Uitleg en werking versnellingsbak auto

Korte uitleg van de werking van de meest voorkomende versnellingsbak in de auto. De meest voorkomende is dan ook de mechanische handgeschakelde versnellingsbak, die dan ook voorkomt bij zowel voorwiel als achterwiel aangedreven auto’s. Bij voorwielaangedreven auto’s gaan er vanuit de versnellingsbak aandrijfassen naar de voorwielen en bij achterwiel aangedreven auto’s gaat er een aandrijfas naar de cardan (differentieel) waarbij vervolgens weer assen naar de achterwielen gaan. In beide gevallen gaat er vanuit de versnellingsbak een price as naar de koppeling die dan weer in verbinding staat met de motor.

Waarom een versnellingsbak? Puur en alleen om de overbrenging naar de aangedreven wielen te veranderen zodat er bij een andere snelheid/toerental overgegaan kan worden naar een andere overbrenging.

Opbouw versnellingsbak

De versnellingsbak ziet er best wel gecompliceerd uit en bestaat voornamelijk uit vaste en beweegbare assen die in lagers lopen , met daarop mee draaiende tandwielen, die dan weer via de schakelpook en eventuele schakelstangen geschakeld worden met behulp van schakelvorken. U zal begrijpen dat draaiende tandwielen niet zomaar met elkaar in verbinding kunnen worden gebracht, dit gebeurt dan ook met behulp van synchromesh ringen die er dan ook voor zorgen dat de tandwielen synchroon lopen. Dus als u tijdens het schakelen gekraak van tandwielen hoort is het in de meeste gevallen zo dat de synchromesh ringen versleten zijn. De tandwielen van de achteruitversnelling hebben in tegenstelling tot de andere tandwielen rechte tanden, vandaar het gierende geluid als je met hogere snelheid achteruit rijd. Bij alle andere tandwielen lopen de tanden schuin weg om het schakelen te vergemakkelijken.

Als er problemen zijn met de versnellingsbak zit er weinig anders op dan de bak te laten Reviseren of een andere (tweedehandse) bak te monteren bij revisie wordt natuurlijk alles vervangen wat versleten is, denk hierbij met name aan de lagers en synchromesh ringen. Versnellingsbak revisie is dan ook een kostbare aangelegenheid. autoweetjes adviseert bij een oudere auto een tweedehands versnellingsbak te monteren.Kijk hier voor informatie over de aftapplug en vulplug van de versnellingsbak.

Onderwerp gerelateerde artikelen

onderstel auto
Ondersteltechniek en wegligging: Veren zijn geen schokbrekers ze vangen alleen de energie op maar verwerken deze niet. Schokbrekers zijn eigenlijk zoals de Engelse dat noemen shock absorbers, ze absorberen de energie en werken samen met de veren. De meeste moderne Europese automerken hebben bij de voorophanging de veren en schokbrekers gecombineerd Lees hier meer over ondersteltechniek.
Kosten auto onderdelen
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
oorzaak rammel geluid
Oorzaak rammelend geluid auto: Een rammelgeluid rondom of vanuit de motor is vaak het meest lastig vast te stellen. Dit komt ook door het aanwezige motorgeluid. Door met een bepaald toerental het geluid op te zoeken kan er het best gezocht worden. Door kunststof delen met de hand vast te houden kunnen de eerste onderdelen worden Lees hier meer over mogelijke oorzaken van een rammelend geluid.
Koppel en vermogen
Koppel en vermogen: Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, het hele verhaal draait om lucht. Om niets dus eigenlijk. Waar het bij een benzinemotor om draait is de hoeveelheid lucht die er onder bepaalde omstandigheden aan kan worden gezogen. We spreken hier over een 4 takt motor. Dit omdat het verbrandingsproces in 4 stappen plaatsvindt. Nu heeft lucht ook Lees hier meer over koppel en vermogen.
Stuurbekrachtiging
Werking stuurbekrachtiging: De techniek achter stuurbekrachtiging heeft ook de afgelopen jaren niet stilgestaan. Zoals gezegd werkten de meeste systemen tot nu toe hydraulische. Het systeem bestaat uit een hydraulische pomp, slangen en cilinders die de stuurstang een handje helpen. De hydraulische pomp wordt via een v-snaar of getande riem aan Lees hier meer over werking stuurbekrachtiging.
Aandrijfassen homokineten stofhoezen
Aandrijfassen homokineten vervangen en stofhoezen controleren: Wanneer moet een aandrijfas – homokineet vervangen worden? Als een aandrijfas speling vertoond zult u dat tijdens het rijden vroeg of laat merken. De oorzaak is dan over het algemeen de speling op de kruiskoppelingen. Deze kruiskoppelingen zijn aanwezig om zowel de horizontale als verticale Lees hier meer over aandrijfassen en homokineten.
koppeling vervangen
Vervangen Koppeling: Basis uitleg voor het vervangen van de koppeling: We besteden enkel aandacht aan de meest voorkomende koppeling ook wel bekend als de een schijf koppeling. De groote verschillen per auto bij het vervangen van de koppeling is met name de aandrijving. Hierbij te denken aan voor of achterwiel aandrijving. Vergeet in beide gevallen nooit Lees hier meer over vervangen koppeling.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl