Ruitenwissers werken niet meer

Je moet er toch niet aan denken als er tijdens het autorijden neerslag is en je ruitenwissers stoppen ermee. Toch kan het zomaar gebeuren dat je ruitenwissers er spontaan mee ophouden of gaan haperen. Natuurlijk zal je dan zo snel mogelijk een veilige plek langs de weg moeten vinden om vervolgens te wachten tot de neerslag er mee ophoud of om pechhulp in te schakelen.

Mogelijke oorzaken niet werkende ruitenwissers

Het is de vraag of de ruitenwissers het helemaal niet meer doen of enkel een gedeelte ervan. Zo kan bijvoorbeeld enkel de interval of de regensensor niet meer werken. Als alleen de interval niet werkt zou de oorzaak bijvoorbeeld aan de stuurkolomschakelaar of aan slecht werkende relais kunnen liggen. Als de ruitenwissers helemaal dood zijn is het verstandig als eerste de zekeringen te controleren. Maar ook dan kan de stuurkolomschakelaar of een relai de oorzaak zijn. Andere mogelijke oorzaken zijn een defecte ruitenwissermotor (sleepcontacten) of het vastzitten van het mechanisme.

Oorzaak niet werkende ruitenwissers traceren

Zoals eerder aangegeven is het controleren van de zekeringen het meest voor de handliggend. Om er zeker van te zijn of de zekering heel is kunt u daarvoor een proeflampje gebruiken om zo te meten of er aan beide kanten stroom loopt. Als het goed is hoor je tijdens het schakelen met de stuurkolomschakelaar gelijktijdig een relai schakelen. Als er geen relais hoorbaar zijn is het zaak dat u weet waar het relai zich bevindt om deze vervolgens verder te kunnen controleren, meten of uitwisselen.

Als de oorzaak niet gevonden is kan het beste bij de ruitenwissermotor zelf gekeken worden. Deze bevindt zich vanzelfsprekend in de buurt van de voorruit maar is vaak ver weggestopt en met een kunststof plaat afgedekt. Als de ruitenwissermotor gevonden is kan het beste als eerste de stekker verwijderd worden om zo met een proeflampje te meten of er spanning richting de motor komt. Gezien de eerdere controles van zekeringen en relais gaan we daar dan ook vanuit. Maar de oorzaak kan natuurlijk ook nog een vervuilde of slecht aangesloten stekker zijn. Ook een kabelbreuk of slechte massa blijft een mogelijke oorzaak. Als er wel spanning op staat komen we al dichter bij de oorzaak.

Ruitenwissermotor of mechanisme probleem

Als er spanning richting de ruitenwissermotor komt en deze niet draait wil dit niet gelijk zeggen dat de ruitenwissermotor defect is. Na een massa controle is de meest vanzelfsprekende stap het mechanisme van de ruitenwissermotor te ontkoppelen. De reden hierbij is dat het ook voorkomt dat het mechanisme vast kan gaan zitten. Dit gebeurt vaak ineens en kan dan ook muurvast zitten. Het vastslaan van het mechanisme kan er in het ergste geval ook voor zorgen dat de ruitenwissermotor doorbrand. Doordat de ruitenwissermotor losgekoppeld is van het mechanisme is het mechanisme en de motor goed te controleren. Als de uiteindelijke oorzaak de ruitenwissermotor is kan deze verwijderd en geïnspecteerd worden. Het komt voor dat de ruitenwissermotor los te schroeven is om zo de binnenkant (sleepcontacten) te controleren. Als de motor een brandlucht heeft zal deze waarschijnlijk doorgebrand zijn.

Onderwerp gerelateerde artikelen

startkabels aansluiten
Hoe startkabels of jumpstarter gebruiken: Veel mensen hebben het al eens meegemaakt, de lampen van de auto laten branden en bij terugkomst geen startstroom meer. Gelukkig geven de auto’s van tegenwoordig een signaal als je bij het uitstappen de lampen laat branden. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn dat de accu leeg loopt of stuk Lees hier meer over gebruik startkabels en jump starter.
Dynamo en startmotor
Dynamo en startmotor: Moderne dynamo's worden steeds lichter en kunnen meer vermogen leveren. Dit betekent dat de koeling van spanningsregelaar, diodes en wikkelmateriaal ook belangrijker wordt. De startmotor is bijna geheel dicht. Alleen de directe verbindingen met de accu en de startrelais kabel zijn gevoelig voor vocht. Vaak zijn deze verbindingen afgedekt Lees hier meer over dynamo en startmotor.
Sensoren auto
Auto en sensoren: Bij sensoren gaat het voornamelijk om de input die ook als signaalgever, voeler of opnemer aangeduid worden. De verwerking van deze elektrische signalen gebeurt in een centrale microcomputer regeleenheid (ECU) die door middel van geprogrammeerde mathematisch formules en kenvelden de beslissingen neemt en de actuatoren Lees hier meer over auto en sensoren.
elektronische systemen
Afkortingen elektronisch aangestuurde systemen auto: De auto kent vele technische snufjes. Zo zie je bij de aankoop van een auto ook allerlei afkortingen van aanwezige techniek staan. Denk daarbij aan ABS, ASR, ESP, TCS, ASC, ETC, ETS, ESC, DSC, VDC, DSTC, PSM, VSA, VSC EBA, EBD, EBV en BAS. Een ding staat vast, al deze technische toevoegingen Lees hier meer over afkortingen elektronische systemen auto.
Storingscode uitlezen
Storingscode auto uitlezen: Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema's op te lossen. Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van Lees hier meer over uitlezen auto.
kosten reparatie onderhoud
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl