Elektrisch rijden: alle voordelen op een rijtje

De elektrische auto is in opkomst. Steeds meer Nederlanders kiezen voor een elektrisch voertuig in plaats van een reguliere brandstofauto. Omdat elektrisch rijden beter is voor het milieu, stimuleert de overheid het gebruik hiervan. Dit doen zij door aantrekkelijke, financiële voordelen te bieden en het netwerk van oplaadpunten uit te breiden. Daarnaast heeft elektrisch rijden ook nog andere voordelen. In dit artikel lees je daar meer over.

Lagere aanschaf, energie- en onderhoudskosten

Elektrisch rijden is niet alleen meer voor de bovenklasse weggelegd. De auto’s zijn tegenwoordig een stuk betaalbaarder en de verwachting is dat de prijzen de komende jaren nog meer zullen dalen. Stroom is een stuk goedkoper dan diesel en benzine. Daarmee is elektrisch rijden ongeveer 40% goedkoper dan rijden in een brandstofauto. Daarnaast heeft een elektrische auto minder onderhoud nodig omdat deze minder bewegende delen heeft. Alleen de banden moeten vaker vervangen worden. Dit heeft te maken met het forse gewicht van de elektrische auto.

elektrisch-rijden-opladen

Wegenbelasting en andere fiscale voordelen

Rijd jij in een volledig, elektrische auto? Dan betaal je in ieder geval tot en met 2020 geen wegenbelasting. Voor plug-inhybrides is er besloten dat er tot en met 2020 een half tarief geldt. Dit houdt in dat de gebruiker de helft van het tarief voor een gewone auto betaalt. Daarnaast zijn er nog meer fiscale voordelen. Zo geldt vanaf 2019 slechts 4% bijtelling voor volledig elektrische auto’s tot een maximumbedrag van € 50.000,- van de catalogusprijs. Voor alles daarboven geldt het algemene bijtellingspercentage van 22%. Als klap op de vuurpijl betaal je tot 2020 ook geen aanschafbelasting bij de aankoop van een elektrische auto (BPM).

Draagt bij aan een beter klimaat

De fossiele brandstoffen raken langzamerhand op. Daarom vindt de overheid het ook zo belangrijk om te investeren in duurzame energiebronnen. De elektrische auto stoot 22% minder CO2 uit dan gewone auto’s. Wist je trouwens dat je met jouw eigen zonnepanelen zelf stroom kunt opwekken om de accu van je auto te laden? Dit is de meest duurzame manier van elektrisch rijden. Zonne-energie is namelijk veel groener dan elektriciteit uit de traditionele kolencentrale.

Elektrische wagen financieren

Je kunt een elektrische wagen op verschillende manieren financieren. Zo kun je een beroep doen op jouw spaargeld. Een andere optie is een lening afsluiten. Denk hierbij aan een persoonlijke lening. Je leent dan een bedrag tegen een vooraf afgesproken looptijd en rente. Elke maand los je een bedrag af. Uiteraard is het ook mogelijk om een elektrische wagen te leasen. Vergeet vooral niet om bij jouw gemeente na te vragen of zij subsidies of regelingen hebben voor de aanschaf van een elektrisch voertuig. Zo krijg je van de gemeente Amsterdam € 5000,- voor een elektrische, zakelijke personenauto.

aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl