12 Tips en weetjes om brandstof uit te sparen

at autorijden erg duur is weten we, en dat daarvan de brandstof een grote kostenpost is weten we ook. Maar weet u ook dat je op verschillende eenvoudige manieren brandstof kunt besparen?

 1. Zorg dat je autobanden op spanning zijn

Het kan niet vaak genoeg herhaald worden, maar controleer regelmatig de bandenspanning bij een te lage bandenspanning zal de juiste hoeveelheid lucht moeten worden toegevoegd. Door een te lage bandenspanning slijten je banden sneller en je verbruikt meer brandstof. Op jaarbasis levert dit al snel een aanzienlijk bedrag op.

 1. Verwissel tijdig de winter en zomerbanden

Door onnodig lang met winterbanden door te rijden verhoogd je brandstof verbruik. De overgang van winter naar zomer of van zomer naar wintertijd is over het algemeen een prima moment voor de bandenwissel.

 1. Achteruit inparkeren spaart brandstof uit

Omdat achteruit rijden met een koude motor meer brandstof kost, Is het advies achteruit in te parkeren.

 1. In de spits rijden kost meer brandstof

Door zoveel mogelijk de spits te mijden spaart u brandstof uit. Doordat er steeds geremd en opnieuw opgetrokken moet worden verbruikt de auto veel meer brandstof.

 1. Gebruik cruise control

Als de auto is uitgerust met een cruise control systeem, is het advies deze zoveel mogelijk te gebruiken.

 1. Rij na het starten direct weg

Als je na het starten van de auto gelijk wegrijd verbruikt de auto niet onnodig veel brandstof. Als de motor van de auto koud is, verbruikt deze namelijk een stuk meer. Als deze daarbij langere tijd stationair draait, zal deze veel meer brandstof verbruiken dan bij een warme motor. Als je met een koude motor met de auto gaat rijden is deze veel sneller op bedrijfstemperatuur waardoor het brandstofverbruik al snel afneemt.

 1. Kies de juiste snelheid

De meest voorkomende auto’s hebben het laagste brandstof verbruik bij een snelheid tussen de 60 en 80 km/per uur.

 1. Rijstijl invloed op brandstof verbruik

Kijk vooruit en anticipeer op het verkeer. Vaak remmen om vervolgens weer te moeten optrekken kost erg veel brandstof.

 1. Auto onderhoud heeft invloed op hoogte brandstof verbruik

Bij een technisch slecht onderhouden auto zal het brandstofverbruik toenemen. Denk daarbij aan een vervuild Luchtfilter. Doordat de motor minder lucht kan ontvangen zal het benzineverbruik toenemen. Maar ook slechte bougies en problemen met de ontsteking kunnen het benzineverbruik beïnvloeden. Bij een dieselmotor kan bijvoorbeeld een verkeerd afgestelde of versleten inspuitpomp de oorzaak zijn.

 1. Bespaar brandstof door op de motor af te remmen

Als je i.p.v. de remmen te gebruiken zoveel mogelijk op de motor afremt, bespaar je ook brandstof uit. Daarnaast zal ook je remvoering langer meegaan.

 1. Zet de motor uit als je voor langere tijd moet wachten

Als je langere tijd in een file of voor een spoorboom staat te wachten is het uitzetten van de motor brandstof besparend. Zo zien we dat ook steeds meer auto’s worden uitgevoerd met een start stop systeem. Zodra de auto in de vrij staat, de koppeling wordt ingetrapt en een voet op de rempedaal staat zal de motor afslaan. Na het intrappen van de koppeling zal deze weer starten.

 1. Gebruik van airco en achteruit verwarming

Ook bij het gebruik van de airco en achterruitverwarming zal het brandstofverbruik toenemen. Als de auto stationair draait en je schakelt de airco of achterruitverwarming in zie en hoor je het toerental terug lopen. Om hetzelfde toerental te bereiken zal er dus meer gas gegeven moeten worden wat resulteert in een hoger brandstof verbruik.

Bekijk hier de actuele brandstofprijzen per benzinepomp.

Onderwerp gerelateerde artikelen

Verbranding motor
Verbranding motor: De automotoren van tegenwoordig lopen op benzine, elektriciteit, diesel of gas (LPG). De meest gebruikte brandstof op dit moment is benzine, maar er worden steeds meer auto’s met een dieselmotor verkocht. In andere landen, zoals Frankrijk en Italië is het marktaandeel diesels vele malen groter dan in Nederland. Daar heeft 80% van alle verkochte Lees hier meer over verbranding motor.
brandstof
Brandstofinspuiting of brandstofinjectie: Zorgt bij een verbrandingsmotor voor vervoer van vloeibare brandstof in het inlaatspruitstuk,de verbrandingsruimte of een voorruimte daarvan. De werkwijze bestaat bij een dieselmotor uit het in de cilinder of voorkamer brengen van brandstof door een verstuiver, die de brandstof onder verhoogde druk door een Lees hier meer over brandstof inspuiting of injectie.
autogas lpg g3
Autogas-lpg-G3: Er werd van de carburator overgestapt naar de elektronische injectie omdat deze een betere dosering en timing van de brandstoftoevoer toeliet. Daaraan werd nog een katalysator met lambdasonde gekoppeld om de uitstoot verder te verminderen. De bouwers van LPG - installaties wilden dit milieuvoordeel behouden. Daarom werd het klassiek gas verdampsysteem Lees hier meer over autogas lpg g3.
Inhouden en stotteren
Inhouden en stotteren: Was en is bij de auto een veel voorkomende storing waardoor u soms zelf met uw auto tot stilstand komt en vervolgens de auto niet meer aan de praat krijgt. Wat dan ook een welbekende storing is bij de auto pechhulpdienst.Bij de oudere auto’s waarbij geen of erg weinig elektronica aanwezig is, was en is de oorzaak van het Inhouden en stotteren vaak Lees hier meer over inhouden en stotteren auto.
Werking dieselmotor
Werking dieselmotor: In dieselmotoren, die ook wel compressie ontsteking motoren worden genoemd, ontbrand de brandstof niet door een bougie maar gaat dat automatisch. Dit gebeurd omdat de lucht die is samengedrukt door de zuiger heel heet wordt en zo de diesel vanzelf laat ontbranden. Bij het opstarten van de dieselmotor is de lucht natuurlijk Lees hier meer over Werking dieselmotor..
Kleppen cilinderkop vervangen
Kleppen cilinderkop auto vervangen: Nadat u geconstateerd heeft dat er een probleem is met een of meerdere kleppen, bijvoorbeeld doordat u geen of een te lage compressie gemeten hebt (ook mogelijk koppakking probleem) Kunt u overgaan tot het demonteren van de cilinderkop en het verwijderen van de nokkenas(sen) vervolgens kunnen de kleppen verwijderd Lees hier meer over kleppen cilinderkop vervangen.
auto rijden mest
Rijden op mest: Rijden op groen gas is net als elektrisch rijden een milieuvriendelijk alternatief voor rijden op fossiele brandstoffen als benzine en diesel. Auto's op groen gas scoren vooral goed voor het klimaat. De uitstoot aan het broeikasgas CO2 vermindert met 40 tot 90 procent ten opzichte van benzine, afhankelijk van de gebruikte grondstof voor groen gas Lees hier meer over alternatieve brandstof.
Inlaatspruitstuk uitlaatspruitstuk
Inlaatspruitstuk en/of uitlaatspruitstuk lekkage: Omdat er voor de verbranding in de motor ook lucht nodig is zit er op een motor een inlaatspruitstuk de lucht die via het luchtfilter naar binnen komt wordt over de cilinders verdeeld. Het inlaatspruitstuk zit ter hoogte van de inlaatkleppen op de cilinderkop gemonteerd. De afstand en vorm van de Lees hier meer over Inlaat en/of uitlaatspruitstuk lekkage en reparatie.
Storingscode uitlezen
Storingscode auto uitlezen: Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema's op te lossen. Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van Lees hier meer over uitlezen auto.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl