Tikkende kleppen

Wat zijn kleppen? In de cilinderkop van de motor zitten kleppen gemonteerd. Dat zijn de in en uitlaat kleppen om de motor van brandstof te voorzien en om de uitlaatgassen af te voeren. inlaat en uitlaatkleppen, De naam zegt het al via de Inlaatkleppen komt er brandstof de cilinders binnen en via de uitlaatkleppen verlaten de uitlaatgassen de cilinders weer, De aansturing van de kleppen gebeurd via de nokkenas of nokkenassen afhankelijk van het aantal kleppen per cilinder (meest voorkomend zijn de 8 of 16 klepper) deze nokkenas of nokkenassen worden door middel van de distributieriem of distributieketting aangedreven. Deze is zo afgesteld dat de timing van het openen en sluiten van de kleppen op het juiste moment gebeurd.

Mocht er een duidelijk tikkend geluid onder de motorkap van een auto vandaan komen is het in de meeste gevallen het tikken van de inlaat en/of uitlaat kleppen. Het tikken zal bij het verhogen van het toerental van de motor mee versnellen. Normaal gesproken hoor je de kleppen bijna of helemaal niet tikken. Nu heb je de afstelbare kleppen en automatische gestuurde kleppen oftewel hydraulische aangestuurd. Bij afstelbare kleppen stel je deze met behulp van voelermaatjes handmatig bij, hierbij zijn de afstelgegevens per auto verschillend (op te vragen via afstelgegevens bovenin het menu) Bij auto’s die LPG gebruiken wordt de klepspeling vaak iets ruimer aangehouden, dit omdat bij gas ontbranding meer warmte wordt ontwikkeld.

Tikkende hydraulische aangestuurde kleppen

Ook hydraulische gestuurde kleppen kunnen tikken, (bij de opel corsa en astra komt dit nogal eens voor) vaak wordt dit veroorzaakt door slechte of vervuilde “hydraulische” klepstoters Ook is het mogelijk dat zowel bij afstelbare als bij automatische gestuurde kleppen de nokkenas/ tuimelaars zelf ingesleten zijn waardoor ook een tikkend geluid veroorzaakt wordt. Als een of meerdere hydraulische klepstoters het tikkende geluid veroorzaken is het een optie na visuele controle van de nokkenas(sen) etc, de klepstoters te reinigen.

Dit wordt meestal gedaan met “Engine Flush” (verkrijgbaar bij winparts) dit is een complex mengsel van speciale oplos, dispergerende en reinigingsmiddelen dat aan de oude motorolie wordt toegevoegd, vervolgens wordt de motor warm gedraaid en de olie met de vervuiling afgetapt, na vervanging van de olie filter kan de nieuwe (juiste) motorolie toegevoegd worden. Nu is er niet altijd de garantie dat dit zal werken maar is zeker het proberen waard.

Onderwerp gerelateerde artikelen

Aanhaalmoment
Aanhaalmoment - aanhaalkoppel: Bij vele onderdelen van de auto moeten bouten en moeren met een bepaald koppel worden aangedraaid en/of nagetrokken. Denk daarbij aan wielmoeren en kopbouten maar ook vele andere bouten en moeren moeten tijdens een reparatie aan de auto met een vastgesteld koppel aangedraaid worden. Ook is de volgorde Lees hier meer over Aanhaalmomenten – aanhaalkoppels.
Hydraulische klepstoters
Hydraulische-klepstoters: De in en uitlaatkleppen van de motor kunnen Buiten hydraulische klepstoters ook op andere manieren via de nokkenas worden aangestuurd. Mede afhankelijk van de positie van de nokkenas is de overbrenging voor het openen en sluiten van de kleppen anders. Zo kennen we de laagliggende en bovenliggende nokkenas Lees hier meer over hydraulische klepstoters.
autogas lpg g3
Autogas-lpg-G3: Er werd van de carburator overgestapt naar de elektronische injectie omdat deze een betere dosering en timing van de brandstoftoevoer toeliet. Daaraan werd nog een katalysator met lambdasonde gekoppeld om de uitstoot verder te verminderen. De bouwers van LPG - installaties wilden dit milieuvoordeel behouden. Daarom werd het klassiek gas verdampsysteem Lees hier meer over autogas lpg g3.
Kleppen cilinderkop vervangen
Kleppen cilinderkop auto vervangen: Nadat u geconstateerd heeft dat er een probleem is met een of meerdere kleppen, bijvoorbeeld doordat u geen of een te lage compressie gemeten hebt (ook mogelijk koppakking probleem) Kunt u overgaan tot het demonteren van de cilinderkop en het verwijderen van de nokkenas(sen) vervolgens kunnen de kleppen verwijderd Lees hier meer over kleppen cilinderkop vervangen.
Inlaatspruitstuk uitlaatspruitstuk
Inlaatspruitstuk en/of uitlaatspruitstuk lekkage: Omdat er voor de verbranding in de motor ook lucht nodig is zit er op een motor een inlaatspruitstuk de lucht die via het luchtfilter naar binnen komt wordt over de cilinders verdeeld. Het inlaatspruitstuk zit ter hoogte van de inlaatkleppen op de cilinderkop gemonteerd. De afstand en vorm van de Lees hier meer over Inlaat en/of uitlaatspruitstuk lekkage en reparatie.
Kosten auto onderdelen
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
koppakking vervangen
Vervangen koppakking: Lekke koppakking, de meeste mensen kennen deze uitspraak wel maar wat houd het in en waar bevindt deze zich? De koppakking zit tussen het motorblok en de cilinderkop. Op de cilinderkop zit weer de kleppendeksel. Men verwart de koppakking ook nog wel eens met de kleppendeksel pakking.Wij proberen in het kort uitleg te geven wanneer Lees hier meer over vervangen koppakking.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl