Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Autoweetjes Wintercheck (auto winterklaar)


Is uw auto voorbereid op het winter weer? Een winterinspectie oftewel een wintercheck is geen overbodige luxe als het om veiligheid gaat. Controleer of laat onderstaande winterinspectie punten controleren. Doe dit zeker wanneer u van plan bent in deze periode met de auto op vakantie te gaan. Natuurlijk is het ook mogelijk uw auto winterklaar te maken in combinatie met een grote beurt of APK.

 • Accu.
 • Banden (eventueel winterbanden)
 • Ontsteking (vochtproblemen)
 • V-snaar / Multiriem.
 • Koelsysteem (Antivries - koelvloeistof)
 • luchtfilter.
 • Verlichting.
 • Ruitensproeiers (Antivries)
 • Dynamo - laadspanning.
 • Ruitenwisserbladen.
 • TIPS ! Wintermaanden en de auto:


 • Zorg dat u ontdooiings middelen tegen dichtgevroren sloten, deuren en ruiten ter beschikking hebt (en berg deze niet in de auto op)

 • Smeer rubbers en deuren in met talkpoeder of siliconenspray om vastvriezen te voorkomen.

 • Laat de motor niet draaien bij het ijsvrij maken van de autoruiten. Een koude, draaiende motor is slecht voor het milieu: het heeft een slechte verbranding. Ook is de motorslijtage aanzienlijk.

 • Geef dieselmotoren een winterbehandeling. De zogeheten winterdiesel voorkomt dat de diesel in de tank door de kou gaat vlokken.

 • Start eerst de auto voordat de lampen en de verwarming aangezet worden. Dat eist minder vermogen van de accu.

 • Bevroren sloten kun je open krijgen door de sleutel eerst te verwarmen, of een speciale vloeistof in het slot te spuiten.

 • Verder is het raadzaam om de auto in de versnelling te laten staan, in plaats van de handrem te gebruiken.
 • Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.
  onderdelen
  sneeuwkettingen
  Sneeuwkettingen spikes autosock: Ga je op wintersport met de auto, is het dan wel of niet verplicht sneeuwkettingen bij je te hebben? kijk hieronder welke regels voor welke landen gelden. Bij eventuele aanschaf van sneeuwkettingen moet je goed op de maat letten. Deze maat moet overeenkomen met de maat van de banden. Zijn de kettingen te groot.... Lees hier meer over sneeuwkettingen - spikes en autosock.
  ruitenwisser
  Ruitenwissers: Goed zicht begint met een schone ruit. Daarom is de conditie van de ruitenwissers van groot belang. Om goed zicht, ook bij slecht weer, te garanderen, is het verstandig om uw ruitenwissers regelmatig te controleren en bij slijtage te vervangen. Bosch is één van de grootste producenten van ruitenwissers en wisarmen op wereldvlak. De producten worden geleverd.... Lees hier meer over ruitenwissers.
  antivries koelvloeistof
  Ruitensproeier antivries koelvloeistof: Als het koude weer nadert is het zaak de vorst beschermende eigenschappen van het koelsysteem en ruitensproeier systeem te controleren. In de auto’s van de laatste jaren mogen niet meer alle soorten koelvloeistof gebruikt worden. Als er moet worden bijgevuld, gebruik dan de voor uw auto voorgeschreven..... Lees hier meer over antivries en ruitensproeier antivries.
  kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
  Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
  airco
  Auto airco controleren en/of bijvullen: De auto airco is een gesloten compressor die via de multiriem wordt aangedreven. In het airco systeem bevindt zich koudemiddel en compressorolie. Deze worden onder hoge druk ingebracht en gecontroleerd. De compressorolie (speciale airco olie) wordt door het koudemiddel meegenomen en draagt zorg voor de nodige smering..... Lees hier meer over bijvullen auto airco.
  uitleg olie peilen
  Uitleg olie peilen: Parkeer de auto op een vlakke ondergrond. Na het uitzetten van de motor laat u de auto ongeveer 20 minuten ongemoeid. Vervolgens ga je de olie peilen. Je pakt daarbij een schone doek en trekt de peilstok uit het motorblok. Na het schoonvegen van de peilstok stop je deze terug in de motor. Na enkele seconden trek je de peilstok opnieuw..... Lees hier meer over juiste manier van olie peilen.
  prijsverschil olie en vloeistoffen
  Prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen: Buiten dat er in de kwaliteit een prijs verschil zit is het ook van belang waar u de oliën en vloeistoffen gaat halen of besteld. Zo is de prijs bij een benzinepomp in de meeste gevallen hoger dan bij een automaterialen zaak. Voor bijvoorbeeld ruitensproeier antivries hoeft u niet naar een auto gerelateerde zaak...... Lees hier meer over prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen.
  werking thermostaat vervangen
  Thermostaat vervangen: Het vervangen van een thermostaat is op zich een kleine reparatie, maar is ook afhankelijk waar deze bevestigt zit en dus hoe toegankelijk. Een thermostaat bevind zich in een thermostaathuis, gemonteerd op het motorblok of op de cilinderkop. Aan het thermostaathuis zit een slang van het koelsysteem. Het thermostaathuis...... Lees hier meer over het vervangen van een thermostaat.
  accu
  Het principe van de Accu: Het doel van een batterij is het opslaan van elektrische energie, zodat deze op elk willekeurig ogenblik kan worden gebruikt. Hiertoe wordt energie in de vorm van elektriciteit aan de batterij toegevoegd (geladen), welke energie weer in dezelfde vorm daaraan wordt onttrokken. Hieronder staan zeven vragen met antwoorden over batterijen. Een batterij........Lees meer over uitleg accu.
  koelsysteem
  Informatie Koelsysteem: Hoe heter het koelwater, des te groter het temperatuurverschil met de buitenlucht en des te groter het koelvermogen. Maar het water mag ook weer niet aan de kook raken en daarom staat het koelsysteem onder druk. Het kookpunt ligt zo hoger en bovendien gaat er geen vloeistof verloren door verdamping. Als de druk té hoog wordt.....Lees hier meer over uitleg koelsysteem.
  trekhaak aansluiting controleren
  Aansluiting trekhaak controleren: Als je zelf een trekhaak hebt aangesloten of je wilt bijvoorbeeld een aanhanger huren is het heel erg handig om te weten of de trekhaak aansluiting werkt. Zeker als een trekhaak aansluiting langere tijd niet gebruikt is, bestaat de kans dat deze door vervuiling en slecht contact niet meer goed werkt. Het testen van de aansluiting..... Lees hier meer over aansluiting trekhaak controleren.
  autobanden
  Hoe word een autoband gemaakt: Het karkas dient als wapening voor de band en geeft aan de band zijn sterkte, stijfheid en veereigenschappen. Daarom moet dit deel van de band erg sterk zijn. Bij de personenauto wordt de gordel gemaakt van staal en het  karkas wordt gemaakt van rayon of polyester en de hiel van staal. Als eerste wordt de hiel gemaakt. Deze.... Lees hier meer over de fabricage van een autoband.
  onderrhoud
  Zelf auto onderhouden en repareren: Zelf je auto onderhouden en/of repareren behoort voor technisch aangelegde mensen zeker tot de mogelijkheden. En gezien de hoge garagerekeningen brengt het al snel een leuke verdienste met zich mee. Natuurlijk weet u voor uzelf of u in staat bent bepaalde onderhoud en reparatie werkzaamheden zelf uit... Lees hier meer over zelf auto onderhouden en repareren.
  autoruit
  Reparatie voorruit: Bij een voorruitschade wordt eerst gekeken naar de omvang en de soort beschadiging. Is het sterretje niet groter dan een 2 Euro muntstuk (3,5 cm doorsnede), dan kan de beschadiging vrijwel altijd perfect gerepareerd worden. Is de beschadiging groter dan een 2 Euro muntstuk (3,5 cm doorsnede), dan kan de beschadiging vrijwel altijd perfect...... Lees hier meer over reparatie voorruit.
  autoweetjes
  Weetjes voor iedere automobilist: Controle punten en weetjes die in principe iedere automobilist behoort te weten. Zoals het oliepeil van de motor waar kan ik op de oliepeilstok zien of er voldoende olie in zit? Het is normaal dat de motor wat olie verbruikt, daarom moet het oliepeil op gezette tijden worden gecontroleerd. Bij het controleren moet de auto..... Lees hier meer over weetjes voor iedere automobilist.
  beslagen autoruit
  Vocht in de auto – beslagen autoruiten: Een probleem wat we toch vaak zien is auto’s met veel tot zeer veel vocht aan de binnenkant van de ramen. De reden van de beslagen ramen is natuurlijk dat het vocht in de auto niet weg kan en tegen de binnenkant van de ramen condenseert. Wat is de oorzaak van al dat vocht en wat kunnen we er tegen doen? Vocht..... Lees hier meer over beslagen autoramen.
  Welke datum overgaan naar winterbanden
  Wanneer autobanden wisselen? Veel auto eigenaren vragen zich vaak af wanneer men het beste de banden om kan leggen. Wanneer is het juiste moment om over te gaan op winterbanden en wanneer naar zomerbanden? Voor het verwisselen van de autobanden staat geen vaste datum en is puur afhankelijk van wat het weer doet. We zien dan ook in..... Lees hier meer over overgaan op winterbanden of zomerbanden.
  Sitemap:

  Technische Informatie

  Algemene Auto Informatie

  Overige autoweetjes