Hoe privé is uw auto? autofabrikanten verzamelen data en rijgedrag

Uit onderzoek blijkt dat autofabrikanten mogelijk allerlei privé gevoelige data verzamelen. Met deze informatie bedoelen we het opslaan van data op het moment dat u bijvoorbeeld te hard rijd of doorrijd als het ABS lampje gaat branden. Maar ook gegevens als u met een omweg naar uw woonbestemming rijd of op welke parkeerplaats u overal geparkeerd heeft.

Opgeslagen data rijgedrag

Met data van rijgedrag moet u buiten de snelheid ook denken aan remgedrag en het gebruik van de autogordel. Het opslaan van deze data is mogelijk omdat de auto van tegenwoordig veel meer techniek aan boord heeft en bijna als een rijdende computer mag worden gezien. Het verzamelen van data gebeurt nu vaak om veiligheidsredenen en comfort.

Opgeslagen data voor premie bepaling autoverzekering of hulp bij brandstofgebruik

De opgeslagen data van uw rijgedrag zou gebruikt kunnen worden door autoverzekeringen. Indien de autoverzekering deze mogelijkheid bied Kunnen zij bij een gewenst rijgedrag korting geven op de premie van uw autoverzekering. Als uw auto deze data niet opslaat bestaat er ook het zogenaamde “connected car “ systeem. Je brengt hierbij via een dongel een internet verbinding tot stand. Waarna je via je smartphone inzicht krijgt in uw rijgedrag en eerder afgelegde routes. Deze informatie kan je bijvoorbeeld ook helpen om het brandstof gebruik naar beneden te brengen.

Gevaren bij verzamelde data

Als we denken aan het voorval van de sjoemelsoftware mogen we er niet zomaar vanuit gaan dat de autofabrikant altijd netjes de wet volgt. Zo is het dan ook niet uit te sluiten dat alle op de harde schijf opgeslagen data ook in de database van de autofabrikant opgeslagen wordt. Het is dan ook erg belangrijk zorgvuldig met uw Privé informatie om te gaan. Stelt u zich voor dat alle door u bezochte adressen opgeslagen worden op de harde schijf van uw auto en later opgeslagen in de database van de autofabrikant. Deze data zou dan weer interessant en gebruikt kunnen worden door derde, om zo bijvoorbeeld uw interesses en aankoop gedrag te meten. Men zou hier dan via reclame op uw eigen smartphone de voor uw interessante diensten en producten in beeld kunnen brengen.

Een nog beroerder maar niet ondenkbaar scenario zou zijn dat als u uw smartphone via bluetooth aan de auto koppelt, mogelijk uw telefoon nummers, email adressen en zelfs uw privé foto’s op de harde schijf van de auto worden opgeslagen. Met als gevolg dat ook deze in de database van de autofabrikant terecht komen.

Misbruik van opgeslagen data

Zoals eerder aangegeven weet men niet of alle opgeslagen data daadwerkelijk door autofabrikanten opgeslagen en mogelijk misbruikt wordt. Maar het is voor auto fabrikanten wel gemakkelijk om alle data op te slaan en later te kijken wat er van gebruikt of nog erger van verkocht zou kunnen worden. Zo zouden er regels moeten komen die fabrikanten verplichten om transparantie te geven over de verzamelde data en wat er verder met deze data gebeurd. Een ander gevaar is dat de database van een goedwillende autofabrikant gehackt wordt en de opgeslagen gegevens alsnog gebruikt of doorverkocht worden.

Regelgeving opgeslagen auto data

Een regelgeving zou mogelijke misbruik van opgeslagen autodata kunnen beschermen. Daarin zouden automobilisten duidelijkheid en zeggenschap moeten krijgen over welke data verzameld wordt en vervolgens zelf een keuze kunnen maken over het gebruik daarvan. Daarnaast zouden autofabrikanten verplicht moeten worden om aan te geven welke data zij willen verzamelen. Waarna de automobilist de keuze heeft bepaalde opslag te deactiveren.

Onderwerp gerelateerde artikelen

diagnose aansluiting
Aansluitpunt uitlezen auto: Doordat er steeds meer elektronica in de auto van de laatste jaren is verwerkt en deze helaas ook storingen met zich meebrengen, kan de auto tegenwoordig uitgelezen worden. Omdat alle informatie in de auto computer wordt opgeslagen kan Indien zich een probleem voordoet de ECU (Electronic control unit) ofwel de computer Lees hier meer over plaats aansluiting diagnose stekker.
eCall system
eCall system: De term eCall staat voor emergency Call, ofwel noodoproep in het Nederlands. Het is een elektronisch systeem dat een oproep naar een alarmcentrale kan plaatsen als er een ongeluk is gebeurd. De alarmcentrale zal vervolgens via het systeem proberen in contact te komen met de inzittenden van de auto om te bepalen hoe zij eraan toe zijn. Als er niet wordt Lees hier meer over eCall systeem.
lambdasonde
Lambdasonde: ook wel lambda genoemd is een sensor die in de uitlaatpijp gemonteerd is. Deze meet het zuurstofgehalte in je uitlaatgassen. De lambdasonde is een variabele weerstand. Deze meet dan ook het zuurstofgehalte in de uitlaatgassen. Bij moderne auto's ziet men vaak twee in plaats van een lambdasonde in het uitlaatsysteem. De computer Lees hier meer over werking lambdasonde.
elektronische systemen
Afkortingen elektronisch aangestuurde systemen auto: De auto kent vele technische snufjes. Zo zie je bij de aankoop van een auto ook allerlei afkortingen van aanwezige techniek staan. Denk daarbij aan ABS, ASR, ESP, TCS, ASC, ETC, ETS, ESC, DSC, VDC, DSTC, PSM, VSA, VSC EBA, EBD, EBV en BAS. Een ding staat vast, al deze technische toevoegingen Lees hier meer over afkortingen elektronische systemen auto.
Storingscode uitlezen
Storingscode auto uitlezen: Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema's op te lossen. Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van Lees hier meer over uitlezen auto.
kabelboom
Kabelboom auto: De kabelboom ligt verspreid door de auto, maar met name onder het dashboard van de auto. Vanuit het dashboard loopt de kabelboom naar de motorruimte en tot aan de achterlichten van de auto. De kabelboom ligt dan over de vloer weggewerkt onder de vloerbekleding. Bij met name moderne auto’s is dit het netwerk naar alle ECU opties Lees hier meer over de kabelboom van de auto.
Sensoren auto
Auto en sensoren: Bij sensoren gaat het voornamelijk om de input die ook als signaalgever, voeler of opnemer aangeduid worden. De verwerking van deze elektrische signalen gebeurt in een centrale microcomputer regeleenheid (ECU) die door middel van geprogrammeerde mathematisch formules en kenvelden de beslissingen neemt en de actuatoren Lees hier meer over auto en sensoren.
kosten reparatie onderhoud
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
Stationair toerental
Stationair toerental afstellen: Een te laag of te hoog toerental bij de motor van de auto is voor heel veel bestuurder herkenbaar. Vooral een te laag toerental kan als erg vervelend worden ervaren. Met name bij het afremmen heeft de motor dan de neiging om af te slaan. Bij een goedlopende op bedrijfstemperatuur zijnde motor moet men denken aan een stationair Lees hier meer over afstellen stationair toerental.
Storingscode uitlezen
Storingscode auto uitlezen: Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema's op te lossen. Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van Lees hier meer over uitlezen auto.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl