Werking - vervangen hydraulische klepstoters waar bevinden deze zich?

De in en uitlaatkleppen van de motor kunnen Buiten hydraulische klepstoters ook op andere manieren via de nokkenas worden aangestuurd. Mede afhankelijk van de positie van de nokkenas is de overbrenging voor het openen en sluiten van de kleppen anders. Zo kennen we de laagliggende en bovenliggende nokkenas. Bij de laagliggende nokkenas hebben we stoterstangen nodig om vervolgens via de tuimelaars de kleppen in de cilinderkop aan te sturen. Het materiaal van de stoters Zal door de warme van de motor beïnvloed worden, wat na verloop van tijd gevolg zal hebben voor de klepspeling van de in en uitlaat kleppen. Als kleppen op deze manier aangestuurd worden, zal de klepspeling van de inlaat en uitlaatkleppen preventief gecontroleerd moeten worden. Met name de motoren van de laatste jaren hebben de nokkenas(sen) bovenin de cilinderkop liggen. Daarbij worden de kleppen rechtstreeks via tuimelaars bediend. Als daarbij geen hydraulische klepstoters worden gebruikt zullen ook deze kleppen preventief gesteld moeten worden. Het is hierbij mogelijk dat de afstelmogelijkheid zich boven of onder de tuimelaar bevindt. Ook bestaat de kans dat er voor het afstellen van de kleppen met stelplaatjes onder de nokkenas gewerkt moet worden.

Werking hydraulische klepstoters

Buiten bovenstaande hebben we dus ook nog de hydraulische klepstoters. Het grote voordeel van hydraulische klepstoters is dat deze zelfstellend zijn en dus niet preventief behoeven worden bijgesteld. Bij laagliggende nokkenassen komt het sporadisch voor dat er hydraulische klepstoters toegepast zijn. Met name de motoren van de laatste jaren hebben bovenliggende nokkenassen met hydraulische klepstoters, en dus zelfstellende kleppen. Hydraulische klepstoters drukken door de aanwezige oliedruk de klepstoters zonder tussenkomst van andere onderdelen direct op de kleppen. Door de doorlaat van de kleppen wisselt deze druk waardoor de afstand bij het openen van de in en uitlaatkleppen aangepast word. Buiten het feit dat de kleppen niet meer gesteld hoeven te worden en ook de hydraulische klepstoters onderhoud vrij zijn, kan ook een klepstoter zelf minder goed gaan werken. De oliedruk die in de klepstoters nodig is wordt opgebouwd vanuit de oliedruk in de motor. Zo komt het voor dat je voordat de motorolie zich boven in het motorblok (cilinderkop) bevind, je de klepstoters even hoort tikken. Als het tikkende geluid van de klepstoters langdurig, constant of bij een stationair toerental hoorbaar is zal er meer aan de hand zijn. Als het geluid daadwerkelijk van een of meer klepstoters afkomstig is wil dit niet zeggen dat er niet meer met de auto gereden mag worden. Er zijn auto’s die al jaren met tikkende klepstoters rondrijden.

Hydraulische klepstoters vervangen

Als u er toch voor kiest naar het probleem te kijken is het handig eerst vast te stellen of de juiste voorgeschreven en hoeveelheid motorolie in de motor aanwezig is. Ook bestaan er van Wyns en Forté producten om het olie systeem in de motor te reinigen. Mocht de oorzaak van de tikkende klepstoters geen vervuiling of verkeerde motorolie zijn, zullen de klepstoters verwijderd en gecontroleerd moeten worden. Het demonteren en monteren van hydraulische klepstoters is qua werk per merk type auto anders, maar over het algemeen een aardige ingreep. Denk daarbij aan het verwijderen van de nokkenas(sen) en dus distributieriem. Soms moet de cilinderkop gedemonteerd worden of om er goed bij te kunnen zelf de gehele motor. Als een klepstoter verwijderd is kan je deze controleren op werking. Tijdens het indrukken van de stoter mag deze namelijk niet verend aanvoelen. Als dit wel het geval is zit er lucht in de stoter wat duidt op een lekkende terugslagklep. Als er een of meerdere klepstoters stuk zijn, of u kiest er voor de zekerheid voor alle klepstoters te vervangen. Kan er worden overgegaan tot het plaatsen van de nieuwe klepstoters. Nieuwe stoters kunnen na alles gereinigd te hebben zo geplaatst worden. Bij het terugplaatsen van oude klepstoters moet eerst de olie uit de stoters worden geperst. Dit moet omdat anders de mogelijk bestaat dat tijdens het monteren een klep onterecht naar beneden wordt gedrukt en de klep de zuiger kan raken. Als je klaar bent met opbouwen start je de motor zonder ontsteking zodat de motor niet aan kan slaan. Nu kan de oliepomp de motorolie rustig rondpompen en daarbij ook de klepstoters met motorolie vullen.

Onderwerp gerelateerde artikelen

koppakking vervangen
Vervangen koppakking: Lekke koppakking, de meeste mensen kennen deze uitspraak wel maar wat houd het in en waar bevindt deze zich? De koppakking zit tussen het motorblok en de cilinderkop. Op de cilinderkop zit weer de kleppendeksel. Men verwart de koppakking ook nog wel eens met de kleppendeksel pakking.Wij proberen in het kort uitleg te geven wanneer Lees hier meer over vervangen koppakking.
Distributieriem vervangen
Distributieriem de cruciale schakel in de motor: Om een dure reparatie door motor schade te voorkomen, is het voldoende om de distributieriem preventief te controleren en te vervangen. De duurzaamheid van een distributieriem is vooral afhankelijk van de gebruiksomstandigheden, de montage de spanning en de correcte behandeling van de distributieriem zelf. Als Lees hier meer over Distributieriem vervangen.
kosten reparatie onderhoud
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
Kleppen cilinderkop vervangen
Kleppen cilinderkop auto vervangen: Nadat u geconstateerd heeft dat er een probleem is met een of meerdere kleppen, bijvoorbeeld doordat u geen of een te lage compressie gemeten hebt (ook mogelijk koppakking probleem) Kunt u overgaan tot het demonteren van de cilinderkop en het verwijderen van de nokkenas(sen) vervolgens kunnen de kleppen verwijderd Lees hier meer over kleppen cilinderkop vervangen.
Tikkende kleppen
Tikkende kleppen: Wat zijn inlaat en uitlaat kleppen? De naam zegt het al via de Inlaatkleppen komt er brandstof de cilinders binnen en via de uitlaatkleppen verlaten de uitlaatgassen de cilinders weer, De aansturing van de kleppen gebeurd via de nokkenas of nokkenassen afhankelijk van het aantal kleppen per cilinder (meest voorkomend zijn de 8 of 16 klepper) deze Lees hier meer over tikkende kleppen.
Zuiger zuigerveren cilinder
Zuiger zuigerveren en/of cilinder vervangen: Het komt tegenwoordig veel minder voor dat zuigerveren zuigers of zelf cilinders van het motorblok vervangen moeten worden, dit natuurlijk omdat de motoren veel sterker zijn geworden en dan ook veel minder aan slijtage onderhevig zijn. Toch komt het nog steeds voor dat er zuigers zuigerveren of zelf cilinders vervangen moeten Lees hier meer over zuigerveren en cilinders.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl