Wat zijn de mogelijkheden voor rouwvervoer?

Iedereen krijgt, vroeg of laat, te maken met rouwvervoer, want rouwvervoer is één van de belangrijkste onderdelen bij een uitvaart. Steeds vaker wordt gekozen voor rouwvervoer dat bij de overleden persoon past. Vaak heeft deze persoon een uitvaartverzekering en kan er voor bijzonder rouwvervoer gekozen worden. Dat betekent dat je nier altijd hoeft te kiezen voor het rouwvervoer dat de meeste mensen kennen. De overledene mag je, in Nederland, op verschillende manieren vervoeren. Zo mag je als nabestaanden bijvoorbeeld ook zelf de overledene vervoeren. Misschien is er wel een ander vervoermiddel dat beter bij de overledene past als de traditionele rouwauto. Het staat je vrij om, bij degene die voor jullie de uitvaart verzorgd, na te vragen wat de opties zijn.

Bijzondere voorbeelden van rouwvervoer

Zoals gezegd kan iedereen zelf bepalen hoe ze het rouwvervoer willen vormgeven. Het meest wordt nu nog gekozen voor het traditionele rouwvervoer met een witte, grijze of zwarte rouwauto. Vaak wordt deze auto gevolgd door eigen auto’s. Deze auto’s worden hiervoor vooraf vaak door de eigenaar extra mooi gepoetst. De uitvaartorganisatie voorziet de volgauto’s van een speciale vlag zodat goed te zien is dat de auto bij de rouwstoet hoort. Maar je kunt ook kiezen voor ‘bijzonder’ rouwvervoer, denk hierbij aan:

  • Paard-en-wagen
  • Rouwkoets, wit of zwart, eventueel gevolgd door meerdere koetsen
  • Oldtimer
  • Motor met zijspan
  • Per fiets of bakfiets
  • Rouwbus
  • Elektrische auto

rouwvervoer

Voorwaarden aan bijzonder rouwvervoer

Wanneer je kiest voor rouwvervoer per fiets dan is daar de voorwaarde aan verbonden dat de afstand naar het crematorium of de begraafplaats niet al te ver is. Door vooraf de route samen met de uitvaartverzorger te bepalen weet je of het rouwvervoer per fiets of bakfiets haalbaar is. Niet zo duurzaam als het rouwvervoer per fiets, maar toch een stuk duurzamer dan het traditionele rouwvervoer, is het rouwvervoer per elektrische auto of met een rouwbus. Het rouwvervoer per rouwbus heeft als grote voordeel dat je meerdere mensen tegelijk vervoert. Dat is ideaal als het crematorium of de begraafplaats weinig ruimte biedt om te parkeren.

Wat zijn de verkeersregels bij een rouwstoet?

Er zijn wettelijke verkeersregels vastgesteld voor een rouwstoet. Zo mag, sinds 1 juli 2010, een rouwstoet niet meer doorsneden worden. Deze regeling geldt echter alleen op gelijkwaardige kruisingen waar geen gebruik wordt gemaakt van verkeerslichten, voorrangsborden of haaientanden. Dat betekent dat andere weggebruikers op een gelijkwaardige kruising voorrang moet verlenen aan een rouwstoet. Die regel geldt alleen als alle auto’s, dus ook de auto’s die volgen, op de juiste manier zijn voorzien van de officiële vlaggen aan zowel de linker- als rechterkant van de auto.

aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl