autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Uitleg en werking sensoren auto alarm en auto alarm:


Als je denkt over een autoalarm in zijn meest eenvoudigste uitvoering, is het niets anders dan een of meer sensoren verbonden met een soort sirene. Het meest eenvoudigste alarm zou bijvoorbeeld een schakelaar op de bestuurdersdeur hebben. En zou zo worden aangesloten dat als iemand de deur opent de sirene af zou gaan. De meeste moderne auto alarm systemen zijn veel geavanceerder dan dit.


Een auto alarm systeem bestaat uit: • Een serie van sensoren die kunnen bestaan uit schakelaars, druk sensoren en bewegingsmelders.

 • Een sirene, bij een sirene is het vaak mogelijk een eigen sirene geluid voor je auto te kiezen.

 • Een radio-ontvanger om via een sleutelhanger een draadloze controle mogelijk te maken.

 • Een extra batterij , zodat het alarm zelfs kan werken als de belangrijkste batterij wordt verbroken.

 • Een computer controle-eenheid (de hersenen van het alarm) die alles van het alarmsysteem controleert.
 • Computer controle-eenheid:  De computer controle-eenheid is het meest geavanceerde systeem en is eigenlijk niets meer dan een kleine computer. De taak van de computer controle-eenheid is om de schakelaars te sluiten zodat alarm apparaten geactiveerd worden. Denk daarbij aan het afgaan van de claxon het knipperen van de koplampen en natuurlijk het afgaan van de sirene. Beveiligingssystemen verschillen hoofdzakelijk in wat voor sensoren worden gebruikt en hoe de verschillende sensoren ingericht en aangesloten zijn in de computer controle-eenheid. De computer controle-eenheid en alarm functies worden aangesloten op de belangrijkste spanningsbron van de auto, de accu . Maar daarnaast hebben ze meestal een back-up voedingsbron in de vorm van een kleinere batterij. Deze back-up batterij zit op een verborgen plaats. Deze batterij treedt in werking wanneer bijvoorbeeld de kabels van de auto accu doorgeknipt worden en het alarmsysteem niet meer van voeding voorzien zou worden. Dit is voor het alarmsysteem een aanwijzing van een mogelijke indringer. Om vervolgens via het computer controle-eenheid het startsein te geven om het alarm af te laten gaan.
  Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

  Overzicht alarm sensors:  Deur Sensoren:


  De meest fundamentele element in een systeem van het autoalarm is het deuralarm . Wanneer u de motorkap, kofferbak of een deur op een volledig beveiligde auto probeert te openen zal de computer controle-eenheid het alarmsysteem activeren. Deur sensoren zijn zeer effectief, maar ze bieden vrij beperkte bescherming. Er zijn natuurlijk ook andere manieren om in de auto in te breken.

  Shock Sensoren:


  Het idee van een schok sensor is vrij eenvoudig. Als iemand de auto aanraakt of anderszins beweegt zal de sensor een signaal naar de computer controle-eenheid sturen waarna afhankelijk van de ernst van de schok bijvoorbeeld een waarschuwing toeter een pieptoon of het volledige alarm af laten gaan.

  Raam en druksensoren:


  Raam sensoren: Raam sensoren: De meest voorkomende glasbreuk- detector is een eenvoudige microfoon verbonden met de computer controle-eenheid. Microfoons meten variaties in luchtdruk, fluctuatie en zet dit patroon om in een wisselende elektrische stroom. Brekend glas heeft zijn eigen kenmerkende geluid frequentie (patroon van luchtdrukschommelingen). De microfoon zet deze om een elektrische stroom van die bepaalde frequentie, die vervolgens wordt doorgegeven aan de computer controle-eenheid.

  Druksensoren: Een andere manier om brekend glas of het openen van de deur te detecteren. Is door de luchtdruk in de auto te meten. Zelfs als er geen drukverschil tussen binnen en buiten zou zijn, en een autodeur zou zachtjes geopend worden ontstaat er een korte drukverandering. Dit signaal zal vervolgens worden doorgegeven aan de computer controle-eenheid.

  Motion en hellingssensoren:


  Ook wel bekend onder de naam tilt sensoren. Deze sensoren hebben meestal een reeks van kwikschakelaars, die zijn geplaatst op verschillende hoeken . Sommigen van deze sensoren staan in de gesloten stand en andere sensoren in de open stand. Als door het verplaatsen van de auto de auto onder een andere hoek komt te staan. Zullen sommige van de gesloten schakelaars open gaan en sommige van de open schakelaars sluiten. De computer controle-eenheid krijgt het signaal dat de auto verplaatst wordt en het alarm zal afgaan.

  Auto alarm Zender (radio-ontvanger):


  De meeste auto alarm systemen worden geleverd met een soort van draagbare sleutelhanger zender . Hiermee kunt u instructies sturen naar de computer controle-eenheid om het alarmsysteem op afstand te bedienen. Dit werkt in principe op dezelfde manier als radiografisch bestuurd speelgoed. Het maakt gebruik van radio - wave pulsmodulatie naar specifieke berichten te sturen. Het primaire doel van de sleutelhanger zender is om u een manier te bieden om het alarmsysteem aan en uit te zetten. Nadat je bent uitgestapt kunt u het systeem met een druk op de knop aan of uit schakelen. De computer controle-eenheid laat over het algemeen de lichten knipperen zodat u en de omgeving weet dat het alarmsysteem is ingeschakeld.
  kabelboom auto
  Kabelboom auto: De kabelboom ligt verspreid door de auto, maar met name onder het dashboard van de auto. Vanuit het dashboard loopt de kabelboom naar de motorruimte en tot aan de achterlichten van de auto. De kabelboom ligt dan over de vloer weggewerkt onder de vloerbekleding. Bij met name moderne auto’s is dit het netwerk naar alle ECU opties.... Lees hier meer over de kabelboom van de auto.
  sensoren
  Auto en Sensoren: Bij sensoren gaat het voornamelijk om de input die ook als signaalgever, voeler of opnemer aangeduid worden. De verwerking van deze elektrische signalen gebeurt in een centrale microcomputer regeleenheid (ECU) die door middel van geprogrammeerde mathematisch formules en kenvelden de beslissingen neemt en de actuatoren....Lees hier meer over auto en sensoren.
  gps tracking
  GPS track en trace systeem: We horen in de autowereld regelmatig de term GPS track en trace systeem. Met name exclusieve auto’s hebben vaak een dergelijk systeem ingebouwd. Denk ook aan bedrijven die exclusieve auto’s verhuren en graag willen weten waar deze auto’s zich bevinden. En zo ook bij diefstal gemakkelijker te traceren zijn. Het plaatsen...... Lees hier meer over GPS track en trace systeem.
  accu
  Het principe van de Accu: Het doel van een batterij is het opslaan van elektrische energie, zodat deze op elk willekeurig ogenblik kan worden gebruikt. Hiertoe wordt energie in de vorm van elektriciteit aan de batterij toegevoegd (geladen), welke energie weer in dezelfde vorm daaraan wordt onttrokken. Hieronder staan zeven vragen met antwoorden over batterijen. Een batterij........Lees meer over uitleg accu.
  kosten reparatie en onderhoud auto
  Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
  smart car
  De Smart in Car sensor: De Smart in Car sensor van NXP lijkt na een proef met 200 auto’s waaronder ook taxi’s klaar voor marktintroductie, Waarschijnlijk zullen de grote autofabrikanten de komende jaren samen met het door Europa verplichte eCall - systeem  de  smart car technologie in hun auto’s integreren. Met de eerder genoemde  proef  hebben een jaar.... Lees hier meer over de Smart in Car sensor van NXP.
  elektronische systemen
  Afkortingen elektronisch aangestuurde systemen auto: De auto kent vele technische snufjes. Zo zie je bij de aankoop van een auto ook allerlei afkortingen van aanwezige techniek staan. Denk daarbij aan ABS,  ASR,  ESP, TCS,  ASC,  ETC, ETS, ESC, DSC, VDC, DSTC, PSM, VSA,  VSC EBA, EBD, EBV en  BAS. Een ding staat vast, al deze technische toevoegingen..... Lees hier meer over afkortingen elektronische systemen auto.
  ecall systeem
  eCall system: De term eCall staat voor emergency Call, ofwel noodoproep in het Nederlands. Het is een elektronisch systeem dat een oproep naar een alarmcentrale kan plaatsen als er een ongeluk is gebeurd. De alarmcentrale zal vervolgens via het systeem proberen in contact te komen met de inzittenden van de auto om te bepalen hoe zij eraan toe zijn. Als er niet wordt.... Lees hier meer over eCall systeem.
  kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
  Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
  ecu
  Storingscode auto uitlezen: Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema'op te lossen. Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van..... Lees hier meer over uitlezen auto.
  diagnose aansluiting
  Aansluitpunt uitlezen auto: Doordat er steeds meer elektronica in de auto van de laatste jaren is verwerkt en deze helaas ook storingen met zich meebrengen, kan de auto tegenwoordig uitgelezen worden. Omdat alle informatie in de auto computer wordt opgeslagen kan Indien zich een probleem voordoet de ECU (Electronic control unit) ofwel de computer.... Lees hier meer over plaats aansluiting diagnose stekker.
  autosleutel
  De autosleutel: Sinds 1982 heeft de autosleutel ongekende ontwikkelingen doorgemaakt, je kan het zo gek niet bedenken het kan allemaal. In de toekomst zullen we zien dat we met de autosleutel aan de kassa van de supermarkt kunnen afrekenen of dat we er geld mee kunnen pinnen. Terwijl voor 1982 de autosleutel nog maar twee functies had, het openen...... Lees hier meer over de ontwikkeling van de autosleutel.
  lekstroom auto
  Geen startstroom meer: maar waar ligt de oorzaak, als eerste wordt de accu gecontroleerd met name in de wintermaanden geeft deze door de kou nogal eens de geest. Alvorens deze te vernieuwen moet deze natuurlijk eerst gecontroleerd worden of deze werkelijk defect is. De nieuwere accu's zijn gemakkelijk te controleren doordat er een oog in de accu zit waar een kleur wordt......Lees hier meer over startstroom.
  navigatie
  Informatie navigatiesystemen: De laatste jaren hebben zich grote ontwikkelingen afgespeeld op het gebied van GPS en navigatiesystemen. 40 jaar geleden was het alleen mogelijk om posities te bepalen met een afwijking van enkele kilometers, terwijl er tegenwoordig op enkele meters nauwkeurig de positie van een object kan worden berekend. De trend is dat de.....  Lees hier meer over navigatiesystemen.
  dashcam
  Uitleg advies werking en functie dashcam: Veel mensen in Nederland en België zijn wel bekend met de vele filmpjes die dagelijks op internet opduiken. Veelal zijn ze gefilmd in Rusland en is er een zwaar verkeersongeval op te zien. Andere keren passeren grappige gevallen van pogingen tot verzekeringsfraude langs. Maar wellicht wel de allerbekendste.... Lees hier meer over werking en advies dashcam.
  Sitemap:

  Technische Informatie

  Algemene Auto Informatie

  Overige autoweetjes