Kentekencheck
cursus autotechniek

Hoe belangrijk zijn autobanden?


Een heel erg belangrijk onderdeel van de auto zijn toch wel de banden. Zeker als we het hebben over veilig autorijden is het belangrijk de juiste autobanden te gebruiken. Zo is het ook belangrijk dat garagebedrijven tijdens de APK de kwaliteit en de profieldiepte van de banden controleert. Maar ook de autobezitter zelf moeten de kwaliteit van de autobanden in de gaten houden. Stel u heeft tijdens de APK in prima staat verkerende winterbanden, maar wisselt deze na de winterperiode om naar uw zomerbanden. Deze banden zijn tijdens de APK dus niet gecontroleerd wat inhoud dat u deze zelf of door een banden / garagebedrijf moet laten controleren. Het gaat hierbij niet alleen om de profieldiepte van de band maar ook om beschadigingen en/of uitdroog scheurtjes van de band.

Zomerbanden:


De zomerband is eigenlijk de standaard autoband waarbij het belangrijk is dat de juiste band onder de juiste auto wordt gemonteerd. Denk daarbij niet alleen aan de bandenmaat maar ook tot welke snelheid de banden geschikt zijn. Qua prijs zijn er verschillende mogelijkheden in bandenmerken. Als u weinig kilometers en korte afstanden rijdt, is het een optie goedkopere banden te kiezen. Als je jaarlijks veel kilometers maakt, is het verstandig voor het duurdere segment te kiezen.


Winterbanden of all season banden?


Winterbanden en all season banden zijn beide geschikt voor de wintermaanden. Het verschil tussen winterbanden en all season is dat de all season autoband tussen een zomer en winterband in zit. Dit houd in dat een winterband bij sneeuw en koud wegdek meer grip zal hebben. In de zomermaanden zal de all season band sneller slijten dan de zomerband. Als je jaarlijks weinig kilometers rijdt, is het prima om all season autobanden te gebruiken. Een voordeel hierbij is dat u niet steeds de wielen hoeft om te(laten) leggen.

Grip tijdens het wegrijden:


Auto’s met achterwiel aandrijving zullen in winterse omstandigheden (met veel sneeuw) moeilijker van de plek komen dan auto’s met voorwielaandrijving. Dit komt omdat de motor zich in de meeste gevallen voorin bevind. Door de druk op de voorwielen zal de auto bij voorwielaandrijving minder snel gaan slippen.

Nadelen te lang doorrijden op winterbanden:


Als je na de winterperiode langer op je winterbanden blijft doorrijden kleven daar nogal wat nadelen aan. Zo zal in de zomermaanden de remweg met winterbanden een stuk langer zijn. Dit kan een verschil van meerdere meters zijn. De reden daarbij is dat het profiel van een winterband niet ontworpen is voor een warm glad wegdek maar voor gebruik van een koud nat met sneeuw of ijs bedekt wegdek. Zeker bij autobanden die geschikt zijn voor hogere snelheden is dit verschil erg merkbaar. Buiten de remweg zal in de zomermaanden ook de wegligging van winterbanden een stuk minder zijn. Daarnaast zullen in de zomermaanden de winterbanden veel sneller slijten.

All season banden in de zomer:


In de zomermaanden zullen all season banden beter presteren dan winterbanden maar slechter als zomerbanden. Ook dit geld voor remweg, wegligging en slijtage. Zoals eerder aangegeven ligt deze autoband tussen de zomer en winterband in. Prima in de winter maar slechter als winterband. Prima in de zomer maar slechter als zomerband. Als u jaarlijks niet al te veel kilometers rijd een prima banden keuze.

autobanden
lekke autoband
Hoe verwissel je een lekke autoband: Altijd vervelend om met een lekke band langs de weg te komen staan. maar ja, we willen toch verder rijden dus zal deze (tijdelijk) gerepareerd of verwisselt moeten worden. Opzich wel grappig dat men altijd spreekt over het verwisselen van een autoband terwijl je eigenlijk de velg wisselt met daaromheen een autoband.  In de.... Lees hier meer over verwisselen autoband.
uitlijnen balanceren
De auto uitlijnen of de wielen van uw auto uitbalanceren: het wordt nogal eens met elkaar verward Bij het uitlijnen van de auto betreft het niet de velgen en banden, maar of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten dan ook herstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur  en de juiste....Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
autobanden
Hoe word een autoband gemaakt: Het karkas dient als wapening voor de band en geeft aan de band zijn sterkte, stijfheid en veereigenschappen. Daarom moet dit deel van de band erg sterk zijn. Bij de personenauto wordt de gordel gemaakt van staal en het  karkas wordt gemaakt van rayon of polyester en de hiel van staal. Als eerste wordt de hiel gemaakt. Deze.... Lees hier meer over de fabricage van een autoband.
uitleg bandenlabels en DOT code
Bandenlabels en DOT code: Sinds 2012 zijn alle Europese bandenleveranciers verplicht om aan elke band een bandenlabel te koppelen. Dit geld voor alle soorten auto, motor en vrachtwagen banden. Met dit bandenlabel worden banden op basis van drie aspecten met elkaar vergeleken. Deze drie aspecten zijn het brandstofverbruik de geluidsproductie......  Lees hier meer over bandenlabels en DOT code autoband.
wintermaanden en all season banden Duitsland
Winterperiode Duitsland: all weather banden of winterbanden? Zowel winterbanden als all season banden hebben op de band een symbool staan waar aan te herkennen is dat deze geschikt zijn voor winterse omstandigheden. Dit symbool kan echter wel per bandenmerk verschillen. Zo kan er op de autoband een symbool van.......  Lees hier meer over winterperiode Duitsland en het rijden met all season banden.
stuur trilt
Trillingen aan het stuur: Dat het stuur van de auto trilt kan verschillende oorzaken hebben. Zo heb je ook verschil in het soort van trillen. Als het stuur bij een bepaalde snelheid trilt  gaat het in de meeste gevallen om de voorwielen van de auto. Deze zijn dan uit balans, waardoor een trilling tot stand komt. Omdat het stuur rechtstreeks met de voorwielen in verbinding staat... Lees hier meer over trillend autostuur.
sneeuwkettingen
Sneeuwkettingen spikes autosock: Ga je op wintersport met de auto, is het dan wel of niet verplicht sneeuwkettingen bij je te hebben? kijk hieronder welke regels voor welke landen gelden. Bij eventuele aanschaf van sneeuwkettingen moet je goed op de maat letten. Deze maat moet overeenkomen met de maat van de banden. Zijn de kettingen te groot.... Lees hier meer over sneeuwkettingen - spikes en autosock.
onderhoud velg
Het schoonhouden - poetsen van je autovelgen: Poets je velgen nooit in direct zonlicht. De velgenreiniger kan zich dan chemisch vastzetten in de velgen. Je hoeft niet per se een specifiek reinigingsproduct voor velgen te gebruiken. Met een oven reinigingsmiddel of remmenreiniger kan het ook. Zorg er in dat laatste geval wel voor dat de remmenreiniger....Lees hier meer over autovelgen poetsen.
lichtmetalen velgen
De grootste en goedkoopste in autobanden: De banden keuze bestaat uit winterbanden, zomerbanden, all season banden of Run flat autobanden. Wat is de beste keuze en waar kan ik deze overal bestellen? Soms is het best lastig om de juiste bandenkeuze te maken. Als je in de wintermaanden naar of door Duitsland moet, is het.......  Lees hier meer over de grootste en goedkoopste aanbieders in autobanden.
kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
prijsverschil olie en vloeistoffen
Prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen: Buiten dat er in de kwaliteit een prijs verschil zit is het ook van belang waar u de oliën en vloeistoffen gaat halen of besteld. Zo is de prijs bij een benzinepomp in de meeste gevallen hoger dan bij een automaterialen zaak. Voor bijvoorbeeld ruitensproeier antivries hoeft u niet naar een auto gerelateerde zaak...... Lees hier meer over prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen.
winter check
Autoweetjes.com winter check auto: Is uw auto voorbereid op het winterweer? Een wintercheck is geen overbodige luxe als het om uw veiligheid gaat. Controleer of laat in ieder geval deze punten controleren. Tips: Zorg dat u ontdooiing middelen tegen dichtgevroren sloten, deuren en ruiten ter beschikking hebt (en berg deze niet in de auto op) Geef dieselmotoren..... Lees hier meer over wintercheck auto.
lichtmetalen velgen
Hoe worden Lichtmetalen Velgen gemaakt: De grondstof voor lichtmetalen wielen is een aluminium legering (mengsel door samensmelting verkregen) van 'lichte' metalen met als belangrijkste materiaal aluminium. De overige legeringselementen zijn meestal staal, silicium, koper, mangaan en andere grondstoffen (soms magnesium). Als uitzondering zijn......  Lees hier meer over hoe lichtmetalen velgen gemaakt worden.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes