Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Airbag lampje: werking en mogelijke storingen.


Zoals meerdere (elektronische) storingen via het dashboard worden aangegeven, kan het ook voorkomen dat het airbag lampje blijft branden.

Het verschilt per auto hoeveel airbags er aanwezig zijn. Zo kennen we de airbags in het stuur en boven het dashboardkastje maar bijvoorbeeld ook de zijairbags in de deur of hemel van de auto. Bij een aanrijding zorgt de airbag controller ervoor dat alle aanwezige airbags hun werk zullen doen.

Alle aanwezige airbags worden dus via een airbag regelunit aangestuurd en gecontroleerd. De aanwezige airbags modules worden bij een aanrijding via deze regelunit aangestuurd. Op het moment dat u de auto start zal de regelunit alle verbindingen en airbag onderdelen controleren om zo te bepalen of het airbagsysteem naar behoren kan functioneren. Bij een slecht contact of een ander probleem zal het airbag lampje blijven branden.

Wanneer komt de airbag in werking?


Als de auto een vertraging doormaakt van bijvoorbeeld 13 meter per seconde. Zal er een signaal worden afgegeven. Dit signaal wordt door vertragings- sensoren gemeten. Deze sensoren bevinden zich in de airbag regelunit zelf of zitten op verschillende plaatsen in het chassis verwerkt. Ook de autogordel spanner geeft bij een fikse aanrijding een signaal door. Dit gebeurd doordat de gordel spanner bij een bepaalde vertraging met veel meer kracht belast wordt. Ook dit signaal komt bij de airbag regelunit binnen.

Airbag lampje blijft branden:


Als het airbag lampje blijft branden kan dit meerdere oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat een slecht contact de oorzaak is. Dit kan zijn door een kabelbreuk, maar het ligt meer voor de hand dat er een connector slecht contact maakt. Zo komt het bijvoorbeeld voor dat de connector onder de bestuurdersstoel slecht contact maakt, waardoor het signaal van de in de stoel aanwezige sensormat niet wordt doorgegeven. Een andere mogelijk oorzaak is een slechte verbinding (veer) tussen stuurwiel en regelunit. Ook een niet of slecht werkende gordelspanner kan de oorzaak zijn. De minst prettige en de meest kostbare oorzaak is dat de airbag regelunit stuk is.

Airbag lampje blijft branden en uitlezen:


Om achter de oorzaak van het brandende airbag lampje te komen is het uitlezen met behulp van diagnoseapparatuur via de OBD-stekker het meest handig. Het wil echter niet altijd zeggen dat de concrete oorzaak gelijk duidelijk is. Een defect aan de gordelspanner zal bijvoorbeeld duidelijk worden aangegeven maar een slecht contact niet. Indien er tijdens het uitlezen daadwerkelijk een storingscode wordt weergegeven kunt u kijken of het lampje na het verwijderen van de storingscode nog terug komt. Mogelijk was de storing eenmalig en blijft het lampje uit. Het komt ook voor dat de storing na een langere periode weer opduikt.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

Werken de airbags als het airbaglampje brand?


We horen vaak dat als het airbag lampje brand dat alle airbags buiten werking worden gesteld. Toch is dat niet altijd het geval. Als het probleem bijvoorbeeld bij de gordelspanner ligt zullen de aanwezige vertragings sensors nog altijd hun signaal doorgeven aan de airbag controller (unit). Deze zal ondanks het constant branden van het airbag lampje wel de airbags in werking stellen. Om dit te bepalen zal wel eerst de oorzaak van het brandende airbag lampje duidelijk moeten zijn.

Informeer altijd bij uw dealer of bij het blijven branden van het airbag lampje, bij uw auto de airbags nog werken.

APK en branden van airbaglampje:


Als een airbag lampje constant blijft branden zal de auto daar niet op worden afgekeurd.

In onderstaand filmpje ziet u de inwerkingtreding van de airbags.

sensoren
Auto en Sensoren: Bij sensoren gaat het voornamelijk om de input die ook als signaalgever, voeler of opnemer aangeduid worden. De verwerking van deze elektrische signalen gebeurt in een centrale microcomputer regeleenheid (ECU) die door middel van geprogrammeerde mathematisch formules en kenvelden de beslissingen neemt en de actuatoren....Lees hier meer over auto en sensoren.
ecu
Storingscode auto uitlezen: Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema'op te lossen. Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van..... Lees hier meer over uitlezen auto.
smart car
De Smart in Car sensor: De Smart in Car sensor van NXP lijkt na een proef met 200 auto’s waaronder ook taxi’s klaar voor marktintroductie, Waarschijnlijk zullen de grote autofabrikanten de komende jaren samen met het door Europa verplichte eCall - systeem  de  smart car technologie in hun auto’s integreren. Met de eerder genoemde  proef  hebben een jaar.... Lees hier meer over de Smart in Car sensor van NXP.
prijsverschil olie en vloeistoffen
Prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen: Buiten dat er in de kwaliteit een prijs verschil zit is het ook van belang waar u de oliën en vloeistoffen gaat halen of besteld. Zo is de prijs bij een benzinepomp in de meeste gevallen hoger dan bij een automaterialen zaak. Voor bijvoorbeeld ruitensproeier antivries hoeft u niet naar een auto gerelateerde zaak...... Lees hier meer over prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen.
uitleesapparatuur per automerk
Uitleesapparatuur per automerk: Diagnoseapparatuur voor thuisgebruik en professionals. Overzicht van uitleesapparatuur per merk auto. Door het ruime aanbod van verschillende merken in diagnoseapparatuur is het mogelijk een persoonlijke specifieke keuze te maken. Ook voor andere OBD-benodigdheden, zoals OBD-interfaces en interface kabels, verloop..... Bekijk hier uitleesapparatuur per automerk.
autotechniek veiligheid hulpsystemen
Elektronische hulpsystemen auto en verkeersveiligheid: De ontwikkeling en toepassing van nieuwe elektronische snufjes maakt de auto steeds slimmer en veiliger. Al deze nieuwe ontwikkelingen geven tevens een bijdrage aan de toekomstige autonome auto. Stap voor stap worden er volledig geteste systemen aan verschillende..... Lees hier meer over elektronische hulpsystemen en verbetering verkeersveiligheid.
ecall systeem
eCall system: De term eCall staat voor emergency Call, ofwel noodoproep in het Nederlands. Het is een elektronisch systeem dat een oproep naar een alarmcentrale kan plaatsen als er een ongeluk is gebeurd. De alarmcentrale zal vervolgens via het systeem proberen in contact te komen met de inzittenden van de auto om te bepalen hoe zij eraan toe zijn. Als er niet wordt.... Lees hier meer over eCall systeem.
kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
airbags
Airbags en de Auto: Momenteel wordt er door de constructeurs en de toeleveranciers druk gewerkt aan nieuwe ontwikkelingen. Men stelt vast dat steeds meer wagens standaard uitgerust worden met verschillende airbags, die ook bescherming kunnen bieden in geval van een zijdelingse aanrijding. Ook veiligheidsgordels zullen kunnen worden uitgerust met een klein luchtkussen.... Lees hier meer over de auto en airbags.
kabelboom auto
Kabelboom auto: De kabelboom ligt verspreid door de auto, maar met name onder het dashboard van de auto. Vanuit het dashboard loopt de kabelboom naar de motorruimte en tot aan de achterlichten van de auto. De kabelboom ligt dan over de vloer weggewerkt onder de vloerbekleding. Bij met name moderne auto’s is dit het netwerk naar alle ECU opties.... Lees hier meer over de kabelboom van de auto.
veiligheid
Auto en veiligheid: auto's worden steeds veiliger. Vroeger maakte de fabrikanten zich daar nog nauwelijks druk over. Er waren maar een paar rijke mensen die zich een auto konden veroorloven. En de snelheid van een auto was niet hoger dan een lopend persoon. Je hoefde alleen niet te lopen. Met de komst van de T - Ford  (eerste productieauto) werd de auto voor...... Lees hier meer over veiligheid auto.
diagnose aansluiting
Aansluitpunt uitlezen auto: Doordat er steeds meer elektronica in de auto van de laatste jaren is verwerkt en deze helaas ook storingen met zich meebrengen, kan de auto tegenwoordig uitgelezen worden. Omdat alle informatie in de auto computer wordt opgeslagen kan Indien zich een probleem voordoet de ECU (Electronic control unit) ofwel de computer.... Lees hier meer over plaats aansluiting diagnose stekker.
autozitje
Auto stoeltjes en zitjes: In Europa is afgesproken dat er strengere regels nodig zijn voor het vervoer van kinderen in de auto. Die regels hebben maar één doel: uw kind beter beschermen De regels komen er op neer dat kinderen kleiner dan 1,35 meter in een goedgekeurd kinderzitje moeten worden vervoerd. Volwassenen en kinderen groter dan 1,35 meter moeten de autogordel..... Lees hier meer over auto stoeltjes en zitjes.
remsysteem
Werking remsysteem: De functie van het remsysteem is om de kracht van de persoon achter het stuur die het rempedaal indrukt over te zetten naar het voorwerp dat tegen het wiel aan drukt zodat het wiel gaat remmen. De omzetting van die krachten gebeurt door middel van een Hefboom, Hydraulica en Wrijving. Een hefboom komt voor in het rempedaal. Doordat..... Lees hier meer over de werking van het remsysteem.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes