Auto verkopen, auto handel (overschrijven) of tijdelijk schorsen?

Als je een auto op naam hebt staan moet er voor de auto standaard verzekering en belasting worden betaald. Als voor de auto een APK plicht geldt zal de auto ook deze moeten ondergaan. Als u uw auto verkoopt zal het kentekenbewijs van de auto overgeschreven moeten worden naar de nieuwe eigenaar. Om de overdracht volgens wetgeving te laten gebeuren is dit mogelijk via een groot postkantoor. Mocht de aan of verkoop via een RDW – erkend autobedrijf gebeuren, dan kunnen zij mogelijk zelf het kenteken van de auto overschrijven. Nadat het kenteken overgeschreven is ontvangt de oude eigenaar een bewijs van vrijwaring. Bewaar dit bewijs goed, u kunt daarmee aantonen dat u niet meer verantwoordelijk bent voor het voertuig. De koper va de auto is vanaf dat moment verantwoordelijk voor de auto. Vaak is het dan als koper verstandig de auto voor de overschrijving al te verzekeren.

Het kenteken van de auto schorsen, tijdelijk niet gebruiken, wat mag wel en wat mag niet?

Stel u heeft uw auto een langere periode niet nodig, maar wilt de auto niet verkopen. Dan is het ook mogelijk de auto voor een bepaalde tijd te schorsen. De maximale schors tijd is een jaar maar kan altijd verlengt worden. Voor een auto die geschorst is hoeft geen verzekering en belasting te worden betaald. Wel moet de auto dan op eigen terrein of ergens gestald staan. De auto mag in ieder geval geen gebruik maken van de openbare weg. Wat de APK betreft is het niet verplicht deze te laten uitvoeren. Als u er wel voor kiest in de schors periode uw auto te laten keuren is dat geen probleem. U mag namelijk op de dag dat de auto APK gekeurd wordt, gebruik maken van de openbare weg. Let wel op dat bij het gebruikmaken van de openbare weg het alleen de bedoeling is op en neer naar de garage / keuringsstation te rijden. Het schorsen van een auto kan ook online gebeuren kijk voor de kosten en overige informatie op de website van de RDW

Hoeveel auto’s mag je per jaar schorsen en/of overschrijven

Voor garagebedrijven en officiële autohandelaren zit daar natuurlijk geen limiet aan. Deze maken gebruik van tijdelijk te plaatsen kentekenplaten. De zogenaamde handelaarsplaten. Met handelaarsplaten is de auto via de garage of autohandelaar verzekerd, en mag er met de auto op de openbare weg worden gereden. Bij de particulier is het proefrijden met een geschorste auto eigenlijk niet mogelijk. Dit is ook een van de redenen dat het schorsen van een auto in het leven is geroepen. Jaren geleden had je heel veel kleine handelaars die auto’s vanuit huis verkochten. Alleen toen kon je een auto onverzekerd en zonder belasting te betalen nog bij huis laten staan. Om niet te veel kosten te maken werden voor deze auto’s over het algemeen dan ook geen verzekering en belasting betaald. Wel werd er vaak zonder verzekering en belasting een proefritje gemaakt. Als je tegenwoordig als particulier meerdere auto’s voor de handel aanbiedt moet er dus al gauw gedacht worden aan het schorsen van deze auto’s. Dit brengt weer extra kosten met zich mee waardoor vele kleine particulieren handelaren zijn gestopt met de autohandel. Voor de mensen die nu nog op deze manier in auto’s willen handelen is het dus een stuk lastiger. Je kan er ook voor kiezen zelf steeds in een andere auto te rijden en deze steeds te verkopen. Wel kan het zijn dat je autoverzekering er niet blij mee is als je steeds van auto switcht. Mocht het om een paar auto’s per jaar gaan is er op zich niets vreemds aan de hand. Mocht het jaarlijks om meerdere auto’s gaan is het ook mogelijk dat je bij de belastingdienst argwaan wekt en de inkomsten uit de gedreven handel op zal moeten geven als inkomsten of neveninkomen. Ook bij het vele malen schorsen van auto’s zal het bij de RDW en belasting mogelijk op gaan vallen. Daarnaast mag je niet zomaar overal een autohandel drijven. Als je overweegt een officiële autohandel te beginnen zal er altijd naar het bestemmingsplan gekeken moeten worden. Daarnaast moet je bij het RDW ingeschreven staan als handelaar in motorvoertuigen. Als je van het RDW de goedkeuring als autohandelaar hebt ontvangen krijg je een inlogcode om motorvoertuigen op te nemen als handelsvoorraad. Deze motorvoertuigen zijn vrijgesteld van het betalen van belastingen en hoeven niet verzekerd te zijn. Deze auto’s mogen dan alleen gebruik maken van de openbare weg als ze voorzien zijn van de een handelaarskenteken.

Onderwerp gerelateerde artikelen

kentekenplaat nummerplaat
Nieuwe kentekenplaat nummerbord: Nieuwe kentekenplaten kunt u uitsluitend aanschaffen na overlegging van een geldig legitimatiebewijs en het originele kentekenbewijs deel I (deze word afgestempeld na verkrijging van een set nieuwe platen) en deel II. Ze zijn verkrijgbaar bij circa 320 erkende fabrikanten van kentekenplaten Lees hier meer over kentekenplaat - nummerbord vernieuwen.
omkatten auto
Omkatten auto's: Is de aankoop van de auto uit je dromen uiteindelijk een nachtmerrie, Wees alert ! stel je voor dat de auto waar je naar opzoek bent steeds boven je budget uitkomt en opeens kom je deze op internet tegen maar dan duizenden euro's goedkoper. De koop is afgesloten en je rijd er met veel plezier en een goed gevoel mee rond. Tot de politie aan de deur komt Lees hier meer over omkatten auto.
terugroepactie
Overzicht terugroepacties dealers: Alle terugroepacties in een overzicht. Bij de meting van 2012 is aangetoond dat Toyota als grootste autobouwer ter wereld ook de kroon spant met het aantal teruggeroepen auto's. Een terugroepactie heeft in de meest voorkomende gevallen betrekking op de veiligheid van desbetreffende (model type) auto. U kunt bijvoorbeeld Lees hier meer over terugroepacties van autofabrikanten.
dagwaarde
Dagwaarde auto: Bij het opzoek gaan naar een nieuwe of tweedehands auto is vaak de eerste vraag , wat is mijn eigen auto nog waard. Daarbij is vooral de leeftijd van de auto en het aantal gereden kilometers bepalend. Maar ook het vraag en aanbod aspect telt hierbij mee. Een zware auto of grote diesel is over het algemeen minder populair dan een kleine zuinige auto. Daarnaast Lees hier meer over dagwaarde auto bepalen.
verschil motorolie
Prijs en kwaliteitsverschil motorolie: Het prijsverschil van motorolie kan erg groot zijn. Een altijd vrij dure motorolie is de longlife motorolie. Maar zo als de naam het al zegt, hoeft deze olie minder snel ververst te worden. Kijk altijd welke motorolie voor je auto wordt voorgeschreven. Het gebruik van verkeerde motorolie kan voor de motor ernstige gevolgen Lees hier meer over het verschil van dure en goedkope motorolie.
occasion
Aanschaf occasion: Zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dat een auto kopen toch best lastig is. Maar ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk van tevoren goed wat je wilt. Een tweedehands auto of een nieuwe. Een tweedehands auto is meestal goedkoper, maar vergt meer onderhoud dan een nieuwe wagen.Wil je een nieuwe auto kopen en je oude auto Lees hier meer over aanschaf occasion.
autosloperij
De autosloperij: Een auto is rijp voor de sloop als deze niet meer te verkopen of total loss gereden is. In Nederland is de gemiddelde levensduur van een auto 14,6 jaar. De laatste jaren stijgt deze gemiddelde levensduur. Een auto verandert in een sloopauto sloopauto (of schadeauto) na een ongeval, maar ook door verwaarlozing of achterstallig onderhoud Lees hier meer over hoe autosloperijen te werk gaan.
Kosten auto onderdelen
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
aanschaf occasion
Tips aanschaf occasion - oldtimer: Een occasion kopen is natuurlijk een prachtig moment. Maar, liever geen kat in de zak. Als je dat wilt voorkomen is het zaak om als het ware een complete checklist af te lopen waarbij op allerlei punten gelet wordt. Helaas is het onderstaande verhaal natuurlijk niet volledig, maar het biedt wellicht een goed eerste handvat. Sla de proefrit Lees hier meer over aanschaf occasion.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl