autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Autobanden: Zomer en winterbanden. In welke periode zijn winterbanden in Duitsland verplicht?


Allereerst hoe wordt een autoband gemaakt ? Het karkas dient als wapening voor de band en geeft aan de band zijn sterkte, stijfheid en veereigenschappen. Daarom moet dit deel van de band erg sterk zijn. Bij de personenauto wordt de gordel gemaakt van staal en het karkas wordt gemaakt van rayon of polyester en de hiel van staal. Als eerste wordt de hiel gemaakt. Deze wordt uitgesneden uit staal en vervolgens om de koordraden gebogen. Als de hiel van de band af is worden draden van rayon of polyester gemaakt en vervolgens omgebogen tot ze de juiste vorm hebben. Om het karkas wordt een laag rubber gedaan, zodat het karkas niet zo makkelijk uit elkaar valt maar netjes in elkaar blijft zitten. De gordel wordt gemaakt van staal, de staaldraden worden in elkaar gevlochten Deze laag wordt dan om het karkas gedaan. Als de gordel om het karkas zit worden deze met elkaar verlijmd. Dan is de bandconstructie af. Als de bandconstructie af is moeten de rubberen lagen om deze constructie heen. Dit zijn verschillende lagen die op verschillende richtingen om de bandconstructie heen gedraaid worden.

Hoe belangrijk zijn autobanden (zomer of winterbanden)


De autoband is de enige echte band tussen de auto en het wegdek. Daarom is de keuze van de juiste band van groot belang. Zeker bij extreme omstandigheden zoals lage temperaturen of in panieksituaties, is de invloed van de autoband van onschatbare waarde. Het verschil tussen de ene en de andere band is vooral te vinden in de verhouding tussen duurzaamheid, grip, bochtgedrag, verbruik en comfort. Wie op zeker speelt, kiest een band met dezelfde eigenschappen als door de fabrikant van de auto is gekozen. Wie invloed wil hebben op het rijgedrag van de auto, kan zich laten voorlichten en zo de ideale mix van eigenschappen kiezen. Houdt daarbij rekening met het assortiment van ieder bandenbedrijf en kijk vooral goed rond. Dat maakt niet alleen uit als het gaat om de beste keuze, maar ook om de beste prijs. Kijk bijvoorbeeld via deze kortingscode bij een van de meest grote bandenleveranciers.


Zomer en Winterbanden:


Iedere situatie vraagt om een specifieke band. Vooral het weer speelt een belangrijke rol wat inhoud dat er onderscheid wordt gemaakt tussen zogenaamde zomer en winterbanden. De zomerbanden hebben een prima grip, kunnen veel warmte afvoeren en hebben een lange levensduur. Deze band presteert echter minder goed bij temperaturen beneden de 7 graden. Dan is het niet alleen verstandig om speciale winterbanden te monteren, meer nog, in bijvoorbeeld Duitsland wordt het door verzekeringsmaatschappijen zelfs verplicht! De winterband heeft een profiel dat is aangepast op het afvoeren van grote hoeveelheden sneeuw en water en behoudt grip bij lage temperaturen. Voorheen ging dit gepaard met minder comfort en minder hoge rij snelheden, maar de allerlaatste ontwikkelingen hebben ook die problemen overwonnen. De gedachte dringt zich dan al snel op om maar het hele jaar lang op winterbanden te rijden, maar dat is niet aan te raden. Bij warmte worden de rijeigenschappen minder dan die van een echte zomerband en in extreme gevallen kan het loopvlak zelfs van de band aflopen.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

Wel of niet verplicht gebruik van winterbanden in Duitsland? Ja


Over het al dan niet verplicht gebruik van winterbanden in Duitsland was regelmatig verwarring. Nu is het vanaf de winter 2010 / 2011 voor zowel Duitsers als niet Duitsers in Duitsland verplicht met Winterbanden te rijden. Ook vier seizoen banden (all weather banden) worden als winterbanden gezien .Het gaat om autobanden met een sneeuwvloksymbool. Naast het profiel zijn winterbanden namelijk te herkennen aan de M+S - markering (Mud and Snow) en het eerder genoemde sneeuwvloksymbool op de zijkant van de banden.Vanaf 1 januari 2018 zijn in Duitsland de regels voor het gebruik van winterbanden aangescherpt. De aanduiding M+S (modder en sneeuw) volstaat dan niet meer als kwalificatie voor een winterband, maar is het zogenoemde sneeuwvlokjes symbool (alpine) verplicht. Wie niet met de juiste banden over de Duitse wegen rijdt, riskeert een boete van minimaal 120 euro. De profieldiepte van de winterbanden moet in duitsland minimaal 1.6 mm zijn, het advies is echter 4 mm. Is de winterband verder afgesleten dan zal de grip van de winterbanden niet meer optimaal zijn (ook daar kan in Duitsland op gecontroleerd worden). De maatregel over het verplicht rijden met winterbanden in Duitsland geldt als er sneeuw of ijzel is. Wie dan toch in Duitsland met gewone banden rijdt, kan hiervoor een boete ontvangen.

Over de vraag vanaf wanneer en tot wanneer winterbanden in Duitsland verplicht zijn, Is het antwoord dat Duitsland daarvoor geen vaste periode in de wet heeft vastgelegd. Dus ongeacht welke maanden, bij gladheid, sneeuw en ijzel, is het vanaf 2010 / 2011 verplicht met winterbanden te rijden.

Zijn Winterbanden kostbaar? winterbanden zijn niet echt duur in aanschaf. De prijzen van winterbanden wijken niet of nauwelijks af van zomerbanden. Daarbij komt dat als je op winterbanden rijdt, de zomerbanden niet slijten en omgekeerd, waardoor ze beide langer meegaan.

Opgelet ! Als niet Duitser met het in Duitsland rijden zonder winterbanden:


U kunt in Duitsland in het geval van een ongeluk aansprakelijk gesteld worden wanneer uw auto geen winterbanden heeft. Als u niet kunt aantonen dat u alles in het werk heeft gesteld om een ongeluk te voorkomen, zal de schuld snel bij u komen te liggen.(bv. als uw normale banden al in niet al te beste staat zijn) Daarnaast rijdt u met goede banden, en in de winterperiode met winterbanden, altijd een stuk veiliger.

onderdelen

Wat staat er op een autoband? en Hoe herkent u winterbanden?


Winterbanden hebben een zogeheten 'M+S', 'M.S' of 'M/S' (mud and snow)-aanduiding. Daarnaast komt het zogeheten sneeuwvloksymbool steeds meer in beeld, een vrijwillig door de fabrikanten toe te passen aanduiding zou handig zijn als het sneeuwvloksymbool altijd zou worden toegepast.

Wat voor maat banden u moet gebruiken, hangt af van het type auto.

De betekenis van de bandenmaat 155/70 R 13 T is als volgt:

 • 155 is de breedte van de band in millimeters.
 • Het getal 70 heeft betrekking op de hoogte. Deze is 70 procent van de breedte van de band.
 • De R staat voor radiaal.
 • 13 is de maat van de velg in inches.
 • T betekent geschikt voor een snelheid tot 190 km/h.

 • Maximumsnelheid (Q) =160 km/h (S) =180 km/h (T) =190 km/h (H) =210 km/h
  lekke autoband
  Hoe verwissel je een lekke autoband: Altijd vervelend om met een lekke band langs de weg te komen staan. maar ja, we willen toch verder rijden dus zal deze (tijdelijk) gerepareerd of verwisselt moeten worden. Opzich wel grappig dat men altijd spreekt over het verwisselen van een autoband terwijl je eigenlijk de velg wisselt met daaromheen een autoband.  In de.... Lees hier meer over verwisselen autoband.
  uitlijnen balanceren
  De auto uitlijnen of de wielen van uw auto uitbalanceren: het wordt nogal eens met elkaar verward Bij het uitlijnen van de auto betreft het niet de velgen en banden, maar of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten dan ook herstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur  en de juiste....Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
  thuiskomertje en runflat banden
  Thuiskomertje en runflat banden: We zien dat bij verschillende, met name duurdere automerken het thuiskomertje is vervangen door het gebruik van Run-flat autobanden. Zoals de naam aangeeft kan er bij deze autobanden met een lekke band gewoon worden doorgereden. Dit is mogelijk omdat de Run-flat banden voorzien zijn van stevige wangen waardoor.......  Lees hier meer over thuiskomertje en runflat banden.
  lichtmetalen velgen
  De grootste en goedkoopste in autobanden: De banden keuze bestaat uit winterbanden, zomerbanden, all season banden of Run flat autobanden. Wat is de beste keuze en waar kan ik deze overal bestellen? Soms is het best lastig om de juiste bandenkeuze te maken. Als je in de wintermaanden naar of door Duitsland moet, is het.......  Lees hier meer over de grootste en goedkoopste aanbieders in autobanden.
  stuur trilt
  Trillingen aan het stuur: Dat het stuur van de auto trilt kan verschillende oorzaken hebben. Zo heb je ook verschil in het soort van trillen. Als het stuur bij een bepaalde snelheid trilt  gaat het in de meeste gevallen om de voorwielen van de auto. Deze zijn dan uit balans, waardoor een trilling tot stand komt. Omdat het stuur rechtstreeks met de voorwielen in verbinding staat... Lees hier meer over trillend autostuur.
  prijsverschil olie en vloeistoffen
  Prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen: Buiten dat er in de kwaliteit een prijs verschil zit is het ook van belang waar u de oliën en vloeistoffen gaat halen of besteld. Zo is de prijs bij een benzinepomp in de meeste gevallen hoger dan bij een automaterialen zaak. Voor bijvoorbeeld ruitensproeier antivries hoeft u niet naar een auto gerelateerde zaak...... Lees hier meer over prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen.
  uitleg bandenlabels en DOT code
  Bandenlabels en DOT code: Sinds 2012 zijn alle Europese bandenleveranciers verplicht om aan elke band een bandenlabel te koppelen. Dit geld voor alle soorten auto, motor en vrachtwagen banden. Met dit bandenlabel worden banden op basis van drie aspecten met elkaar vergeleken. Deze drie aspecten zijn het brandstofverbruik de geluidsproductie......  Lees hier meer over bandenlabels en DOT code autoband.
  sneeuwkettingen
  Sneeuwkettingen spikes autosock: Ga je op wintersport met de auto, is het dan wel of niet verplicht sneeuwkettingen bij je te hebben? kijk hieronder welke regels voor welke landen gelden. Bij eventuele aanschaf van sneeuwkettingen moet je goed op de maat letten. Deze maat moet overeenkomen met de maat van de banden. Zijn de kettingen te groot.... Lees hier meer over sneeuwkettingen - spikes en autosock.
  kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
  Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
  onderhoud velg
  Het schoonhouden - poetsen van je autovelgen: Poets je velgen nooit in direct zonlicht. De velgenreiniger kan zich dan chemisch vastzetten in de velgen. Je hoeft niet per se een specifiek reinigingsproduct voor velgen te gebruiken. Met een oven reinigingsmiddel of remmenreiniger kan het ook. Zorg er in dat laatste geval wel voor dat de remmenreiniger....Lees hier meer over autovelgen poetsen.
  wintermaanden en all season banden Duitsland
  Winterperiode Duitsland: all weather banden of winterbanden? Zowel winterbanden als all season banden hebben op de band een symbool staan waar aan te herkennen is dat deze geschikt zijn voor winterse omstandigheden. Dit symbool kan echter wel per bandenmerk verschillen. Zo kan er op de autoband een symbool van.......  Lees hier meer over winterperiode Duitsland en het rijden met all season banden.
  winter check
  Autoweetjes.com winter check auto: Is uw auto voorbereid op het winterweer? Een wintercheck is geen overbodige luxe als het om uw veiligheid gaat. Controleer of laat in ieder geval deze punten controleren. Tips: Zorg dat u ontdooiing middelen tegen dichtgevroren sloten, deuren en ruiten ter beschikking hebt (en berg deze niet in de auto op) Geef dieselmotoren..... Lees hier meer over wintercheck auto.
  welke landen winterbanden verplicht
  Welke landen winterbanden verplicht? In welke landen is het verplicht om tijdens de wintermaanden met winterbanen of all season banden te rijden. Ondanks dat het verstandig is om tijdens winterse omstandigheden met winter of all season banden te rijden, bestaat er in de meeste landen geen verplichting. Zo ook in Nederland is het (nog) niet..... Lees hier meer over in welke landen winterbanden verplicht zijn.
  lichtmetalen velgen
  Hoe worden Lichtmetalen Velgen gemaakt: De grondstof voor lichtmetalen wielen is een aluminium legering (mengsel door samensmelting verkregen) van 'lichte' metalen met als belangrijkste materiaal aluminium. De overige legeringselementen zijn meestal staal, silicium, koper, mangaan en andere grondstoffen (soms magnesium). Als uitzondering zijn......  Lees hier meer over hoe lichtmetalen velgen gemaakt worden.
  Sitemap:

  Technische Informatie

  Algemene Auto Informatie

  Overige autoweetjes