Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Ruitenwissers werken niet meer:


Je moet er toch niet aan denken als er tijdens het autorijden neerslag is en je ruitenwissers stoppen ermee. Toch kan het zomaar gebeuren dat je ruitenwissers er spontaan mee ophouden of gaan haperen. Natuurlijk zal je dan zo snel mogelijk een veilige plek langs de weg moeten vinden om vervolgens te wachten tot de neerslag er mee ophoud of om pechhulp in te schakelen.


Mogelijke oorzaken niet werkende ruitenwissers:


Het is de vraag of de ruitenwissers het helemaal niet meer doen of enkel een gedeelte ervan. Zo kan bijvoorbeeld enkel de interval of de regensensor niet meer werken. Als alleen de interval niet werkt zou de oorzaak bijvoorbeeld aan de stuurkolomschakelaar of aan slecht werkende relais kunnen liggen. Als de ruitenwissers helemaal dood zijn is het verstandig als eerste de zekeringen te controleren. Maar ook dan kan de stuurkolomschakelaar of een relai de oorzaak zijn. Andere mogelijke oorzaken zijn een defecte ruitenwissermotor (sleepcontacten) of het vastzitten van het mechanisme.

Oorzaak niet werkende ruitenwissers traceren:


Zoals eerder aangegeven is het controleren van de zekeringen het meest voor de handliggend. Om er zeker van te zijn of de zekering heel is kunt u daarvoor een proeflampje gebruiken om zo te meten of er aan beide kanten stroom loopt. Als het goed is hoor je tijdens het schakelen met de stuurkolomschakelaar gelijktijdig een relai schakelen. Als er geen relais hoorbaar zijn is het zaak dat u weet waar het relai zich bevindt om deze vervolgens verder te kunnen controleren, meten of uitwisselen.


Als de oorzaak niet gevonden is kan het beste bij de ruitenwissermotor zelf gekeken worden. Deze bevindt zich vanzelfsprekend in de buurt van de voorruit maar is vaak ver weggestopt en met een kunststof plaat afgedekt. Als de ruitenwissermotor gevonden is kan het beste als eerste de stekker verwijderd worden om zo met een proeflampje te meten of er spanning richting de motor komt. Gezien de eerdere controles van zekeringen en relais gaan we daar dan ook vanuit. Maar de oorzaak kan natuurlijk ook nog een vervuilde of slecht aangesloten stekker zijn. Ook een kabelbreuk of slechte massa blijft een mogelijke oorzaak. Als er wel spanning op staat komen we al dichter bij de oorzaak.

Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

Ruitenwissermotor of mechanisme probleem:


Als er spanning richting de ruitenwissermotor komt en deze niet draait wil dit niet gelijk zeggen dat de ruitenwissermotor defect is. Na een massa controle is de meest vanzelfsprekende stap het mechanisme van de ruitenwissermotor te ontkoppelen. De reden hierbij is dat het ook voorkomt dat het mechanisme vast kan gaan zitten. Dit gebeurt vaak ineens en kan dan ook muurvast zitten. Het vastslaan van het mechanisme kan er in het ergste geval ook voor zorgen dat de ruitenwissermotor doorbrand. Doordat de ruitenwissermotor losgekoppeld is van het mechanisme is het mechanisme en de motor goed te controleren. Als de uiteindelijke oorzaak de ruitenwissermotor is kan deze verwijderd en geïnspecteerd worden. Het komt voor dat de ruitenwissermotor los te schroeven is om zo de binnenkant (sleepcontacten) te controleren. Als de motor een brandlucht heeft zal deze waarschijnlijk doorgebrand zijn.

poetsen-bescherming
antivries koelvloeistof
Ruitensproeier antivries koelvloeistof: Als het koude weer nadert is het zaak de vorst beschermende eigenschappen van het koelsysteem en ruitensproeier systeem te controleren. In de auto’s van de laatste jaren mogen niet meer alle soorten koelvloeistof gebruikt worden. Als er moet worden bijgevuld, gebruik dan de voor uw auto voorgeschreven..... Lees hier meer over antivries en ruitensproeier antivries.
winter check
Autoweetjes.com winter check auto: Is uw auto voorbereid op het winterweer? Een wintercheck is geen overbodige luxe als het om uw veiligheid gaat. Controleer of laat in ieder geval deze punten controleren. Tips: Zorg dat u ontdooiing middelen tegen dichtgevroren sloten, deuren en ruiten ter beschikking hebt (en berg deze niet in de auto op) Geef dieselmotoren..... Lees hier meer over wintercheck auto.
beslagen autoruit
Vocht in de auto – beslagen autoruiten: Een probleem wat we toch vaak zien is auto’s met veel tot zeer veel vocht aan de binnenkant van de ramen. De reden van de beslagen ramen is natuurlijk dat het vocht in de auto niet weg kan en tegen de binnenkant van de ramen condenseert. Wat is de oorzaak van al dat vocht en wat kunnen we er tegen doen? Vocht..... Lees hier meer over beslagen autoramen.
pollenfilter
Pollenfilter- interieurfilter: Een pollenfilter ook bekend als interieurfilter dient ervoor om stof, vuil, en pollen buiten de auto te houden, zodat er enkel schone lucht de auto binnenkomt. Zo heb je een standaard pollenfilter en een interieur filter waar koolstof in verwerkt is. Het voordeel van de laatstgenoemde..... Lees hier meer over de Pollenfilter- interieurfilter en stel de vraag waar deze zich bevind bij uw auto.
ruitenwisser
Ruitenwissers: Goed zicht begint met een schone ruit. Daarom is de conditie van de ruitenwissers van groot belang. Om goed zicht, ook bij slecht weer, te garanderen, is het verstandig om uw ruitenwissers regelmatig te controleren en bij slijtage te vervangen. Bosch is één van de grootste producenten van ruitenwissers en wisarmen op wereldvlak. De producten worden geleverd.... Lees hier meer over ruitenwissers.
autoverzekering
Mogelijkheden bij autoverzekeringen: Kies de juiste autoverzekering Op het moment dat u een autoverzekering wilt afsluiten. u dient allereerst te bepalen welk type autoverzekering het beste bij u past. Iedereen weet dat een auto verplicht verzekerd moet worden. Op dit moment telt Nederland tientallen of misschien wel honderden verschillende soorten...... Lees hier meer over autoverzekeringen.
gebruikte auto
Tips aanschaf occasion - oldtimer: Een occasion kopen is natuurlijk een prachtig moment. Maar, liever geen kat in de zak. Als je dat wilt voorkomen is het zaak om als het ware een complete checklist af te lopen waarbij op allerlei punten gelet wordt. Helaas is het onderstaande verhaal natuurlijk niet volledig, maar het biedt wellicht een goed eerste handvat. Sla de proefrit..... Lees hier meer over aanschaf occasion.
autoweetjes
Weetjes voor iedere automobilist: Controle punten en weetjes die in principe iedere automobilist behoort te weten. Zoals het oliepeil van de motor waar kan ik op de oliepeilstok zien of er voldoende olie in zit? Het is normaal dat de motor wat olie verbruikt, daarom moet het oliepeil op gezette tijden worden gecontroleerd. Bij het controleren moet de auto..... Lees hier meer over weetjes voor iedere automobilist.
cabriokap
Onderhoud cabriokap: Het goed schoonmaken en schoonhouden van een cabriokap zorgt buiten dat het mooier oogt ook voor een langere levensduur van de cabriokap. Bij het schoonmaken van de achterruit hebben we de glazen en de kunststof (plastic) achterruit. De plastic achterruit is prima te reinigen met een sopje wel is het verstandig om zoals bij het wassen van een auto.... Lees hier meer over onderhoud cabriokap.
kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
autoruit
Reparatie voorruit: Bij een voorruitschade wordt eerst gekeken naar de omvang en de soort beschadiging. Is het sterretje niet groter dan een 2 Euro muntstuk (3,5 cm doorsnede), dan kan de beschadiging vrijwel altijd perfect gerepareerd worden. Is de beschadiging groter dan een 2 Euro muntstuk (3,5 cm doorsnede), dan kan de beschadiging vrijwel altijd perfect...... Lees hier meer over reparatie voorruit.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes