Distributieketting controleren vervangen

Hierbij proberen wij u in het kort de functie en werking van de distributieketting uit te leggen. De functie van de distributieketting is zoals ook bij de distributieriem het aandrijven van de nokkenas of nokkenassen, die vervolgens de in en uitlaatkleppen weer bedienen. De distributieketting is een enkele of dubbele ketting die loopt over het tandwiel van de krukas en over het tandwiel of tandwielen van de nokkenas(sen) door de verbranding in de motor worden de zuigers in werking gesteld, die vervolgens de krukas doen draaien en die door middel van de distributieketting de nokkenas(sen) doen draaien, en de in en uitlaatkleppen doen openen en sluiten. De distributieketting ligt door middel van een kettingspanner strak om de tandwielen. Het is belangrijk dat de ketting strak ligt en niet van positie kan verschuiven. Het is namelijk van belang dat de timing(tijdstip) van de ketting goed staat. De reden van de timing is dat de in en uitlaatkleppen op het juiste moment moeten openen en sluiten. U begrijpt als een klep naar beneden staat de zuiger niet naar boven mag komen. De kettingspanner die de ketting op spanning houd is in de meeste gevallen een hydraulische kettingspanner. De distributieketting draait in vergelijking met de distributieriem door de motorolie.

Distributieriem of distributieketting

Hoe kan je zien of de auto een distributieketting of een distributieriem heeft? Als de auto een distributieketting heeft is deze in het motorblok gebouwd, natuurlijk ook omdat deze door de olie moet lopen. De distributieriem zit tegen het motorblok aangebouwd en loopt dan ook droog. Dit is meestal te herkennen aan een kunststof afdekkap aan de kopse kant van de motor. Het nadeel van een distributieriem is dat deze tussentijds door middel van een interval gecontroleerd of vervangen moet worden. Een distributieketting is onderhoudsvrij. Natuurlijk kan ook een distributieketting stuk gaan, echter komt dat vele malen minder voor. Wel komt het in regelmaat voor dat de kettingspanner niet goed meer zijn werk doet, waardoor de ketting te los gaat liggen en een reparatie noodzakelijk is. U herkend een losliggende distributieketting aan een ratelend geluid in de motor. Bij de vraag heeft mijn auto een distributieketting of een distributieriem verwijzen wij u door naar de pagina technische informatie ook voor de vraag wanneer de distributieriem van uw auto gecontroleerd of vervangen (interval) moet worden kunt u op deze pagina informatie vinden.

Als voorbeeld vind u op deze pagina uitleg en foto’s over het vervangen van een distributieketting bij een Opel Corsa.

Bekijk hier het aanbod speciaal gereedschap te gebruiken voor het op tijd zetten van de distributieriem of distributieketting.

Onderwerp gerelateerde artikelen

Distributieriem vervangen
Distributieriem de cruciale schakel in de motor: Om een dure reparatie door motor schade te voorkomen, is het voldoende om de distributieriem preventief te controleren en te vervangen. De duurzaamheid van een distributieriem is vooral afhankelijk van de gebruiksomstandigheden, de montage de spanning en de correcte behandeling van de distributieriem zelf. Als Lees hier meer over Distributieriem vervangen.
kosten distributieriem vervangen
Kosten distributieriem of distributieketting vervangen: De kosten zullen zoals bij elke auto reparatie bestaan uit de onderdelen, materialen en het aantal uren die de reparatie in beslag nemen. Als men zelf de reparatie kan uitvoeren zal er ook voldoende kennis aanwezig zijn om de kosten van de onderdelen en Lees hier meer over reparatie kosten distributieriem of distributieketting vervangen.
Dynamo en startmotor
Dynamo en startmotor: Moderne dynamo's worden steeds lichter en kunnen meer vermogen leveren. Dit betekent dat de koeling van spanningsregelaar, diodes en wikkelmateriaal ook belangrijker wordt. De startmotor is bijna geheel dicht. Alleen de directe verbindingen met de accu en de startrelais kabel zijn gevoelig voor vocht. Vaak zijn deze verbindingen afgedekt Lees hier meer over dynamo en startmotor.
kilometerstand distributieriem
Bij welke kilometerstand moet de distributieriem vervangen worden: De veelgestelde vraag onder automobilisten is, bij welke kilometerstand moet de distributieriem van mijn auto vervangen worden? Op deze vraag is geen eenduidig antwoord mogelijk. Bij elk model / type auto is het moment van controleren of vervangen van de Lees hier meer over interval distributieriem vervangen en distributieketting.
distributieriemen distributiekettingen
Soorten distributieriemen en distributiekettingen: Als de motor is uitgevoerd met een distributieriem wil dit niet zeggen dat bij alle auto’s dezelfde soort distributieriem is gemonteerd. Zo zal bij een zwaardere motor met meer trekkracht een dikkere zwaardere distributieriem zijn gemonteerd dan bij een veel lichtere motor. Ook de breedte en lengte Lees meer over soorten distributieriemen distributiekettingen.
riem distributieriem
Wat is beter een distributieriem of een distributieketting: Een distributieriem en distributieketting hebben dezelfde functie. Er zit dus of een distributieriem of een distributieketting in de motor van uw auto. Deze riem of ketting drijft via de krukas de nokkenas of nokkenassen aan die vervolgens weer de in en uitlaat kleppen bedienen. De distributie aandrijving Lees hier meer over distributieriem en distributieketting.
auto onderhoud
Kleine beurt, grote beurt of service beurt: De auto zal door het rijden met de auto en de weersbeïnvloeding van buitenaf, op tijd zijn onderhoudsbeurten moeten ondergaan. Wij noemen bewust ook de weersbeïnvloeding omdat er vaak wordt gedacht dat als de auto weinig gebruikt wordt alles ook minder snel slijt, en daardoor minder onderhoud nodig heeft Lees hier meer over onderhoudsbeurten auto.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl