Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek
Dat autorijden erg duur is weten we, en dat daarvan de brandstof een grote kostenpost is weten we ook. Maar weet u ook dat je op verschillende eenvoudige manieren brandstof kunt besparen?


12 Tips en weetjes om brandstof uit te sparen: • Zorg dat je autobanden op spanning zijn:


 • Het kan niet vaak genoeg herhaald worden, maar controleer regelmatig de bandenspanning bij een te lage bandenspanning zal de juiste hoeveelheid lucht moeten worden toegevoegd. Door een te lage bandenspanning slijten je banden sneller en je verbruikt meer brandstof. Op jaarbasis levert dit al snel een aanzienlijk bedrag op.

 • Verwissel tijdig de winter en zomerbanden:


 • Door onnodig lang met winterbanden door te rijden verhoogd je brandstof verbruik. De overgang van winter naar zomer of van zomer naar wintertijd is over het algemeen een prima moment voor de bandenwissel.

 • Achteruit inparkeren spaart brandstof uit:


 • Omdat achteruit rijden met een koude motor meer brandstof kost, Is het advies achteruit in te parkeren.
 • In de spits rijden kost meer brandstof:


 • Door zoveel mogelijk de spits te mijden spaart u brandstof uit. Doordat er steeds geremd en opnieuw opgetrokken moet worden verbruikt de auto veel meer brandstof.

 • Gebruik cruise control:


 • Als de auto is uitgerust met een cruise control systeem, is het advies deze zoveel mogelijk te gebruiken.

 • Rij na het starten direct weg:


 • Als je na het starten van de auto gelijk wegrijd verbruikt de auto niet onnodig veel brandstof. Als de motor van de auto koud is, verbruikt deze namelijk een stuk meer. Als deze daarbij langere tijd stationair draait, zal deze veel meer brandstof verbruiken dan bij een warme motor. Als je met een koude motor met de auto gaat rijden is deze veel sneller op bedrijfstemperatuur waardoor het brandstofverbruik al snel afneemt.
  Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

 • Kies de juiste snelheid:


 • De meest voorkomende auto's hebben het laagste brandstof verbruik bij een snelheid tussen de 60 en 80 km/per uur.

 • Rijstijl invloed op brandstof verbruik:


 • Kijk vooruit en anticipeer op het verkeer. Vaak remmen om vervolgens weer te moeten optrekken kost erg veel brandstof.

 • Auto onderhoud heeft invloed op hoogte brandstof verbruik:


 • Bij een technisch slecht onderhouden auto zal het brandstofverbruik toenemen. Denk daarbij aan een vervuild Luchtfilter. Doordat de motor minder lucht kan ontvangen zal het benzineverbruik toenemen. Maar ook slechte bougies en problemen met de ontsteking kunnen het benzineverbruik beïnvloeden. Bij een dieselmotor kan bijvoorbeeld een verkeerd afgestelde of versleten inspuitpomp de oorzaak zijn.

 • Bespaar brandstof door op de motor af te remmen:


 • Als je i.p.v. de remmen te gebruiken zoveel mogelijk op de motor afremt, bespaar je ook brandstof uit. Daarnaast zal ook je remvoering langer meegaan.

 • Zet de motor uit als je voor langere tijd moet wachten:


 • Als je langere tijd in een file of voor een spoorboom staat te wachten is het uitzetten van de motor brandstof besparend. Zo zien we dat ook steeds meer auto’s worden uitgevoerd met een start stop systeem. Zodra de auto in de vrij staat, de koppeling wordt ingetrapt en een voet op de rempedaal staat zal de motor afslaan. Na het intrappen van de koppeling zal deze weer starten.

 • Gebruik van airco en achteruit verwarming:


 • Ook bij het gebruik van de airco en achterruitverwarming zal het brandstofverbruik toenemen. Als de auto stationair draait en je schakelt de airco of achterruitverwarming in zie en hoor je het toerental terug lopen. Om hetzelfde toerental te bereiken zal er dus meer gas gegeven moeten worden wat resulteert in een hoger brandstof verbruik.

  Bekijk hier de actuele brandstofprijzen per benzinepomp.
  brandstof
  Brandstofinspuiting of brandstofinjectie: zorgt bij een verbrandingsmotor voor vervoer van vloeibare brandstof in het inlaatspruitstuk,de verbrandingsruimte of een voorruimte daarvan. De werkwijze bestaat bij een dieselmotor uit het in de cilinder of voorkamer brengen van brandstof door een verstuiver, die de brandstof onder verhoogde druk door een... Lees hier meer over brandstof inspuiting of injectie.
  inhouden
  Inhouden en stotteren: was en is bij de auto een veel voorkomende storing waardoor u soms zelf met uw auto tot stilstand komt en vervolgens de auto niet meer aan de praat krijgt. Wat dan ook een welbekende storing is  bij de auto pechhulpdienst.Bij de oudere auto’s waarbij geen of erg weinig elektronica aanwezig is, was en is de oorzaak van het Inhouden en stotteren vaak........Lees hier meer over inhouden en stotteren auto.
  auto filters
  Soorten filters auto: Er moet het een en ander gefilterd worden om de motor goed te laten functioneren  en onnodige slijtage tegen te gaan. Maar ook de lucht die de auto inkomt wordt gefilterd.  Rond de motor van de auto bevinden zich de meeste filters. Waar zitten deze filters en waar dienen ze voor?  We lopen in het kort door deze filters heen. Verder op de pagina.... Lees hier meer over alle filters in uw auto.
  benzinefilter brandstoffilters
  Vervangen benzinefilter – brandstoffilter: Het vervangen van een brandstoffilter is op zich een kleine reparatie, maar is ook afhankelijk waar en op welke manier de filter zit bevestigt. Een kleine eenvoudige kunststof benzinefilter die onder de motorkap tussen de benzineleiding is gemonteerd is natuurlijk het gemakkelijkst te vervangen. Bij een origineel benzinefilter....... Lees hier meer over het vervangen van brandstoffilter.
  stank benzinelucht dieseldamp
  Sterke benzine diesel lucht in auto: Waarschijnlijk heeft u ook wel eens een benzine of diesel lucht in uw auto geroken. Met name net na, of tijdens het tanken is de kans groot dat er korte tijd een brandstof lucht in de auto ruikbaar is. Er is maar weinig brandstofdamp nodig om deze geur te doen verspreiden. Als het voor korte duur is zal het voor de meeste..... Lees hier meer over in auto aanwezige benzine of diesel.
  energielabel en brandstofverbruik
  Energielabel auto en brandstofverbruik: Zoals we vele energielabels kennen, bestaat er sinds januari 2001 ook een energielabel voor personenauto’s. Met de invoering van het energielabel, wil Europa de consument stimuleren om een energiezuinige auto aan te schaffen. Op het energie label staat informatie over het brandstofverbruik in vergelijking met het..... Lees hier meer over energielabel en brandstofverbruik.
  motor auto
  Verbranding motor: De automotoren van tegenwoordig lopen op benzine, elektriciteit, diesel of gas (LPG). De meest gebruikte brandstof op dit moment is benzine, maar er worden steeds meer auto’s met een dieselmotor verkocht. In andere landen, zoals Frankrijk en Italië is het marktaandeel diesels vele malen groter dan in Nederland. Daar heeft 80% van alle verkochte.......Lees hier meer over verbranding motor.
  waterstof
  Auto op waterstof: Maar hoe werkt dat rijden op waterstof precies? in de auto zit een  brandstofcel. Die kun je wel een beetje vergelijken met een elektriciteitscentrale. Brandstofcellen zetten waterstof en zuurstof uit de lucht om in water. Dat proces levert elektrische stroom. En met die elektriciteit wordt deze elektromotor aangedreven. Een brandstofcel levert...... Lees hier meer over auto en waterstof.
  autogas lpg
  Autogas-lpg-G3: Er werd van de carburator overgestapt naar de elektronische injectie omdat deze een betere dosering en timing van de brandstoftoevoer toeliet. Daaraan werd nog een katalysator met lambdasonde gekoppeld om de uitstoot verder te verminderen. De bouwers van LPG - installaties wilden dit milieuvoordeel behouden. Daarom werd het klassiek gas verdampsysteem..... Lees hier meer over autogas lpg g3.
  elektrische auto
  Elektrische auto: De autowereld is al langer op zoek naar aandrijf bronnen die geen of nauwelijks vervuiling uitstoten. Elektrische auto's lijken goede kansen te hebben. Deze types kampen echter technisch gezien met een niet onaanzienlijk probleem: de actieradius is klein en het prestatieniveau laag. Bovendien moet een dergelijke auto altijd een keer 'aan de stekker', waar..... Lees hier meer over de elektrische auto.
  kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
  Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
  benzine motor
  Ontwikkeling - verbrandingsmotor: Al reeds in het begin van 1800 experimenteren verschillende mensen met een verbrandingsmotor die op een gas/luchtmengsel liep. Hiervoor had men voertuigen die werkten op stoomkracht. Verbrandingsmotor die uitgevonden is door  Rivaz (1752-1828). Maar het idee voor dit type motor werd bedacht in 1673 door Huygens....Lees hier meer over ontwikkeling verbrandingsmotor.
  dieselmotor
  Werking dieselmotor: In dieselmotoren, die ook wel compressie ontsteking motoren worden genoemd, ontbrand de brandstof niet door een bougie maar gaat dat automatisch. Dit gebeurd omdat de lucht die is samengedrukt door de zuiger heel heet wordt en zo de diesel vanzelf laat ontbranden. Bij het opstarten van de dieselmotor is de lucht natuurlijk......Lees hier meer over Werking dieselmotor.
  brandstof
  Rijden op mest: Rijden op groen gas is net als elektrisch rijden een milieuvriendelijk alternatief voor rijden op fossiele brandstoffen als benzine en diesel. Auto's op groen gas scoren vooral goed voor het klimaat. De uitstoot aan het broeikasgas CO2 vermindert met 40 tot 90 procent ten opzichte van benzine, afhankelijk van de gebruikte grondstof voor groen gas..... Lees hier meer over alternatieve brandstof.
  tuning
  Chip – Tuning: Chiptuning is de laatste jaren een belangrijke manier van opvoeren geworden. Voor diegene die geen idee hebben wat er met chiptuning bedoeld wordt volgt hier de uitleg. Het motormanagementsysteem van de auto is voorzien van een digitaal geheugen waar tabellen en rekenregels in zijn opgeslagen. De tabellen bevatten gegevens over de injectietijd....... Lees hier meer over chip tuning.
  Sitemap:

  Technische Informatie

  Algemene Auto Informatie

  Overige autoweetjes