Werking stuurbekrachtiging - verschil tussen elektrische en hydraulische stuurbekrachtiging:

Tegenwoordig hebben de meeste auto’s stuurbekrachtiging. Tot voor kort werkte het systeem hydraulisch, maar de elektrische stuurbekrachtiging is in opmars. Over een paar jaar zullen de meeste auto’s met een elektrische stuurbekrachtiging uitgerust zijn. De techniek achter stuurbekrachtiging heeft ook de afgelopen jaren niet stilgestaan. Zoals gezegd werkten de meeste systemen tot nu toe hydraulisch. Het systeem bestaat uit een hydraulische pomp, slangen en cilinders die de stuurstang een handje helpen. De hydraulische pomp wordt via een v -snaar of getande riem door de motor aangedreven en draait dus permanent. Een regelklep zorgt ervoor dat alleen als de bestuurder aan het stuur draait, een oliestroom naar de cilinder wordt gestuurd die vervolgens voor de bekrachtiging zorgt. De eerste auto’s met stuurbekrachtiging hadden het nadeel dat sturen op snelheid te licht ging. Daarom werd de snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging geïntroduceerd. Zodat de mate van bekrachtiging afnam naarmate de snelheid van het voertuig steeg. Allerhande verfijningen leidden tot een perfecte besturing, waarbij inparkeren soepel verliep en de bestuurder toch een optimaal gevoel had in het stuur op snelheid. Waarom dan iets wijzigen aan de hydraulische stuurbekrachtiging, vraag je je af.

Nadelen van hydraulische stuurbekrachtiging

Zoals vaak heeft ook de hydraulische stuurbekrachtiging zo z’n nadelen. Uiteraard voegen de componenten (de hydraulische pomp, het oliereservoir en de olie, de slangen, de cilinder en de regelapparatuur) gewicht toe aan de auto, reden voor een enkele sportwagenfabrikant om stuurbekrachtiging simpelweg achterwege te laten. Het systeem kan verder storingen veroorzaken, waarvan de meest voorkomende waarschijnlijk een lekkende hydraulische slang is. Met die slang komen we al iets dichter bij de werkelijke nadelen van hydraulische stuurbekrachtiging terecht. Al met al neemt het systeem nogal wat ruimte in. De slangen lopen kriskras rondom de motor, tussen de pomp, het reservoir, de regeleenheid en de cilinder en zitten daar de monteur in de weg, beperken de mogelijkheden van de auto-ontwerper en zorgen voor extra arbeid dus kostprijs aan de lopende band: alle slangen moeten erop worden gezet, het systeem moet worden gevuld met vloeistof en worden ontlucht. Ook zorgt de bekrachtiging weer voor een extra poelie aan de distributiezijde van de motor, waar ook bijvoorbeeld de dynamo en -steeds vaker- de compressorpomp van de airconditioning zitten. Al die draaiende componenten maken geluid. Om te voorkomen dat ze gaan trillen worden de ophangingspunten zo zwaar mogelijk uitgevoerd, wat weer gewicht oplevert en ruimte inneemt. Tot slot, doordat de pomp altijd draait en daarmee dus olie rondgepompt, verbruikt de stuurbekrachtiging aardig wat energie.

Voordelen elektrische stuurbekrachtiging

De elektrische stuurbekrachtiging heeft geen van de genoemde nadelen van de hydraulische stuurbekrachtiging. Ten eerste betekent elektrische stuurbekrachtiging een behoorlijke ruimtebesparing onder de motorkap. Ruimte die auto-ontwerpers gretig zullen gebruiken voor bijvoorbeeld een lagere neus (voor een betere luchtweerstand) of een kortere motorkap ten gunste van meer binnenruimte. Een elektrisch systeem heeft geen olie en geen slangen met alle voordelen van dien. Bovendien zit de ontwerper niet vast aan de plaats waar hij de elektrische unit monteert: hij kan hem waar dan ook onder de kap plaatsen, terwijl hij voorheen gebonden was aan een locatie ergens aan de distributiezijde van het blok.

Werking elektrische stuurbekrachtiging

Het systeem heeft twee sensoren: eentje die voelt dat de bestuurder aan het stuur draait en eentje die merkt dat de stuurstang daadwerkelijk beweegt. Beide sturen hun informatie door naar een microprocessor die berekent of de mate van bekrachtiging in orde is. Zodra je aan het stuur draait zal de bekrachtiging gaan werken, maar de mate waarin wordt streng gecontroleerd. Een elektromotor in het stuurmechanisme zorgt voor de feitelijke bekrachtiging. Natuurlijk is de werking van het systeem best ingewikkeld, maar het aantal zichtbare componenten is veel kleiner. Daarbij kan de fabrikant onbeperkt input definiëren voor de bekrachtiging. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld auto’s die in Europa worden verkocht een minder sterke bekrachtiging te geven dan auto’s in Amerika de weg op gaan. Fiat maakt in onder andere de Punto dankbaar gebruik van de mogelijkheden van elektrische stuurbekrachtiging door een schakelaar te plaatsen waarmee de bekrachtiging heel erg sterk wordt: Daarmee kan de liefhebber letterlijk met de pink inparkeren. Producenten claimen dat het systeem tot wel 5% brandstofbesparing kan opleveren, doordat ze af zijn van de hydraulische pomp die permanent moet meedraaien met de motor, ook als er geen gebruik wordt gemaakt van de stuurbekrachtiging.

Overtreffende trap: AFS

Active Front Steering noemt BMW het. Wij hebben het ervaren op de BMW 5-serie en de X3. Naast elektrische stuurbekrachtiging biedt het systeem een variabele overbrenging ratio: tijdens parkeren slaan de wielen per kwartslag verdraaiing van het stuurwiel veel verder uit dan wanneer je dat doet op snelheid. Het geheim zit ’m in een zogeheten planetair tandwielstelsel dat is aangebracht in het stuurmechanisme. Zo’n tandwielconstructie bestaat uit een zonnewiel, een ringwiel en drie planeetwielen. Zo’n planetair tandwiel is eigenlijk een kleine versnellingsbak dat, afhankelijk van welke tandwielen worden aangedreven en eventueel worden vastgehouden, verschillende overbrengingen kan realiseren. In het geval van de BMW wordt de buitenring elektrisch aangedreven, waardoor een traploze stuuroverbrenging wordt gerealiseerd: afhankelijk van wat prettig is stuurt de auto als een touringcar of juist als een Formule1-auto.

Heeft mijn auto elektrische of hydraulische stuurbekrachtiging ?

weet je nu of er op jouw auto elektrische stuurbekrachtiging zit? Nou, simpel: Draai je stuur maar eens helemaal naar links of rechts. Als je het stuur vervolgens dat kleine stukje verder draait tegen z’n aanslag, hoor je bij hydraulische stuurbekrachtiging een typisch geluid. We hadden al verteld dat de stuurbekrachtigingspomp permanent draait en olie doorpompt. Aan het einde van de stuuruitslag is er echter geen circulatie meer mogelijk door de stuurcilinder. Er gaat dan een overdrukventiel tje open zodat de olie toch door kan blijven stromen: dat is het geluidje dat je hoort. Kan dus absoluut geen kwaad, maar als je het hoort weet je dus wel direct dat je geen elektrische stuurbekrachtiging hebt.

Onderwerp gerelateerde artikelen

stuurkogels en fuseepennen
Controleren stuurkogels of fuseepennen: Bij het handmatig controleren van de radiale kogel speling, is het van groot belang waar het wiel vastgepakt wordt.Vaak kan speling niet zichtbaar gemaakt worden wanneer het wiel midden onder en midden boven vastgepakt wordt.Een spelingsdetector is een hulpmiddel, waarmee niet elke speling zichtbaar gemaakt kan Lees hier meer over stuurkogels en fuseepennen.
onderstel auto
Ondersteltechniek en wegligging: Veren zijn geen schokbrekers ze vangen alleen de energie op maar verwerken deze niet. Schokbrekers zijn eigenlijk zoals de Engelse dat noemen shock absorbers, ze absorberen de energie en werken samen met de veren. De meeste moderne Europese automerken hebben bij de voorophanging de veren en schokbrekers gecombineerd Lees hier meer over ondersteltechniek.
Remschijven vervangen
Versleten remschijven vervangen: Naar verloop van tijd slijten buiten de remblokken ook de remschijven van de auto. Dit gebeurd natuurlijk doordat er tijdens het remmen erg veel druk op de remschijven wordt uitgeoefend. Maar ook de weer beïnvloeden dragen bij aan de slijtage van de remschijven. Zo zie je na verloop van tijd veel roestvorming Lees hier meer over het vervangen van versleten remschijven.
Uitlijnen en uitbalanceren
De auto uitlijnen of de wielen van uw auto uitbalanceren: Het wordt nogal eens met elkaar verward Bij het uitlijnen van de auto betreft het niet de velgen en banden, maar of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten dan ook herstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur en de juiste Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
Trillingen stuur
Trillingen aan het stuur: Dat het stuur van de auto trilt kan verschillende oorzaken hebben. Zo heb je ook verschil in het soort van trillen. Als het stuur bij een bepaalde snelheid trilt gaat het in de meeste gevallen om de voorwielen van de auto. Deze zijn dan uit balans, waardoor een trilling tot stand komt. Omdat het stuur rechtstreeks met de voorwielen in verbinding staat Lees hier meer over trillend autostuur.
auto veiligheid
Auto en veiligheid: Auto's worden steeds veiliger. Vroeger maakte de fabrikanten zich daar nog nauwelijks druk over. Er waren maar een paar rijke mensen die zich een auto konden veroorzaken. Een de snelheid van een auto was niet hoger dan een lopend persoon. Je hoefde alleen niet te lopen. Met de komst van de T - Ford (eerste productieauto) werd de auto voor Lees hier meer over veiligheid auto.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl