Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Hoe privé is uw auto? autofabrikanten verzamelen data en rijgedrag:


Uit onderzoek blijkt dat autofabrikanten mogelijk allerlei privé gevoelige data verzamelen. Met deze informatie bedoelen we het opslaan van data op het moment dat u bijvoorbeeld te hard rijd of doorrijd als het ABS lampje gaat branden. Maar ook gegevens als u met een omweg naar uw woonbestemming rijd of op welke parkeerplaats u overal geparkeerd heeft.

Opgeslagen data rijgedrag:


Met data van rijgedrag moet u buiten de snelheid ook denken aan remgedrag en het gebruik van de autogordel. Het opslaan van deze data is mogelijk omdat de auto van tegenwoordig veel meer techniek aan boord heeft en bijna als een rijdende computer mag worden gezien. Het verzamelen van data gebeurt nu vaak om veiligheidsredenen en comfort.

Opgeslagen data voor premie bepaling autoverzekering of hulp bij brandstofgebruik:


De opgeslagen data van uw rijgedrag zou gebruikt kunnen worden door autoverzekeringen. Indien de autoverzekering deze mogelijkheid bied Kunnen zij bij een gewenst rijgedrag korting geven op de premie van uw autoverzekering. Als uw auto deze data niet opslaat bestaat er ook het zogenaamde “connected car “ systeem. Je brengt hierbij via een dongel een internet verbinding tot stand. Waarna je via je smartphone inzicht krijgt in uw rijgedrag en eerder afgelegde routes. Deze informatie kan je bijvoorbeeld ook helpen om het brandstof gebruik naar beneden te brengen.

Gevaren bij verzamelde data:


Als we denken aan het voorval van de sjoemelsoftware mogen we er niet zomaar vanuit gaan dat de autofabrikant altijd netjes de wet volgt. Zo is het dan ook niet uit te sluiten dat alle op de harde schijf opgeslagen data ook in de database van de autofabrikant opgeslagen wordt. Het is dan ook erg belangrijk zorgvuldig met uw Privé informatie om te gaan. Stelt u zich voor dat alle door u bezochte adressen opgeslagen worden op de harde schijf van uw auto en later opgeslagen in de database van de autofabrikant. Deze data zou dan weer interessant en gebruikt kunnen worden door derde, om zo bijvoorbeeld uw interesses en aankoop gedrag te meten. Men zou hier dan via reclame op uw eigen smartphone de voor uw interessante diensten en producten in beeld kunnen brengen.


Een nog beroerder maar niet ondenkbaar scenario zou zijn dat als u uw smartphone via bluetooth aan de auto koppelt, mogelijk uw telefoon nummers, email adressen en zelfs uw privé foto’s op de harde schijf van de auto worden opgeslagen. Met als gevolg dat ook deze in de database van de autofabrikant terecht komen.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

Misbruik van opgeslagen data:


Zoals eerder aangegeven weet men niet of alle opgeslagen data daadwerkelijk door autofabrikanten opgeslagen en mogelijk misbruikt wordt. Maar het is voor auto fabrikanten wel gemakkelijk om alle data op te slaan en later te kijken wat er van gebruikt of nog erger van verkocht zou kunnen worden. Zo zouden er regels moeten komen die fabrikanten verplichten om transparantie te geven over de verzamelde data en wat er verder met deze data gebeurd. Een ander gevaar is dat de database van een goedwillende autofabrikant gehackt wordt en de opgeslagen gegevens alsnog gebruikt of doorverkocht worden.

Regelgeving opgeslagen auto data:


Een regelgeving zou mogelijke misbruik van opgeslagen autodata kunnen beschermen. Daarin zouden automobilisten duidelijkheid en zeggenschap moeten krijgen over welke data verzameld wordt en vervolgens zelf een keuze kunnen maken over het gebruik daarvan. Daarnaast zouden autofabrikanten verplicht moeten worden om aan te geven welke data zij willen verzamelen. Waarna de automobilist de keuze heeft bepaalde opslag te deactiveren.
sensoren
Auto en Sensoren: Bij sensoren gaat het voornamelijk om de input die ook als signaalgever, voeler of opnemer aangeduid worden. De verwerking van deze elektrische signalen gebeurt in een centrale microcomputer regeleenheid (ECU) die door middel van geprogrammeerde mathematisch formules en kenvelden de beslissingen neemt en de actuatoren....Lees hier meer over auto en sensoren.
ecu
Storingscode auto uitlezen: Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema'op te lossen. Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van..... Lees hier meer over uitlezen auto.
ecall systeem
eCall system: De term eCall staat voor emergency Call, ofwel noodoproep in het Nederlands. Het is een elektronisch systeem dat een oproep naar een alarmcentrale kan plaatsen als er een ongeluk is gebeurd. De alarmcentrale zal vervolgens via het systeem proberen in contact te komen met de inzittenden van de auto om te bepalen hoe zij eraan toe zijn. Als er niet wordt.... Lees hier meer over eCall systeem.
auto toekomst
De auto van de toekomst: comfort en niets dan comfort! De auto van de toekomst zal steeds beter inspelen op de mens en zijn verlangens. De bestuurder zal informatie krijgen over de weersomstandigheden en over de verkeerssituatie. Hem zal de weg gewezen worden en hij zal in alle veiligheid met werkrelaties of met familie kunnen praten. Deze en nog een heleboel....... Lees hier meer over auto van de toekomst.
diagnose aansluiting
Aansluitpunt uitlezen auto: Doordat er steeds meer elektronica in de auto van de laatste jaren is verwerkt en deze helaas ook storingen met zich meebrengen, kan de auto tegenwoordig uitgelezen worden. Omdat alle informatie in de auto computer wordt opgeslagen kan Indien zich een probleem voordoet de ECU (Electronic control unit) ofwel de computer.... Lees hier meer over plaats aansluiting diagnose stekker.
kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
gps tracking
GPS track en trace systeem: We horen in de autowereld regelmatig de term GPS track en trace systeem. Met name exclusieve auto’s hebben vaak een dergelijk systeem ingebouwd. Denk ook aan bedrijven die exclusieve auto’s verhuren en graag willen weten waar deze auto’s zich bevinden. En zo ook bij diefstal gemakkelijker te traceren zijn. Het plaatsen...... Lees hier meer over GPS track en trace systeem.
autosleutel
De autosleutel: Sinds 1982 heeft de autosleutel ongekende ontwikkelingen doorgemaakt, je kan het zo gek niet bedenken het kan allemaal. In de toekomst zullen we zien dat we met de autosleutel aan de kassa van de supermarkt kunnen afrekenen of dat we er geld mee kunnen pinnen. Terwijl voor 1982 de autosleutel nog maar twee functies had, het openen...... Lees hier meer over de ontwikkeling van de autosleutel.
kabelboom auto
Kabelboom auto: De kabelboom ligt verspreid door de auto, maar met name onder het dashboard van de auto. Vanuit het dashboard loopt de kabelboom naar de motorruimte en tot aan de achterlichten van de auto. De kabelboom ligt dan over de vloer weggewerkt onder de vloerbekleding. Bij met name moderne auto’s is dit het netwerk naar alle ECU opties.... Lees hier meer over de kabelboom van de auto.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes