Tweedehands auto en het aantal kilometers wat de auto gelopen heeft

Hoe belangrijk is de kilometerstand van een tweedehands auto? Moet men huiverig zijn voor een hoge kilometerstand?

Een mooie Auto voor een mooie prijs, Tja, en wat heeft de auto gelopen? is dat niet erg veel? De meeste relatief jonge Occasions die met een hoge kilometerstand worden aangeboden zijn ex lease auto’s. Overigens kun je via een kentekencheck eenvoudig achterhalen of de opgegeven kilometerstand klopt en kom je meer te weten over de historie van de auto. Ex lease auto’s zijn dan ook auto’s waarmee over het algemeen lange afstanden afgelegd worden. Een auto’s met een hogere kilometerstand (Snelwegkilometers) ondervindt over het algemeen minder slijtage dan een auto waarmee na een koude starts steeds korte afstanden worden gereden. Ook komt het bij de auto’s van de laatste jaren weinig tot niet meer voor dat Motoren de hoge kilometerstanden niet aankunnen. De kwaliteit van de motoren is door de jaren heen sterk verbeterd en bijna onverwoestbaar geworden. Met motoren bedoelen we met name het draaiende gedeelte (krukas,drijfstangen,zuigers,cilinders) maar ook de oliepomp en de kleppen kunnen vandaag de dag veel meer hebben, mits de distributieriem natuurlijk niet knap (onderhoud). Wat nog wel eens voor wil komen is dat de klepstoters problemen geven maar ook dat kan met een lagere kilometerstand. Nu wordt er vaak gezegd dat de veren, de schokdempers en andere onderdelen van de auto ook veel meer geleden hebben. Wij van autoweetjes.com denken zelf dat dit alles wel meevalt want een ieder weet dat als een auto veel en lang stilstaat ook kwalitatief sneller achteruit gaat.

Belangrijke punten waaraan men moet denken bij een auto met een hoge kilometerstand

 • Het merk en kwaliteit van de auto spelen hierbij een belangrijke rol. Nu zijn de auto’s met een hogere kilometerstand (ex lease auto’s) kwalitatief vaak wel de betere zwaardere auto’s met zwaardere motoren.

 • Hoe was het gebruik van de auto zoals veel Snelwegkilometers of stadskilometers. En hoe ging de vorige eigenaar met de auto om (zuinigheid/ruwheid).

 • Niet te vergeten het onderhoud van de auto (niet geheel onbelangrijk zijn de onderhoudsboekjes aanwezig?)

 • Heeft de auto een gasinstallatie (gehad) en al die tijd op lpg gereden?

 • Betreft het een auto met dieselmotor, deze staan over het algemeen bekend dat deze zeer hoge kilometerstanden aankunnen.

Informatie kenteken of chassisnummer / identificatienummer check

 • Het schadeverleden: heeft een auto in het verleden schade gehad en zo ja, wat was de aard van de schade.

 • De kilometerstand: klopt de kilometerstand van een auto of is de kilometerteller terug gedraaid?

 • Het aantal vorige eigenaren: hoeveel eigenaren heeft een voertuig gehad? Zijn dit er veel of is deze van de eerste eigenaar?

 • De waarde: wat is een auto waard? Wordt er teveel gevraagd voor een auto? Of voor welke prijs kunt u uw auto verkopen.

kenteken-natrekken

Wat is een NAP auto pas?

NAP registreert zoveel mogelijk tellerstanden, zodat het terugdraaien van de kilometerteller direct opvalt in de kilometerhistorie waarbij het dus de bedoeling is dat het zinloos wordt kilometerstanden te wijzigen. NAP autopas geeft hiermee de historie van de auto aan. Consumenten kunnen bij NAP deelnemers informatie krijgen over de juistheid van een tellerstand. Ook bij een ANWB keuringsstation kunt u de tellerstand laten controleren.

NAP kilometerstand registratie Waterdicht?

Er wordt wel eens gezegd nog minder dan een vergiet, Dit natuurlijk ook omdat tussentijds gewijzigde kilometerstanden niet gecontroleerd kunnen worden. Daarbij komt dat het gereedschap (Diagnosecomputer voor uitlezen) wat in de meeste gevallen gebruikt kan worden voor uitlezen storingen en kilometerstand correctie gewoon voor iedereen te koop is. Voorbeeld: APK met 100.000 km op de klok, na een jaar rijden 130.000 km op de klok, voordat men de auto naar de APK brengt corrigeert men de km stand naar 110.000 km en geen haan die ernaar kraait. Wat het verschil kan maken is het onderhoudsboekje van de auto, waar de stempels van de onderhoudsbeurten incl.kilometerstand in staan. Zeker bij het aanschaf van een jongere auto adviseren wij u daar om te vragen.

Kilometerteller kilometerstand terugdraaien

Vanaf 2014 is het knoeien met de kilometerstand van een personenauto of bestelauto strafbaar. Men hoopt dat door de wijziging in de wet deze mensen sneller tegen de lamp zullen lopen of zelfs zullen stoppen met het terugzetten van kilometerstanden. Uit een onderzoek blijkt dat bij ongeveer vijf procent van de auto’s de kilometerstand is teruggedraaid. Een auto met een lagere kilometerstand lijkt minder gebruikt. Ook is vaak de verzekeringspremie lager als er minder met een auto is gereden. Bij deze wetswijziging worden auto en garagebedrijven verder verplicht om vaker de kilometerstanden van auto’s door te geven aan de RDW. Dat moet onder meer als het kenteken van de auto overgeschreven wordt op een nieuwe eigenaar en als er grote reparaties aan de auto worden uitgevoerd. Het is natuurlijk goed dat deze fraude aangepakt wordt maar autoweetjes is van mening dat het systeem met deze wetswijziging nog steeds niet waterdicht zal zijn. Zo zijn er bedrijven die kilometerstanden met allerlei mogelijke redenen aanpassen zoals slechte werking, defect aan elektronica, onjuiste afstelling, ongeval, gegevensverlies, verkeerd aansluiten, omruiling van defect dashboard, plaatsing nieuw dashboard, uitval bij trillingen, afgekeurd wegens verkeerde kilometerstand, export, import, etc.

Auto verleden (schade auto) Buitenland natrekken

Een voertuigidentificatienummer (VIN) in de volksmond chassisnummer of framenummer genoemd is een unieke identificatiecode die alle toegelaten wegvoertuigen moeten hebben. De code kan rechtstreeks ingeslagen zijn of op een op het chassis/frame aangebracht plaatje. Zo ook is het Nederlands kenteken gekoppeld aan het VIN. Men mag dan ook niet zomaar een ander chassis of framenummer inslaan / monteren zonder dat de RDW daarvan op de hoogte is.

Met de chassisnummer check wordt er gekeken of er voor betreffende auto een schade geregistreerd staat in onze buurlanden en in landen waar vandaan veel auto’s naar Nederland worden geïmporteerd.

De chassisnummer check is voor Iedereen die uit onderstaande landen een ingevoerde auto heeft aangekocht of wil kopen.

 • België
 • Duitsland
 • Frankrijk
 • Oostenrijk
 • Zwitserland
 • Verenigde staten
 • (USA)
 • Hongarije
 • Tsjechië

chassisnummer-check

Inwendig reinigen motorblok

bij auto’s met een kilometerstand vanaf 100.000 Km is het niet onverstandig deze voordat u de olie ververst inwendig te reinigen. Motor Flush heeft hiervoor een speciaal ontwikkelde vloeistof. om een motor inwendig efficiënt te reinigen Deze vloeistof wordt voordat u de olie afgetapt toegevoegd aan de motor olie. Na een half uur warmdraaien kan de olie afgetapt worden om vervolgens ververst te worden. Hieronder de voordelen van het gebruik hiervan.

 • Verwijdert black en white sludge en ingedikte olie uit het motorcarter.

 • Reinigt en smeert de motor inwendig.

 • Neutraliseert de zuurgraad van de achterblijvende motorolie.

 • Voorkomt dat een deel van het additiefpakket van de nieuwe olie verbruikt wordt om residu van de oude olie te neutraliseren.

 • Reinigt zuigerveergroeven, waardoor de zuigerveren weer naar behoren kunnen functioneren.

 • Stabiliseert de compressie - einddrukken en de cilindervulling.

 • Reinigt hydraulische klepstoters en systemen voor verstelling van de nokkenastiming.

 • Vermindert de inwendige vervuiling via het EGR- en carterventilatiesysteem en reduceert de roetbelasting van roetfilters bij dieselmotoren.

 • Herstelt verloren motorvermogen en heeft een gunstige invloed op het brandstofverbruik.

Onderwerp gerelateerde artikelen

omkatten auto
Omkatten auto's: Is de aankoop van de auto uit je dromen uiteindelijk een nachtmerrie, Wees alert ! stel je voor dat de auto waar je naar opzoek bent steeds boven je budget uitkomt en opeens kom je deze op internet tegen maar dan duizenden euro's goedkoper. De koop is afgesloten en je rijd er met veel plezier en een goed gevoel mee rond. Tot de politie aan de deur komt Lees hier meer over omkatten auto.
dagwaarde
Dagwaarde auto: Bij het opzoek gaan naar een nieuwe of tweedehands auto is vaak de eerste vraag , wat is mijn eigen auto nog waard. Daarbij is vooral de leeftijd van de auto en het aantal gereden kilometers bepalend. Maar ook het vraag en aanbod aspect telt hierbij mee. Een zware auto of grote diesel is over het algemeen minder populair dan een kleine zuinige auto. Daarnaast Lees hier meer over dagwaarde auto bepalen.
verschil motorolie
Prijs en kwaliteitsverschil motorolie: Het prijsverschil van motorolie kan erg groot zijn. Een altijd vrij dure motorolie is de longlife motorolie. Maar zo als de naam het al zegt, hoeft deze olie minder snel ververst te worden. Kijk altijd welke motorolie voor je auto wordt voorgeschreven. Het gebruik van verkeerde motorolie kan voor de motor ernstige gevolgen Lees hier meer over het verschil van dure en goedkope motorolie.
occasion
Aanschaf occasion: Zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dat een auto kopen toch best lastig is. Maar ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk van tevoren goed wat je wilt. Een tweedehands auto of een nieuwe. Een tweedehands auto is meestal goedkoper, maar vergt meer onderhoud dan een nieuwe wagen.Wil je een nieuwe auto kopen en je oude auto Lees hier meer over aanschaf occasion.
autosloperij
De autosloperij: Een auto is rijp voor de sloop als deze niet meer te verkopen of total loss gereden is. In Nederland is de gemiddelde levensduur van een auto 14,6 jaar. De laatste jaren stijgt deze gemiddelde levensduur. Een auto verandert in een sloopauto sloopauto (of schadeauto) na een ongeval, maar ook door verwaarlozing of achterstallig onderhoud Lees hier meer over hoe autosloperijen te werk gaan.
Kosten auto onderdelen
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
aanschaf occasion
Tips aanschaf occasion - oldtimer: Een occasion kopen is natuurlijk een prachtig moment. Maar, liever geen kat in de zak. Als je dat wilt voorkomen is het zaak om als het ware een complete checklist af te lopen waarbij op allerlei punten gelet wordt. Helaas is het onderstaande verhaal natuurlijk niet volledig, maar het biedt wellicht een goed eerste handvat. Sla de proefrit Lees hier meer over aanschaf occasion.
kentekenplaat nummerplaat
Nieuwe kentekenplaat nummerbord: Nieuwe kentekenplaten kunt u uitsluitend aanschaffen na overlegging van een geldig legitimatiebewijs en het originele kentekenbewijs deel I (deze word afgestempeld na verkrijging van een set nieuwe platen) en deel II. Ze zijn verkrijgbaar bij circa 320 erkende fabrikanten van kentekenplaten Lees hier meer over kentekenplaat - nummerbord vernieuwen.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl