Turbo stuk - mogelijke oorzaak - vervangen turbo

Een turbo zorgt voor nog meer lucht in de cilinders. In combinatie met meer lucht zal er ook meer brandstof worden ingespoten. Dit leidt dan weer tot meer vermogen. Een turbo is opgebouwd uit twee delen. Een deel bevindt zich in het uitlaatspruitstuk en het andere deel bij de inlaat. De turbo wordt aangedreven door de uitlaatgassen van de motor. De kracht die daarbij ontstaat, wordt gebruikt om de eerder genoemde extra lucht via het inlaatspruitstuk naar binnen te persen. Lees hier uitgebreide info over turbo’s

Turbo stuk en het vervangen van een turbo

Zoals alle onderdelen van en rondom de motor kan ook een turbo problemen gaan geven. Bij een kapotte turbo merkt je als eerste dat de motor niet meer het gewenste vermogen geeft en dat mogelijk het brandstofverbruik toeneemt. Een turbo kan op verschillende manieren stuk gaan, maar in de meeste gevallen zijn het toch de lagers van de ventilator. Wacht niet te lang met het vervangen van een kapotte turbo. Een stuk gelopen turbo kan aanzienlijke motor schade aanrichten.

Vervangen van turbo

Als er het vermoeden is of door middel van uitlezen wordt geconstateerd dat de turbo stuk is, zal deze vervangen moeten worden. Het laten vervangen van een turbo kost afhankelijk bij welk type motor al snel tussen de 900,- en 1800,- euro. Daarom is het erg belangrijk om er zeker van te zijn dat de oorzaak van het terugvallen van het vermogen, olieverbruik, of het vreemde geluid daadwerkelijk een kapotte turbo is. Het probleem kan bijvoorbeeld ook door verstoppingen, lekkende slangen of injectie problemen worden veroorzaakt. Mocht je er zeker van zijn dat de turbo stuk is dan is het ook nog van belang wat de reden van de stukgelopen turbo is. Indien de oorzaak niet bekend en verholpen is, bestaat de kans dat ook een nieuw geplaatste turbo opnieuw stuk zal lopen. De meest voorkomende veroorzakers zijn kleine opgezogen vuil deeltjes, te sterk vervuilde olie of olie lekkage.

Het verwijderen van een turbo is vrij eenvoudig. Het is niet meer dan het loskoppelen van een paar luchtslangetjes en olieleidingen. Vervolgens kan de turbo worden losgeschroefd en verwijderd.

Turbo reparatie set

Turbo reparatieset, zelf je turbocharger voorzien van een nieuw hart (het onderdeel wat veelal kapot gaat). Door dit onderdeel (het turbo patroon) te vervangen brengt u de kapotte turbo weer in topconditie. Vele malen goedkoper als een “gereviseerde turbo ruil turbo of gebruikte turbo”. Het turbo patroon is vaak zeer eenvoudig te monteren Zie filmpje hoe zelf een turbo reviceren.

Onderwerp gerelateerde artikelen

Snelle nokkenassen
Snelle nokkenassen: Het karakter van een verbrandingsmotor wordt voor het grootste deel bepaald door de nokkenassen. In dit artikel wordt verder ingegaan op de nokkenas. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe de vorm van een nokkenas het koppel en vermogen van een motor beïnvloed. Dit naar aanleiding van het feit dat Squadra Tuning naast chiptuning nu ook Lees hier meer over snelle nokkenassen.
Koppel en vermogen
Koppel en vermogen: Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, het hele verhaal draait om lucht. Om niets dus eigenlijk. Waar het bij een benzinemotor om draait is de hoeveelheid lucht die er onder bepaalde omstandigheden aan kan worden gezogen. We spreken hier over een 4 takt motor. Dit omdat het verbrandingsproces in 4 stappen plaatsvindt. Nu heeft lucht ook Lees hier meer over koppel en vermogen.
Kosten auto onderdelen
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
Zuiger zuigerveren cilinder
Zuiger zuigerveren en/of cilinder vervangen: Het komt tegenwoordig veel minder voor dat zuigerveren zuigers of zelf cilinders van het motorblok vervangen moeten worden, dit natuurlijk omdat de motoren veel sterker zijn geworden en dan ook veel minder aan slijtage onderhevig zijn. Toch komt het nog steeds voor dat er zuigers zuigerveren of zelf cilinders vervangen moeten Lees hier meer over zuigerveren en cilinders.
Hydraulische klepstoters
Hydraulische-klepstoters: De in en uitlaatkleppen van de motor kunnen Buiten hydraulische klepstoters ook op andere manieren via de nokkenas worden aangestuurd. Mede afhankelijk van de positie van de nokkenas is de overbrenging voor het openen en sluiten van de kleppen anders. Zo kennen we de laagliggende en bovenliggende nokkenas Lees hier meer over hydraulische klepstoters.
verschil motorolie
Prijs en kwaliteitsverschil motorolie: Het prijsverschil van motorolie kan erg groot zijn. Een altijd vrij dure motorolie is de longlife motorolie. Maar zo als de naam het al zegt, hoeft deze olie minder snel ververst te worden. Kijk altijd welke motorolie voor je auto wordt voorgeschreven. Het gebruik van verkeerde motorolie kan voor de motor ernstige gevolgen Lees hier meer over het verschil van dure en goedkope motorolie.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl