Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Werking - vervangen hydraulische klepstoters waar bevinden deze zich ?De in en uitlaatkleppen van de motor kunnen Buiten hydraulische klepstoters ook op andere manieren via de nokkenas worden aangestuurd. Mede afhankelijk van de positie van de nokkenas is de overbrenging voor het openen en sluiten van de kleppen anders. Zo kennen we de laagliggende en bovenliggende nokkenas. Bij de laagliggende nokkenas hebben we stoterstangen nodig om vervolgens via de tuimelaars de kleppen in de cilinderkop aan te sturen. Het materiaal van de stoters Zal door de warme van de motor beïnvloed worden, wat na verloop van tijd gevolg zal hebben voor de klepspeling van de in en uitlaat kleppen. Als kleppen op deze manier aangestuurd worden, zal de klepspeling van de inlaat en uitlaatkleppen preventief gecontroleerd moeten worden. Met name de motoren van de laatste jaren hebben de nokkenas(sen) bovenin de cilinderkop liggen. Daarbij worden de kleppen rechtstreeks via tuimelaars bediend. Als daarbij geen hydraulische klepstoters worden gebruikt zullen ook deze kleppen preventief gesteld moeten worden. Het is hierbij mogelijk dat de afstelmogelijkheid zich boven of onder de tuimelaar bevindt. Ook bestaat de kans dat er voor het afstellen van de kleppen met stelplaatjes onder de nokkenas gewerkt moet worden.

Werking hydraulische klepstoters:Buiten bovenstaande hebben we dus ook nog de hydraulische klepstoters. Het grote voordeel van hydraulische klepstoters is dat deze zelfstellend zijn en dus niet preventief behoeven worden bijgesteld. Bij laagliggende nokkenassen komt het sporadisch voor dat er hydraulische klepstoters toegepast zijn. Met name de motoren van de laatste jaren hebben bovenliggende nokkenassen met hydraulische klepstoters, en dus zelfstellende kleppen. Hydraulische klepstoters drukken door de aanwezige oliedruk de klepstoters zonder tussenkomst van andere onderdelen direct op de kleppen. Door de doorlaat van de kleppen wisselt deze druk waardoor de afstand bij het openen van de in en uitlaatkleppen aangepast word. Buiten het feit dat de kleppen niet meer gesteld hoeven te worden en ook de hydraulische klepstoters onderhoud vrij zijn, kan ook een klepstoter zelf minder goed gaan werken. De oliedruk die in de klepstoters nodig is wordt opgebouwd vanuit de oliedruk in de motor. Zo komt het voor dat je voordat de motorolie zich boven in het motorblok (cilinderkop) bevind, je de klepstoters even hoort tikken. Als het tikkende geluid van de klepstoters langdurig, constant of bij een stationair toerental hoorbaar is zal er meer aan de hand zijn. Als het geluid daadwerkelijk van een of meer klepstoters afkomstig is wil dit niet zeggen dat er niet meer met de auto gereden mag worden. Er zijn auto’s die al jaren met tikkende klepstoters rondrijden.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

Hydraulische klepstoters vervangen:


Als u er toch voor kiest naar het probleem te kijken is het handig eerst vast te stellen of de juiste voorgeschreven en hoeveelheid motorolie in de motor aanwezig is. Ook bestaan er van Wyns en Forté producten om het olie systeem in de motor te reinigen. Mocht de oorzaak van de tikkende klepstoters geen vervuiling of verkeerde motorolie zijn, zullen de klepstoters verwijderd en gecontroleerd moeten worden. Het demonteren en monteren van hydraulische klepstoters is qua werk per merk type auto anders, maar over het algemeen een aardige ingreep. Denk daarbij aan het verwijderen van de nokkenas(sen) en dus distributieriem. Soms moet de cilinderkop gedemonteerd worden of om er goed bij te kunnen zelf de gehele motor. Als een klepstoter verwijderd is kan je deze controleren op werking. Tijdens het indrukken van de stoter mag deze namelijk niet verend aanvoelen. Als dit wel het geval is zit er lucht in de stoter wat duidt op een lekkende terugslagklep. Als er een of meerdere klepstoters stuk zijn, of u kiest er voor de zekerheid voor alle klepstoters te vervangen. Kan er worden overgegaan tot het plaatsen van de nieuwe klepstoters. Nieuwe stoters kunnen na alles gereinigd te hebben zo geplaatst worden. Bij het terugplaatsen van oude klepstoters moet eerst de olie uit de stoters worden geperst. Dit moet omdat anders de mogelijk bestaat dat tijdens het monteren een klep onterecht naar beneden wordt gedrukt en de klep de zuiger kan raken. Als je klaar bent met opbouwen start je de motor zonder ontsteking zodat de motor niet aan kan slaan. Nu kan de oliepomp de motorolie rustig rondpompen en daarbij ook de klepstoters met motorolie vullen.

In het filmpje zien we de werking van een hydraulische klepstoter:

onderdelen
kleppen
Tikkende kleppen: Wat zijn inlaat en uitlaat kleppen? De naam zegt het al via de Inlaatkleppen komt er brandstof de cilinders binnen en via de uitlaatkleppen verlaten de uitlaatgassen de cilinders weer, De aansturing van de kleppen gebeurd via de nokkenas of nokkenassen afhankelijk van het aantal kleppen per cilinder (meest voorkomend zijn de 8 of 16 klepper) deze.....Lees hier meer over tikkende kleppen.
olielampje
Slechte motoroliedruk: Het door het motorblok pompen van de motorolie is vergelijkbaar met het door het menselijk lichaam pompen van bloed.  Zoals bij het menselijk lichaam alle organen moet worden voorzien van bloed.  Moeten bij een motorblok alle draaiende onderdelen worden voorzien van motorolie. De oliepomp is hierbij.....Lees hier meer over het brandende olielampje en de oliedruk van de motor.
olie verversen
Olie verversen en oliefilter vervangen: Kan ik zelf de olie van mijn auto verversen en het oliefilter vervangen? Je hoeft niet heel erg technisch aangelegd te zijn om zelf de olie van uw auto te verversen en het oliefilter te vervangen. Daarbij komt dat je de afgelopen olie kosteloos bij de milieustraat kan afgeven. Laat voordat je de olie gaat aftappen de motor eerst..... Lees hier meer over olie verversen en oliefilter vervangen.
kosten reparatie en onderhoud auto
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
distributieketting
Distributieketting: in het kort de functie en werking van de distributieketting. De functie van de distributieketting is zoals ook bij de distributieriem het aandrijven van de nokkenas of nokkenassen, die vervolgens de in en uitlaatkleppen weer bedienen. De distributieketting is een enkele of dubbele ketting die loopt over het tandwiel van de krukas en over het..... Lees hier meer over de distributieketting en werking daarvan.

interval kilometerstand
Bij welke kilometerstand moet de distributieriem vervangen worden: De veelgestelde vraag onder automobilisten is, bij welke kilometerstand moet de distributieriem van mijn auto vervangen worden? Op deze vraag is geen eenduidig antwoord mogelijk. Bij elk model / type auto is het moment van controleren of vervangen van de..... Lees hier meer over interval distributieriem vervangen en distributieketting.

prijsverschil olie en vloeistoffen
Prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen: Buiten dat er in de kwaliteit een prijs verschil zit is het ook van belang waar u de oliën en vloeistoffen gaat halen of besteld. Zo is de prijs bij een benzinepomp in de meeste gevallen hoger dan bij een automaterialen zaak. Voor bijvoorbeeld ruitensproeier antivries hoeft u niet naar een auto gerelateerde zaak...... Lees hier meer over prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen.
uitleg distributieriem
Wat is beter een distributieriem of een distributieketting: Een distributieriem en distributieketting hebben dezelfde functie. Er zit dus of een distributieriem of een distributieketting  in de motor van uw auto.  Deze riem of ketting drijft via de krukas de nokkenas of nokkenassen aan die vervolgens weer de in en uitlaat kleppen bedienen. De distributie aandrijving....... Lees hier meer over distributieriem en distributieketting.

kleppen cilinderkop
Kleppen cilinderkop auto vervangen: Nadat u geconstateerd heeft dat er een probleem is met een of meerdere kleppen, bijvoorbeeld doordat u geen of een te lage compressie gemeten hebt (ook mogelijk koppakking probleem) Kunt u overgaan tot het demonteren van de cilinderkop en het verwijderen van de nokkenas(sen) vervolgens kunnen de kleppen verwijderd......Lees hier meer over kleppen cilinderkop vervangen.

kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
koppakking
Vervangen koppakking: Lekke koppakking, de meeste mensen kennen deze uitspraak wel maar wat houd het in en waar bevindt deze zich? De koppakking zit tussen het motorblok en de cilinderkop. Op de cilinderkop zit weer de kleppendeksel. Men verwart de koppakking ook nog wel eens met de kleppendeksel pakking.Wij proberen in het kort uitleg te geven wanneer......Lees hier meer over vervangen koppakking.

motor auto
Verbranding motor: De automotoren van tegenwoordig lopen op benzine, elektriciteit, diesel of gas (LPG). De meest gebruikte brandstof op dit moment is benzine, maar er worden steeds meer auto’s met een dieselmotor verkocht. In andere landen, zoals Frankrijk en Italië is het marktaandeel diesels vele malen groter dan in Nederland. Daar heeft 80% van alle verkochte.......Lees hier meer over verbranding motor.
nokkenas
Snelle nokkenassen: Het karakter van een verbrandingsmotor wordt voor het grootste deel bepaald door de nokkenassen. In dit artikel wordt verder ingegaan op de nokkenas. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe de vorm van een nokkenas het koppel en vermogen van een motor beïnvloed. Dit naar aanleiding van het feit dat Squadra Tuning naast chiptuning nu ook.......Lees hier meer over snelle nokkenassen.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes