Wat is een fuseestuk - fuseeshuis?

Een fuseestuk is het gedeelte waar de remschijf, naaf en remklauw zich bevinden. En waar dan ook het wiel aan bevestigd is. Omdat het fuseestuk mee moet kunnen draaien, en het veren van de auto niet belemmerd mag worden is het fuseestuk zo gemonteerd dat het al deze bewegingen kan voldoen. Aan de onderzijden van het fuseestuk zit de draagarm, deze is via een fuseepen aan het fuseestuk gemonteerd. Aan de bovenkant van het fuseestuk zit mogelijk nog een draagarm gemonteerd, maar in de meest voorkomende gevallen zien we daar een mcpherson veerpoot. Indien het om een auto gaat met voorwiel aandrijving, zien we dat de aandrijfas samen met een wiellager door het fuseestuk is gestoken. Om ook het sturen mogelijk te maken zien we ook een spoorstang (stuurstang) aan het fuseestuk gemonteerd.

Wanneer fuseestuk vervangen?

Dat een fuseekogel of stuurkogel vervangen moet worden komt regelmatig voor. Ook dat het wiellager in het fuseestuk versleten is kan voorkomen, om deze te vervangen zal het wiellager uit het fuseestuk moeten worden geperst. Het fuseestuk zelf, moet alleen bij beschadiging worden vervangen. Bijvoorbeeld doordat het wiellager niet meer te vervangen is of doordat het fuseestuk tijdens een aanrijding krom is geraakt.

Het vervangen van een fuseestuk

Als het fuseestuk krom is, zal deze vervangen moeten worden. Maar ook als het wiellager stuk is, zal het fuseestuk eerst gedemonteerd moeten worden, om zo vervolgens het lager uit het fuseestuk te kunnen persen. Bij het demonteren van het fuseestuk halen we eerst de remklauw los. De remslang kan in de meeste gevallen gewoon aan de remklauw blijven zitten. We hangen de remklauw met behulp van bijvoorbeeld een ijzerdraadje iets hoger aan de ophanging, zodat deze niet in de weg hangt. Als het om een auto met voorwielaandrijving gaat, zal de moer van de geborgde aandrijfas die door het fuseestuk steekt losgehaald moeten worden. Ook de onderste fusee pen en stuurkogel kunnen worden losgehaald. Als laatste kan het fuseestuk van de bovenste draagarm of mcpherson veerpoot verwijderd worden. De remschijf kan ook na het demonteren van het fuseestuk worden verwijderd.

Het loshalen van een fuseekogel of stuurkogel

Om een stuurkogel uit het fuseehuis te verwijderen bestaat speciaal gereedschap. Ook kun je proberen rondom de stuurkogel op het staal van het fuseestuk te tikken. Door het schrikken komt de stuurkogel in de meeste gevallen wel los.

Onderwerp gerelateerde artikelen

Gebroken veren vervangen
Gebroken veren vervangen: Net zoals het vaker voorkomt dat er fuseepennen / fuseekogels vervangen moeten worden komt het ook steeds vaker voor dat er bij de ophanging voor of achter veren breken. Dit alles komt met name door het aantal drempels die we dagelijks met de auto moeten nemen. Waardoor de ophanging veel meer belast wordt. daarbij komt dat Lees hier meer over gebroken veren vervangen.
stuurkogels en fuseepennen
Controleren stuurkogels of fuseepennen: Bij het handmatig controleren van de radiale kogel speling, is het van groot belang waar het wiel vastgepakt wordt.Vaak kan speling niet zichtbaar gemaakt worden wanneer het wiel midden onder en midden boven vastgepakt wordt.Een spelingsdetector is een hulpmiddel, waarmee niet elke speling zichtbaar gemaakt kan Lees hier meer over stuurkogels en fuseepennen.
Versnellingsbak auto
Versnellingsbak-auto: Hierbij een korte uitleg van de werking van de meest voorkomende versnellingsbak in de auto. De meest voorkomende is dan ook de mechanische handgeschakelde versnellingsbak, die dan ook voorkomt bij zowel voorwiel als achterwiel aangedreven auto’s. Bij voorwielaangedreven auto’s gaan er vanuit de versnellingsbak aandrijfassen Lees hier meer over versnellingsbak auto.
Trillingen stuur
Trillingen aan het stuur: Dat het stuur van de auto trilt kan verschillende oorzaken hebben. Zo heb je ook verschil in het soort van trillen. Als het stuur bij een bepaalde snelheid trilt gaat het in de meeste gevallen om de voorwielen van de auto. Deze zijn dan uit balans, waardoor een trilling tot stand komt. Omdat het stuur rechtstreeks met de voorwielen in verbinding staat Lees hier meer over trillend autostuur.
Sensoren auto
Auto en sensoren: Bij sensoren gaat het voornamelijk om de input die ook als signaalgever, voeler of opnemer aangeduid worden. De verwerking van deze elektrische signalen gebeurt in een centrale microcomputer regeleenheid (ECU) die door middel van geprogrammeerde mathematisch formules en kenvelden de beslissingen neemt en de actuatoren Lees hier meer over auto en sensoren.
Uitlijnen en uitbalanceren
De auto uitlijnen of de wielen van uw auto uitbalanceren: Het wordt nogal eens met elkaar verward Bij het uitlijnen van de auto betreft het niet de velgen en banden, maar of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten dan ook herstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur en de juiste Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
Stuurbekrachtiging
Werking stuurbekrachtiging: De techniek achter stuurbekrachtiging heeft ook de afgelopen jaren niet stilgestaan. Zoals gezegd werkten de meeste systemen tot nu toe hydraulische. Het systeem bestaat uit een hydraulische pomp, slangen en cilinders die de stuurstang een handje helpen. De hydraulische pomp wordt via een v-snaar of getande riem aan Lees hier meer over werking stuurbekrachtiging.
Aandrijfassen homokineten stofhoezen
Aandrijfassen homokineten vervangen en stofhoezen controleren: Wanneer moet een aandrijfas – homokineet vervangen worden? Als een aandrijfas speling vertoond zult u dat tijdens het rijden vroeg of laat merken. De oorzaak is dan over het algemeen de speling op de kruiskoppelingen. Deze kruiskoppelingen zijn aanwezig om zowel de horizontale als verticale Lees hier meer over aandrijfassen en homokineten.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl