Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Krakend, knarsend of bonkend geluid bij het sturen naar links of rechts:Een krakend geluid tijdens het sturen is een probleem wat bij vele automerken kan voorkomen. Maar het vinden van dit krakende knarsende geluid is vaak moeilijk thuis te brengen. Vooral omdat het zelfde geluid onbelast (op de krik of brug) vaak niet hoorbaar is. Al snel komt de vraag is het de homokineet van de aandrijfas of komt het geluid van de veerpoot rubber/lager of wiellager vandaan. De een noemt het krakend de ander knarsend en weer een ander een schurend geluid. Als je maximaal naar links of recht stuurt hoor je aan het eind ook wel eens een geluid maar dat klinkt vrij onschuldig. Dit geluid komt meestal van de stuurbekrachtiging vandaan. Wat je daarbij kan doen is de vloeistof van de stuurbekrachtiging controleren. Maar over het algemeen is daar niets mee aan de hand. Wat wel meer voorkomt is het stuklopen van een aandrijfas (homokineet) Deze zal al hoorbaar zijn als je een normale linkse of rechtse bocht maakt. Het geluid wat daarbij vrijkomt is een bonkend geluid of het geluid alsof je knikkers hoort vallen. Zeker als de stofhoes stuk is of stuk is geweest en het homokineet vet er langere tijd uit is geweest + stof en vocht de vrije baan hebben gehad, loopt deze homokineet regelmatig stuk.

Meer mogelijke oorzaken van rare en vreemde Krakende, knarsende en schurende geluiden:Als een wiellager stuk is hoor je een brommend geluid. Dit geluid is over het algemeen ook hoorbaar als je recht rijd. Bij een kapot wiellager hoor je tijdens het versnellen het geluid sterker worden. Als u het wiellager verdenkt kunt u de auto opkrikken en een harde draai aan het wiel geven, Het brommende geluid is dan mogelijk al hoorbaar. Controleer ook altijd of de moer van de naaf met het juiste koppel is aangedraaid. Mocht dit niet het geval zijn kan ook hierdoor vervelend geluid veroorzaakt worden. Het geluid wat men bij het sturen herkend als krakend rubber komt mogelijk van de rubbers van de voorpoten. Als dat zelfde krakende rubber geluid hoorbaar is als men over een drempel rijd zijn dat over het algemeen de rubbers van de ophanging. Krakende knarsende rubbers zijn te verhelpen door deze met WD40 in te spuiten.


Natuurlijk zijn er nog meer mogelijke oorzaken van vervelende geluiden tijdens het auto rijden. Denk aan het aanlopen van remblokken veel roest op de remschijven vastzittende remklauw etc. Maar deze geluiden zijn over het algemeen ook onbelast hoorbaar. Als je het geluid erg moeilijk kunt thuisbrengen is het ook nog handig dat een persoon in een rustige omgeving in de auto rijd en een tweede persoon buiten de auto gaat staan om te luisteren wat voor geluid het is en aan welke kant het geluid vandaan komt. Let daarbij wel op eigen veiligheid.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.
homokineet
Aandrijfassen homokineten vervangen en stofhoezen controleren: Wanneer moet een aandrijfas – homokineet vervangen worden? Als een aandrijfas speling vertoond zult u dat tijdens het rijden vroeg of laat merken. De oorzaak is dan over het algemeen de speling op de kruiskoppelingen. Deze kruiskoppelingen zijn aanwezig om zowel de horizontale als verticale....... Lees hier meer over aandrijfassen en homokineten.
wilelager auto
Wiellagers: De lagers die het wiel draaiende houden, en daardoor ook erg zwaar belast worden. waardoor het dan weer voorkomt dat het wiellager stukloopt of versleten is. Wanneer is een wiellager aan vervanging toe? Als een wiellager versleten is maakt deze een zingend, brommend en/of fluitend geluid. Waardoor een versleten wiellager al snel tijdens.........Lees hier meer over wiellager controleren en vervangen.
kosten reparatie en onderhoud auto
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
auto veren
Gebroken veren vervangen: Net zoals het vaker voorkomt dat er fuseepennen / fuseekogels vervangen moeten worden komt het ook steeds vaker voor dat er bij de ophanging voor of achter veren breken. Dit alles komt met name door het aantal drempels die we dagelijks met de auto moeten nemen. Waardoor de ophanging veel meer belast wordt. daarbij komt dat..... Lees hier meer over gebroken veren vervangen.
remklauw
Vastzittende remzuiger / rem plunjer remklauw: Deze uitleg is in principe een aanvulling op de pagina onderhoud en vervangen remblokken en remschoenen. Het is namelijk niet altijd vanzelfsprekend dat de plunjers van de remklauwen gemakkelijk terug te duwen zijn. Wel is dit handig te doen als de remblokken er nog inzitten. Dan kan men namelijk een..... Lees hier meer over vastzittende zuiger / plunjer / remklauw.
remschijf
Dunne gescheurde en kromme remschijven: Bij de vraag hoe ver remschijven afgesleten (versleten) mogen zijn is het antwoord dat dit per type en model auto verschillend is. Denk daarbij aan het gewicht, snelheid en grote van de auto’s hoe groter/zwaarder de auto, hoe meer de remmen belast zullen worden. Zo zie je bij de grotere auto’s over het..... Lees hier meer over te dunne en kromme remschijven.
stuurkogels
Controleren stuurkogels of fuseepennen: Bij het handmatig controleren van de radiale kogel speling, is het van groot belang waar het wiel vastgepakt wordt.Vaak kan speling niet zichtbaar gemaakt worden wanneer het wiel midden onder en midden boven vastgepakt wordt.Een spelingsdetector is een hulpmiddel, waarmee niet elke speling zichtbaar gemaakt kan......Lees hier meer over stuurkogels en fuseepennen.
kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
remmen auto
Onderhoud van de Remmen: De staat van de remblokken en de remschijven is gemakkelijk na te gaan. Indien je af en toe even tussen de remschijf en de blokken loert, zal je zeker de dikte van de remvoering kunnen inspecteren. Gebruik je remblokken nooit tot de voering ervan maar één millimeter dik is. Vervangen bij een voeringdikte....Lees hier meer over onderhoud en vervangen remmen.
stuur trilt
Trillingen aan het stuur: Dat het stuur van de auto trilt kan verschillende oorzaken hebben. Zo heb je ook verschil in het soort van trillen. Als het stuur bij een bepaalde snelheid trilt  gaat het in de meeste gevallen om de voorwielen van de auto. Deze zijn dan uit balans, waardoor een trilling tot stand komt. Omdat het stuur rechtstreeks met de voorwielen in verbinding staat... Lees hier meer over trillend autostuur.
onderstel auto
Ondersteltechniek en wegligging: Veren zijn geen schokbrekers ze vangen alleen de energie op maar verwerken deze niet. Schokbrekers zijn eigenlijk zoals de Engelse dat noemen shock absorbers,  ze absorberen de energie en werken samen met de veren. De meeste moderne Europese automerken hebben bij de voorophanging de veren en schokbrekers gecombineerd..... Lees hier meer over ondersteltechniek.
luchtvering
Werking luchtvering: Steeds vaker maken bij de duurdere auto’s de stalen veren met traditionele schokdempers plaats voor elektronisch regelbare luchtvering. Dat verhoogt niet alleen het comfort, maar ook de veiligheid van de passagiers. Ook bij vrachtwagens vindt luchtvering steeds meer ingang. Vering en schokdempers hebben heel wat functies. Ze moeten er ten eerste voor.... Lees hier meer over luchtvering.
ebd remkrachtverdeler
Wat is en hoe werkt een remkrachtverdeler: Zoals het woord het al aangeeft verdeelt de remkrachtverdeler de remdruk over de wielen. De verdeling gebeurd over de voor en achterwielen van de auto. De verdeling van de remkracht is nodig, omdat als bij alle wielen dezelfde remkracht aanwezig zou zijn de wielen gelijk zouden.....Lees hier meer over de mechanische en elektronische remkrachtverdeler.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes