Zo zullen de kosten van de onderdelen en uurloon bij een officiële dealer al snel stukken hoger liggen dan bij een willekeurig garagebedrijf. Wel is het raadzaam een vertrouwd vakkundig garagebedrijf te kiezen.

Kosten distributieriem vervangen

De kosten bij het vervangen van een distributieriem liggen over het algemeen een stuk lager dan de kosten bij het vervangen van een distributieketting. De distributieriem zit aan de buitenkant tegen het motorblok aangebouwd en loopt onder een kunststof kap in een droge omgeving. Hierdoor is reparatie een minder grote ingreep, waardoor er minder manuren en minder onderdelen en materialen nodig zijn dan bij het vervangen van een distributieketting.

Daarnaast zijn per auto de kosten voor onderdelen en het aantal manuren voor de reparatie verschillend. Qua manuren is het van belang hoe de distributieriem ingebouwd is en wat er dus allemaal verwijderd moet worden om er bij te kunnen. Zo kan het vervangen van een distributieriem een vrij eenvoudige ingreep zijn of een grote reparatie. Ook is het per auto verschillend of er wel of niet gebruik moet worden gemaakt van speciaal gereedschap.

Benodigdheden vervangen distributieriem

  • Distributieriem.
  • Spanrol en looprol(len)
  • Nokkenaskeerring en/of krukaskeerring (alleen bij lekkage daarvan)
  • Omdat alles gedemonteerd is en de waterpomp in de meeste gevallen in de buurt van de distributieriem aanwezig is kiest men er over het algemeen ook voor om de waterpomp te vervangen. Als deze in een later stadium zal gaan lekken bestaat de kans dat de distributieriem opnieuw vervangen moeten worden.
  • Omdat de koelvloeistof afgetapt moet worden zal er koelvloeistof bijgevuld of ververst moeten worden.

Kosten distributieketting vervangen

De kosten bij het vervangen van een distributieketting liggen over het algemeen een stuk hoger dan de kosten bij het vervangen van een distributieriem. Het vervangen van een distributieketting komt echter minder vaak voor dan het vervangen van een distributieriem. De distributieriem moet bij een bepaalde kilometerstand of na een bepaalde periode vervangen worden. De distributieketting moet vervangen worden als deze hoorbaar wordt (ratelend geluid)

Oorzaak rammelende distributieketting

De oorzaak van een ratelende distributieketting is in de meeste gevallen een slecht werkende kettingspanner. Hierdoor zal de distributieketting een rammelend geluid maken. Bij oudere auto’s was het nog wel eens mogelijk om de kettingspanner vanaf de buitenkant van het motorblok af te stellen. De laatste jaren zitten deze kettingspanners ingebouwd bij de distributieketting en worden hydraulische aangestuurd. Om deze te vervangen zal dus alles gedemonteerd moeten worden waarna dus ook alles vervangen zal worden.

Waar zit de distributieketting

De distributieketting zit aan de binnenkant van het motorblok en loopt door de motorolie. Hierdoor is de reparatie een grotere ingreep waardoor er meer manuren en meer onderdelen en materialen nodig zijn dan bij het vervangen van een distributieriem. Daarnaast zijn per auto de kosten voor onderedelen en het aantal manuren voor de reparatie verschillend. Qua manuren is het van belang wat er allemaal verwijderd moet worden om er bij te kunnen. Ook is het per auto verschillend of er wel of niet gebruik moet worden gemaakt van speciaal gereedschap.

Benodigdheden vervangen distributieketting

  • Distributieketting.
  • Ketting spanner, tandwielen en toebehoren.
  • Nokkenaskering en/of krukaskering (alleen bij lekkage daarvan)
  • Omdat alles gedemonteerd is en de waterpomp in de meeste gevallen in de buurt van de distributieketting aanwezig is kiest men er over het algemeen ook voor om de waterpomp te vervangen.
  • Omdat de koelvloeistof en motorolie afgetapt moet worden en er tijdens de reparatie koelvloeistof in de motorolie terecht kan komen moet de koelvloeistof en motorolie ververst worden.

Bekijk hier het aanbod speciaal gereedschap te gebruiken voor het op tijd zetten van de distributieriem of distributieketting.

Onderwerp gerelateerde artikelen

Tikkende kleppen
Tikkende kleppen: Wat zijn inlaat en uitlaat kleppen? De naam zegt het al via de Inlaatkleppen komt er brandstof de cilinders binnen en via de uitlaatkleppen verlaten de uitlaatgassen de cilinders weer, De aansturing van de kleppen gebeurd via de nokkenas of nokkenassen afhankelijk van het aantal kleppen per cilinder (meest voorkomend zijn de 8 of 16 klepper) deze Lees hier meer over tikkende kleppen.
distributieketting
Distributieketting: In het kort de functie en werking van de distributieketting. De functie van de distributieketting is zoals ook bij de distributieriem het aandrijven van de nokkenas of nokkenassen, die vervolgens de in en uitlaatkleppen weer bedienen. De distributieketting is een enkele of dubbele ketting die loopt over het tandwiel van de krukas en over het Lees hier meer over werking distributieketting.
kilometerstand distributieriem
Bij welke kilometerstand moet de distributieriem vervangen worden: De veelgestelde vraag onder automobilisten is, bij welke kilometerstand moet de distributieriem van mijn auto vervangen worden? Op deze vraag is geen eenduidig antwoord mogelijk. Bij elk model / type auto is het moment van controleren of vervangen van de Lees hier meer over interval distributieriem vervangen en distributieketting.
auto onderhoud
Kleine beurt, grote beurt of service beurt: De auto zal door het rijden met de auto en de weersbeïnvloeding van buitenaf, op tijd zijn onderhoudsbeurten moeten ondergaan. Wij noemen bewust ook de weersbeïnvloeding omdat er vaak wordt gedacht dat als de auto weinig gebruikt wordt alles ook minder snel slijt, en daardoor minder onderhoud nodig heeft Lees hier meer over onderhoudsbeurten auto.
distributieriemen distributiekettingen
Soorten distributieriemen en distributiekettingen: Als de motor is uitgevoerd met een distributieriem wil dit niet zeggen dat bij alle auto’s dezelfde soort distributieriem is gemonteerd. Zo zal bij een zwaardere motor met meer trekkracht een dikkere zwaardere distributieriem zijn gemonteerd dan bij een veel lichtere motor. Ook de breedte en lengte Lees meer over soorten distributieriemen distributiekettingen.
riem distributieriem
Wat is beter een distributieriem of een distributieketting: Een distributieriem en distributieketting hebben dezelfde functie. Er zit dus of een distributieriem of een distributieketting in de motor van uw auto. Deze riem of ketting drijft via de krukas de nokkenas of nokkenassen aan die vervolgens weer de in en uitlaat kleppen bedienen. De distributie aandrijving Lees hier meer over distributieriem en distributieketting.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl