Kentekencheck
cursus autotechniek

Oorzaak piepende brommende remmen:


Een piepend geluid tijdens het remmen kan over het algemeen geen kwaad. Wel vinden de meeste autobestuurders het een irritante bijkomstigheid. Om piepende remmen tegen te zullen de remmen tijdig schoongemaakt moeten worden. Buiten het onderhoud kunnen er natuurlijk nog meer oorzaken zijn. Zo kunnen de remschijven zo ver ingesleten zijn dat deze een piepend geluid veroorzaken.

Het is ook van belang dat als er niet geremd wordt de wielen geheel vrijlopen. Lopen de remmen wel aan dan zullen de remblokken en schijven te heet worden. De remvoering zal daardoor hard worden en zeer waarschijnlijk een piepend geluid veroorzaken. Als de remmen aanlopen kan het zijn dat de remblokken te vast in de remklauw zitten of dat de plunjers in de remklauw niet goed meer terug komen.

Piepende nieuwe remblokken:


Het komt ook voor dat nieuw geplaatste remblokken een piepend geluid veroorzaken. Dit kan komen omdat langs de remblokken dan niet de remschijven zijn vervangen. De nieuwe blokken moeten dan inslijten op de oude schijven. Als de remschijven slecht zijn en deze vervangen moeten worden, vervang dan ook altijd de remblokken. De reden daarbij is dat de oude remblokken ingesleten zijn op de versleten remschijven. Ook kan het aan de remblokken zelf liggen. Het gaat dan vaak om goedkope harden remblokken waar mogelijk te veel ijzerdeeltjes in de remvoering is verwerkt.


Brommende remmen:


Als de remmen een brommend geluid maken is het van belang hoe hard het geluid is. Als de remvoering versleten is en de auto heeft geen indicator voor versleten remvoering zal het een overduidelijk ijzer op ijzer geluid veroorzaken. Als de remschijven door roestaanslag vervuild zijn is het zacht brommende geluid kortstondig en zal na een paar keer remmen verdwenen zijn.


Remblokken vervangen:


Als je een beetje technische bent aangelegd is het is vrij eenvoudig om zelf de remblokken te vervangen. Voor welk type remblokken je kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeur in prijs en kwaliteit. Als regel kunnen we stellen dat hardere remvoeringen minder snel zullen slijten maar dat de remschijf het harder te verduren zal krijgen. Ook geeft de hardere remblok minder stof af waardoor de velgen schoner blijven. Zoals eerder aangegeven bestaat wel de kans dat hardere remblokken sneller leiden tot piepende remmen.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

Het Inrijden van de remmen:


Elk remsysteem moet ingereden worden. Met een nieuwe reminstallatie- dadelijk gaan rammen is niet de te volgen procedure als je later over optimaal materiaal wilt beschikken. De nieuwe remblokken moeten zich beetje bij beetje aanpassen aan het oppervlak van de remschijf. Ook trommelremmen dienen op een rustige manier ingereden te worden, willen ze later degelijk presteren. Een rustig ritje op gevarieerde wegen van ongeveer een 100 tal kilometer, met veel rempunten dus, is meestal genoeg om deze klus te klaren. Om de ongelovige te overtuigen kunnen we er maar beter meteen bij vertellen dat geen enkele racer het ooit zal wagen om met splinternieuwe remblokken of remschijven aan de start te komen. In grote teams worden vrije trainingen benut om ook dat materiaal in te rijden.
rem onderdelen
remsysteem
Werking remsysteem: De functie van het remsysteem is om de kracht van de persoon achter het stuur die het rempedaal indrukt over te zetten naar het voorwerp dat tegen het wiel aan drukt zodat het wiel gaat remmen. De omzetting van die krachten gebeurt door middel van een Hefboom, Hydraulica en Wrijving. Een hefboom komt voor in het rempedaal. Doordat..... Lees hier meer over de werking van het remsysteem.
remleidingen
Uitleg vervangen remslangen - remleidingen: Het komt vaker voor dat de remslangen vervangen moeten worden dan dat de remleidingen vervangen moeten worden, het vervangen van de remslangen is ook niet zo ingrijpend als het vervangen van de remleidingen. De reden dat de remslang vervangen moet worden is meestal omdat deze poreus.....Lees hier meer over remslangen en remleidingen vervangen.
remmen auto
Onderhoud van de Remmen: De staat van de remblokken en de remschijven is gemakkelijk na te gaan. Indien je af en toe even tussen de remschijf en de blokken loert, zal je zeker de dikte van de remvoering kunnen inspecteren. Gebruik je remblokken nooit tot de voering ervan maar één millimeter dik is. Vervangen bij een voeringdikte....Lees hier meer over onderhoud en vervangen remmen.
ebd remkrachtverdeler
Wat is en hoe werkt een remkrachtverdeler: Zoals het woord het al aangeeft verdeelt de remkrachtverdeler de remdruk over de wielen. De verdeling gebeurd over de voor en achterwielen van de auto. De verdeling van de remkracht is nodig, omdat als bij alle wielen dezelfde remkracht aanwezig zou zijn de wielen gelijk zouden.....Lees hier meer over de mechanische en elektronische remkrachtverdeler.
remvloeistof remolie vervangen
Remvloeistof vervangen: Bij het vervangen van remvloeistof zal de oude remolie uit het systeem moeten worden gepompt. In garagebedrijven doen ze dit door een pompsysteem op het reservoir aan te sluiten en vervolgens een voor een de ontluchtingsnippels op de remklauwen los te draaien. Door via een op de nippel aangebracht slangetje kan de oude..... Lees hier meer over het vervangen van remvloeistof.
kosten reparatie en onderhoud auto
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
remschijf
Dunne gescheurde en kromme remschijven: Bij de vraag hoe ver remschijven afgesleten (versleten) mogen zijn is het antwoord dat dit per type en model auto verschillend is. Denk daarbij aan het gewicht, snelheid en grote van de auto’s hoe groter/zwaarder de auto, hoe meer de remmen belast zullen worden. Zo zie je bij de grotere auto’s over het..... Lees hier meer over te dunne en kromme remschijven.
ABS module uitlezen inleren vervangen
ABS (anti blokkeer systeem) reparatie - vervanging: Een ABS-module bestaat uit een elektronische gedeelte, mechanische gedeelte en de pomp. Als het ABS-lampje op het dashboard niet meer uitgaat, bestaat de kans dat de oorzaak bij de ABS-module ligt. Om vast te stellen of de oorzaak ook daadwerkelijk de ABS-module is, zal de...... Lees hier meer over vervanging, uitlezen en inleren ABS module.
stuur trilt
Trillingen aan het stuur: Dat het stuur van de auto trilt kan verschillende oorzaken hebben. Zo heb je ook verschil in het soort van trillen. Als het stuur bij een bepaalde snelheid trilt  gaat het in de meeste gevallen om de voorwielen van de auto. Deze zijn dan uit balans, waardoor een trilling tot stand komt. Omdat het stuur rechtstreeks met de voorwielen in verbinding staat... Lees hier meer over trillend autostuur.
kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
remklauw
Vastzittende remzuiger / rem plunjer remklauw: Deze uitleg is in principe een aanvulling op de pagina onderhoud en vervangen remblokken en remschoenen. Het is namelijk niet altijd vanzelfsprekend dat de plunjers van de remklauwen gemakkelijk terug te duwen zijn. Wel is dit handig te doen als de remblokken er nog inzitten. Dan kan men namelijk een..... Lees hier meer over vastzittende zuiger / plunjer / remklauw.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes