Lambdasonde vernieuwen demonteren lambdasonde

De lambdasonde (lambda) is een sensor die zich op een of twee plekken in de uitlaat bevindt. Het gedeelte wat in de uitlaat zit en waar dus de uitlaatgassen langs op stromen ziet er uit als een gesloten buisjes. De lambdasonde meet het zuurstofgehalte in de uitlaatgassen en geeft dit vervolgens door aan de computer (ECU). Zo kan de brandstof verhouding constant worden gecontroleerd en indien nodig gecorrigeerd. Lees hier meer over de werking van de lambdasonde.

Lambdasonde stuk en het vervangen van een lambdasonde

Zoals alle onderdelen van en rondom de motor kan ook een lambdasonde problemen gaan geven. Buiten het feit dat de oorzaak een slecht contact of een kabelbreuk kan zijn kan ook de lambdasonde zelf stuk zijn. Als de lambdasonde geen signaal afgeeft, ziet de ECU dit als een slechte samenstelling van de uitlaatgassen. Als dit zich voordoet, zal op het dashboard een geel lampje in de vorm van een motorblok gaan branden. Als de uitlaatgassen niet goed geregeld worden kan dit ook voor de katalysator ernstige gevolgen hebben.

Vervangen van lambdasonde

Als bij het vermoeden, of door middel van uitlezen geconstateerd wordt dat de lambdasonde niet werkt, zal als eerste de aansluiting gecontroleerd moeten worden op vervuiling (slecht contact). Ook bestaat de kans dat de korte kabeltjes aan de lambdasonde beschadigt zijn. Als dit niet het geval is, zal de lambdasonde vervangen moeten worden. Kijk wel altijd of er meerdere lambdasondes aanwezig zijn, en probeer daarbij te achterhalen welke lambda geen signaal afgeeft. De lambdasonde(s) bevind(en) zich in het voorste gedeelte van het uitlaatsysteem.

Het verwijderen van de lambdasonde is vrij eenvoudig. Het is niet meer dan het stekkertje los te koppelen en de lambda uit de uitlaat te draaien. Mocht de lambdasonde erg vast zitten en daardoor moeilijk los te draaien, is het verstandig eerst de motor (uitlaat) warm te draaien. Ook het inspuiten van kruipolie, en het met een hamer tikken rondom de lambdasonde kan bij een erg vastzittende lambda helpen.

Onderwerp gerelateerde artikelen

Werking katalysator
Werking Katalysator: De katalysator bevindt zich voor in het uitlaatsysteem, vlak na de motor, onder de auto. Deze verwijderd de schadelijke en giftige gassen uit de uitlaatgassen. De katalysator bestaat eigenlijk uit twee soorten katalysatoren. De reductie - katalysator en de oxidatiekatalysator. Voor we beginnen met het uitleggen van de werking moet je weten dat in de Lees hier meer over werking katalysator.
lambdasonde
Lambdasonde: ook wel lambda genoemd is een sensor die in de uitlaatpijp gemonteerd is. Deze meet het zuurstofgehalte in je uitlaatgassen. De lambdasonde is een variabele weerstand. Deze meet dan ook het zuurstofgehalte in de uitlaatgassen. Bij moderne auto's ziet men vaak twee in plaats van een lambdasonde in het uitlaatsysteem. De computer Lees hier meer over werking lambdasonde.
kabelboom
Kabelboom auto: De kabelboom ligt verspreid door de auto, maar met name onder het dashboard van de auto. Vanuit het dashboard loopt de kabelboom naar de motorruimte en tot aan de achterlichten van de auto. De kabelboom ligt dan over de vloer weggewerkt onder de vloerbekleding. Bij met name moderne auto’s is dit het netwerk naar alle ECU opties Lees hier meer over de kabelboom van de auto.
Sensoren auto
Auto en sensoren: Bij sensoren gaat het voornamelijk om de input die ook als signaalgever, voeler of opnemer aangeduid worden. De verwerking van deze elektrische signalen gebeurt in een centrale microcomputer regeleenheid (ECU) die door middel van geprogrammeerde mathematisch formules en kenvelden de beslissingen neemt en de actuatoren Lees hier meer over auto en sensoren.
kosten reparatie onderhoud
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
Stationair toerental
Stationair toerental afstellen: Een te laag of te hoog toerental bij de motor van de auto is voor heel veel bestuurder herkenbaar. Vooral een te laag toerental kan als erg vervelend worden ervaren. Met name bij het afremmen heeft de motor dan de neiging om af te slaan. Bij een goedlopende op bedrijfstemperatuur zijnde motor moet men denken aan een stationair Lees hier meer over afstellen stationair toerental.
Storingscode uitlezen
Storingscode auto uitlezen: Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema's op te lossen. Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van Lees hier meer over uitlezen auto.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl