Versnellingsbak auto

De versnellingsbak van de auto hebben we nodig om door het wisselen van tandwieloverbrengingen op snelheid te komen. De in de versnellingsbak aanwezige schuin aflopende tandwielen worden met behulp van schakelvorken en synchromesh ringen geschakeld. Omdat de tandwielen voor de achteruitversnelling niet tijdens het rijden geschakeld hoeven te worden zijn deze rechtstandig.

Verschil in versnellingsbak

Het principe van de versnellingsbak verschilt niet echt van elkaar, wel de manier zoals deze gemonteerd is. Een versnellingsbak bij een auto met achterwielaandrijving zit in het verlengde van de motor, dus onder de auto. Vanuit de versnellingsbak loopt een aandrijfas richting te achteras. Bij voorwielaandrijving ligt de motor dwars in de auto, hierbij is de versnellingsbak aan de zijkant van de motor gemonteerd. Vanuit de versnellingsbak zijn voor de voorwielaandrijving twee aandrijfassen gemonteerd.

Wanneer versnellingsbak vervangen - demonteren?

Als het schakelen problemen gaat geven zal de versnellingsbak vervangen of gereviseerd moeten worden. Een mogelijke oorzaak zou bijvoorbeeld versleten synchromesh ringen kunnen zijn. Hierdoor zullen de tandwielen niet goed synchroon lopen en het schakelen niet of niet soepel verlopen. Maar ook om bij de koppelingsplaten te komen zal de versnellingsbak verwijderd moeten worden.

Versnellingsbak vervangen

Het vervangen van een versnellingsbak zal per auto niet veel verschil maken. Bij de ene auto zul je overal minder gemakkelijk bij kunnen dan bij de andere auto. En mogelijk ook wat meer onderdelen moeten demonteren. Er zal ter plekken gekeken moeten worden hoe het handigst te werk kan worden gegaan. Wel zit er een groot verschil tussen het demonteren van een versnellingsbak bij een auto met voorwielaandrijving of bij een auto met achterwielaandrijving.

Versnellingsbak voorwielaandrijving vervangen

Het vervangen van een versnellingsbak bij een auto met voorwielaandrijving is meer werk dan bij een auto met achterwielaandrijving. Omdat ook de startmotor verwijderd zal moeten worden zal eerst de accu moeten worden ontkoppelt zodat er geen kortsluiting kan ontstaan. Omdat de steekassen uit de versnellingsbak gedemonteerd moeten worden en er tijdens het verwijderen van de bak olie weg kan lopen zal vooraf ook de versnellingsbakolie afgetapt moeten worden. Vervolgens kan gestart worden met het verwijderen van de nodige onderdelen. Als de voorwielen los van de grond staan kan aan beide kanten de ophanging worden losgehaald waarna het ook mogelijk is de steekassen te verwijderen. Ook het mechanisme van de schakel overbrenging en de startmotor zullen verwijderd moeten worden. Daarna zal per auto gekeken moeten worden op welke manier de versnellingsbak het best verwijderd kan worden en wat er verder rondom de bak nog losgehaald dient te worden. Kijk bij het verwijderen van ophangsteunen hoe ver de motor gaat kantelen en waar deze het beste ondersteund kan worden. Mogelijk moet zelfs het subframe onder de auto vandaan worden gehaald. Uiteindelijk kunnen de bouten van het koppelingshuis waarmee de versnellingsbak op de motor is geschroefd worden losgehaald.

Versnellingsbak achterwiel aandrijving

Een versnellingsbak bij een achterwiel aangedreven auto vervangen is een stuk gemakkelijkere. Wel zal er meer onder de auto gewerkt moeten worden. Om kortsluiting te voorkomen ook hierbij eerst de accu ontkoppel. De versnellingsbakolie zal er in dit geval minder snel uitlopen maar het is zeker niet onverstandig ook deze eerst af te tappen. Na het verwijderen van de uitlaat, startmotor en aandrijfas zal ook binnen rondom de versnellingspook voldoende ruimte moeten zijn en het bijvoorbeeld de versnellingspook zelf en de hoes rondom de pook verwijderd moeten worden. Vervolgens kunnen ook hier de bouten van het koppelingshuis uit de motor worden gedraaid. Als laatste kan de steun waarmee de versnellingsbak tegen de bodem is geschroefd worden losgehaald.

Versnellingsbak reviseren of tweedehands?

Als er problemen zijn met de versnellingsbak zit er weinig anders op dan de bak te laten Reviseren of een andere (tweedehandse) bak te monteren bij revisie word natuurlijk alles vervangen wat versleten is, denk hierbij met name aan de lagers en syngromes ringen. Versnellingsbak revisie is dan ook een kostbare aangelegenheid. autoweetjes adviseert bij een oudere auto een tweedehands versnellingsbak te monteren. Kijk hier voor informatie over de aftapplug en vulplug van de versnellingsbak.

Onderwerp gerelateerde artikelen

Gebroken veren vervangen
Gebroken veren vervangen: Net zoals het vaker voorkomt dat er fuseepennen / fuseekogels vervangen moeten worden komt het ook steeds vaker voor dat er bij de ophanging voor of achter veren breken. Dit alles komt met name door het aantal drempels die we dagelijks met de auto moeten nemen. Waardoor de ophanging veel meer belast wordt. daarbij komt dat Lees hier meer over gebroken veren vervangen.
stuurkogels en fuseepennen
Controleren stuurkogels of fuseepennen: Bij het handmatig controleren van de radiale kogel speling, is het van groot belang waar het wiel vastgepakt wordt.Vaak kan speling niet zichtbaar gemaakt worden wanneer het wiel midden onder en midden boven vastgepakt wordt.Een spelingsdetector is een hulpmiddel, waarmee niet elke speling zichtbaar gemaakt kan Lees hier meer over stuurkogels en fuseepennen.
Trillingen stuur
Trillingen aan het stuur: Dat het stuur van de auto trilt kan verschillende oorzaken hebben. Zo heb je ook verschil in het soort van trillen. Als het stuur bij een bepaalde snelheid trilt gaat het in de meeste gevallen om de voorwielen van de auto. Deze zijn dan uit balans, waardoor een trilling tot stand komt. Omdat het stuur rechtstreeks met de voorwielen in verbinding staat Lees hier meer over trillend autostuur.
Sensoren auto
Auto en sensoren: Bij sensoren gaat het voornamelijk om de input die ook als signaalgever, voeler of opnemer aangeduid worden. De verwerking van deze elektrische signalen gebeurt in een centrale microcomputer regeleenheid (ECU) die door middel van geprogrammeerde mathematisch formules en kenvelden de beslissingen neemt en de actuatoren Lees hier meer over auto en sensoren.
Uitlijnen en uitbalanceren
De auto uitlijnen of de wielen van uw auto uitbalanceren: Het wordt nogal eens met elkaar verward Bij het uitlijnen van de auto betreft het niet de velgen en banden, maar of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten dan ook herstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur en de juiste Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
Stuurbekrachtiging
Werking stuurbekrachtiging: De techniek achter stuurbekrachtiging heeft ook de afgelopen jaren niet stilgestaan. Zoals gezegd werkten de meeste systemen tot nu toe hydraulische. Het systeem bestaat uit een hydraulische pomp, slangen en cilinders die de stuurstang een handje helpen. De hydraulische pomp wordt via een v-snaar of getande riem aan Lees hier meer over werking stuurbekrachtiging.
Aandrijfassen homokineten stofhoezen
Aandrijfassen homokineten vervangen en stofhoezen controleren: Wanneer moet een aandrijfas – homokineet vervangen worden? Als een aandrijfas speling vertoond zult u dat tijdens het rijden vroeg of laat merken. De oorzaak is dan over het algemeen de speling op de kruiskoppelingen. Deze kruiskoppelingen zijn aanwezig om zowel de horizontale als verticale Lees hier meer over aandrijfassen en homokineten.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl