Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Benzine diesel lucht in auto:


Waarschijnlijk heeft u ook wel eens een benzine of diesel lucht in uw auto geroken. Met name net na, of tijdens het tanken is de kans groot dat er korte tijd een brandstof lucht in de auto ruikbaar is. Er is maar weinig brandstofdamp nodig om deze geur te doen verspreiden. Als het voor korte duur is zal het voor de meeste mensen ook niet storend zijn. Sterker nog sommigen vinden het dan zelf lekker ruiken. Maar als de benzine of diesel geur constant of frequent aanwezig is zal het al snel als storend worden ervaren. Daarnaast komt er bij een eventuele brandstof lekkage natuurlijk ook het brandgevaar om de hoek kijken. Het is hoe dan ook moeilijk te achterhalen waar de geur het sterkst is en vandaan komt.

Mogelijke oorzaken van benzine of diesel lucht in de auto:


Dat er tijdens het tanken een brandstof lucht vrijkomt en mogelijk in de auto terechtkomt is natuurlijk niet echt vreemd. Als de lucht tijdens het starten of autorijden aanwezig is zal er naar de oorzaak van herkomst moeten worden gezocht. Het is daarbij een aanrader als eerste het afdichtingsrubber van de tankdop te controleren. Qua oorzaak zijn er dan ook meerdere mogelijkheden. Het hoeft dan ook niet altijd een lekkage in het brandstofsysteem te zijn. Het kan bijvoorbeeld doordat de motor van de auto een te rijk mengsel ontvangt. Het luchtgehalte is dan te laag waardoor de motor te veel brandstof ontvangt. De motor zal het mengsel niet volledig kunnen verbranden hierdoor zal de overtollige brandstof via de uitlaatgassen ruikbaar zijn. Als dit probleem aan de orde is zal de motor waarschijnlijk minder goed lopen en zal daarnaast het motorblok lampje op het dashboards gaan branden. Het oplichten van het lampje komt omdat de lambdasonde een slechte samenstelling van de uitstoot (uitlaatgassen) meet. Een andere oorzaak van benzine of diesel dampen zonder daarbij een lekkage te hebben is een slecht of niet werkende tank ontluchting.

Mogelijke oorzaken benzine of diesel lekkage auto:


Lekkage in het brandstofsysteem kan moeilijk traceerbaar zijn. Als eerste controleer je de in het zicht liggende gedeelte. Dit kunnen bijvoorbeeld leidingen, slangetjes, koppelingen, brandstoffilter of een brandstofpomp zijn. Als de oorzaak van de lekkage niet zichtbaar is zullen ook de leidingen en aansluitingen buiten het zicht gecontroleerd moeten worden. Voorbeelden hiervan zijn de brandstofleidingen die zich boven de tank bevinden of de vulslang van de brandstoftank. Hiervoor zal in veel gevallen de tank onder de auto verwijderd moeten worden.

Als er een dampabsorptievat onder de motorkap aanwezig is kan ook daar de oorzaak van de geur vandaan komen. Een absorptievat is een onderdeel die de dampen van de brandstof filteren zodat deze niet naar buiten kunnen treden en daardoor geen negatieve invloed op het milieu hebben. Het absorptievat ziet er uit als een trommel met daarin een koolstoffilter om de brandstofdampen te filteren. Als deze koolstoffilter verzadigd raakt kunnen de dampen alsnog naar buiten treden. In het absorptievat bevinden zich ook klepjes die op hun werking gecontroleerd kunnen worden. Daarnaast zal er gekeken moeten worden of alle O ringen nog voor een goede afdichting zorgen.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.
verschil in benzine
De kwaliteit van benzine en diesel per benzinepomp: De meningen of de kwaliteit en het verschil van diesel en benzine zijn zeker verdeelt. Toch is het echt zo dat de kwaliteit per  tankstation kan verschillen.  Dus het wil  niet zeggen dat alle Shell benzinestations dezelfde brandstof verkopen.  De reden van dit mogelijke verschil...... Lees hier meer over de kwaliteit van benzine en diesel per benzinepomp.
luchtmassameter
Werking luchtmassameter: Wel bekend is voor de verbranding van de brandstof ook lucht nodig. Om de juiste samenstelling lucht en brandstof te bepalen wordt er o.a. gebruik gemaakt van een luchtmassameter. De luchtmassameter zit dan ook gekoppeld aan het luchtfilter van de auto om zo de lucht die het luchtfilter wordt ingezogen te registreren en door te..... Lees hier meer over de luchtmassameter.
sensoren
Auto en Sensoren: Bij sensoren gaat het voornamelijk om de input die ook als signaalgever, voeler of opnemer aangeduid worden. De verwerking van deze elektrische signalen gebeurt in een centrale microcomputer regeleenheid (ECU) die door middel van geprogrammeerde mathematisch formules en kenvelden de beslissingen neemt en de actuatoren....Lees hier meer over auto en sensoren.
toerental
Stationair toerental afstellen: Een te laag of te hoog toerental bij de motor van de auto is voor heel veel bestuurder herkenbaar. Vooral  een te laag toerental kan als erg vervelend worden ervaren.  Met name bij het afremmen heeft de motor dan de neiging om af te slaan. Bij een goedlopende op bedrijfstemperatuur zijnde motor moet men denken aan een stationair...... Lees hier meer over afstellen stationair toerental.
katalysator controleren vervangen
Katalysator vervangen: Als de katalysator rammelt, of dat na een uitlaatgastest blijkt dat de katalysator stuk is, zal deze vervangen moeten worden. Nu zal het per auto wel wat verschil maken maar het principe is hetzelfde. De katalysator bevind zich in het voorste gedeelte van het uitlaatsysteem, en is op dezelfde manier als de rest van het uitlaatsysteem gemonteerd...... Lees hier meer over het vervangen van een katalysator.
brandstofpomp benzinepomp vervangen
Brandstofpomp vervangen: Indien er geen of een te lage brandstofdruk is geconstateerd zal de oorzaak zeer waarschijnlijk aan een slecht of niet werkende brandstofpomp, toevoerpomp liggen. Het vervangen van een brandstofpomp zal per auto verschil maken. Als het om een mechanische brandstofpomp (oldtimers) gaat, is deze door het..... Lees hier meer over het vervangen van een brandstofpomp.
brandstof
Brandstofinspuiting of brandstofinjectie: zorgt bij een verbrandingsmotor voor vervoer van vloeibare brandstof in het inlaatspruitstuk,de verbrandingsruimte of een voorruimte daarvan. De werkwijze bestaat bij een dieselmotor uit het in de cilinder of voorkamer brengen van brandstof door een verstuiver, die de brandstof onder verhoogde druk door een... Lees hier meer over brandstof inspuiting of injectie.
tips brandstof besparing
12 Tips en weetjes om brandstof uit te sparen: Dat autorijden erg duur is weten we, en dat daarvan de brandstof een grote kostenpost is weten we ook. Maar weet u ook dat je op verschillende eenvoudige manieren brandstof kunt besparen? Tip 1, Het kan niet vaak genoeg herhaald worden, maar controleer regelmatig de bandenspanning, bij een te lage bandenspanning de juiste........ Lees hier meer over brandstof besparing.
inhouden
Inhouden en stotteren: was en is bij de auto een veel voorkomende storing waardoor u soms zelf met uw auto tot stilstand komt en vervolgens de auto niet meer aan de praat krijgt. Wat dan ook een welbekende storing is  bij de auto pechhulpdienst.Bij de oudere auto’s waarbij geen of erg weinig elektronica aanwezig is, was en is de oorzaak van het Inhouden en stotteren vaak........Lees hier meer over inhouden en stotteren auto.
energielabel en brandstofverbruik
Energielabel auto en brandstofverbruik: Zoals we vele energielabels kennen, bestaat er sinds januari 2001 ook een energielabel voor personenauto’s. Met de invoering van het energielabel, wil Europa de consument stimuleren om een energiezuinige auto aan te schaffen. Op het energie label staat informatie over het brandstofverbruik in vergelijking met het..... Lees hier meer over energielabel en brandstofverbruik.
uitlaatgassen meten
Uitlaatgassen CO CO2 meting: Omdat het aantal auto’s de laatste jaren sterk is toegenomen worden door de hoeveelheid uitlaatgassen ook andere dampen schadelijk voor het milieu. Doordat het gebruik van katalysators de laatste jaren verplicht is zien we gelukkig wel dat de uitstoot van slechte uitlaatgassen sterk is afgenomen. Echter, zien we dat bepaalde stoffen...... Lees hier meer over aanschaf occasion.
spruitstuk auto
Inlaatspruitstuk en/of uitlaatspruitstuk lekkage: Omdat er voor de verbranding in de motor ook lucht nodig is zit er op een motor een inlaatspruitstuk de lucht die via het luchtfilter naar binnen komt wordt over de cilinders verdeeld. Het inlaatspruitstuk zit ter hoogte van de inlaatkleppen op de cilinderkop gemonteerd. De afstand en vorm van de.....Lees hier meer over Inlaat en/of uitlaatspruitstuk lekkage en reparatie.
ecu
Storingscode auto uitlezen: Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema'op te lossen. Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van..... Lees hier meer over uitlezen auto.
bougies
Elektrode afstand bougie: Om de verbranding in de cilinder tot stand te brengen hebben we een vonk van de bougie nodig. Op het moment dat in de cilinder het benzine lucht mengsel wordt samengeperst is voor de ontbranding de vonk van de bougie nodig. De bougie wordt gevoed door de bobine die een hoogspanning van ongeveer 10.000 volt naar de bougie..... Lees hier meer over elektrodeafstand bougie.
ecu inlezen
Inleren - inlezen sensor gasklephuis: Langs het uitlezen van auto elektronica kunnen we ook te maken hebben met het inlezen van elektronische onderdelen. Bij het uitlezen wordt er door het aansluiten van de OBD stekker, via de ECU (Electronic Control Unit) naar alle opgeslagen foutcodes van de elektronica gekeken. Het inlezen van elektronische onderdelen.... Lees hier meer over inlezen sensor gasklephuis.
wit zwarte uitlaatgassen auto
Mogelijke oorzaak zwarte - witte uitlaatgassen: Bij zwarte rook uit de uitlaat van de auto moet men al snel denken aan problemen met het brandstof systeem. Bij het brandstofsysteem denken we niet gelijk aan alleen de brandstof toevoer zoals een mogelijk probleem met de brandstofinspuitpomp of inspuiting zelf, maar ook waar deze mee..... Lees hier meer over mogelijke oorzaak zwart witte uitlaatgassen auto.
lambdasonde
Werking Lambdasonde: ook wel lambda genoemd is een sensor die in de uitlaatpijp gemonteerd is. Deze meet het zuurstofgehalte in je uitlaatgassen.De lambdasonde is een variabele weerstand. Deze meet dan ook het zuurstofgehalte in de uitlaatgassen. Bij moderne auto's ziet men vaak twee in plaats van een lambdasonde in het uitlaatsysteem.De computer......Lees hier meer over werking lambdasonde.
tuning
Chip – Tuning: Chiptuning is de laatste jaren een belangrijke manier van opvoeren geworden. Voor diegene die geen idee hebben wat er met chiptuning bedoeld wordt volgt hier de uitleg. Het motormanagementsysteem van de auto is voorzien van een digitaal geheugen waar tabellen en rekenregels in zijn opgeslagen. De tabellen bevatten gegevens over de injectietijd....... Lees hier meer over chip tuning.
auto filters
Soorten filters auto: Er moet het een en ander gefilterd worden om de motor goed te laten functioneren  en onnodige slijtage tegen te gaan. Maar ook de lucht die de auto inkomt wordt gefilterd.  Rond de motor van de auto bevinden zich de meeste filters. Waar zitten deze filters en waar dienen ze voor?  We lopen in het kort door deze filters heen. Verder op de pagina.... Lees hier meer over alle filters in uw auto.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes