Onderhoud en werking luchtmassameter: Waar zit en wat doet de luchtmassameter?

Wel bekend is voor de verbranding van de brandstof ook lucht nodig. Om de juiste samenstelling van lucht en brandstof te bepalen wordt er o.a. gebruik gemaakt van een luchtmassameter. De luchtmassameter zit dan ook gekoppeld aan het luchtfilter van de auto om zo de lucht die het luchtfilter wordt ingezogen te registreren en door te geven. Hierbij wordt niet alleen de hoeveelheid lucht maar ook de dichtheid van de lucht gemeten. Denk daarbij aan droge warme lucht of vochtige koude lucht. Vervolgens wordt de registratie van het luchtgehalte doorgegeven aan de ECU (computer) waarna de toevoer van de hoeveelheid brandstof naar de cilinders wordt geregeld.

Hoe werkt de luchtmassameter?

In de luchtmassameter bevindt zich een verwarmde draad of film (plaatje) waarlangs de lucht de motor binnenstroomt. Op deze draad staat een constante spanning waarbij de stroom die door deze draad loopt voor de verwarming van de draad zorgt. Doordat er lucht langs deze draad stroomt en de temperatuur van de draad verandert zal de weerstand van de draad veranderen (regelbare –PTC- weerstand) doordat de weerstand bijvoorbeeld daalt zal er meer stroom door de draad stromen (wet van ohm U= I x R) dit signaal wordt aan de computer verzonden en geïnterpreteerd als luchtstroom.

Mogelijke oorzaken defecte luchtmassa meter

Als de luchtmassa meter stuk of vervuild is wordt er een verkeerde waarde afgegeven, en dus een verkeerd mengsel van lucht en brandstof. Hierdoor kunnen de volgende problemen ontstaan. Slecht stationair toerental, Verlies in vermogen of inhouden tijden het wegrijden. Ook door het uitlezen van de ECU kan natuurlijk gekeken worden of de luchtmassameter problemen vertoond.

Schoonmaken vervangen luchtmassameter

Het schoonmaken van de luchtmassameter is vaak niet meer dan het draadje filmpje door middel van een kwastje voorzichtig van stof en vuil te ontdoen, om vervolgens het draadje / filmpje met contactspray in te spuiten. Het vervangen van de luchtmassameter is over het algemeen een kleine ingreep.

Onderwerp gerelateerde artikelen

diagnose aansluiting
Aansluitpunt uitlezen auto: Doordat er steeds meer elektronica in de auto van de laatste jaren is verwerkt en deze helaas ook storingen met zich meebrengen, kan de auto tegenwoordig uitgelezen worden. Omdat alle informatie in de auto computer wordt opgeslagen kan Indien zich een probleem voordoet de ECU (Electronic control unit) ofwel de computer Lees hier meer over plaats aansluiting diagnose stekker.
startkabels aansluiten
Hoe startkabels of jumpstarter gebruiken: Veel mensen hebben het al eens meegemaakt, de lampen van de auto laten branden en bij terugkomst geen startstroom meer. Gelukkig geven de auto’s van tegenwoordig een signaal als je bij het uitstappen de lampen laat branden. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn dat de accu leeg loopt of stuk Lees hier meer over gebruik startkabels en jump starter.
uitleg auto accu
Het principe van de Accu: Het doel van een batterij is het opslaan van elektrische energie, zodat deze op elk willekeurig ogenblik kan worden gebruikt. Hiertoe wordt energie in de vorm van elektriciteit aan de batterij toegevoegd (geladen), welke energie weer in dezelfde vorm daaraan wordt onttrokken. Hieronder staan zeven vragen met antwoorden over batterijen. Een batterij Lees meer over uitleg accu.
Startstroom
Geen startstroom meer: Maar waar ligt de oorzaak, als eerste wordt de accu gecontroleerd met name in de wintermaanden geeft deze door de kou nogal eens de geest. Alvorens deze te vernieuwen moet deze natuurlijk eerst gecontroleerd worden of deze werkelijk defect is. De nieuwere accu's zijn gemakkelijk te controleren doordat er een oog in de accu zit waar een kleur wordt Lees hier meer over startstroom.
elektronische systemen
Afkortingen elektronisch aangestuurde systemen auto: De auto kent vele technische snufjes. Zo zie je bij de aankoop van een auto ook allerlei afkortingen van aanwezige techniek staan. Denk daarbij aan ABS, ASR, ESP, TCS, ASC, ETC, ETS, ESC, DSC, VDC, DSTC, PSM, VSA, VSC EBA, EBD, EBV en BAS. Een ding staat vast, al deze technische toevoegingen Lees hier meer over afkortingen elektronische systemen auto.
ebd
Wat is en hoe werkt een remkrachtverdeler: Zoals het woord het al aangeeft verdeelt de remkrachtverdeler de remdruk over de wielen. De verdeling gebeurd over de voor en achterwielen van de auto. De verdeling van de remkracht is nodig, omdat als bij alle wielen dezelfde remkracht aanwezig zou zijn de wielen gelijk zouden Lees hier meer over de mechanische en elektronische remkrachtverdeler.
kosten reparatie onderhoud
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl