Zuiger zuigerveren en/of cilinder vervangen

Het komt tegenwoordig veel minder voor dat zuigerveren zuigers of zelf cilinders van het motorblok vervangen moeten worden, dit natuurlijk omdat de motoren veel sterker zijn geworden en dan ook veel minder aan slijtage onderhevig zijn. Toch komt het nog steeds voor dat er zuigers zuigerveren of zelf cilinders vervangen moeten worden, denk bijvoorbeeld omdat er met te weinig motorolie is gereden of omdat de compressie (versleten zuigerveren) erg slecht is maar ook omdat de distributieriem of distributieketting het begeven heeft. Bij het laatste is het zelf mogelijk dat er een gat in de zuiger geslagen wordt. Omdat de zuiger en cilinder op elkaar ingesleten zijn worden deze vaak beide vervangen. U begrijpt dat als er zuigers verwijderd moeten worden dit erg veel werk met zich meebrengt. Als eerste zal de motor (als alle vloeistoffen afgetapt zijn) uit de auto verwijderd moeten worden. Dit om “gemakkelijk” de zuigers uit het motorblok te kunnen verwijderen. In principe moet het gehele motorblok uit elkaar om netjes te werken en het overige te controleren, denk daarbij aan cilinderkop, kleppen, klepzittingen etc. als de onderdelen rondom het motorblok verwijderd zijn inclusief carterpan kan men beginnen de zuigers te verwijderen.

Verwijderen van zuigers uit cilinder

Als u de lagerschalen van de drijfstangen verlost, en deze zo weglegt dat deze op dezelfde positie terug geplaatst kunnen worden is het mogelijk met bijvoorbeeld de steel van de hamer (om geen beschadigingen aan te richten) de zuiger met drijfstang naar de bovenzijde van het motorblok eruit te tikken, zodat de krukas op zijn plaats kan blijven zitten. Wel moet u eerst de koolaanslag ter hoogte van de compressieruimte, in de cilinders verwijderen dit omdat anders de zuigers daar op vast zullen lopen en niet of moeilijk te verwijderen zijn. Na het verwijderen van de zuigers is het mogelijk om de cilinder en zuiger op groeven te controleren en of er geen zuigerveren/olieschraapveren versleten of gebroken zijn. Nadat alles gecontroleerd en/of vernieuwd is kan men het geheel weer gaan monteren. Let daarbij vooral op dat de zuigerveren op de juiste plaats (tijdstip/slot) geplaatst zijn en gebruik de juiste aanhaalkoppels voor het aandraaien van de aandrijfassen. Controleer ook de lagerschalen van de aandrijfassen alvorens deze te monteren.

Punten van aandacht bij het verwijderen en controleren van de zuiger

  • Inspecteer de hele zuiger. Reinig de koolaanslag van de zuigers.

  • Reinig elke ring groef. Controleer de breedte van elke ring groef met een voelermaat om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de specificaties. Sterk versleten ring groeven vereisen een geheel nieuwe zuiger.

  • Gebruik speciaal zuigerveer gereedschap om de kapotte zuigerveren te verwijderen. Neem de tijd en zorg ervoor dat u de zuigerveren niet tot het punt van breken brengt.

  • Controleer ook de olieschraapveer op vervuiling en reinig de gaatjes in de olieschraapveer, Olieschraapveren zijn wat breder en zitten gelijk onder de zuigerveren. Deze Olieschraapveren zijn voorzien van een groef met spleten en gaatjes. Ook in de groef van de zuiger zitten gaatjes. Tijdens de naar beneden gaande slag schraapt de veer de overtollige olie van de cilinderwand, waarbij alleen een klein gedeelte van de olie op de cilinderwand achterblijft om de zuigerveren (compressieveren) te smeren. De afgeschraapte olie wordt door de openingen van de olieschraapveer en de groef teruggevoerd naar de krukkast. Een deel van de olie blijft in de olieschraper achter en dient om bij de omhooggaande slag op de cilinderwand te worden uitgesmeerd, waar het een smeerfilm vormt voor de zuigermantel.

Onderwerp gerelateerde artikelen

Snelle nokkenassen
Snelle nokkenassen: Het karakter van een verbrandingsmotor wordt voor het grootste deel bepaald door de nokkenassen. In dit artikel wordt verder ingegaan op de nokkenas. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe de vorm van een nokkenas het koppel en vermogen van een motor beïnvloed. Dit naar aanleiding van het feit dat Squadra Tuning naast chiptuning nu ook Lees hier meer over snelle nokkenassen.
Koppel en vermogen
Koppel en vermogen: Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, het hele verhaal draait om lucht. Om niets dus eigenlijk. Waar het bij een benzinemotor om draait is de hoeveelheid lucht die er onder bepaalde omstandigheden aan kan worden gezogen. We spreken hier over een 4 takt motor. Dit omdat het verbrandingsproces in 4 stappen plaatsvindt. Nu heeft lucht ook Lees hier meer over koppel en vermogen.
Verbranding motor
Verbranding motor: De automotoren van tegenwoordig lopen op benzine, elektriciteit, diesel of gas (LPG). De meest gebruikte brandstof op dit moment is benzine, maar er worden steeds meer auto’s met een dieselmotor verkocht. In andere landen, zoals Frankrijk en Italië is het marktaandeel diesels vele malen groter dan in Nederland. Daar heeft 80% van alle verkochte Lees hier meer over verbranding motor.
Kosten auto onderdelen
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
Motoroliedruk
Slechte motoroliedruk: Het door het motorblok pompen van de motorolie is vergelijkbaar met het door het menselijk lichaam pompen van bloed. Zoals bij het menselijk lichaam alle organen moet worden voorzien van bloed. Moeten bij een motorblok alle draaiende onderdelen worden voorzien van motorolie. De oliepomp is hierbij Lees hier meer over het brandende olielampje en de oliedruk van de motor.
Hydraulische klepstoters
Hydraulische-klepstoters: De in en uitlaatkleppen van de motor kunnen Buiten hydraulische klepstoters ook op andere manieren via de nokkenas worden aangestuurd. Mede afhankelijk van de positie van de nokkenas is de overbrenging voor het openen en sluiten van de kleppen anders. Zo kennen we de laagliggende en bovenliggende nokkenas Lees hier meer over hydraulische klepstoters.
verschil motorolie
Prijs en kwaliteitsverschil motorolie: Het prijsverschil van motorolie kan erg groot zijn. Een altijd vrij dure motorolie is de longlife motorolie. Maar zo als de naam het al zegt, hoeft deze olie minder snel ververst te worden. Kijk altijd welke motorolie voor je auto wordt voorgeschreven. Het gebruik van verkeerde motorolie kan voor de motor ernstige gevolgen Lees hier meer over het verschil van dure en goedkope motorolie.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl