Soorten en mogelijkheden bij laadpalen

Met de toename van hybride en elektrische auto’s nemen ook het aantal laadpalen toe. Er bestaan verschillende mogelijkheden en uitvoeringen om uw auto op te laden. Als eerste noemen we de laadpaal aan huis. Daarmee kan je de auto via je eigen elektriciteitsnetwerk opladen. Dit kan dus ook met uit zonnepanelen opgeslagen energie. Daarnaast hebben we de openbare laadstations. Als deze laadpalen eigendom zijn van een gemeente zijn deze gratis te gebruiken. Echter zien we steeds vaker de laadpalen waar een laadabonnement voor nodig is. Deze zijn dan enkel met een laadpas toegankelijk. Als laatste hebben we ook nog de Snellaadpaal. Deze zijn met name op goed bereikbare locaties zoals parkeerplaatsen en locaties langs de snelweg te vinden. Ook voor deze laadpalen moet u over een laadpas beschikken.

Hoe moet de laadpaal gebruikt worden:

Nadat u uw elektrische auto bij een beschikbare oplaadpaal heeft geparkeerd koppelt u de laadkabel aan de laadpaal. Als op de laadpaal de groene led lamp brand kan de auto opgeladen worden. Mocht er geen led oplichten is de laadpaal waarschijnlijk buiten gebruik. Een rood oplichtende led geeft aan dat de laadpaal een storing heeft. Er vanuit gaande dat de led op de laadpaal groen oplicht kan er met het opladen gestart worden. Dit doe je door de laadpas langs de aangegeven plek te bewegen. Na het horen van een bliep zal het opladen worden gestart. Tijdens het opladen zal de led blauw oplichten. Voor de zekerheid kunt u in de auto kijken of het accupakket daadwerkelijk wordt opgeladen. Nadat de batterijen geheel of gedeeltelijk zijn opgeladen kunt u het laden afbreken. Ook het loskoppelen kan enkel met gebruik van de laadpas. Tijdens het loskoppelen wordt gelijk de transactie afgerond.

Welke soorten en lengtes laadkabel bestaan er

We hebben de Yazaki type 1 stekker en de Mennekes type 2 stekker. De type 1 stekker is voor het elektriciteitsnetwerk van Japan en Amerika ontwikkeld. Omdat we in de meeste europese landen een elektriciteitsnetwerk met drie fasen kennen en daardoor drie keer sneller geladen kan worden is de type 2 stekker ontstaan. Een Type 1 kabel wordt alleen in de auto toegepast. Een Type 2 kabel wordt zowel in de auto als aan de kabel aan de laadpaal kant gebruikt. Daarnaast bestaan er verloopkabels om een Type 1 aan een Type 2 kabel te koppelen. Ook hebben we de laadkabel die met een simpele stekker gewoon op het lichtnet aangesloten kan worden. Zoals eerder aangegeven is de duur van het opladen daarbij stukken langer. Qua lengtes van laadkabel zijn er verschillende mogelijkheden. Naast de standaard lengtes van 4, 6 en 8 meter is het mogelijk een kabel op gewenste lengte te laten maken. Hierbij gebruikt men een maximum lengte van ongeveer 12 meter. Door het onderscheid in kabels is het verstandig om een eigen laadkabel bij zich te hebben. Hoogstwaarschijnlijk zullen we in de toekomst over universele laadstations gaan beschikken. En zullen daarbij ook de laadkabels worden gestandaardiseerd.

Hoe lang duurt het opladen van een elektrische auto

Het opladen van een accupakket is afhankelijk van hoe leeg je accu’s zijn en hoe snel het type/model auto kan laden. Het laden via een stopcontact aan huis kan zomaar 9 tot 12 uur in beslag nemen. Bij het gebruik van een publieke laadpaal moet u aan 4 tot 5 uur denken. Een Snellaadpaal zal het rond een half uurtje gefikst hebben. Helaas kan niet elke elektrische auto via een snellader opgeladen worden. Informeer daarna of kijk daarvoor in het instructieboekje van je auto.

Problemen met laadkabel stekkers

Omdat er steeds meer hybride en elektrische auto’s rondrijden en dus ook aangesloten worden voor het opladen komen er soms ook problemen naar boven. Zo komt het voor dat tijdens vorst de stekker zo vast gaat zitten dat deze niet meer los te koppelen is. Het advies hierbij is om deze niet zelf te gaan verhitten en ontdooien. Mensen van hulpdiensten en automonteurs hebben daarvoor een speciale opleiding gevolgd. Gezien de aanwezige hoogspanning is dit namelijk niet zonder gevaar. Monteurs hebben daarvoor speciale methodes zoals het manueel uitschakelen van de elektrische vergrendeling. Een andere bijkomstigheid is dat bij lage temperaturen het accupakket minder stroom vasthoud.

Levensduur en garantie accupakket

De meningen over het verschil in levensduur verschillen nog al eens. Een accu pakket hoeft daarbij niet aan vervanging toe te zijn maar de auto kan tijdens het elektrische rijden minder gaan presteren en alleen nog maar werkt voor hele korte afstanden. Omdat de Prius al wat jaartjes bestaat denken we al snel aan de levensduur van het accupakket van deze auto’s. Toch beweert Toyota dat deze een autoleven oftewel een kleine 400.000 kilometer meegaan. Toch zijn er ook elektrische auto fabrikanten die een garantie van maximaal 8 jaar of 150.000 km geven. Uit ervaringen blijkt dat accupakketten boven de 250.000 km problemen gaan vertonen. Gezien de aanschafkosten van rond de € 2.000,- is het zeker de moeite waard dit bij de aankoop van een tweedehands elektrische auto in acht te nemen.

Onderwerp gerelateerde artikelen

startkabels aansluiten
Hoe startkabels of jumpstarter gebruiken: Veel mensen hebben het al eens meegemaakt, de lampen van de auto laten branden en bij terugkomst geen startstroom meer. Gelukkig geven de auto’s van tegenwoordig een signaal als je bij het uitstappen de lampen laat branden. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn dat de accu leeg loopt of stuk Lees hier meer over gebruik startkabels en jump starter.
Startstroom
Geen startstroom meer: Maar waar ligt de oorzaak, als eerste wordt de accu gecontroleerd met name in de wintermaanden geeft deze door de kou nogal eens de geest. Alvorens deze te vernieuwen moet deze natuurlijk eerst gecontroleerd worden of deze werkelijk defect is. De nieuwere accu's zijn gemakkelijk te controleren doordat er een oog in de accu zit waar een kleur wordt Lees hier meer over startstroom.
kabelboom
Kabelboom auto: De kabelboom ligt verspreid door de auto, maar met name onder het dashboard van de auto. Vanuit het dashboard loopt de kabelboom naar de motorruimte en tot aan de achterlichten van de auto. De kabelboom ligt dan over de vloer weggewerkt onder de vloerbekleding. Bij met name moderne auto’s is dit het netwerk naar alle ECU opties Lees hier meer over de kabelboom van de auto.
Dynamo en startmotor
Dynamo en startmotor: Moderne dynamo's worden steeds lichter en kunnen meer vermogen leveren. Dit betekent dat de koeling van spanningsregelaar, diodes en wikkelmateriaal ook belangrijker wordt. De startmotor is bijna geheel dicht. Alleen de directe verbindingen met de accu en de startrelais kabel zijn gevoelig voor vocht. Vaak zijn deze verbindingen afgedekt Lees hier meer over dynamo en startmotor.
elektronische systemen
Afkortingen elektronisch aangestuurde systemen auto: De auto kent vele technische snufjes. Zo zie je bij de aankoop van een auto ook allerlei afkortingen van aanwezige techniek staan. Denk daarbij aan ABS, ASR, ESP, TCS, ASC, ETC, ETS, ESC, DSC, VDC, DSTC, PSM, VSA, VSC EBA, EBD, EBV en BAS. Een ding staat vast, al deze technische toevoegingen Lees hier meer over afkortingen elektronische systemen auto.
Storingscode uitlezen
Storingscode auto uitlezen: Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema's op te lossen. Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van Lees hier meer over uitlezen auto.
kosten reparatie onderhoud
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl