Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Wat is een veerpootbrug en waarvoor wordt deze gebruikt:


Een veerpootbrug is een onderdeel wat u mogelijk onder de motorkap van een auto tegenkomt. Zoals de naam het al aangeeft is dit een brugverbinding tussen de linker en rechter veerpoot. Deze is van links naar rechts aan de bovenzijde van de veerpoten gemonteerd. De functie van een veerpootbrug is het stijver maken van de auto. veerpootbruggen worden het meest toegepast bij een MacPherson veersysteem. De reden daarbij is dat bij een MacPherson systeem de vering en demping niet optimaal stijf zijn afgesteld. Een veerpootbrug kan daarbij het veersysteem een stuk stabieler maken. Zo hebben bijvoorbeeld de automerken BMW, Volvo en Toyota verschillende modellen waarbij MacPherson veerpoten in combinatie met een veerpootbrug standaard in de auto aanwezig zijn.


 veerpootbrug veerpootbruggen

Werking veerpootbrug:


De belangrijkste werking van een veerpootbrug is dat de kracht over beide veerpoten goed verdeeld wordt. Met als gevolg dat de auto stijver aan zal voelen, wat bijvoorbeeld bij het maken van een flinke bocht positief merkbaar zal zijn.

Het is namelijk zo dat op het moment dat er druk op de kop van de veerpoot komt te staan deze ten opzichte van het chassis wil gaan bewegen. Door het monteren van een veerpootbrug wordt dit zo veel mogelijk gestabiliseerd / teniet gedaan.

Conclusie:


Als de auto standaard van een veerpootbrug is voorzien is dat zeker mooi meegenomen. Maar het zelf laten monteren van een veerpootbrug heeft over het algemeen alleen zin bij het snellere autorijden of racerij. Bij het normale woon werkverkeer zal een veerpootbrug maar weinig toegevoegde waarde hebben. Als u er toch voor kiest er een te plaatsen zijn deze voor veel voorkomende auto’s verkrijgbaar. Het monteren van een veerpootbrug is vrij eenvoudig en dus gemakkelijk zelf te doen.

onderdelen aandrijving
stuurkogels
Controleren stuurkogels of fuseepennen: Bij het handmatig controleren van de radiale kogel speling, is het van groot belang waar het wiel vastgepakt wordt.Vaak kan speling niet zichtbaar gemaakt worden wanneer het wiel midden onder en midden boven vastgepakt wordt.Een spelingsdetector is een hulpmiddel, waarmee niet elke speling zichtbaar gemaakt kan......Lees hier meer over stuurkogels en fuseepennen.
auto veren
Gebroken veren vervangen: Net zoals het vaker voorkomt dat er fuseepennen / fuseekogels vervangen moeten worden komt het ook steeds vaker voor dat er bij de ophanging voor of achter veren breken. Dit alles komt met name door het aantal drempels die we dagelijks met de auto moeten nemen. Waardoor de ophanging veel meer belast wordt. daarbij komt dat..... Lees hier meer over gebroken veren vervangen.
homokineet
Aandrijfassen homokineten vervangen en stofhoezen controleren: Wanneer moet een aandrijfas – homokineet vervangen worden? Als een aandrijfas speling vertoond zult u dat tijdens het rijden vroeg of laat merken. De oorzaak is dan over het algemeen de speling op de kruiskoppelingen. Deze kruiskoppelingen zijn aanwezig om zowel de horizontale als verticale....... Lees hier meer over aandrijfassen en homokineten.
auto trekt bij gas geven en los laten
Auto trekt bij gas geven of gas los laten: Als de auto tijdens het gas geven of los laten een kant op trekt, zal de auto hoogstwaarschijnlijk niet goed sporen. De auto zal uitgelijnd moeten worden. Het is wel verstandig eerst ook een aantal andere zaken van de ophanging te controleren. Zo kan de afwijking bij gas geven of ga los laten bijvoorbeeld ook..... Lees hier meer over auto trekt bij gas geven en los laten.
ebd remkrachtverdeler
Wat is en hoe werkt een remkrachtverdeler: Zoals het woord het al aangeeft verdeelt de remkrachtverdeler de remdruk over de wielen. De verdeling gebeurd over de voor en achterwielen van de auto. De verdeling van de remkracht is nodig, omdat als bij alle wielen dezelfde remkracht aanwezig zou zijn de wielen gelijk zouden.....Lees hier meer over de mechanische en elektronische remkrachtverdeler.
onderstel auto
Ondersteltechniek en wegligging: Veren zijn geen schokbrekers ze vangen alleen de energie op maar verwerken deze niet. Schokbrekers zijn eigenlijk zoals de Engelse dat noemen shock absorbers,  ze absorberen de energie en werken samen met de veren. De meeste moderne Europese automerken hebben bij de voorophanging de veren en schokbrekers gecombineerd..... Lees hier meer over ondersteltechniek.
kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
subframe vervangen
Het vervangen van een Subframe: Bij het vervangen van een subframe zullen er veel onderdelen moeten worden losgehaald. Ook qua het gewicht van een subframe is het een flinke klus. Het verwijderen van een subframe zal per auto verschillen, maar de basis zal hetzelfde zijn. Er moet dan ook per auto gekeken worden hoe je het best te werk kunt gaan. Voor het.... Lees hier meer over het vervangen van een subframe.
kosten reparatie en onderhoud auto
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
luchtvering
Werking luchtvering: Steeds vaker maken bij de duurdere auto’s de stalen veren met traditionele schokdempers plaats voor elektronisch regelbare luchtvering. Dat verhoogt niet alleen het comfort, maar ook de veiligheid van de passagiers. Ook bij vrachtwagens vindt luchtvering steeds meer ingang. Vering en schokdempers hebben heel wat functies. Ze moeten er ten eerste voor.... Lees hier meer over luchtvering.
remmen auto
Onderhoud van de Remmen: De staat van de remblokken en de remschijven is gemakkelijk na te gaan. Indien je af en toe even tussen de remschijf en de blokken loert, zal je zeker de dikte van de remvoering kunnen inspecteren. Gebruik je remblokken nooit tot de voering ervan maar één millimeter dik is. Vervangen bij een voeringdikte....Lees hier meer over onderhoud en vervangen remmen.
uitlijnen balanceren
De auto uitlijnen of de wielen van uw auto uitbalanceren: het wordt nogal eens met elkaar verward Bij het uitlijnen van de auto betreft het niet de velgen en banden, maar of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten dan ook herstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur  en de juiste....Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes