Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Zwarte doos – GPS Tracker:


In de meest voorkomende auto’s die vanaf 2007 zijn geproduceerd bevindt zich een zwarte doos. Er is sprake van dat vanaf 2020 alle nieuwe auto’s verplicht een zwarte doos aan boord moeten hebben. De eerste functies van deze zwarte dozen was om vlak voor een ongeval de snelheid en de werking van de remmen vast te leggen. Inmiddels worden langs de snelheid en het remgedrag ook de geschiedenis van de richtingaanwijzers en of de bestuurder een gordel droeg opgeslagen. Zodra bij een ongeval de airbags en/of gordelspanners geactiveerd worden zal deze geschiedenis 5 seconden voor het ongeval automatische worden opgeslagen. Los van het feit dat het debat over de verplichte invoering per 2020 op Europees niveau gevoerd moet worden, en dat de politie aangeeft dat door het uitlezen van de zwarte doos al tientallen zaken zijn opgelost, betwijfelt de FEBIAC de doeltreffendheid van deze zwarte doos. Hierbij ook te denken aan de toegevoegde waarde omtrent de verkeersveiligheid.

In eerste instantie registreerde de black box dus voornamelijk het remgedrag en de gereden snelheid, en slechts in zeer beperkte mate andere factoren van het rijgedrag. Bij jongere auto’s vinden we bij de dataopslag inmiddels ook, of de richtingaanwijzer wel of niet werkte en gebruikt is, en of de bestuurder zijn gordel voor het ongeval om had. Er kunnen echter ook nog andere factoren van toepassing zijn die ook aan de basis van een ongeval kunnen liggen. Denk daarbij aan gevaarlijke manoeuvres zoals overschrijding van een doorlopende witte lijn, onverantwoord inhalen, door een rood licht rijden etc. De zwarte doos registreert ook geen aanrijding met voetgangers of fietsers. Dit komt puur omdat de vertragingen ten gevolge van de impact te klein zijn. Voor de veiligheid van de ‘zachte’ weggebruikers biedt de black box tot nog toe geen extra waarborg.

Zwarte doos en actieve - passieve veiligheid:


Meer dan de helft van de verkeersdoden vallen ten gevolge van controleverlies over het stuur. De black box zou als een koele getuige de gereden snelheid registreren, maar niets doen om het ongeval te vermijden (actieve veiligheid) noch om de gevolgen ervan te verzachten (passieve veiligheid). Na de feiten zal men dan kunnen vaststellen dat de wettelijk toegelaten snelheid misschien niet werd overschreden, maar dat door onervarenheid, alcoholgebruik, de staat van het wegdek, slechte weersomstandigheden e.d. de bestuurder toch de controle over zijn voertuig verloren heeft. Wat heeft de black box in dergelijke gevallen tot nog toe opgeleverd? Gezien de nieuwste ontwikkelingen in de autotechniek, zal de zwarte doos in de toekomst voor alle genoemde factoren hopelijk ook meer veiligheid bieden.

GPS - Tracker:


Bij een GPS track en trace systeem is het een ander verhaal daarbij wordt geregistreerd waar de auto zich bevindt. Dit kan bijvoorbeeld bij diefstal erg handig zijn. Maar ook voor sommige werkgevers kan het heel belangrijk zijn waar de auto zich bevindt en een periode bevonden heeft. Om die reden schijnen lease auto’s de laatste jaren in toenemende mate een GPS - tracker aan boord te hebben. Gezien de privacy is er natuurlijk wel het een en ander op aan te merken.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.
ecall systeem
eCall system: De term eCall staat voor emergency Call, ofwel noodoproep in het Nederlands. Het is een elektronisch systeem dat een oproep naar een alarmcentrale kan plaatsen als er een ongeluk is gebeurd. De alarmcentrale zal vervolgens via het systeem proberen in contact te komen met de inzittenden van de auto om te bepalen hoe zij eraan toe zijn. Als er niet wordt.... Lees hier meer over eCall systeem.
smart car
De Smart in Car sensor: De Smart in Car sensor van NXP lijkt na een proef met 200 auto’s waaronder ook taxi’s klaar voor marktintroductie, Waarschijnlijk zullen de grote autofabrikanten de komende jaren samen met het door Europa verplichte eCall - systeem  de  smart car technologie in hun auto’s integreren. Met de eerder genoemde  proef  hebben een jaar.... Lees hier meer over de Smart in Car sensor van NXP.
kabelboom auto
Kabelboom auto: De kabelboom ligt verspreid door de auto, maar met name onder het dashboard van de auto. Vanuit het dashboard loopt de kabelboom naar de motorruimte en tot aan de achterlichten van de auto. De kabelboom ligt dan over de vloer weggewerkt onder de vloerbekleding. Bij met name moderne auto’s is dit het netwerk naar alle ECU opties.... Lees hier meer over de kabelboom van de auto.
autoalarm
Uitleg en werking sensoren auto alarm: Als je denkt over een autoalarm in zijn meest eenvoudigste uitvoering, is het niets anders dan een of meer sensoren verbonden met een soort sirene. Het meest  eenvoudigste alarm zou bijvoorbeeld een schakelaar op de bestuurdersdeur  hebben.  En zou zo worden aangesloten dat als iemand de deur opent  de sirene af zou.... Lees hier meer over auto alarm en sensoren.
kosten reparatie en onderhoud auto
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
ecu
Storingscode auto uitlezen: Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema'op te lossen. Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van..... Lees hier meer over uitlezen auto.
elektronische systemen
Afkortingen elektronisch aangestuurde systemen auto: De auto kent vele technische snufjes. Zo zie je bij de aankoop van een auto ook allerlei afkortingen van aanwezige techniek staan. Denk daarbij aan ABS,  ASR,  ESP, TCS,  ASC,  ETC, ETS, ESC, DSC, VDC, DSTC, PSM, VSA,  VSC EBA, EBD, EBV en  BAS. Een ding staat vast, al deze technische toevoegingen..... Lees hier meer over afkortingen elektronische systemen auto.
navigatie
Informatie navigatiesystemen: De laatste jaren hebben zich grote ontwikkelingen afgespeeld op het gebied van GPS en navigatiesystemen. 40 jaar geleden was het alleen mogelijk om posities te bepalen met een afwijking van enkele kilometers, terwijl er tegenwoordig op enkele meters nauwkeurig de positie van een object kan worden berekend. De trend is dat de.....  Lees hier meer over navigatiesystemen.
gps tracking
GPS track en trace systeem: We horen in de autowereld regelmatig de term GPS track en trace systeem. Met name exclusieve auto’s hebben vaak een dergelijk systeem ingebouwd. Denk ook aan bedrijven die exclusieve auto’s verhuren en graag willen weten waar deze auto’s zich bevinden. En zo ook bij diefstal gemakkelijker te traceren zijn. Het plaatsen...... Lees hier meer over GPS track en trace systeem.
tuning
Chip – Tuning: Chiptuning is de laatste jaren een belangrijke manier van opvoeren geworden. Voor diegene die geen idee hebben wat er met chiptuning bedoeld wordt volgt hier de uitleg. Het motormanagementsysteem van de auto is voorzien van een digitaal geheugen waar tabellen en rekenregels in zijn opgeslagen. De tabellen bevatten gegevens over de injectietijd....... Lees hier meer over chip tuning.
dashcam
Uitleg advies werking en functie dashcam: Veel mensen in Nederland en België zijn wel bekend met de vele filmpjes die dagelijks op internet opduiken. Veelal zijn ze gefilmd in Rusland en is er een zwaar verkeersongeval op te zien. Andere keren passeren grappige gevallen van pogingen tot verzekeringsfraude langs. Maar wellicht wel de allerbekendste.... Lees hier meer over werking en advies dashcam.
autosleutel
De autosleutel: Sinds 1982 heeft de autosleutel ongekende ontwikkelingen doorgemaakt, je kan het zo gek niet bedenken het kan allemaal. In de toekomst zullen we zien dat we met de autosleutel aan de kassa van de supermarkt kunnen afrekenen of dat we er geld mee kunnen pinnen. Terwijl voor 1982 de autosleutel nog maar twee functies had, het openen...... Lees hier meer over de ontwikkeling van de autosleutel.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes