Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Waterlekkage binnenkant auto:


Automatten nat geworden of nog erger zeiknat. Bij lekkage kan er door verschillende oorzaken regenwater de auto binnenkomen. Voorbeelden hiervan zijn via de deurrubbers of dat aan de binnenkant van het spatscherm de afdichting doorlekt. Ook kan het zijn dat de bestaande rubberen afdichtings doppen onder de auto (bodem) of in het spatscherm zijn losgeraakt.

Een andere plaats waar het regenwater door lekkage binnen kan komen is de parafan. De parafan is de bak onder de vooruit. Deze is afgedekt met een kunststof plaat waarop de ruitenwissers zichtbaar zijn. In deze parafan bevinden zich afvoerkanalen zodat het regenwater weg kan stromen. Zo komt het bijvoorbeeld ook voor dat deze afvoerkanalen door vuil en bladeren verstopt raken. Door dergelijke verstopping zal het water in de bak stijgen waardoor de kans op lekkage naar de binnenkant van de auto toe zal nemen. Door de stijging van het water in de parafan kunnen er ook problemen met de aanwezige elektronica zoals relais en ECU ontstaan.

Lekkage via parafan:


In de parafan bevinden zich doorvoeren naar de binnenkant van de auto. Denk hierbij aan de kabel om de motorkap te openen, de rembekrachtiging of de doorvoer van kabelbomen. Als de afdichting van deze onderdelen stuk of slecht is kan er via de parafan water naar binnen komen.
Doordat het regenwater in de meeste gevallen onder de auto bekleding en matten naar binnenkomt duurt het vaak langer voordat er een lekkage wordt geconstateerd. Op het moment dat een automat nat aanvoelt bestaat de kans dat je na het weghalen van de mat het water op de bodemplaat van de auto ziet staan.

Oorzaak waterlekkage opsporen:


Het vinden van een waterlekkage kan erg lastig zijn. Zo kan het water tijdens het rijden ergens naar binnen komen maar ook vanuit een stilstaande auto. Hoe dan ook is het handig om met een lamp in de auto te gaan liggen en zo iemand anders de auto te laten besproeien. In de tijd dat de voorruiten van de auto nog in de rubbers hingen kwam ook daar regelmatig lekkage voor. Nu de auto's van de laatste jaren geplakte voorruiten hebben komt dat zo goed als niet meer voor. Hoe dan ook blijft het vinden van een of meerdere waterlekkages erg lastig. Als de auto een grote lekkage heeft en alles erg nat is zit er voor het te laten drogen niets anders op dan de stoel en bekleding te verwijderen. Doordat alles verwijderd is zal ook het zoeken naar de lekkage een stuk gemakkelijker verlopen.

Voorbeeld water lekkage Opel Corsa:


Om een idee te geven wat er met bovenstaand verhaal bedoeld wordt geven wij hieronder een voorbeeld van mogelijke waterlekkage oorzaken bij een Opel Corsa.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.
parafan lekkage opel corsa
Bij de eerste afbeelding zien we een voorbeeld van de eerder genoemde parafan. Over het grootste gedeelte van de parafan zien we de kunststof afscherming met de bouten waar de ruitenwissers op bevestigd dienen te worden.
waterlekkage motorkap doorvoer
Hier zien we de doorvoer van de kabel voor het openen van de motorkap. Deze is afgedicht met een rubberen doorvoer. Controleer deze op uitdroging en mogelijke scheurtjes.
waterlekkage doorvoer kabelboom
Op de afbeelding zien we de bak waar zich de relais en ECU bevinden. Hierbij kan de afdichting tussen schutbord en montage gedeelte bak doorlekken.
waterlekkage unit deksel opel corsa
Op deze afbeelding zien we de deksel van de kunststof unit. Bij de peil is duidelijk te zien dat de afdichting verpulvert is. Deze afdichting is niet los te koop en zal dus de complete deksel vervangen moeten worden. Een ander alternatief is om zelf een afdichting aan te brengen met bijvoorbeeld dubbelzijdig kleefband. Let wel dat de deksel altijd verwijderbaar moet zijn.
waterlekkage relais ECU unit opel corsa
Hier zien we de geopende unit met daarin relais de ECU en enkele stekkers. Op de volgende afbeelding zien we het water onderin de unit staan. Zodra er steeds meer water in de unit terecht komt zal het water de auto binnen stromen. Ook de bak zelf kan gescheurd zijn. Een zwak bevestigingspunt van de unit is waar op de volgende afbeelding de peil staat. Tijdens het zoeken naar lekkages is het handig de unit na verwijderen van de deksel apart op lekkage te controleren. Dit doet men door voorzichtig water langs de onderkant van de unit te laten lopen.
waterlekkage opel corsa c

waterlekkage rembekrachtiging opel corsa
Een andere mogelijke oorzaak van waterlekkage is een uitgedroogde of gescheurde kitrand rondom de plaat waar de remkrachtverdeler op gemonteerd zit. Om daar goed bij te kunnen zal van binnenuit de remkrachtverdeler losgedraaid moeten worden. Als ook de remcilinder losgedraaid is en voorzichtig omhoog gelegd zou je erbij moeten kunnen. Pas daarbij ook op het remvloeistof slangetje die naar de koppelingspedaal loopt. Het beste is deze bij het reservoir los te koppelen. Daarbij zal een kleine hoeveelheid remvloeistof opgevangen moeten worden.
waterlekkage opel corsa
Als een of meer lekkages gevonden en verholpen zijn is het ook nog van belang dat de matten en het isolatiemateriaal onder de automaten goed gedroogd worden. Op de afbeelding is te zien hoe de mat omhoog getrokken is en met behulp van een kachel gedroogd wordt. Het geluiddempende schuim dat onder de mat voor bij de pedalen ligt kan er uitgesneden worden en bij terugleggen met duct tape opnieuw aan elkaar bevestigd worden. Zo kan het gemakkelijker drogen en is het handiger zoeken naar de lekkage.
waterlekkage opel corsa
Als de waterlekkage vanuit de parafan afkomstig is zal het water in de meeste gevallen boven de rempedaal zoals op afbeelding weergegeven naar beneden lopen.
Opel Agila, Corsa, Nova, Combo, Viva, Chevette, Kadett, Astra, Ascona, Vectra, Signum, Magnum, Victor, VX, Rekord, Omega, Viscount, Admiral, A, B, C, D, Commodore, Diplomat, Kapitan, Senator, GT 1900, Tigra, Manta, Calibra, Speedster, VX220, Monza, eriva, Zafira, Sintra, Frontera, Antara, Monterey, Brava, Rascal, Blitz, Midi, Arena, Vivaro, Movano

autobekleding
Reinigen van stoffen en lederen autobekleding: De meeste mensen staan pas stil bij het reinigen van de autobekleding op het moment dat er een vlek op de bekleding zichtbaar is. Op het moment dat je de vlek wilt verwijderen zie je pas hoe smerig de bekleding van de stoelen vaak is. Bij het constateren van een vlek grijpt men meestal naar een schoonmaakmiddel... Lees hier meer over reinigen autobekleding.
beslagen autoruit
Vocht in de auto – beslagen autoruiten: Een probleem wat we toch vaak zien is auto’s met veel tot zeer veel vocht aan de binnenkant van de ramen. De reden van de beslagen ramen is natuurlijk dat het vocht in de auto niet weg kan en tegen de binnenkant van de ramen condenseert. Wat is de oorzaak van al dat vocht en wat kunnen we er tegen doen? Vocht..... Lees hier meer over beslagen autoramen.
kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
cabriokap
Onderhoud cabriokap: Het goed schoonmaken en schoonhouden van een cabriokap zorgt buiten dat het mooier oogt ook voor een langere levensduur van de cabriokap. Bij het schoonmaken van de achterruit hebben we de glazen en de kunststof (plastic) achterruit. De plastic achterruit is prima te reinigen met een sopje wel is het verstandig om zoals bij het wassen van een auto.... Lees hier meer over onderhoud cabriokap.
autoruit
Reparatie voorruit: Bij een voorruitschade wordt eerst gekeken naar de omvang en de soort beschadiging. Is het sterretje niet groter dan een 2 Euro muntstuk (3,5 cm doorsnede), dan kan de beschadiging vrijwel altijd perfect gerepareerd worden. Is de beschadiging groter dan een 2 Euro muntstuk (3,5 cm doorsnede), dan kan de beschadiging vrijwel altijd perfect...... Lees hier meer over reparatie voorruit.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes