Nokkenas of krukassensor probleem

In de motor van de auto bevinden zich voor de aandrijving van de motor een nokkenas en een krukas. Zowel de nokkenas als de krukassensor worden door een sensor in de gaten gehouden. De nokkenassensor bevindt zich in het bovenste gedeelte (cilinderkop) van de motor, en de krukassensor bevindt zich onder in het motorblok. De sensoren zijn over het algemeen vrij toegankelijk en door een boutje en stekkertje te verwijderen gemakkelijk te vervangen.

De sensoren zorgen ervoor dat de stand van de nokkenas en krukas doorgegeven worden aan de ECU (computer). Zo registreert de nokkenassensor op welke positie de kleppen tegenover de stand van de zuigers staan. De krukassensor geeft aan de ECU de zuiger stand (BDP) door. Met deze signalen regelt de ECU de inspuiting en het ontstekingsmechanisme.

Storing door slecht of niet werkende nokkenas of krukassensor

Als er bij een slechtlopende of uitvallende motor een verdenking is dat het aan een slecht of niet werkende nokkenas of krukassensor ligt, wordt er al snel voor gekozen om de auto (OBD) uit te laten lezen. Toch wil het niet altijd zeggen dat deze storing dan ook wordt aangegeven. Daarnaast heeft niet iedereen uitlees gereedschap in zijn bezit.

Hoe herken je een defect aan de krukas of nokkenassensor?

Een slecht werkende of niet werkende sensor is over het algemeen goed te analyseren. Het is wel lastig om vast te stellen of het probleem aan de nokkenas of krukassensor ligt.

Een slecht werkende nokkenas of krukassensor is vaak als eerste te herkennen aan een spontaan schokkende motor. Op dat moment worden de signalen vanuit een van de sensoren niet goed doorgegeven. In een later stadium zal de motor spontaan uitvallen. Dit uitvallen gebeurd dan bij een warme motor. Als men dan gelijk weer probeert te starten zal de motor niet aanslaan. Als de motor enigszins is afgekoeld zal deze weer wel starten.

Oorzaak uitvallen krukas of nokkenassensor

Het uitvallen van een krukas of nokkenas sensor gebeurt in de meeste gevallen doordat deze door de warmte te ver zijn uitgezet en daardoor de verbinding met de ECU verbreken. Als bijvoorbeeld de krukassensor geen signaal meer afgeeft aan de ECU zal er geen ontsteking zijn, waardoor de motor vervolgens stil zal vallen. We kennen de sensoren met een metalen mantel en een kunststof mantel. De laatstgenoemde is gevoeliger voor het te ver uitzetten en uitvallen.

Nokkenassensor en krukassensor

nokkenas-krukassensor

Links op de foto zie je een voorbeeld van een nokkenas sensor met metalen behuizing en rechts van een krukassensor met een kunststof behuizing. Deze sensoren zijn van een Opel Corsa, maar vergelijkbaar met sensoren van andere merken auto’s. In dit geval zat het defect in de krukassensor. Deze was doordat deze was opgezet ook lastig uit het motorblok te verwijderen.

Onderwerp gerelateerde artikelen

diagnose aansluiting
Aansluitpunt uitlezen auto: Doordat er steeds meer elektronica in de auto van de laatste jaren is verwerkt en deze helaas ook storingen met zich meebrengen, kan de auto tegenwoordig uitgelezen worden. Omdat alle informatie in de auto computer wordt opgeslagen kan Indien zich een probleem voordoet de ECU (Electronic control unit) ofwel de computer Lees hier meer over plaats aansluiting diagnose stekker.
startkabels aansluiten
Hoe startkabels of jumpstarter gebruiken: Veel mensen hebben het al eens meegemaakt, de lampen van de auto laten branden en bij terugkomst geen startstroom meer. Gelukkig geven de auto’s van tegenwoordig een signaal als je bij het uitstappen de lampen laat branden. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn dat de accu leeg loopt of stuk Lees hier meer over gebruik startkabels en jump starter.
Sensoren auto
Auto en sensoren: Bij sensoren gaat het voornamelijk om de input die ook als signaalgever, voeler of opnemer aangeduid worden. De verwerking van deze elektrische signalen gebeurt in een centrale microcomputer regeleenheid (ECU) die door middel van geprogrammeerde mathematisch formules en kenvelden de beslissingen neemt en de actuatoren Lees hier meer over auto en sensoren.
uitleg auto accu
Het principe van de Accu: Het doel van een batterij is het opslaan van elektrische energie, zodat deze op elk willekeurig ogenblik kan worden gebruikt. Hiertoe wordt energie in de vorm van elektriciteit aan de batterij toegevoegd (geladen), welke energie weer in dezelfde vorm daaraan wordt onttrokken. Hieronder staan zeven vragen met antwoorden over batterijen. Een batterij Lees meer over uitleg accu.
Startstroom
Geen startstroom meer: Maar waar ligt de oorzaak, als eerste wordt de accu gecontroleerd met name in de wintermaanden geeft deze door de kou nogal eens de geest. Alvorens deze te vernieuwen moet deze natuurlijk eerst gecontroleerd worden of deze werkelijk defect is. De nieuwere accu's zijn gemakkelijk te controleren doordat er een oog in de accu zit waar een kleur wordt Lees hier meer over startstroom.
elektronische systemen
Afkortingen elektronisch aangestuurde systemen auto: De auto kent vele technische snufjes. Zo zie je bij de aankoop van een auto ook allerlei afkortingen van aanwezige techniek staan. Denk daarbij aan ABS, ASR, ESP, TCS, ASC, ETC, ETS, ESC, DSC, VDC, DSTC, PSM, VSA, VSC EBA, EBD, EBV en BAS. Een ding staat vast, al deze technische toevoegingen Lees hier meer over afkortingen elektronische systemen auto.
ebd
Wat is en hoe werkt een remkrachtverdeler: Zoals het woord het al aangeeft verdeelt de remkrachtverdeler de remdruk over de wielen. De verdeling gebeurd over de voor en achterwielen van de auto. De verdeling van de remkracht is nodig, omdat als bij alle wielen dezelfde remkracht aanwezig zou zijn de wielen gelijk zouden Lees hier meer over de mechanische en elektronische remkrachtverdeler.
kosten reparatie onderhoud
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl