Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Soorten en mogelijkheden bij laadpalen:


Met de toename van hybride en elektrische auto’s nemen ook het aantal laadpalen toe. Er bestaan verschillende mogelijkheden en uitvoeringen om uw auto op te laden. Als eerste noemen we de laadpaal aan huis. Daarmee kan je de auto via je eigen elektriciteitsnetwerk opladen. Dit kan dus ook met uit zonnepanelen opgeslagen energie. Daarnaast hebben we de openbare laadstations. Als deze laadpalen eigendom zijn van een gemeente zijn deze gratis te gebruiken. Echter zien we steeds vaker de laadpalen waar een laadabonnement voor nodig is. Deze zijn dan enkel met een laadpas toegankelijk. Als laatste hebben we ook nog de Snellaadpaal. Deze zijn met name op goed bereikbare locaties zoals parkeerplaatsen en locaties langs de snelweg te vinden. Ook voor deze laadpalen moet u over een laadpas beschikken.


Hoe moet de laadpaal gebruikt worden:


Nadat u uw elektrische auto bij een beschikbare oplaadpaal heeft geparkeerd koppelt u de laadkabel aan de laadpaal. Als op de laadpaal de groene led lamp brand kan de auto opgeladen worden. Mocht er geen led oplichten is de laadpaal waarschijnlijk buiten gebruik. Een rood oplichtende led geeft aan dat de laadpaal een storing heeft. Er vanuit gaande dat de led op de laadpaal groen oplicht kan er met het opladen gestart worden. Dit doe je door de laadpas langs de aangegeven plek te bewegen. Na het horen van een bliep zal het opladen worden gestart. Tijdens het opladen zal de led blauw oplichten. Voor de zekerheid kunt u in de auto kijken of het accupakket daadwerkelijk wordt opgeladen. Nadat de batterijen geheel of gedeeltelijk zijn opgeladen kunt u het laden afbreken. Ook het loskoppelen kan enkel met gebruik van de laadpas. Tijdens het loskoppelen wordt gelijk de transactie afgerond.

Welke soorten en lengtes laadkabel bestaan er:


We hebben de Yazaki type 1 stekker en de Mennekes type 2 stekker. De type 1 stekker is voor het elektriciteitsnetwerk van Japan en Amerika ontwikkeld. Omdat we in de meeste europese landen een elektriciteitsnetwerk met drie fasen kennen en daardoor drie keer sneller geladen kan worden is de type 2 stekker ontstaan. Een Type 1 kabel wordt alleen in de auto toegepast. Een Type 2 kabel wordt zowel in de auto als aan de kabel aan de laadpaal kant gebruikt. Daarnaast bestaan er verloopkabels om een Type 1 aan een Type 2 kabel te koppelen. Ook hebben we de laadkabel die met een simpele stekker gewoon op het lichtnet aangesloten kan worden. Zoals eerder aangegeven is de duur van het opladen daarbij stukken langer. Qua lengtes van laadkabel zijn er verschillende mogelijkheden. Naast de standaard lengtes van 4, 6 en 8 meter is het mogelijk een kabel op gewenste lengte te laten maken. Hierbij gebruikt men een maximum lengte van ongeveer 12 meter. Door het onderscheid in kabels is het verstandig om een eigen laadkabel bij zich te hebben. Hoogstwaarschijnlijk zullen we in de toekomst over universele laadstations gaan beschikken. En zullen daarbij ook de laadkabels worden gestandaardiseerd.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

Hoe lang duurt het opladen van een elektrische auto:


Het opladen van een accupakket is afhankelijk van hoe leeg je accu’s zijn en hoe snel het type/model auto kan laden. Het laden via een stopcontact aan huis kan zomaar 9 tot 12 uur in beslag nemen. Bij het gebruik van een publieke laadpaal moet u aan 4 tot 5 uur denken. Een Snellaadpaal zal het rond een half uurtje gefikst hebben. Helaas kan niet elke elektrische auto via een snellader opgeladen worden. Informeer daarna of kijk daarvoor in het instructieboekje van je auto.

Problemen met laadkabel stekkers:


Omdat er steeds meer hybride en elektrische auto’s rondrijden en dus ook aangesloten worden voor het opladen komen er soms ook problemen naar boven. Zo komt het voor dat tijdens vorst de stekker zo vast gaat zitten dat deze niet meer los te koppelen is. Het advies hierbij is om deze niet zelf te gaan verhitten en ontdooien. Mensen van hulpdiensten en automonteurs hebben daarvoor een speciale opleiding gevolgd. Gezien de aanwezige hoogspanning is dit namelijk niet zonder gevaar. Monteurs hebben daarvoor speciale methodes zoals het manueel uitschakelen van de elektrische vergrendeling. Een andere bijkomstigheid is dat bij lage temperaturen het accupakket minder stroom vasthoud.

 • Levensduur en garantie accupakket:

 • De meningen over het verschil in levensduur verschillen nog al eens. Een accu pakket hoeft daarbij niet aan vervanging toe te zijn maar de auto kan tijdens het elektrische rijden minder gaan presteren en alleen nog maar werkt voor hele korte afstanden. Omdat de Prius al wat jaartjes bestaat denken we al snel aan de levensduur van het accupakket van deze auto’s. Toch beweert Toyota dat deze een autoleven oftewel een kleine 400.000 kilometer meegaan. Toch zijn er ook elektrische auto fabrikanten die een garantie van maximaal 8 jaar of 150.000 km geven. Uit ervaringen blijkt dat accupakketten boven de 250.000 km problemen gaan vertonen. Gezien de aanschafkosten van rond de € 2.000,- is het zeker de moeite waard dit bij de aankoop van een tweedehands elektrische auto in acht te nemen.

  Filmpje accupakket techniek (Nissan)


  motor auto
  Verbranding motor: De automotoren van tegenwoordig lopen op benzine, elektriciteit, diesel of gas (LPG). De meest gebruikte brandstof op dit moment is benzine, maar er worden steeds meer auto’s met een dieselmotor verkocht. In andere landen, zoals Frankrijk en Italië is het marktaandeel diesels vele malen groter dan in Nederland. Daar heeft 80% van alle verkochte.......Lees hier meer over verbranding motor.
  Onderhoud reparatie hybride elektrische auto
  Onderhoud van hybride en volledig elektrische auto’s: We zien de technieken in de autowereld sterk veranderen zo zien we buiten de hybride auto’s ook de volledig elektrische auto’s toenemen. Met deze veranderingen veranderd ook het onderhoud van de auto . Zo zal bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem in de toekomst steeds....... Lees hier meer over onderhoud bij hybride en elektrische auto’s.
  waterstof
  Auto op waterstof: Maar hoe werkt dat rijden op waterstof precies? in de auto zit een  brandstofcel. Die kun je wel een beetje vergelijken met een elektriciteitscentrale. Brandstofcellen zetten waterstof en zuurstof uit de lucht om in water. Dat proces levert elektrische stroom. En met die elektriciteit wordt deze elektromotor aangedreven. Een brandstofcel levert...... Lees hier meer over auto en waterstof.
  kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
  Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
  dieselmotor
  Werking dieselmotor: In dieselmotoren, die ook wel compressie ontsteking motoren worden genoemd, ontbrand de brandstof niet door een bougie maar gaat dat automatisch. Dit gebeurd omdat de lucht die is samengedrukt door de zuiger heel heet wordt en zo de diesel vanzelf laat ontbranden. Bij het opstarten van de dieselmotor is de lucht natuurlijk......Lees hier meer over Werking dieselmotor.
  kosten reparatie en onderhoud auto
  Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
  benzine motor
  Ontwikkeling - verbrandingsmotor: Al reeds in het begin van 1800 experimenteren verschillende mensen met een verbrandingsmotor die op een gas/luchtmengsel liep. Hiervoor had men voertuigen die werkten op stoomkracht. Verbrandingsmotor die uitgevonden is door  Rivaz (1752-1828). Maar het idee voor dit type motor werd bedacht in 1673 door Huygens....Lees hier meer over ontwikkeling verbrandingsmotor.
  soorten in elektrische auto rijden
  Uitvoeringen en verschil in elektrische auto rijden: Er bestaan meerdere mogelijkheden en uitvoeringen om elektrische auto te rijden. Het grootste verschil in deze is de hybride, de hybride plug-in, de range extender en de volledig elektrische auto. We geven een korte uitleg over de grootste verschillen bij deze vier. Ondanks dat er steeds meer laadpallen........ Lees hier meer over het verschil in elektrische auto rijden.
  ecu
  Storingscode auto uitlezen: Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema'op te lossen. Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van..... Lees hier meer over uitlezen auto.
  Betekenis symbolen dashboard lampjes
  Betekenis dashboard controle lampjes auto: Op het dashboard van een auto komen meerdere soorten autolampjes (symbolen) voor. Afhankelijk van wat de auto aan techniek aan boord heeft zullen er verschillende controlelampjes aanwezig zijn. Buiten de universele symbolen die alle automerken toepassen bestaan er ook nog symbolen...... Lees hier meer over betekenis symbolen dashboard lampjes.
  brandstof
  Rijden op mest: Rijden op groen gas is net als elektrisch rijden een milieuvriendelijk alternatief voor rijden op fossiele brandstoffen als benzine en diesel. Auto's op groen gas scoren vooral goed voor het klimaat. De uitstoot aan het broeikasgas CO2 vermindert met 40 tot 90 procent ten opzichte van benzine, afhankelijk van de gebruikte grondstof voor groen gas..... Lees hier meer over alternatieve brandstof.
  ecall systeem
  eCall system: De term eCall staat voor emergency Call, ofwel noodoproep in het Nederlands. Het is een elektronisch systeem dat een oproep naar een alarmcentrale kan plaatsen als er een ongeluk is gebeurd. De alarmcentrale zal vervolgens via het systeem proberen in contact te komen met de inzittenden van de auto om te bepalen hoe zij eraan toe zijn. Als er niet wordt.... Lees hier meer over eCall systeem.
  smart car
  De Smart in Car sensor: De Smart in Car sensor van NXP lijkt na een proef met 200 auto’s waaronder ook taxi’s klaar voor marktintroductie, Waarschijnlijk zullen de grote autofabrikanten de komende jaren samen met het door Europa verplichte eCall - systeem  de  smart car technologie in hun auto’s integreren. Met de eerder genoemde  proef  hebben een jaar.... Lees hier meer over de Smart in Car sensor van NXP.
  auto toekomst
  De auto van de toekomst: comfort en niets dan comfort! De auto van de toekomst zal steeds beter inspelen op de mens en zijn verlangens. De bestuurder zal informatie krijgen over de weersomstandigheden en over de verkeerssituatie. Hem zal de weg gewezen worden en hij zal in alle veiligheid met werkrelaties of met familie kunnen praten. Deze en nog een heleboel....... Lees hier meer over auto van de toekomst.
  Sitemap:

  Technische Informatie

  Algemene Auto Informatie

  Overige autoweetjes