Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Auto veiligheid en veiligheidssystemen:



Veiligheid van de auto:


Auto’s worden steeds veiliger. Vroeger maakte de fabrikanten zich daar nog nauwelijks druk over. Er waren maar een paar rijke mensen die zich een auto konden veroorzaken. Een de snelheid van een auto was niet hoger dan een lopend persoon. Je hoefde alleen niet te lopen. Met de komst van de T-ford (eerste productieauto) werd de auto voor een groter publiek bereikbaar. Meer mensen konden dus nu een auto kopen en de motoren werden ook steeds sneller, zuiniger en stiller. Maar dan hebben we het over begin 20e eeuw. Je kan dus dan nog absoluut niet spreken van een ‘snelle’ auto. Langzamerhand werden er ook wegen aangelegd, en er kwamen steeds meer auto’s. Er vielen ook steeds meer verkeersdoden. Voor autofabrikanten was dit een teken dat ze zich moesten gaan concentreren op de veiligheid van hun automobielen. De auto heeft op het gebied van zowel actieve als passieve veiligheid de laatste jaren veel vooruitgang geboekt. Betere actieve veiligheid helpt ongevallen vermijden. De meest bekende hiervan zijn krachtige remsystemen, ABS, actieve ophanging en tractiecontrole. Bij Passieve veiligheid denkt men bijvoorbeeld aan de veiligheidskooi, gelaagd veiligheidsglas, (zelfspannende) autogordels, airbags en kreukel – absorptie zones. Voor zowel actieve als passieve veiligheid aspecten zullen we in de toekomst steeds vernieuwingen en verbeteringen zien.

Voorloper auto en veiligheid (Volvo)



Volvo staat bekend om zijn veiligheid en heeft dan ook altijd veel aandacht besteed aan de veiligheid van hun automobielen. Al in 1944 begon Volvo met het systematisch verbeteren van de veiligheid van zijn auto’s. Het begon allemaal met de enorme bumpers op de eerste modellen van die tijd. In 1944 kregen alle Volvo- personenauto’s gelaagde voorruiten als standaarduitrusting. Het glas is dan sterker, en als er iets op de voorruit kwam, barstte die alleen, en brak hij niet meteen. De bestuurder kreeg dan geen splinters in zijn gezicht of op zijn lichaam. Het duurde in Nederland pas tot halverwege de jaren zeventig voor gelaagd glas verplicht werd op nieuwe auto’s. In 1959 werden op alle modellen van Volvo standaard driepunts veiligheidsgordels gemonteerd. Nu is dat heel vanzelfsprekend – Volvo heeft zelfs als vierpunts gordels geïntroduceerd – maar dat was het in die tijd zeker niet. “Je zou maar bij een ongeluk vastgesnoerd blijven zitten in een brandende of in het water zinkende auto’” was het standpunt van velen. Er bestonden nauwelijks regels of wetten voor de veiligheid van auto’s. Pas later, toen er ook meer ongelukken gebeurden en de wegen steeds voller werden, kwam de Nederlandse overheid met voorschriften. In Nederland werden de gordels vanaf 1 januari 1971 voorgeschreven. Volvo is voorloper geweest van meer veiligheidssystemen, en het heeft hem het een ijzersterk imago opgebouwd. Denk aan kooiconstructies of een ‘triangel’ remsysteem.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.
autozitje
Auto stoeltjes en zitjes: In Europa is afgesproken dat er strengere regels nodig zijn voor het vervoer van kinderen in de auto. Die regels hebben maar één doel: uw kind beter beschermen De regels komen er op neer dat kinderen kleiner dan 1,35 meter in een goedgekeurd kinderzitje moeten worden vervoerd. Volwassenen en kinderen groter dan 1,35 meter moeten de autogordel..... Lees hier meer over auto stoeltjes en zitjes.
vrouw en auto
Vrouwen achter het stuur: We kennen allemaal de grappen over vrouwen achter het stuur wel. De meeste mannelijke verkeersdeelnemers hebben het niet zo op vrouwen achter het stuur. Ze denken zelf betere rijders te zijn en vinden het verkeer veiliger zonder vrouwelijke bestuurders. Vrouwen lijken het hier vaak niet mee eens en zij vinden dat ze net zo goed of zelfs..... Lees hier meer over vrouwen achter het stuur.
winter check
Autoweetjes.com winter check auto: Is uw auto voorbereid op het winterweer? Een wintercheck is geen overbodige luxe als het om uw veiligheid gaat. Controleer of laat in ieder geval deze punten controleren. Tips: Zorg dat u ontdooiing middelen tegen dichtgevroren sloten, deuren en ruiten ter beschikking hebt (en berg deze niet in de auto op) Geef dieselmotoren..... Lees hier meer over wintercheck auto.
auto toekomst
De auto van de toekomst: comfort en niets dan comfort! De auto van de toekomst zal steeds beter inspelen op de mens en zijn verlangens. De bestuurder zal informatie krijgen over de weersomstandigheden en over de verkeerssituatie. Hem zal de weg gewezen worden en hij zal in alle veiligheid met werkrelaties of met familie kunnen praten. Deze en nog een heleboel....... Lees hier meer over auto van de toekomst.
airbag lampje blijft branden
Airbag lampje: werking en mogelijke storingen. Als het airbag lampje blijft branden kan dit meerdere oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat een slecht contact de oorzaak is. Dit kan zijn door een kabelbreuk, maar het ligt meer voor de hand dat er een connector slecht contact maakt. Zo komt het bijvoorbeeld voor dat de connector onder de bestuurders stoel slecht..... Lees hier meer over airbag lampje blijft branden.
airbags
Airbags en de Auto: Momenteel wordt er door de constructeurs en de toeleveranciers druk gewerkt aan nieuwe ontwikkelingen. Men stelt vast dat steeds meer wagens standaard uitgerust worden met verschillende airbags, die ook bescherming kunnen bieden in geval van een zijdelingse aanrijding. Ook veiligheidsgordels zullen kunnen worden uitgerust met een klein luchtkussen.... Lees hier meer over de auto en airbags.
prijsverschil olie en vloeistoffen
Prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen: Buiten dat er in de kwaliteit een prijs verschil zit is het ook van belang waar u de oliën en vloeistoffen gaat halen of besteld. Zo is de prijs bij een benzinepomp in de meeste gevallen hoger dan bij een automaterialen zaak. Voor bijvoorbeeld ruitensproeier antivries hoeft u niet naar een auto gerelateerde zaak...... Lees hier meer over prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen.
xenon
De revolutie van auto verlichting: Rond 1900 is de auto uitgevoerd met verlichting, echter was dit nog geen elektrische verlichting maar olie kaarslampen. Deze lampen gaven toen der tijd voldoende licht voor de bestuurder, naarmate de tijd vorderde kwamen er auto’s met Acetyleen lampen. Deze lampen werden brandend gehouden met Carbid(door de samenvoeging van.... Lees hier meer over auto verlichting.
ecall systeem
eCall system: De term eCall staat voor emergency Call, ofwel noodoproep in het Nederlands. Het is een elektronisch systeem dat een oproep naar een alarmcentrale kan plaatsen als er een ongeluk is gebeurd. De alarmcentrale zal vervolgens via het systeem proberen in contact te komen met de inzittenden van de auto om te bepalen hoe zij eraan toe zijn. Als er niet wordt.... Lees hier meer over eCall systeem.
smart car
De Smart in Car sensor: De Smart in Car sensor van NXP lijkt na een proef met 200 auto’s waaronder ook taxi’s klaar voor marktintroductie, Waarschijnlijk zullen de grote autofabrikanten de komende jaren samen met het door Europa verplichte eCall - systeem  de  smart car technologie in hun auto’s integreren. Met de eerder genoemde  proef  hebben een jaar.... Lees hier meer over de Smart in Car sensor van NXP.
autosleutel
De autosleutel: Sinds 1982 heeft de autosleutel ongekende ontwikkelingen doorgemaakt, je kan het zo gek niet bedenken het kan allemaal. In de toekomst zullen we zien dat we met de autosleutel aan de kassa van de supermarkt kunnen afrekenen of dat we er geld mee kunnen pinnen. Terwijl voor 1982 de autosleutel nog maar twee functies had, het openen...... Lees hier meer over de ontwikkeling van de autosleutel.
terugroepactie
Overzicht terugroepacties dealers: Alle terugroepacties in een overzicht. Bij de meting van 2012 is aangetoond dat Toyota als grootste autobouwer ter wereld ook de kroon spant met het aantal teruggeroepen auto's. Een terugroepactie heeft in de meest voorkomende gevallen betrekking op de veiligheid van desbetreffende (model type) auto. U kunt bijvoorbeeld... Lees hier meer over terugroepacties van autofabrikanten.
elektronische systemen
Afkortingen elektronisch aangestuurde systemen auto: De auto kent vele technische snufjes. Zo zie je bij de aankoop van een auto ook allerlei afkortingen van aanwezige techniek staan. Denk daarbij aan ABS,  ASR,  ESP, TCS,  ASC,  ETC, ETS, ESC, DSC, VDC, DSTC, PSM, VSA,  VSC EBA, EBD, EBV en  BAS. Een ding staat vast, al deze technische toevoegingen..... Lees hier meer over afkortingen elektronische systemen auto.
sensoren
Auto en Sensoren: Bij sensoren gaat het voornamelijk om de input die ook als signaalgever, voeler of opnemer aangeduid worden. De verwerking van deze elektrische signalen gebeurt in een centrale microcomputer regeleenheid (ECU) die door middel van geprogrammeerde mathematisch formules en kenvelden de beslissingen neemt en de actuatoren....Lees hier meer over auto en sensoren.
ontwerp auto
Auto ontwerp in het kort: Voor elke auto ontwerper geldt dat het hele proces een zoektocht naar vormen is. Voor het ontwerpen van een auto is inspiratie nodig; alles om je heen kan je op een idee brengen. De straat, televisie en natuurlijk de autobladen met de presentatie van de nieuwste modellen. Het duurt een paar jaar na de eerste schets voordat de auto werkelijk...... Lees hier meer over auto ontwerp.
brandstof
Rijden op mest: Rijden op groen gas is net als elektrisch rijden een milieuvriendelijk alternatief voor rijden op fossiele brandstoffen als benzine en diesel. Auto's op groen gas scoren vooral goed voor het klimaat. De uitstoot aan het broeikasgas CO2 vermindert met 40 tot 90 procent ten opzichte van benzine, afhankelijk van de gebruikte grondstof voor groen gas..... Lees hier meer over alternatieve brandstof.
waterstof
Auto op waterstof: Maar hoe werkt dat rijden op waterstof precies? in de auto zit een  brandstofcel. Die kun je wel een beetje vergelijken met een elektriciteitscentrale. Brandstofcellen zetten waterstof en zuurstof uit de lucht om in water. Dat proces levert elektrische stroom. En met die elektriciteit wordt deze elektromotor aangedreven. Een brandstofcel levert...... Lees hier meer over auto en waterstof.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes