Kentekencheck
cursus autotechniek

Wat is en waar zit een distributieriem of distributieketting:


Een distributieriem en distributieketting hebben dezelfde functie. Er zit dus of een distributieriem of een distributieketting in de motor van uw auto. Deze riem of ketting drijft via de krukas de nokkenas of nokkenassen aan die vervolgens weer de in en uitlaat kleppen bedienen. De distributie aandrijving is ingebouwd en aan de buitenkant van de motor niet te zien. De distributieriem wordt ook wel eens verward met een multiriem. Een multiriem drijft de dynamo, waterpomp aircopomp en stuurbekrachtiging aan en is aan de buitenkant van de motor te zien.

Waar word een distributieriem en distributieketting van gemaakt:


Een distributieriem moet om de trekkracht op te kunnen vangen erg sterk zijn. Het breken van een distributieriem of distributieketting veroorzaakt veel schade aan de motor. Een distributieriem is daarom gemaakt van een sterk soort rubber/kunststof met daarin een extra versterking van trekdraden. Op de distributieriem zitten ook tanden zodat deze niet kan slippen. Door de belasting en weer beïnvloeden moet de riem wel preventief vervangen worden. Een distributieketting wordt gemaakt van gehard staal, zo heb je de single en dual distributieketting de single zie je terug bij lichtere motoren zoals bijvoorbeeld de opel corsa 1.2 De dual ketting is over het algemeen voor de zwaardere motoren.

Wat is beter een distributieriem of een distributieketting:


Bij een distributieriem heb je intervallen voor controle en vervanging. Dit gebeurd na een aantal kilometers of een aantal jaren. Een distributieketting is duurzamer en hoeft niet preventief vervangen te worden. Toch komen steeds meer autofabrikanten daar op terug, En wordt er steeds vaker een distributieriem gebruikt. De reden hierbij is dat het tegenwoordig ook vaak fout gaat met distributiekettingen. Zo zul je bij Ford en volkswagen steeds meer distributieriemen tegenkomen. Omdat een distributieketting niet preventief vervangen of gecontroleerd wordt kan deze altijd breken. De motoren worden steeds gecompliceerder hebben steeds meer vermogen en worden steeds compacter. Vroeger ging een distributieketting eigenlijk zo goed als niet stuk. Als er met name tijdens het starten van de auto een ratelend geluid optreed is het zeker verstandig de distributieketting / distributieketting spanner te controleren.
distributieketting
Distributieketting: in het kort de functie en werking van de distributieketting. De functie van de distributieketting is zoals ook bij de distributieriem het aandrijven van de nokkenas of nokkenassen, die vervolgens de in en uitlaatkleppen weer bedienen. De distributieketting is een enkele of dubbele ketting die loopt over het tandwiel van de krukas en over het..... Lees hier meer over de distributieketting en werking daarvan.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.
distributieriem
Distributieriem de cruciale schakel in de motor: Om een dure reparatie door motor schade te voorkomen, is het voldoende om de distributieriem preventief te controleren en te vervangen. De duurzaamheid van een distributieriem is vooral afhankelijk van de gebruiksomstandigheden, de montage de spanning en de correcte behandeling van de distributieriem zelf. Als.....Lees hier meer over Distributieriem vervangen.
interval kilometerstand
Bij welke kilometerstand moet de distributieriem vervangen worden: De veelgestelde vraag onder automobilisten is, bij welke kilometerstand moet de distributieriem van mijn auto vervangen worden? Op deze vraag is geen eenduidig antwoord mogelijk. Bij elk model / type auto is het moment van controleren of vervangen van de..... Lees hier meer over interval distributieriem vervangen en distributieketting.
geknapte distributieriem
Geknapte distributieriem: De distributieriem of distributieketting is de verbinding tussen de krukas en nokkenas(sen). Deze distributie verbinding staat zo afgesteld dat de kleppen per cilinder op het juiste moment open en dicht gaan. Zodat de tijd van brandstof inspuiting, verbranding en uitstoot uitlaatgassen op het......Lees hier meer over geknapte distributieriem en gebroken distributieketting.
multiriem
De mulitiriem: wat in principe de vervanger van de welbekende V snaar is, die voorkomt bij de oudere auto's, de v snaar drijft meestal enkel de dynamo en de waterpomp aan later werd daar ook de stuurbekrachtiging aan toegevoegd. bij de nieuwere auto's is daar vaak ook weer de Airco pomp bij gekomen en is men later overgegaan op de multiriem. Deze riem ligt......Lees meer over uitleg multiriem.
koppakking
Vervangen koppakking: Lekke koppakking, de meeste mensen kennen deze uitspraak wel maar wat houd het in en waar bevindt deze zich? De koppakking zit tussen het motorblok en de cilinderkop. Op de cilinderkop zit weer de kleppendeksel. Men verwart de koppakking ook nog wel eens met de kleppendeksel pakking.Wij proberen in het kort uitleg te geven wanneer......Lees hier meer over vervangen koppakking.
kosten reparatie en onderhoud auto
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
distributieriem of distributieketting via kenteken auto
Distributieriem of distributieketting? Via kenteken auto opvraagbaar: De veelgestelde vraag onder automobilisten is, heeft mijn auto een distributieriem of ketting? De reden dat deze vraag gesteld wordt, is omdat bij een distributieriem een vervangingsinterval van toepassing is en bij een distributieketting niet. Dit kan na..... Lees hier meer over distributieriem of distributieketting via kenteken opvraagbaar.

nokkenas
Snelle nokkenassen: Het karakter van een verbrandingsmotor wordt voor het grootste deel bepaald door de nokkenassen. In dit artikel wordt verder ingegaan op de nokkenas. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe de vorm van een nokkenas het koppel en vermogen van een motor beïnvloed. Dit naar aanleiding van het feit dat Squadra Tuning naast chiptuning nu ook.......Lees hier meer over snelle nokkenassen.
kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
onderrhoud
Zelf auto onderhouden en repareren: Zelf je auto onderhouden en/of repareren behoort voor technisch aangelegde mensen zeker tot de mogelijkheden. En gezien de hoge garagerekeningen brengt het al snel een leuke verdienste met zich mee. Natuurlijk weet u voor uzelf of u in staat bent bepaalde onderhoud en reparatie werkzaamheden zelf uit... Lees hier meer over zelf auto onderhouden en repareren.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes