Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Zuiger zuigerveren en/of cilinder vervangen:Het komt tegenwoordig veel minder voor dat zuigerveren zuigers of zelf cilinders van het motorblok vervangen moeten worden, dit natuurlijk omdat de motoren veel sterker zijn geworden en dan ook veel minder aan slijtage onderhevig zijn. Toch komt het nog steeds voor dat er zuigers zuigerveren of zelf cilinders vervangen moeten worden, denk bijvoorbeeld omdat er met te weinig motorolie is gereden of omdat de compressie (versleten zuigerveren) erg slecht is maar ook omdat de distributieriem of distributieketting het begeven heeft. Bij het laatste is het zelf mogelijk dat er een gat in de zuiger geslagen wordt. Omdat de zuiger en cilinder op elkaar ingesleten zijn worden deze vaak beide vervangen. U begrijpt dat als er zuigers verwijderd moeten worden dit erg veel werk met zich meebrengt. Als eerste zal de motor (als alle vloeistoffen afgetapt zijn) uit de auto verwijderd moeten worden. Dit om “gemakkelijk” de zuigers uit het motorblok te kunnen verwijderen. In principe moet het gehele motorblok uit elkaar om netjes te werken en het overige te controleren, denk daarbij aan cilinderkop, kleppen, klepzittingen etc. als de onderdelen rondom het motorblok verwijderd zijn inclusief carterpan kan men beginnen de zuigers te verwijderen.

Verwijderen van zuigers uit cilinder:Als u de lagerschalen van de drijfstangen verlost, en deze zo weglegt dat deze op dezelfde positie terug geplaatst kunnen worden is het mogelijk met bijvoorbeeld de steel van de hamer (om geen beschadigingen aan te richten) de zuiger met drijfstang naar de bovenzijde van het motorblok eruit te tikken, zodat de krukas op zijn plaats kan blijven zitten. Wel moet u eerst de koolaanslag ter hoogte van de compressieruimte, in de cilinders verwijderen dit omdat anders de zuigers daar op vast zullen lopen en niet of moeilijk te verwijderen zijn. Na het verwijderen van de zuigers is het mogelijk om de cilinder en zuiger op groeven te controleren en of er geen zuigerveren/olieschraapveren versleten of gebroken zijn. Nadat alles gecontroleerd en/of vernieuwd is kan men het geheel weer gaan monteren. Let daarbij vooral op dat de zuigerveren op de juiste plaats (tijdstip/slot) geplaatst zijn en gebruik de juiste aanhaalkoppels voor het aandraaien van de aandrijfassen. Controleer ook de lagerschalen van de aandrijfassen alvorens deze te monteren.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

In het filmpje ziet u de de montage van een zuiger.


Punten van aandacht bij het verwijderen en controleren van de zuiger:


 • Inspecteer de hele zuiger. Reinig de koolaanslag van de zuigers.

 • Reinig elke ring groef. Controleer de breedte van elke ring groef met een voelermaat om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de specificaties. Sterk versleten ring groeven vereisen een geheel nieuwe zuiger.

 • Gebruik speciaal zuigerveer gereedschap om de kapotte zuigerveren te verwijderen. Neem de tijd en zorg ervoor dat u de zuigerveren niet tot het punt van breken brengt.

 • Controleer ook de olieschraapveer op vervuiling en reinig de gaatjes in de olieschraapveer, Olieschraapveren zijn wat breder en zitten gelijk onder de zuigerveren. Deze Olieschraapveren zijn voorzien van een groef met spleten en gaatjes. Ook in de groef van de zuiger zitten gaatjes. Tijdens de naar beneden gaande slag schraapt de veer de overtollige olie van de cilinderwand, waarbij alleen een klein gedeelte van de olie op de cilinderwand achterblijft om de zuigerveren (compressieveren) te smeren. De afgeschraapte olie wordt door de openingen van de olieschraapveer en de groef teruggevoerd naar de krukkast. Een deel van de olie blijft in de olieschraper achter en dient om bij de omhooggaande slag op de cilinderwand te worden uitgesmeerd, waar het een smeerfilm vormt voor de zuigermantel.

 • koppakking
  Vervangen koppakking: Lekke koppakking, de meeste mensen kennen deze uitspraak wel maar wat houd het in en waar bevindt deze zich? De koppakking zit tussen het motorblok en de cilinderkop. Op de cilinderkop zit weer de kleppendeksel. Men verwart de koppakking ook nog wel eens met de kleppendeksel pakking.Wij proberen in het kort uitleg te geven wanneer......Lees hier meer over vervangen koppakking.
  distributieriem
  Distributieriem de cruciale schakel in de motor: Om een dure reparatie door motor schade te voorkomen, is het voldoende om de distributieriem preventief te controleren en te vervangen. De duurzaamheid van een distributieriem is vooral afhankelijk van de gebruiksomstandigheden, de montage de spanning en de correcte behandeling van de distributieriem zelf. Als.....Lees hier meer over Distributieriem vervangen.
  dieselmotor
  Werking dieselmotor: In dieselmotoren, die ook wel compressie ontsteking motoren worden genoemd, ontbrand de brandstof niet door een bougie maar gaat dat automatisch. Dit gebeurd omdat de lucht die is samengedrukt door de zuiger heel heet wordt en zo de diesel vanzelf laat ontbranden. Bij het opstarten van de dieselmotor is de lucht natuurlijk......Lees hier meer over Werking dieselmotor.
  koelsysteem
  Informatie Koelsysteem: Hoe heter het koelwater, des te groter het temperatuurverschil met de buitenlucht en des te groter het koelvermogen. Maar het water mag ook weer niet aan de kook raken en daarom staat het koelsysteem onder druk. Het kookpunt ligt zo hoger en bovendien gaat er geen vloeistof verloren door verdamping. Als de druk té hoog wordt.....Lees hier meer over uitleg koelsysteem.
  kosten reparatie en onderhoud auto
  Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
  nokkenas
  Snelle nokkenassen: Het karakter van een verbrandingsmotor wordt voor het grootste deel bepaald door de nokkenassen. In dit artikel wordt verder ingegaan op de nokkenas. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe de vorm van een nokkenas het koppel en vermogen van een motor beïnvloed. Dit naar aanleiding van het feit dat Squadra Tuning naast chiptuning nu ook.......Lees hier meer over snelle nokkenassen.
  motor auto
  Verbranding motor: De automotoren van tegenwoordig lopen op benzine, elektriciteit, diesel of gas (LPG). De meest gebruikte brandstof op dit moment is benzine, maar er worden steeds meer auto’s met een dieselmotor verkocht. In andere landen, zoals Frankrijk en Italië is het marktaandeel diesels vele malen groter dan in Nederland. Daar heeft 80% van alle verkochte.......Lees hier meer over verbranding motor.
  kleppen cilinderkop
  Kleppen cilinderkop auto vervangen: Nadat u geconstateerd heeft dat er een probleem is met een of meerdere kleppen, bijvoorbeeld doordat u geen of een te lage compressie gemeten hebt (ook mogelijk koppakking probleem) Kunt u overgaan tot het demonteren van de cilinderkop en het verwijderen van de nokkenas(sen) vervolgens kunnen de kleppen verwijderd......Lees hier meer over kleppen cilinderkop vervangen.
  revisie motorblok cilinderkop
  Reviseren van motorblok en cilinderkop: Om de motor zijn werk te laten doen hebben we natuurlijk in en buiten het motorblok verschillende draaiende gedeeltes nodig. Op deze pagina hebben we het over draaiende gedeeltes in de motor dus niet buiten de motor gemonteerde onderdelen zoals dynamo, stuurbekrachtigingspomp, aircocompressor.....Lees hier meer over motorblok en cilinderkop revisie.
  kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
  Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
  distributieketting
  Distributieketting: in het kort de functie en werking van de distributieketting. De functie van de distributieketting is zoals ook bij de distributieriem het aandrijven van de nokkenas of nokkenassen, die vervolgens de in en uitlaatkleppen weer bedienen. De distributieketting is een enkele of dubbele ketting die loopt over het tandwiel van de krukas en over het..... Lees hier meer over de distributieketting en werking daarvan.
  prijsverschil olie en vloeistoffen
  Prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen: Buiten dat er in de kwaliteit een prijs verschil zit is het ook van belang waar u de oliën en vloeistoffen gaat halen of besteld. Zo is de prijs bij een benzinepomp in de meeste gevallen hoger dan bij een automaterialen zaak. Voor bijvoorbeeld ruitensproeier antivries hoeft u niet naar een auto gerelateerde zaak...... Lees hier meer over prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen.
  Sitemap:

  Technische Informatie

  Algemene Auto Informatie

  Overige autoweetjes