Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Draaiende gedeeltes motorblok–cilinderkop laten reviseren:Om de motor zijn werk te laten doen hebben we natuurlijk in en buiten het motorblok verschillende draaiende gedeeltes nodig. Op deze pagina hebben we het over draaiende gedeeltes in de motor dus niet buiten de motor gemonteerde onderdelen zoals dynamo, stuurbekrachtigingspomp, airco compressor etc. Draaiende onderdelen in het motorblok kunnen onderdelen zijn die los te vervangen zijn denk daarbij aan de waterpomp die het koelwater verplaatst of de in het carter aanwezige oliepomp die zorgt voor de smering in het gehele motorblok. Maar we kunnen nog verder gaan zoals de distributieriem of distributieketting die via de krukas zorgt voor de aandrijving en timing van de zuigers, nokkenas(sen) en dus de kleppen in de cilinderkop.Het draaiende gedeelte kaal motorblok:We hebben zoals hierboven aangegeven een kaal motorblok dus zonder de overige aansturing van de motor. Om het op een rijtje te zetten gaat het om onderstaande onderdelen:

 • Motorblok met krukas drijfstangen, lagers, lagerschalen en zuigers met zuigerveren.

 • Cilinderkop gemonteerd op motorblok en via distributieriem of ketting in verbinding met krukas van motorblok. In deze cilinderkop zitten de nokkenassen, lagerschalen en aansturing naar de in en uitlaat kleppen. • Wat kan er stuk gaan aan het draaiend gedeelte van de motor:  Als er schade is aan het draaiend gedeelte van de motor is deze schade over het algemeen vrij ernstig. Zo kunnen in het motorblok de krukaslagers stuk lopen of de zuigers vastlopen in de cilinders. Bij de cilinderkop kunnen kleppen ernstig beschadigt of zelf krom raken.
  Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

  Mogelijke reden en oorzaak van schade aan draaiend gedeelte motorblok:


  Er zijn meerdere mogelijke oorzaken waardoor het draaiend gedeelte van de motor ernstige schade oploopt. Als eerste oorzaak nemen we slechte smering door gebrek aan motorolie(hoog olieverbruik) of verstopte oliekanalen. Met name bij de auto’s van de laatste jaren is het belangrijk dat op tijd de motorolie en oliefilter ververst en vervangen worden. Dit komt omdat deze motorblokken over het algemeen veel dunnere oliekanalen hebben, waardoor deze veel sneller verstopt kunnen raken. Een twee oorzaak kan oververhitting zijn. Als er te lang met te weinig koelvloeistof en/of een niet werkende koelventilator wordt gereden zullen de cilinders niet optimaal gekoeld worden waardoor de motor in het ergste geval vast kan lopen. Het motorblok kan overigens ook door de veel verreden kilometers versleten zijn, alhoewel we dat steeds minder vaak tegenkomen. Wel is het in ieder geval belangrijk dat de motor goed onderhouden wordt. Met name bij het rijden op LPG (autogas) is het onderhoud van de kleppen in de cilinderkop van groot belang. Dit is omdat bij het rijden op LPG er tijdens de verbranding veel meer hitte vrijkomt. Als de motor uitgerust is met instelbare kleppen, zullen deze bij het rijden op LPG iets wat ruimer moeten worden afgesteld. Bij te strak afgestelde kleppen zullen de kleppen mogelijk verbranden. Als laatste nemen we misschien wel de meest voorkomende oorzaak. Hierbij doelen we op het knappen of breken van de distributieriem of ketting. Zoals u wellicht weet moet een distributieriem bij een bepaalde kilometerstand of na bepaalde periode vervangen worden. Gebeurd dit niet dan vergroot u de kans dat de distributieriem zal knappen. Ook door aantasting van olie of koelvloeistof kan een distributieriem in kwaliteit en sterkte afnemen. Ondanks dat een distributieketting niet preventief vervangen hoeft te worden kan ook deze breken. De meest voorkomende oorzaak hierbij is een slecht werkende ketting spanner. Hoe dan ook richt het knappen van een distributie aandrijving ernstige schade aan. Vaak zullen de kleppen de zuigers raken en krom slaan. In het ergste geval kunnen de kleppen door de top van de zuiger heen slaan.

  Repareren-reviseren draaiend gedeelte (motorblok–cilinderkop):


  Werkwijze reviseren motorblok:


  Alvorens het kale motorblok aan de bovenzijde af te vlakken wordt er bij het reviseren van een motorblok als eerste gekeken of het mogelijk is de cilinders op te boren/honen. Voor het ruimer maken van de cilinderwand gebruikt men een nauwkeurige cilinderboor en/of hoonmachine. Tot hoever de cilinder uitgeboord moet en kan worden is afhankelijk van de aanwezige beschadiging (inslijten) en de door de fabrikant voorgeschreven maximale maat. Indien er voor deze werkwijze gekozen kan worden, zullen er vanzelfsprekend overmaatse zuigers gemonteerd moeten worden. Indien er teveel opgeboord/uitgehoond dient te worden is het mogelijk om de cilinders te verbussen. Met verbussen kan men de cilinders terugbrengen naar de originele cilindermaat. Buiten de werkzaamheden aan de cilinderwand wordt ook de krukas gemeten en indien nodig geslepen. Bij het plaatsen van de krukas, drijfstangen en zuigers zal er gebruik worden gemaakt van nieuwe zuigerveren, lagerschalen en krukaslagers.

  Het kan natuurlijk ook voorkomen dat het motorblok om wat voor reden dan ook niet meer te reviseren is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een gescheurd motorblok. In dit geval bieden revisie bedrijven vaak een ruilmotor (draaiend gedeelte) aan. Dit zijn gereviseerde gebruikte motoren.

  Werkwijze reviseren cilinderkop:


  Het reviseren van een cilinderkop komt meer voor dan de revisie van een motorblok. Zoals bijvoorbeeld bij het breken van een distributieriem of ketting en bij het rijden op LPG is een cilinderkop veel kwetsbaarder dan het motorblok. Bij het volledig reviseren van een cilinderkop wordt er als volgt te werk gegaan. Als eerste zal de cilinderkop gereinigd moeten worden. Om de cilinderkop op scheurtjes te controleren zal deze afgeperst moeten worden. Indien de cilinderkop lekdicht is zullen de kleppen en klepveren worden verwijderd en gecontroleerd. Herbruikbare kleppen zullen worden geslepen. Ook de speling op de Klepgeleiders zal worden gemeten en gecontroleerd/indien nodig vervangen. Ook worden de klepzittingen gecontroleerd, opnieuw ingefreesd en waar nodig vervangen. Als laatste zal de cilinderkop afgevlakt moeten worden.

  onderdelen
  koppakking
  Vervangen koppakking: Lekke koppakking, de meeste mensen kennen deze uitspraak wel maar wat houd het in en waar bevindt deze zich? De koppakking zit tussen het motorblok en de cilinderkop. Op de cilinderkop zit weer de kleppendeksel. Men verwart de koppakking ook nog wel eens met de kleppendeksel pakking.Wij proberen in het kort uitleg te geven wanneer......Lees hier meer over vervangen koppakking.
  distributieriem
  Distributieriem de cruciale schakel in de motor: Om een dure reparatie door motor schade te voorkomen, is het voldoende om de distributieriem preventief te controleren en te vervangen. De duurzaamheid van een distributieriem is vooral afhankelijk van de gebruiksomstandigheden, de montage de spanning en de correcte behandeling van de distributieriem zelf. Als.....Lees hier meer over Distributieriem vervangen.
  kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
  Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
  dieselmotor
  Werking dieselmotor: In dieselmotoren, die ook wel compressie ontsteking motoren worden genoemd, ontbrand de brandstof niet door een bougie maar gaat dat automatisch. Dit gebeurd omdat de lucht die is samengedrukt door de zuiger heel heet wordt en zo de diesel vanzelf laat ontbranden. Bij het opstarten van de dieselmotor is de lucht natuurlijk......Lees hier meer over Werking dieselmotor.
  kosten reparatie en onderhoud auto
  Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
  koelsysteem
  Informatie Koelsysteem: Hoe heter het koelwater, des te groter het temperatuurverschil met de buitenlucht en des te groter het koelvermogen. Maar het water mag ook weer niet aan de kook raken en daarom staat het koelsysteem onder druk. Het kookpunt ligt zo hoger en bovendien gaat er geen vloeistof verloren door verdamping. Als de druk té hoog wordt.....Lees hier meer over uitleg koelsysteem.
  prijsverschil olie en vloeistoffen
  Prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen: Buiten dat er in de kwaliteit een prijs verschil zit is het ook van belang waar u de oliën en vloeistoffen gaat halen of besteld. Zo is de prijs bij een benzinepomp in de meeste gevallen hoger dan bij een automaterialen zaak. Voor bijvoorbeeld ruitensproeier antivries hoeft u niet naar een auto gerelateerde zaak...... Lees hier meer over prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen.
  nokkenas
  Snelle nokkenassen: Het karakter van een verbrandingsmotor wordt voor het grootste deel bepaald door de nokkenassen. In dit artikel wordt verder ingegaan op de nokkenas. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe de vorm van een nokkenas het koppel en vermogen van een motor beïnvloed. Dit naar aanleiding van het feit dat Squadra Tuning naast chiptuning nu ook.......Lees hier meer over snelle nokkenassen.
  motor auto
  Verbranding motor: De automotoren van tegenwoordig lopen op benzine, elektriciteit, diesel of gas (LPG). De meest gebruikte brandstof op dit moment is benzine, maar er worden steeds meer auto’s met een dieselmotor verkocht. In andere landen, zoals Frankrijk en Italië is het marktaandeel diesels vele malen groter dan in Nederland. Daar heeft 80% van alle verkochte.......Lees hier meer over verbranding motor.
  geknapte distributieriem
  Geknapte distributieriem: De distributieriem of distributieketting is de verbinding tussen de krukas en nokkenas(sen). Deze distributie verbinding staat zo afgesteld dat de kleppen per cilinder op het juiste moment open en dicht gaan. Zodat de tijd van brandstof inspuiting, verbranding en uitstoot uitlaatgassen op het......Lees hier meer over geknapte distributieriem en gebroken distributieketting.
  kleppen cilinderkop
  Kleppen cilinderkop auto vervangen: Nadat u geconstateerd heeft dat er een probleem is met een of meerdere kleppen, bijvoorbeeld doordat u geen of een te lage compressie gemeten hebt (ook mogelijk koppakking probleem) Kunt u overgaan tot het demonteren van de cilinderkop en het verwijderen van de nokkenas(sen) vervolgens kunnen de kleppen verwijderd......Lees hier meer over kleppen cilinderkop vervangen.
  distributieketting
  Distributieketting: in het kort de functie en werking van de distributieketting. De functie van de distributieketting is zoals ook bij de distributieriem het aandrijven van de nokkenas of nokkenassen, die vervolgens de in en uitlaatkleppen weer bedienen. De distributieketting is een enkele of dubbele ketting die loopt over het tandwiel van de krukas en over het..... Lees hier meer over de distributieketting en werking daarvan.
  Sitemap:

  Technische Informatie

  Algemene Auto Informatie

  Overige autoweetjes