Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Reservewiel thuiskomertje en runflat banden:


Reservewiel:


Als we het over een lekke autoband hebben denken we al snel aan het reservewiel van de auto. Het reservewiel is zoals de naam het al zegt een extra wiel. Het reservewiel bevindt zich in de meeste gevallen in de kofferruimte van de auto. Bij de veel oudere auto’s zagen we het reservewiel ook nog wel eens dat het reservewiel onder de auto was bevestigt. Bij oudere auto’s zagen we ook dat er bij alle wielen en banden nog binnenbanden werden gebruikt. Deze werden later vervangen door de welbekende tubeless banden. De tubeless band dicht zichzelf rondom de velg af. Daarnaast is de velg voorzien van een speciaal ventiel wat goed aansluit op de velg.

Thuiskomertje:


Na verloop van tijd zagen we dat het reservewiel steeds meer vervangen werd door het thuiskomertje, zoals zichtbaar op de afbeelding verder op deze pagina. Door het reservewiel te vervangen door een thuiskomertje is er veel minder ruimte nodig om deze in de auto op te bergen waardoor er meer bagage ruimte overblijft. Zoals de naam het al zegt, is dit reservewiel alleen bedoeld om de weg naar huis te vervolgen, en zo snel als kan weer om te ruilen naar het gerepareerde originele auto wiel. Indien u gebruik maakt van een thuiskomertje is de verantwoorde maximum snelheid 80 km/per uur.

Run-Flat banden:


We zien dat bij verschillende, met name duurdere automerken het thuiskomertje is vervangen door het gebruik van Runflat banden. Zoals de naam aangeeft kan er bij deze autobanden met een lekke band gewoon worden doorgereden. Dit is mogelijk omdat de Run-flat banden voorzien zijn van stevige wangen waardoor de band niet tot op de velg plat staat. Buiten het feit dat de band extra grip rond de velg heeft zijn er bij de fabricage van de band hittebestendige materialen gebruikt. Natuurlijk zal de autoband bij lekkage zo snel mogelijk gerepareerd of vervangen moeten worden. Maar het voordeel is wel dat u in gevaarlijke situaties niet uw wiel hoeft te verwisselen. Er kan met een lekke Runflat autoband een kleine 100 km worden doorgereden. Net zoals bij het thuiskomertje geldt daarbij een maximumsnelheid van 80 km/per uur.

Weke auto’s geschikt voor Run-Flat autobanden?


Auto’s die vanaf de fabriek met Run-Flat banden zijn geleverd zijn vanzelfsprekend geschikt voor Runflat banden. Indien je niet zeker weet of uw auto geschikt is voor Runflat banden is het verstandig om na te gaan of de auto is voorzien van een TPMS (Tyre Pressure Monitoring System) Het TPMS-waarschuwingssysteem meet met behulp van, in de banden aanwezig zijnde druksensoren de banden spanning. Indien de bandenspanning te ver daalt, zal een waarschuwingslampje dit op het dashboard aangeven.

Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

Een indirect TPMS systeem:


Naast het eerdere genoemde directe TPMS systeem (in de autobanden aanwezig zijnde druksensoren) hebben we ook nog een indirect TPMS systeem. Bij indirect TPMS wordt de bandenspanning door de ABS en de ASR sensoren in de gaten gehouden.

Indien er bij een of meerdere wielen sprake is van bandenspanningsverlies zal de omvang van de autoband kleiner worden, waardoor vervolgens het wiel sneller zal gaan draaien. Langs het sneller draaien ontstaan er door de lekke band ook trillingen. De ABS en de ASR sensoren geven deze signalen door aan het elektronische verwerkingssysteem. Het gemeten spanningsverlies zal via een controlelampje op het dashboard worden aangeven.

Hoe herken je een direct of indirect TPMS systeem?


Het verschil van een direct of indirect TPMS systeem is te herkennen aan het wel of niet aanwezig zijn van druksensoren. De druksensoren zijn aan de binnenkant van het ventiel bevestigt. Als het ventiel aan de buitenkant gemakkelijk op en neer beweegt gaat het waarschijnlijk om een indirect TPMS systeem. Als het ventiel erg stug beweegt, is het waarschijnlijk een ventiel met daarachter een ingebouwde sensor en dus een directe TPMS systeem.

Als uw auto standaard geen TPMS waarschuwingssysteem heeft, is het misschien een optie een vergelijkbaar controlesysteem in te laten bouwen. Informeer bij uw dealer naar de mogelijkheden.

Bestaan er ook Runflat winterbanden en all season banden?


Run-flat banden zijn zoals normale autobanden ook verkrijgbaar als Runflat winter of all season banden.

Run-Flat banden vervangen voor normale banden:


Als er vanuit de fabriek Run-Flat banden zijn gemonteerd is het niet altijd verstandig om normale autobanden te laten monteren. Er bestaan echter geen velgen speciaal voor Runflat banden en kunnen er dus gewoon normale autobanden op worden gemonteerd. Run-Flat banden zijn een onderdeel van de constructie van uw auto. Denk daarbij aan het onderstel en veersysteem en het daarbij behorende elektronische veiligheidssysteem. Als voorbeeld nemen we de BMW E90, deze zijn namelijk standaard uitgerust met runflat banden. Omdat runflat banden meer lawaai maken en het rijcomfort een stuk lager ligt, kiest men er vaak voor de runflat banden te vervangen door normale autobanden.

Omdat de E90 standaard is uitgerust met runflat banden zal de dealer (omdat het de dealer is) u nooit adviseren om normale banden te laten monteren. Toch zullen ze in de meeste gevallen niet ontkennen dat het wel mogelijk is, u moet er wel rekening mee houden dat er bij de E90 geen reservewiel en krik in de auto aanwezig is, en u deze eventueel achter in de kofferruimte zal moeten leggen. Een andere optie is bij een lekke band de pechhulp dienst in te schakelen. Als u een auto heeft waarbij standaard runflat banden op de auto aanwezig zijn en u deze graag wilt vervangen door normale autobanden informeer dan bij de dealer of het bij uw auto geen consequenties heeft.
onderdelen

Hoe herken je Run-Flat banden?


Run-flat banden zijn te herkennen aan een aanduiding op de band. Omdat bandenfabrikanten verschillende aanduidingen gebruiken zijn er meerdere mogelijkheden. Hieronder ziet u een lijst met afkortingen waaraan u een Run-flat band kan herkennen.

 • EMT - Extended Mobility Tyre
 • RFT - Runflat System Component
 • ROF - Run On Flat
 • RSC - Runflat System Component
 • DSST - Self-Supporting Technology
 • SSR - Self Supporting Runflat
 • ZP - Zero Pressure

 • Reparatie van Run-flat banden:


  Als een Run-flat band is lek gereden kan deze over het algemeen gewoon gerepareerd worden. Men verschilt daarbij wel van mening of een Runflat band niet, een of twee keer een reparatie mag ondergaan. Daarbij is natuurlijk van belang, hoelang en met welke snelheid er met de lekke band is doorgereden en in hoeverre de band daarbij beschadigt is. Ook kan het zijn dat de band niet volledig leeg was waardoor de band bij doorrijden nog minder schade heeft opgelopen.

  Compressor met vulmiddel:


  Bij auto’s met Runflat banden zien we soms ook dat er in de auto een compressor met banden reparatie (vulmiddel) aanwezig is.

  Afbeelding thuiskomertje:
  thuiskomertje reservewiel
  lekke autoband
  Hoe verwissel je een lekke autoband: Altijd vervelend om met een lekke band langs de weg te komen staan. maar ja, we willen toch verder rijden dus zal deze (tijdelijk) gerepareerd of verwisselt moeten worden. Opzich wel grappig dat men altijd spreekt over het verwisselen van een autoband terwijl je eigenlijk de velg wisselt met daaromheen een autoband.  In de.... Lees hier meer over verwisselen autoband.
  uitlijnen balanceren
  De auto uitlijnen of de wielen van uw auto uitbalanceren: het wordt nogal eens met elkaar verward Bij het uitlijnen van de auto betreft het niet de velgen en banden, maar of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten dan ook herstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur  en de juiste....Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
  kosten reparatie en onderhoud auto
  Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
  uitleg bandenlabels en DOT code
  Bandenlabels en DOT code: Sinds 2012 zijn alle Europese bandenleveranciers verplicht om aan elke band een bandenlabel te koppelen. Dit geld voor alle soorten auto, motor en vrachtwagen banden. Met dit bandenlabel worden banden op basis van drie aspecten met elkaar vergeleken. Deze drie aspecten zijn het brandstofverbruik de geluidsproductie......  Lees hier meer over bandenlabels en DOT code autoband.
  autobanden
  Hoe word een autoband gemaakt: Het karkas dient als wapening voor de band en geeft aan de band zijn sterkte, stijfheid en veereigenschappen. Daarom moet dit deel van de band erg sterk zijn. Bij de personenauto wordt de gordel gemaakt van staal en het  karkas wordt gemaakt van rayon of polyester en de hiel van staal. Als eerste wordt de hiel gemaakt. Deze.... Lees hier meer over de fabricage van een autoband.
  wintermaanden en all season banden Duitsland
  Winterperiode Duitsland: all weather banden of winterbanden? Zowel winterbanden als all season banden hebben op de band een symbool staan waar aan te herkennen is dat deze geschikt zijn voor winterse omstandigheden. Dit symbool kan echter wel per bandenmerk verschillen. Zo kan er op de autoband een symbool van.......  Lees hier meer over winterperiode Duitsland en het rijden met all season banden.
  stuur trilt
  Trillingen aan het stuur: Dat het stuur van de auto trilt kan verschillende oorzaken hebben. Zo heb je ook verschil in het soort van trillen. Als het stuur bij een bepaalde snelheid trilt  gaat het in de meeste gevallen om de voorwielen van de auto. Deze zijn dan uit balans, waardoor een trilling tot stand komt. Omdat het stuur rechtstreeks met de voorwielen in verbinding staat... Lees hier meer over trillend autostuur.
  sneeuwkettingen
  Sneeuwkettingen spikes autosock: Ga je op wintersport met de auto, is het dan wel of niet verplicht sneeuwkettingen bij je te hebben? kijk hieronder welke regels voor welke landen gelden. Bij eventuele aanschaf van sneeuwkettingen moet je goed op de maat letten. Deze maat moet overeenkomen met de maat van de banden. Zijn de kettingen te groot.... Lees hier meer over sneeuwkettingen - spikes en autosock.
  prijsverschil olie en vloeistoffen
  Prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen: Buiten dat er in de kwaliteit een prijs verschil zit is het ook van belang waar u de oliën en vloeistoffen gaat halen of besteld. Zo is de prijs bij een benzinepomp in de meeste gevallen hoger dan bij een automaterialen zaak. Voor bijvoorbeeld ruitensproeier antivries hoeft u niet naar een auto gerelateerde zaak...... Lees hier meer over prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen.
  onderhoud velg
  Het schoonhouden - poetsen van je autovelgen: Poets je velgen nooit in direct zonlicht. De velgenreiniger kan zich dan chemisch vastzetten in de velgen. Je hoeft niet per se een specifiek reinigingsproduct voor velgen te gebruiken. Met een oven reinigingsmiddel of remmenreiniger kan het ook. Zorg er in dat laatste geval wel voor dat de remmenreiniger....Lees hier meer over autovelgen poetsen.
  winter check
  Autoweetjes.com winter check auto: Is uw auto voorbereid op het winterweer? Een wintercheck is geen overbodige luxe als het om uw veiligheid gaat. Controleer of laat in ieder geval deze punten controleren. Tips: Zorg dat u ontdooiing middelen tegen dichtgevroren sloten, deuren en ruiten ter beschikking hebt (en berg deze niet in de auto op) Geef dieselmotoren..... Lees hier meer over wintercheck auto.
  kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
  Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
  lichtmetalen velgen
  Hoe worden Lichtmetalen Velgen gemaakt: De grondstof voor lichtmetalen wielen is een aluminium legering (mengsel door samensmelting verkregen) van 'lichte' metalen met als belangrijkste materiaal aluminium. De overige legeringselementen zijn meestal staal, silicium, koper, mangaan en andere grondstoffen (soms magnesium). Als uitzondering zijn......  Lees hier meer over hoe lichtmetalen velgen gemaakt worden.
  Sitemap:

  Technische Informatie

  Algemene Auto Informatie

  Overige autoweetjes