autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Veranderingen in de autoverlichting:


Rond 1900 is de auto uitgevoerd met verlichting, echter was dit nog geen elektrische verlichting maar olie & kaarslampen. Deze lampen gaven toen der tijd voldoende licht voor de bestuurder, naarmate de tijd vorderde kwamen er auto’s met Acetyleen lampen. Deze lampen werden brandend gehouden met Carbid(door de samenvoeging van water en Carbid krijgt men een Acetyleengas). Echter waren hier ook grote gevaren mee gemoeid , men moest zelf de lampen ontsteken en het gas is zeer explosief. Tevens waren deze lichten zeer hinderlijk voor tegenliggers en verblinden deze dan ook. Toen men de Acetyleen lampen aan het ontwikkelen waren, was ook de ontwikkeling van de eerste gloeilamp in volle gang. Hier heeft men ook veel mee getest op auto’s, echter door alle trillingen van de auto hield de gloeilamp het niet lang vol. Net voor de Eerste wereldoorlog is men de gloeidraad van de lamp van Wolfraam gaan maken en de bol gaan vullen met Argon of Stikstof. Dit maakte de gloeilamp een stuk sterker en tevens gaf de lamp meer licht. Echter had de nieuwe gloeilamp ook een verblindende schijn voor de tegenliggers net zoals de Acetyleen lampen, men is pas 10 jaar later spiegels achter de lampen gaan monteren zodat men een gebonden lichtbundel creëerde.

Ontwikkeling van de halogeenlamp:


Sinds het begin van de 20ste eeuw is de Halogeenlamp ontwikkeld eerst heeft men deze gevuld met Jodium vandaar dat men deze vroeger ook wel Jodium lampen noemde. Men heeft veel geëxperimenteerd met de lamp wat resulteerde op een langere levensduur en een hogere lichtopbrengst. Echter heeft dit geduurd tot 1959 voordat deze lampen in productie genomen werden en dan waren het nog geen geschikte autolampen. Dit kwam doordat een groot patent houder van de Halogeenlamp een flinke investering had gedaan in de gloeilamp. Pas veel later is de markt voor halogeen lampen geopend. Na vele jaren doorontwikkelen van de halogeenlamp zat men aan het maximum haalbare rendement uit de lamp.


Xenon auto verlichting:


In de loop der jaren heeft de Halogeenlamp een grote concurrent gekregen en dan wel te verstaan de hid Xenon verlichting Of te wel High Intensity Discharge lamp. De eerste auto die van de fabriek af Xenon had, was de BMW 7 serie in 1991. Dit was een wereld van verschil voor de auto markt, aangezien de lichtopbrengst van een normale Halogeenlamp 1000 Lumen is ten opzichte van een Xenon lamp met een lichtopbrengst van 3200 Lumen. Tevens werd het verbruik terug gebracht van 55Watt naar 35 Watt, doorgaans heeft een Halogeenlamp een brandtijd van ongeveer 600 uur. De Xenon lamp bereikte in die tijd al met gemak 3000 branduren. Al dit rendement wordt behaald doordat er twee wolfraam elektrodes met een afstand van ongeveer 1-5 mm uit elkaar zitten, die zijn opgesloten in Xenon gas onder een druk van tenminste 4 bar.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.
autolamp
Autolamp Vervangen: Het vervangen van een autolamp Als je een beetje handig bent is het bij de oudere auto’s goed te doen zelf een auto lamp te vervangen, zo moet er bij het vervangen van een autolamp in het achterlicht soms nog wel wat interieur bekleding verwijderd worden maar verder kom je er over het algemeen vrij gemakkelijk bij. Ook het ververvangen.... Lees hier meer over het zelf vervangen van een autolamp.
autoweetjes
Weetjes voor iedere automobilist: Controle punten en weetjes die in principe iedere automobilist behoort te weten. Zoals het oliepeil van de motor waar kan ik op de oliepeilstok zien of er voldoende olie in zit? Het is normaal dat de motor wat olie verbruikt, daarom moet het oliepeil op gezette tijden worden gecontroleerd. Bij het controleren moet de auto..... Lees hier meer over weetjes voor iedere automobilist.
ecall systeem
eCall system: De term eCall staat voor emergency Call, ofwel noodoproep in het Nederlands. Het is een elektronisch systeem dat een oproep naar een alarmcentrale kan plaatsen als er een ongeluk is gebeurd. De alarmcentrale zal vervolgens via het systeem proberen in contact te komen met de inzittenden van de auto om te bepalen hoe zij eraan toe zijn. Als er niet wordt.... Lees hier meer over eCall systeem.
kosten reparatie en onderhoud auto
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
smart car
De Smart in Car sensor: De Smart in Car sensor van NXP lijkt na een proef met 200 auto’s waaronder ook taxi’s klaar voor marktintroductie, Waarschijnlijk zullen de grote autofabrikanten de komende jaren samen met het door Europa verplichte eCall - systeem  de  smart car technologie in hun auto’s integreren. Met de eerder genoemde  proef  hebben een jaar.... Lees hier meer over de Smart in Car sensor van NXP.
kabelboom auto
Kabelboom auto: De kabelboom ligt verspreid door de auto, maar met name onder het dashboard van de auto. Vanuit het dashboard loopt de kabelboom naar de motorruimte en tot aan de achterlichten van de auto. De kabelboom ligt dan over de vloer weggewerkt onder de vloerbekleding. Bij met name moderne auto’s is dit het netwerk naar alle ECU opties.... Lees hier meer over de kabelboom van de auto.
elektronische systemen
Afkortingen elektronisch aangestuurde systemen auto: De auto kent vele technische snufjes. Zo zie je bij de aankoop van een auto ook allerlei afkortingen van aanwezige techniek staan. Denk daarbij aan ABS,  ASR,  ESP, TCS,  ASC,  ETC, ETS, ESC, DSC, VDC, DSTC, PSM, VSA,  VSC EBA, EBD, EBV en  BAS. Een ding staat vast, al deze technische toevoegingen..... Lees hier meer over afkortingen elektronische systemen auto.
auto toekomst
De auto van de toekomst: comfort en niets dan comfort! De auto van de toekomst zal steeds beter inspelen op de mens en zijn verlangens. De bestuurder zal informatie krijgen over de weersomstandigheden en over de verkeerssituatie. Hem zal de weg gewezen worden en hij zal in alle veiligheid met werkrelaties of met familie kunnen praten. Deze en nog een heleboel....... Lees hier meer over auto van de toekomst.
autosleutel
De autosleutel: Sinds 1982 heeft de autosleutel ongekende ontwikkelingen doorgemaakt, je kan het zo gek niet bedenken het kan allemaal. In de toekomst zullen we zien dat we met de autosleutel aan de kassa van de supermarkt kunnen afrekenen of dat we er geld mee kunnen pinnen. Terwijl voor 1982 de autosleutel nog maar twee functies had, het openen...... Lees hier meer over de ontwikkeling van de autosleutel.
kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
ecu
Storingscode auto uitlezen: Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema'op te lossen. Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van..... Lees hier meer over uitlezen auto.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes