Motorolie, Koelvloeistof, Ruitensproeier, Remvloeistof, Stuurbekrachtigingsolie controleren en bijvullen

Wacht nooit met het controleren van de motorolie tot het moment dat het olielampje gaat branden. De kans dat er dan al motorschade is veroorzaakt is zeker aanwezig. Het motorolieniveau wordt gemeten door middel van een oliepeilstok. Deze is over het algemeen herkenbaar aan een opvallende kleur. Natuurlijk is de plaats van de peilstok ook terug te vinden in de boekjes van de auto. Motorolie peilen doet u met een koude motor, zodat u weet dat alle motorolie onder in het carter is gezakt. Ook moet de auto vlak staan zodat het gemeten olie niveau betrouwbaar is. Men trekt de peilstok eruit maakt deze schoon met een doek en stopt de peilstok vervolgens terug het carter in. Na het opnieuw uittrekken van de peilstok moet het olieniveau tussen minimaal en maximaal staan. Dit is herkenbaar aan de streepjes op de peilstok. Als er te weinig olie aanwezig is moet er bijgevuld worden. Daarbij moet wel de juiste motorolie gebruikt worden. Via het kenteken van de auto is deze online of bij een automaterialen zaak opvraagbaar. Vul niet te veel in een keer olie bij maar peil tussentijds. Te veel motorolie is niet bevorderlijk voor de oliekeerringen.

Koelvloeistof, antivries niveau controleren bijvullen

Omdat er bij een warme motor druk op het koelsysteem staat moet ook koelvloeistof met koude motor gecontroleerd worden. Ook hierbij moet om het juiste niveau vast te stellen de auto vlak staan. Het koelvloeistofniveau is te zien op het doorzichtige expansievat (zie eventueel het instructieboekje) Ook hierbij staat er een minimaal en maximaal streepje. Mocht het niveau te laag staan moet er koelvloeistof bijgevuld worden. Ook bij koelvloeistof zit er verschil in de samenstelling, en verschilt dus per auto. Ook deze is zoals bij motorolie via het kenteken van de auto online of via een automaterialenzaak op te vragen. Als u regelmatig vloeistof bij moet vullen is er mogelijk een lekkage in het koelsysteem.

Ruitensproeier vloeistof antivries controleren en bijvullen

Het ruitensproeier reservoir is over het algemeen herkenbaar aan de blauwe grote dop met daarop een autoruit met straaltjes water. Maar als u in het bezit bent van het instructieboekje van de auto zal ook daarin worden aangegeven waar het reservoir zich bevindt. Bij het ruitensproeier reservoir hoeft geen rekening worden gehouden met het niveau, Deze mag helemaal vol gemaakt worden. In de zomermaanden mag daar water in maar het is beter daar ruitensproeier vloeistof aan toe te voegen. In de wintermaanden zal er ruitensproeier antivries aan toegevoegd moeten worden.

Remvloeistof controleren bijvullen

Remvloeistof is niet echt iets wat vaak bijgevuld hoeft te worden, zeker niet als de auto op tijd zijn onderhoudsbeurten krijgt. Toch is het niet geheel onverstandig om bijvoorbeeld tijdens het controleren van de motorolie daar een blijk op te werpen . Ook kan het zijn dat door lekkage in het remsysteem het handremlampje gaat branden. Buiten het feit dat u dan naar de garage zult moeten gaan, is het toch handig te controleren of het remvloeistofniveau daadwerkelijk onder zijn minimum staat. Het remvloeistof reservoir bevindt zich onder de motorkap in het verlengde van het stuur met daarop in de meeste gevallen een zwarte dop. Ook hierbij is door het doorzichtige reservoir het minimum en maximum niveau goed zichtbaar. Als het niveau onder zijn peil staat moet deze bijgevuld worden. maar ook is het verstandig om dan naar de remmen van de auto te laten kijken.

Stuurbekrachtiging olie controleren

Als u het idee heeft dat de stuurbekrachtiging niet naar behoren werkt. Is het niet verkeerd het reservoir van de stuurbekrachtiging te controleren. Deze ziet er vaak uit als een zwart potje met een draaiknop. Aan deze draaiknop zit dan een kleine peilstok met een streepjes van het niveau. Ook hierin zit speciale olie. Als er veel te weinig stuurbekrachtiging olie aanwezig is zal er zeker naar gekeken moeten worden.

Onderwerp gerelateerde artikelen

Koelsysteem
Informatie koelsysteem: Hoe heter het koelwater, des te groter het temperatuurverschil met de buitenlucht en des te groter het koelvermogen. Maar het water mag ook weer niet aan de kook raken en daarom staat het koelsysteem onder druk. Het kookpunt ligt zo hoger en bovendien gaat er geen vloeistof verloren door verdamping. Als de druk té hoog wordt Lees hier meer over uitleg koelsysteem.
Weetjes automobilist
Weetjes voor iedere automobilist: Controle punten en weetjes die in principe iedere automobilist behoort te weten. Zoals het oliepeil van de motor waar kan ik op de oliepeilstok zien of er voldoende olie in zit? Het is normaal dat de motor wat olie verbruikt, daarom moet het oliepeil op gezette tijden worden gecontroleerd. Bij het controleren moet de auto Lees hier meer over weetjes voor iedere automobilist.
verschil motorolie
Prijs en kwaliteitsverschil motorolie: Het prijsverschil van motorolie kan erg groot zijn. Een altijd vrij dure motorolie is de longlife motorolie. Maar zo als de naam het al zegt, hoeft deze olie minder snel ververst te worden. Kijk altijd welke motorolie voor je auto wordt voorgeschreven. Het gebruik van verkeerde motorolie kan voor de motor ernstige gevolgen Lees hier meer over het verschil van dure en goedkope motorolie.
oldtimer aanschaffen
Een oldtimer aanschaffen: Doen of niet? Vrijwel iedereen heeft een mening over oldtimers; sommige mensen vinden oldtimers het einde en zien het zelfs als statussymbool, anderen vinden het helemaal niks en zij kiezen liever .voor een moderne auto. Maar welke punten moet je in overweging nemen bij de keuze voor een oldtimer? Het is een feit dat oldtimers Lees hier meer over aanschaf oldtimer.
beslagen autoruit
Vocht in de auto – beslagen autoruiten: Een probleem wat we toch vaak zien is auto’s met veel tot zeer veel vocht aan de binnenkant van de ramen. De reden van de beslagen ramen is natuurlijk dat het vocht in de auto niet weg kan en tegen de binnenkant van de ramen condenseert. Wat is de oorzaak van al dat vocht en wat kunnen we er tegen doen? Vocht Lees hier meer over beslagen autoramen.
cabriokap
Onderhoud cabriokap: Het goed schoonmaken en schoonhouden van een cabriokap zorgt buiten dat het mooier oogt ook voor een langere levensduur van de cabriokap. Bij het schoonmaken van de achterruit hebben we de glazen en de kunststof (plastic) achterruit. De plastic achterruit is prima te reinigen met een sopje wel is het verstandig om zoals bij het wassen van een auto Lees hier meer over onderhoud cabriokap.
olieverbruik
Hoog olieverbruik en mogelijke oplossing: U heeft geconstateerd dat het olieniveau van de motor van uw auto ver beneden peil staat. Alvorens er allerlei acties worden ondernomen is het verstandig eerst in kaart te brengen hoeveel olie de motor van uw auto daadwerkelijk verbruikt en of het olieverbruik acceptabel is. Dit kunt u doen door het Lees hier meer over mogelijke oorzaak overmatig olieverbruik.
wit zwarte uitlaatgassen
Mogelijke oorzaak zwarte - witte uitlaatgassen: Bij zwarte rook uit de uitlaat van de auto moet men al snel denken aan problemen met het brandstof systeem. Bij het brandstofsysteem denken we niet gelijk aan alleen de brandstof toevoer zoals een mogelijk probleem met de brandstofinspuitpomp of inspuiting zelf, maar ook waar deze mee Lees hier meer over mogelijke oorzaak zwart witte uitlaatgassen auto.
olie vloeistoffen
Prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen: Buiten dat er in de kwaliteit een prijs verschil zit is het ook van belang waar u de oliën en vloeistoffen gaat halen of besteld. Zo is de prijs bij een benzinepomp in de meeste gevallen hoger dan bij een automaterialen zaak. Voor bijvoorbeeld ruitensproeier antivries hoeft u niet naar een auto gerelateerde zaak Lees hier meer over prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl