Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Kleppen stellen - Kleppen cilinderkop auto vervangen:


We proberen in het kort de basis voor het vervangen van de in of uitlaat kleppen van uw auto uit te leggen. Hieronder ziet de werking van de kleppen oftewel de nokkenas de tuimelaars (die de klep bediend) de klepveer en de klepveerschotel. Deze worden doormiddel en in combinatie van timing aangedreven door de distributieriem of ketting (via krukas) zodat deze op het juiste moment open en dicht gaan.

Beschadigde kleppen:


Nu wil het wel eens fout gaan met de timing van de kleppen b.v. doordat de distributieriem knapt en een of meerdere kleppen de zuigers raken. Een andere reden kan zijn omdat er een uitlaatklep verbrand doordat bv. langdurig de kleppen niet gesteld zijn waardoor de afstand van openen bij de uitlaatklep te klein is geworden. Maar ook auto's die op lpg gas rijden hebben kans op het verbranden van een uitlaatklep omdat de temperatuur bij het rijden op gas in de cilinder hoger is. Daarom moeten bij niet zelfstellende kleppen deze vaker bijgesteld worden en houd men vaak de ruimte voor het openen van de kleppen ruimer aan. Bij het rijden op LPG en zonder dat er geharde klepzetels zijn gemonteerd wil het nog wel eens voorkomen dat de kleppen uitgesteld zijn.

Het vervangen van de kleppen:Nadat er geconstateerd is dat er een probleem is met een of meerdere kleppen,bijvoorbeeld doordat de distributieriem geknapt is, en er op een of meerdere cilinders een te lage compressie gemeten wordt. Let wel ! dat een te lage compressie niet altijd aan slecht sluitende kleppen ligt maar bijvoorbeeld ook door een defecte koppakking of dat zelf de zuigerveren in de cilinders door vervuiling slecht afsluiten of versleten zijn. Als uiteindelijk beslist wordt de cilinderkop te verwijderen zal alles daar rond om heen verwijderd moeten worden, zo ook de distributieriem of distributieketting. Informeer van te voren hoe deze gemonteerd dient te worden, zodat u na de reparatie van de kleppen bij het opbouwen niet voor verrassingen komt te staan. Vervolgens wordt de cilinderkop gedemonteerd en de nokkenas of nokkenassen verwijderd. Waarna er gestart kan worden met het vervangen van de kleppen. Hiervoor wordt meestal het speciale gereedschap gebruikt zoals onder op de foto aangegeven. De bovenkant van het gereedschap komt op de plaatst boven aan de klepveer en de onderkant van het gereedschap op de klep die verwijderd moet worden. Door het aandraaien van deze komt de klepschotel en klepveer naar beneden nu zitten er in de klepschotel meestal twee spietjes die de klep op zijn plaats houden, na het verwijderen van deze spietjes het gereedschap weer rustig los te draaien waarna het mogelijk is de klep te verwijderen. Als de klepveer verwijderd is kan het zijn dat u tegen een kering aankijkt de afdichting is er voor dat er via de kleppen geen olie in de cilinders komt. Het is gebruikelijk dat deze gelijk vervangen worden nu u de kleppen toch verwijderd heeft.

Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

Nadat alles verwijderd schoon en gecontroleerd is kan er met de montage begonnen worden. Met controleren wordt onder andere bedoeld dat er geen scheurtjes in de cilinderkop zitten en dat de klepzittingen er goed uitzien (zie onderstaande foto's) De nieuwe kleppen worden door middel van speciaal gereedschap die je door de hand laat rollen nadat er schuurpasta op de rand van de klep en/of klepzitting is gedaan, hiermee wordt een perfecte afsluiting bereikt. Uiteindelijk worden de klepveer en schotel gemonteerd met het gereedschap waar deze mee verwijderd waren. Als de cilinderkop,distributieriem en overige weer gemonteerd is moeten de kleppen indien niet hydraulisch aangestuurd opnieuw afgesteld worden.

In de filmpjes ziet u de kleppen in werking en monteren demonteren kleppen (speciaal gereedschap) Inschuren klepzitting.

Afstellen van de kleppen 4 en 6 cilinder


 • Viercilinder: 1ste cilinder op tuimelen - cilinder 4 afstellen
 • 3e op tuimelen = 2e afstellen
 • 4e op tuimelen = 1e afstellen
 • 2e op tuimelen = 3e afstellen

 • Zescilinder: 1ste cilinder op tuimelen cilinder 6 stellen
 • 5e op tuimelen = 2e afstellen
 • 3e op tuimelen = 4e afstellen
 • 6e op tuimelen = 1e afstellen
 • 2e op tuimelen = 5e afstellen
 • 4e op tuimelen = 3e afstellen

 • Voor het afstellen van de kleppen kan de ontsteking volgorde aangehouden worden.


  Ontstekings Volgorde aanhouden om de kleppen te stellen, dus 1-3-4-2 voor een 4-cilinder en 1-5-3-6-4-2 voor een 6-cilinder. Zet cilinder 1 op tuimelen, dus met beide nokken van de nokkenas naar beneden (motoren met 1 nokkenas). De uitlaatklep is dan bijna gesloten en de inlaatklep gaat bijna open. Meet nu de speling tussen de nokkenas en de tuimelaar > Bij de 4-cilinder motor kun je nu de kleppen van de 4e cilinder stellen en bij een 6-cilinder motor de 6e cilinder. Werk zo de gehele ontstekingsvolgorde af.
  onderdelen
  distributieriem
  Distributieriem de cruciale schakel in de motor: Om een dure reparatie door motor schade te voorkomen, is het voldoende om de distributieriem preventief te controleren en te vervangen. De duurzaamheid van een distributieriem is vooral afhankelijk van de gebruiksomstandigheden, de montage de spanning en de correcte behandeling van de distributieriem zelf. Als.....Lees hier meer over Distributieriem vervangen.
  koppakking
  Vervangen koppakking: Lekke koppakking, de meeste mensen kennen deze uitspraak wel maar wat houd het in en waar bevindt deze zich? De koppakking zit tussen het motorblok en de cilinderkop. Op de cilinderkop zit weer de kleppendeksel. Men verwart de koppakking ook nog wel eens met de kleppendeksel pakking.Wij proberen in het kort uitleg te geven wanneer......Lees hier meer over vervangen koppakking.
  multiriem
  De mulitiriem: wat in principe de vervanger van de welbekende V snaar is, die voorkomt bij de oudere auto's, de v snaar drijft meestal enkel de dynamo en de waterpomp aan later werd daar ook de stuurbekrachtiging aan toegevoegd. bij de nieuwere auto's is daar vaak ook weer de Airco pomp bij gekomen en is men later overgegaan op de multiriem. Deze riem ligt......Lees meer over uitleg multiriem.
  kosten reparatie en onderhoud auto
  Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
  aanhaalkoppel
  Aanhaalmoment - aanhaalkoppel: Bij vele onderdelen van de auto moeten bouten en moeren met een bepaald koppel worden aangedraaid en/of nagetrokken. Denk daarbij aan wielmoeren en kopbouten maar ook vele andere bouten en moeren moeten tijdens een reparatie aan de auto met een vastgesteld koppel aangedraaid worden. Ook is de volgorde.... Lees hier meer over Aanhaalmomenten – aanhaalkoppels.
  kosten distributieriem vervangen
  Kosten distributieriem vervangen: Bij het vervangen van een distributieriem gaat het niet alleen om het vervangen van de riem zelf, maar ook om de onderdelen daaromheen. Denk daarbij als eerste aan de spanrol en looprol(len) vaak wordt voor de reparatie een compleet distributieriem set gebruikt. In de meeste gevallen bevind de waterpomp...... Lees hier meer over Kosten distributieriem vervangen.

  spruitstuk auto
  Inlaatspruitstuk en/of uitlaatspruitstuk lekkage: Omdat er voor de verbranding in de motor ook lucht nodig is zit er op een motor een inlaatspruitstuk de lucht die via het luchtfilter naar binnen komt wordt over de cilinders verdeeld. Het inlaatspruitstuk zit ter hoogte van de inlaatkleppen op de cilinderkop gemonteerd. De afstand en vorm van de.....Lees hier meer over Inlaat en/of uitlaatspruitstuk lekkage en reparatie.
  kleppen
  Tikkende kleppen: Wat zijn inlaat en uitlaat kleppen? De naam zegt het al via de Inlaatkleppen komt er brandstof de cilinders binnen en via de uitlaatkleppen verlaten de uitlaatgassen de cilinders weer, De aansturing van de kleppen gebeurd via de nokkenas of nokkenassen afhankelijk van het aantal kleppen per cilinder (meest voorkomend zijn de 8 of 16 klepper) deze.....Lees hier meer over tikkende kleppen.
  prijsverschil olie en vloeistoffen
  Prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen: Buiten dat er in de kwaliteit een prijs verschil zit is het ook van belang waar u de oliën en vloeistoffen gaat halen of besteld. Zo is de prijs bij een benzinepomp in de meeste gevallen hoger dan bij een automaterialen zaak. Voor bijvoorbeeld ruitensproeier antivries hoeft u niet naar een auto gerelateerde zaak...... Lees hier meer over prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen.
  klepstoters
  Hydraulische klepstoters: De in en uitlaatkleppen van de motor kunnen Buiten hydraulische klepstoters  ook op andere manieren via de nokkenas worden aangestuurd. Mede afhankelijk van de positie van de nokkenas is de overbrenging voor het openen en sluiten van de kleppen anders. Zo kennen we de laagliggende en bovenliggende nokkenas......Lees hier meer over hydraulische klepstoters.
  koelsysteem
  Informatie Koelsysteem: Hoe heter het koelwater, des te groter het temperatuurverschil met de buitenlucht en des te groter het koelvermogen. Maar het water mag ook weer niet aan de kook raken en daarom staat het koelsysteem onder druk. Het kookpunt ligt zo hoger en bovendien gaat er geen vloeistof verloren door verdamping. Als de druk té hoog wordt.....Lees hier meer over uitleg koelsysteem.
  kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
  Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
  nokkenas
  Snelle nokkenassen: Het karakter van een verbrandingsmotor wordt voor het grootste deel bepaald door de nokkenassen. In dit artikel wordt verder ingegaan op de nokkenas. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe de vorm van een nokkenas het koppel en vermogen van een motor beïnvloed. Dit naar aanleiding van het feit dat Squadra Tuning naast chiptuning nu ook.......Lees hier meer over snelle nokkenassen.
  Sitemap:

  Technische Informatie

  Algemene Auto Informatie

  Overige autoweetjes