Wat is een Spoorstang? Spoorstang vervangen – stuurstang stuurkogel demonteren

De spoorstang ook wel stuurstang genaamd is aan de ene kant bevestigt aan het stuurhuis en aan de andere kant aan het fuseestuk. Het fuseestuk is het gedeelte waar de remschijf en remklauw zich bevinden. Er is dus aan zowel het linker als rechter fuseestuk een spoorstang gemonteerd. Omdat de spoorstang er voor zorgt dat de wielen vanuit het stuurhuis naar links en recht kunnen draaien, zit er aan beide uiteinden van de spoorstangen een stuurkogel. Indien de voorwielen door een slechte sporing uitgelijnd dienen te worden zal het afstellen via de spoorstangen gebeuren.

Wanneer spoorstang of versleten stuurkogel vervangen?

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken waarom een spoorstang vervangen dient te worden. Als een of beide spoorstangen tijdens een aanrijding krom zijn geraakt zullen deze vanzelfsprekend vervangen moeten worden. Ook zal de auto na de reparatie van dergelijke schade opnieuw worden uitgelijnd. Een andere mogelijke oorzaak is dat een of meerdere stuurkogels vast zijn gaan zitten, en de auto daardoor slecht stuurt of niet meer uit te lijnen is. Het vast gaan zitten van een stuurkogel kan bijvoorbeeld gebeuren doordat het rubberen beschermhoesje van de stuurkogel kapot is, en er daardoor vocht en vuil bij de stuurkogel kan komen. Met deze zelfde oorzaak kan het ook zijn dat de stuurkogel speling gaat vertonen. Als er een stuurkogel versleten is, wordt deze over het algemeen apart vervangen. Zijn de stuurkogels aan beide uiteinden slecht kiest men voor een volledig nieuwe stuurstang.

Hoe herken je een kromme spoorstang of versleten stuurkogel?

Wanneer een spoorstang krom is of we hebben te maken met een of meerdere versleten stuurkogels is dit al snel aan het gedrag van de auto te merken. Zo zul je bij een kromme stuurstang tijdens het rijden het idee hebben dat de auto de andere kant op wil dan de kant die je opstuurt. Bij vastzittende stuurkogels zal het tijdens het sturen een weerstand geven en zal het sturen zwaarder gaan. Bij stuurkogels met speling geeft het tijdens het sturen een gevoel dat je steeds bij moet sturen, waardoor de auto niet echt vast op de weg ligt.

Het vervangen van een spoorstang of stuurkogel

Indien geconstateerd is dat een spoorstang krom is, zal deze compleet vervangen moeten worden. Over het algemeen, afhankelijk om welk type auto het gaat, kan het verwijderen van een spoorstang vrij lastig zijn. U zult ter plekke moeten kijken hoe de stuurstang zit bevestigt en hoe deze het meest handig te verwijderen is. Het kogelgewricht aan een stuurhuis zijde bevindt zich onder de stofhoes van de stuurstang. In sommige gevallen wordt om er goed bij te kunnen het stuurhuis compleet met stuurstangen verwijderd. Een bekende reden is bijvoorbeeld omdat men onder de auto de stuurkogel bij het stuurhuis niet los krijgt. De stuurkogels aan het buitenste uiteinden van de spoorstangen (bij fuseestuk) zijn een stuk gemakkelijker te verwijderen. Als alleen een buitenste stuurkogel vervangen hoeft te worden kan deze bij het fuseestuk worden losgedraaid en vervolgens van de spoorstang worden verwijderd. Als de stuurkogel van de spoorstang wordt losgedraaid is het handig eerst te markeren waar hij aansluit en tijdens het losdraaien de slagen te tellen. Zodat de nieuwe stuurkogel op precies dezelfde plaats, komt te zitten. Uitlijnen zal dan waarschijnlijk niet noodzakelijk zijn. Om een stuurkogel uit het fuseestuk te verwijderen bestaat speciaal gereedschap. Ook kun je proberen rondom de stuurkogel op het staal van het fuseestuk te tikken. Door het schrikken komt de stuurkogel in de meeste gevallen wel los.

Onderwerp gerelateerde artikelen

Gebroken veren vervangen
Gebroken veren vervangen: Net zoals het vaker voorkomt dat er fuseepennen / fuseekogels vervangen moeten worden komt het ook steeds vaker voor dat er bij de ophanging voor of achter veren breken. Dit alles komt met name door het aantal drempels die we dagelijks met de auto moeten nemen. Waardoor de ophanging veel meer belast wordt. daarbij komt dat Lees hier meer over gebroken veren vervangen.
onderstel auto
Ondersteltechniek en wegligging: Veren zijn geen schokbrekers ze vangen alleen de energie op maar verwerken deze niet. Schokbrekers zijn eigenlijk zoals de Engelse dat noemen shock absorbers, ze absorberen de energie en werken samen met de veren. De meeste moderne Europese automerken hebben bij de voorophanging de veren en schokbrekers gecombineerd Lees hier meer over ondersteltechniek.
stuurkogels en fuseepennen
Controleren stuurkogels of fuseepennen: Bij het handmatig controleren van de radiale kogel speling, is het van groot belang waar het wiel vastgepakt wordt.Vaak kan speling niet zichtbaar gemaakt worden wanneer het wiel midden onder en midden boven vastgepakt wordt.Een spelingsdetector is een hulpmiddel, waarmee niet elke speling zichtbaar gemaakt kan Lees hier meer over stuurkogels en fuseepennen.
Trillingen stuur
Trillingen aan het stuur: Dat het stuur van de auto trilt kan verschillende oorzaken hebben. Zo heb je ook verschil in het soort van trillen. Als het stuur bij een bepaalde snelheid trilt gaat het in de meeste gevallen om de voorwielen van de auto. Deze zijn dan uit balans, waardoor een trilling tot stand komt. Omdat het stuur rechtstreeks met de voorwielen in verbinding staat Lees hier meer over trillend autostuur.
Sensoren auto
Auto en sensoren: Bij sensoren gaat het voornamelijk om de input die ook als signaalgever, voeler of opnemer aangeduid worden. De verwerking van deze elektrische signalen gebeurt in een centrale microcomputer regeleenheid (ECU) die door middel van geprogrammeerde mathematisch formules en kenvelden de beslissingen neemt en de actuatoren Lees hier meer over auto en sensoren.
Uitlijnen en uitbalanceren
De auto uitlijnen of de wielen van uw auto uitbalanceren: Het wordt nogal eens met elkaar verward Bij het uitlijnen van de auto betreft het niet de velgen en banden, maar of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten dan ook herstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur en de juiste Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
Stuurbekrachtiging
Werking stuurbekrachtiging: De techniek achter stuurbekrachtiging heeft ook de afgelopen jaren niet stilgestaan. Zoals gezegd werkten de meeste systemen tot nu toe hydraulische. Het systeem bestaat uit een hydraulische pomp, slangen en cilinders die de stuurstang een handje helpen. De hydraulische pomp wordt via een v-snaar of getande riem aan Lees hier meer over werking stuurbekrachtiging.
Aandrijfassen homokineten stofhoezen
Aandrijfassen homokineten vervangen en stofhoezen controleren: Wanneer moet een aandrijfas – homokineet vervangen worden? Als een aandrijfas speling vertoond zult u dat tijdens het rijden vroeg of laat merken. De oorzaak is dan over het algemeen de speling op de kruiskoppelingen. Deze kruiskoppelingen zijn aanwezig om zowel de horizontale als verticale Lees hier meer over aandrijfassen en homokineten.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl