Technische uitleg per onderdeel auto “pagina 2”

Een auto is meer dan alleen een voertuig om van A naar B te komen; het is een complexe machine die verschillende technische onderdelen bevat. Verderop op deze pagina een aantal basisbegrippen van de technische componenten die een rol spelen in het functioneren van een auto.

Technische componenten

Basisbegrippen van auto-technologie bieden een inleidend inzicht in de complexe wereld van voertuigtechniek. Een goed begrip van deze technische onderdelen is vooral handig voor mensen die zelf aan de auto sleutelen. Door te begrijpen hoe deze onderdelen samenwerken, kunnen bestuurders ook beter voor hun voertuigen zorgen en problemen herkennen voordat ze ernstiger worden. We geven hierbij op twee pagina’s voor meerdere onderdelen en gedeelten van de auto een korte technische uitleg. U bevindt zich nu op de tweede pagina, klik hier om naar de eerste pagina te gaan. Via de korte uitleg per onderdeel kunt u door naar de volledige technische informatiepagina.

Waterpomp vervangeno
Waterpomp-vervangen: Bij de meeste mensen wel bekend dat deze aanwezig is bij een door vloeistof gekoelde motor. De enigste functie van de waterpomp is dan ook het rondpompen van het koelwater of ter wel koelvloeistof/antivries door het koelsysteem. Het koelsysteem bestaat hoofdzakelijk uit de ruimte tussen cilinders en buitenkant motorblok de. Lees hier meer over waterpomp vervangen.
Dynamo en startmotor
Dynamo en startmotor: Moderne dynamo's worden steeds lichter en kunnen meer vermogen leveren. Dit betekent dat de koeling van spanningsregelaar, diodes en wikkelmateriaal ook belangrijker wordt. De startmotor is bijna geheel dicht. Alleen de directe verbindingen met de accu en de startrelais kabel zijn gevoelig voor vocht. Vaak zijn deze verbindingen afgedekt Lees hier meer over dynamo en startmotor.
Startstroom
Geen startstroom meer: Maar waar ligt de oorzaak, als eerste wordt de accu gecontroleerd met name in de wintermaanden geeft deze door de kou nogal eens de geest. Alvorens deze te vernieuwen moet deze natuurlijk eerst gecontroleerd worden of deze werkelijk defect is. De nieuwere accu's zijn gemakkelijk te controleren doordat er een oog in de accu zit waar een kleur wordt Lees hier meer over startstroom.
Wiellagers
Wiellagers: De lagers die het wiel draaiende houden, en daardoor ook erg zwaar belast worden. waardoor het dan weer voorkomt dat het wiellager stukloopt of versleten is. Wanneer is een wiellager aan vervanging toe? Als een wiellager versleten is maakt deze een zingend, brommend en/of fluitend geluid. Waardoor een versleten wiellager al snel tijdens Lees hier meer over wiellager controleren en vervangen.
Uitlijnen en uitbalanceren
De auto uitlijnen of de wielen van uw auto uitbalanceren: Het wordt nogal eens met elkaar verward Bij het uitlijnen van de auto betreft het niet de velgen en banden, maar of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten dan ook herstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur en de juiste Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
Tikkende kleppen
Tikkende kleppen: Wat zijn inlaat en uitlaat kleppen? De naam zegt het al via de Inlaatkleppen komt er brandstof de cilinders binnen en via de uitlaatkleppen verlaten de uitlaatgassen de cilinders weer, De aansturing van de kleppen gebeurd via de nokkenas of nokkenassen afhankelijk van het aantal kleppen per cilinder (meest voorkomend zijn de 8 of 16 klepper) deze Lees hier meer over tikkende kleppen.
Inhouden en stotteren
Inhouden en stotteren: Was en is bij de auto een veel voorkomende storing waardoor u soms zelf met uw auto tot stilstand komt en vervolgens de auto niet meer aan de praat krijgt. Wat dan ook een welbekende storing is bij de auto pechhulpdienst.Bij de oudere auto’s waarbij geen of erg weinig elektronica aanwezig is, was en is de oorzaak van het Inhouden en stotteren vaak Lees hier meer over inhouden en stotteren auto.
Versnellingsbak auto
Versnellingsbak-auto: Hierbij een korte uitleg van de werking van de meest voorkomende versnellingsbak in de auto. De meest voorkomende is dan ook de mechanische handgeschakelde versnellingsbak, die dan ook voorkomt bij zowel voorwiel als achterwiel aangedreven auto’s. Bij voorwielaangedreven auto’s gaan er vanuit de versnellingsbak aandrijfassen Lees hier meer over versnellingsbak auto.
Sensoren auto
Auto en sensoren: Bij sensoren gaat het voornamelijk om de input die ook als signaalgever, voeler of opnemer aangeduid worden. De verwerking van deze elektrische signalen gebeurt in een centrale microcomputer regeleenheid (ECU) die door middel van geprogrammeerde mathematisch formules en kenvelden de beslissingen neemt en de actuatoren Lees hier meer over auto en sensoren.
Gebroken veren vervangen
Gebroken veren vervangen: Net zoals het vaker voorkomt dat er fuseepennen / fuseekogels vervangen moeten worden komt het ook steeds vaker voor dat er bij de ophanging voor of achter veren breken. Dit alles komt met name door het aantal drempels die we dagelijks met de auto moeten nemen. Waardoor de ophanging veel meer belast wordt. daarbij komt dat Lees hier meer over gebroken veren vervangen.
Kosten auto onderdelen
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
Remklauw plunjer vast
Vastzittende remzuiger / rem plunjer remklauw: Deze uitleg is in principe een aanvulling op de pagina onderhoud en vervangen remblokken en remschoenen. Het is namelijk niet altijd vanzelfsprekend dat de plunjers van de remklauwen gemakkelijk terug te duwen zijn. Wel is dit handig te doen als de remblokken er nog inzitten. Dan kan men namelijk een Lees hier meer over vastzittende zuiger / plunjer / remklauw.
Gescheurde kromme remschijven
Dunne gescheurde en kromme remschijven: Bij de vraag hoe ver remschijven afgesleten (versleten) mogen zijn is het antwoord dat dit per type en model auto verschillend is. Denk daarbij aan het gewicht, snelheid en grote van de auto’s hoe groter/zwaarder de auto, hoe meer de remmen belast zullen worden. Zo zie je bij de grotere auto’s over het Lees hier meer over te dunne en kromme remschijven.
Niet werkende ruitenwissers
Mogelijke oorzaken niet werkende ruitenwissers: Het is de vraag of de ruitenwissers het helemaal niet meer doen of enkel een gedeelte ervan. Zo kan bijvoorbeeld enkel de interval of de regensensor niet meer werken. Als alleen de interval niet werkt zou de oorzaak bijvoorbeeld aan de stuurkolomschakelaar of aan slecht werkende relais kunnen liggen. Als de Lees hier meer over niet werkende ruitenwissers.
Aandrijfassen homokineten stofhoezen
Aandrijfassen homokineten vervangen en stofhoezen controleren: Wanneer moet een aandrijfas – homokineet vervangen worden? Als een aandrijfas speling vertoond zult u dat tijdens het rijden vroeg of laat merken. De oorzaak is dan over het algemeen de speling op de kruiskoppelingen. Deze kruiskoppelingen zijn aanwezig om zowel de horizontale als verticale Lees hier meer over aandrijfassen en homokineten.
Olie verversen
Olie verversen en oliefilter vervangen: Kan ik zelf de olie van mijn auto verversen en het oliefilter vervangen? Je hoeft niet heel erg technisch aangelegd te zijn om zelf de olie van uw auto te verversen en het oliefilter te vervangen. Daarbij komt dat je de afgelopen olie kosteloos bij de milieustraat kan afgeven. Laat voordat je de olie gaat aftappen de motor eerst Lees hier meer over olie verversen en oliefilter vervangen.
Werking luchtvering
Werking luchtvering: Steeds vaker maken bij de duurdere auto’s de stalen veren met traditionele schokdempers plaats voor elektronisch regelbare luchtvering. Dat verhoogt niet alleen het comfort, maar ook de veiligheid van de passagiers. Ook bij vrachtwagens vindt luchtvering steeds meer ingang. Vering en schokdempers hebben heel wat functies. Ze moeten er ten eerste voor Lees hier meer over luchtvering.
distributieketting
Distributieketting: In het kort de functie en werking van de distributieketting. De functie van de distributieketting is zoals ook bij de distributieriem het aandrijven van de nokkenas of nokkenassen, die vervolgens de in en uitlaatkleppen weer bedienen. De distributieketting is een enkele of dubbele ketting die loopt over het tandwiel van de krukas en over het Lees hier meer over werking distributieketting.
Zuiger zuigerveren cilinder
Zuiger zuigerveren en/of cilinder vervangen: Het komt tegenwoordig veel minder voor dat zuigerveren zuigers of zelf cilinders van het motorblok vervangen moeten worden, dit natuurlijk omdat de motoren veel sterker zijn geworden en dan ook veel minder aan slijtage onderhevig zijn. Toch komt het nog steeds voor dat er zuigers zuigerveren of zelf cilinders vervangen moeten Lees hier meer over zuigerveren en cilinders.
Uitlaat demper vervangen
Uitlaat - demper vervangen: Een lekkende uitlaat herstellen of vervangen is een reparatie die je mits je een beetje handig bent prima zelf kunt uitvoeren. Als er twijfel is of de uitlaat wel of niet lekt is dit te controleren door de uitlaat een korte tijd af te sluiten. Dit doet je door bijvoorbeeld een doek tegen de uitlaat te houden. Zo is door het gesis goed Lees hier meer over het vervangen van een uitlaatsysteem.
Elektrode afstand bougie
Elektrode afstand bougie: Om de verbranding in de cilinder tot stand te brengen hebben we een vonk van de bougie nodig. Op het moment dat in de cilinder het benzine lucht mengsel wordt samengeperst is voor de ontbranding de vonk van de bougie nodig. De bougie wordt gevoed door de bobine die een hoogspanning van ongeveer 10.000 volt naar de bougie Lees hier meer over elektrodeafstand bougie.
Vreemd geluid tijdens sturen
Vreemd/raar geluid tijdens sturen naar links of rechts: Een krakend geluid tijdens het sturen is een probleem wat bij vele automerken kan voorkomen. Maar het vinden van dit krakende knarsende geluid is vaak moeilijk thuis te brengen. Vooral omdat het zelfde geluid onbelast (op de krik of brug) vaak niet hoorbaar is. Al snel komt de vraag is Lees hier meer over Krakend, knarsend of bonkend geluid tijdens het sturen.
Roetfilter
Roetfilter schoonmaken of vervangen - functie roetfilter: Omdat er bij een dieselmotor tijdens de verbranding roetdeeltjes ontstaan zijn met name de dieselauto’s van de laatste jaren uitgerust met een roetfilter, ook wel bekend als DPF (Diesel Partikel Filter). Een roetfilter is een filter gemonteerd tussen het uitlaatsysteem van de auto en die dus alleen bij diesel auto’s Lees hier meer over werking en onderhoud roetfilter.
Verschil aandrijfashoezen
Verschil van materiaal in aandrijfashoezen: Wie wel eens een gevecht heeft gehad met een aandrijfashoes zal begrijpen waar dit verhaal over gaat. Een veel voorkomend probleem is dat de hoezen van de as van de voorwielaandrijving scheuren of los gaan zitten. Als dit niet gerepareerd wordt zal het homokineet vet uit de hoes slingeren, wat vaak Lees hier meer over verschil materiaal aandrijfashoezen.
Inleren inlezen gasklephuis
Inleren - inlezen sensor gasklephuis: Langs het uitlezen van auto elektronica kunnen we ook te maken hebben met het inlezen van elektronische onderdelen. Bij het uitlezen wordt er door het aansluiten van de OBD stekker, via de ECU (Electronic Control Unit) naar alle opgeslagen foutcodes van de elektronica gekeken. Het inlezen van elektronische onderdelen Lees hier meer over inlezen sensor gasklephuis.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl