Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Tikkende kleppen auto:Wat zijn kleppen? In de cilinderkop van de motor zitten kleppen gemonteerd. Dat zijn de in en uitlaat kleppen om de motor van brandstof te voorzien en om de uitlaatgassen af te voeren. inlaat en uitlaatkleppen, De naam zegt het al via de Inlaatkleppen komt er brandstof de cilinders binnen en via de uitlaatkleppen verlaten de uitlaatgassen de cilinders weer, De aansturing van de kleppen gebeurd via de nokkenas of nokkenassen afhankelijk van het aantal kleppen per cilinder (meest voorkomend zijn de 8 of 16 klepper) deze nokkenas of nokkenassen worden door middel van de distributieriem of distributieketting aangedreven. Deze is zo afgesteld dat de timing van het openen en sluiten van de kleppen op het juiste moment gebeurd.


Mocht er een duidelijk tikkend geluid onder de motorkap van een auto vandaan komen is het in de meeste gevallen het tikken van de inlaat en/of uitlaat kleppen. Het tikken zal bij het verhogen van het toerental van de motor mee versnellen. Normaal gesproken hoor je de kleppen bijna of helemaal niet tikken. Nu heb je de afstelbare kleppen en automatische gestuurde kleppen oftewel hydraulische aangestuurd. Bij afstelbare kleppen stel je deze met behulp van voelermaatjes handmatig bij, hierbij zijn de afstelgegevens per auto verschillend (op te vragen via afstelgegevens bovenin het menu) Bij auto's die LPG gebruiken wordt de klepspeling vaak iets ruimer aangehouden, dit omdat bij gas ontbranding meer warmte wordt ontwikkeld.

Tikkende hydraulische aangestuurde kleppen:Ook hydraulische gestuurde kleppen kunnen tikken, (bij de opel corsa en astra komt dit nogal eens voor) vaak wordt dit veroorzaakt door slechte of vervuilde "hydraulische" klepstoters Ook is het mogelijk dat zowel bij afstelbare als bij automatische gestuurde kleppen de nokkenas/ tuimelaars zelf ingesleten zijn waardoor ook een tikkend geluid veroorzaakt wordt. Als een of meerdere hydraulische klepstoters het tikkende geluid veroorzaken is het een optie na visuele controle van de nokkenas(sen) etc, de klepstoters te reinigen.

Dit wordt meestal gedaan met "Engine Flush" dit is een complex mengsel van speciale oplos, dispergerende en reinigingsmiddelen dat aan de oude motorolie wordt toegevoegd, vervolgens wordt de motor warm gedraaid en de olie met de vervuiling afgetapt, na vervanging van de olie filter kan de nieuwe (juiste) motorolie toegevoegd worden. Nu is er niet altijd de garantie dat dit zal werken maar is zeker het proberen waard.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

In de filmpjes ziet u de aansturing van in en uitlaat kleppen in cilinderkop:

onderdelen
koppakking
Vervangen koppakking: Lekke koppakking, de meeste mensen kennen deze uitspraak wel maar wat houd het in en waar bevindt deze zich? De koppakking zit tussen het motorblok en de cilinderkop. Op de cilinderkop zit weer de kleppendeksel. Men verwart de koppakking ook nog wel eens met de kleppendeksel pakking.Wij proberen in het kort uitleg te geven wanneer......Lees hier meer over vervangen koppakking.
distributieriem
Distributieriem de cruciale schakel in de motor: Om een dure reparatie door motor schade te voorkomen, is het voldoende om de distributieriem preventief te controleren en te vervangen. De duurzaamheid van een distributieriem is vooral afhankelijk van de gebruiksomstandigheden, de montage de spanning en de correcte behandeling van de distributieriem zelf. Als.....Lees hier meer over Distributieriem vervangen.
kosten reparatie en onderhoud auto
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
kosten distributieriem vervangen
Kosten distributieriem vervangen: Bij het vervangen van een distributieriem gaat het niet alleen om het vervangen van de riem zelf, maar ook om de onderdelen daaromheen. Denk daarbij als eerste aan de spanrol en looprol(len) vaak wordt voor de reparatie een compleet distributieriem set gebruikt. In de meeste gevallen bevind de waterpomp...... Lees hier meer over Kosten distributieriem vervangen.

klepstoters
Hydraulische klepstoters: De in en uitlaatkleppen van de motor kunnen Buiten hydraulische klepstoters  ook op andere manieren via de nokkenas worden aangestuurd. Mede afhankelijk van de positie van de nokkenas is de overbrenging voor het openen en sluiten van de kleppen anders. Zo kennen we de laagliggende en bovenliggende nokkenas......Lees hier meer over hydraulische klepstoters.
nokkenas
Snelle nokkenassen: Het karakter van een verbrandingsmotor wordt voor het grootste deel bepaald door de nokkenassen. In dit artikel wordt verder ingegaan op de nokkenas. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe de vorm van een nokkenas het koppel en vermogen van een motor beïnvloed. Dit naar aanleiding van het feit dat Squadra Tuning naast chiptuning nu ook.......Lees hier meer over snelle nokkenassen.
prijsverschil olie en vloeistoffen
Prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen: Buiten dat er in de kwaliteit een prijs verschil zit is het ook van belang waar u de oliën en vloeistoffen gaat halen of besteld. Zo is de prijs bij een benzinepomp in de meeste gevallen hoger dan bij een automaterialen zaak. Voor bijvoorbeeld ruitensproeier antivries hoeft u niet naar een auto gerelateerde zaak...... Lees hier meer over prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen.
tikkend geluid bij starten auto
Tijdens starten of aanslaan motor een tikkend geluid: Als je tijdens het starten van de auto alleen een tikkend geluid hoort en de motor slaat niet aan is dat in de meest voorkomende gevallen het geluid van het startrelais. Het startrelais is een onderdeel van de startmotor die er tijdens het starten voor moet zorgen dat de bendix uitslaat. De bendix laat het vliegwiel...... Lees hier meer over tikkend geluid bij startende auto.
kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
toerental
Stationair toerental afstellen: Een te laag of te hoog toerental bij de motor van de auto is voor heel veel bestuurder herkenbaar. Vooral  een te laag toerental kan als erg vervelend worden ervaren.  Met name bij het afremmen heeft de motor dan de neiging om af te slaan. Bij een goedlopende op bedrijfstemperatuur zijnde motor moet men denken aan een stationair...... Lees hier meer over afstellen stationair toerental.
spruitstuk auto
Inlaatspruitstuk en/of uitlaatspruitstuk lekkage: Omdat er voor de verbranding in de motor ook lucht nodig is zit er op een motor een inlaatspruitstuk de lucht die via het luchtfilter naar binnen komt wordt over de cilinders verdeeld. Het inlaatspruitstuk zit ter hoogte van de inlaatkleppen op de cilinderkop gemonteerd. De afstand en vorm van de.....Lees hier meer over Inlaat en/of uitlaatspruitstuk lekkage en reparatie.
ecu inlezen
Inleren - inlezen sensor gasklephuis: Langs het uitlezen van auto elektronica kunnen we ook te maken hebben met het inlezen van elektronische onderdelen. Bij het uitlezen wordt er door het aansluiten van de OBD stekker, via de ECU (Electronic Control Unit) naar alle opgeslagen foutcodes van de elektronica gekeken. Het inlezen van elektronische onderdelen.... Lees hier meer over inlezen sensor gasklephuis.
autogas lpg
Autogas-lpg-G3: Er werd van de carburator overgestapt naar de elektronische injectie omdat deze een betere dosering en timing van de brandstoftoevoer toeliet. Daaraan werd nog een katalysator met lambdasonde gekoppeld om de uitstoot verder te verminderen. De bouwers van LPG - installaties wilden dit milieuvoordeel behouden. Daarom werd het klassiek gas verdampsysteem..... Lees hier meer over autogas lpg g3.
kleppen cilinderkop
Kleppen cilinderkop auto vervangen: Nadat u geconstateerd heeft dat er een probleem is met een of meerdere kleppen, bijvoorbeeld doordat u geen of een te lage compressie gemeten hebt (ook mogelijk koppakking probleem) Kunt u overgaan tot het demonteren van de cilinderkop en het verwijderen van de nokkenas(sen) vervolgens kunnen de kleppen verwijderd......Lees hier meer over kleppen cilinderkop vervangen.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes