Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Auto en Airco:


Een airconditioning in een auto creëert de basiscondities voor geconcentreerd rijden zonder stress, door te zorgen voor behaaglijkheid en gezonde klimatologische omstandigheden in elk jaargetijde. Autorijden in prettige omstandigheden zorgt ervoor dat de automobilist het zeer belangrijke concentratievermogen niet verliest waardoor ook het reactievermogen op peil blijft.

Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat een airconditioning een bestuurder en passagiers gedurende ieder seizoen comfort en veiligheid biedt. Dus niet alleen in de zomer maar ook in winterperioden. Bij een buitentemperatuur die lager ligt dan circa 4 graden Celsius zal de compressor niet functioneren. Dit is een beveiliging om het bevriezen van de verdamper te voorkomen. Hoe vreemd het ook klinkt, de betrouwbaarheid van de installatie vaart wel bij een regelmatig gebruik. De afdichtingen in het systeem blijven dan namelijk soepel en gesmeerd en kunnen zodoende hun afdichtende taak optimaal vervullen. Staat de airconditioning op non actief, dan bestaat het risico dat de afdichtingen uitdrogen en gaan lekken. Het gesloten aircosysteem verliest dan koelmiddel doordat het systeem onder druk staat en geeft er de brui aan.

Principe auto airconditioningsysteem:


Een auto airconditioningsysteem is op het natuurkundige principe van een warmtepomp gebaseerd. De belangrijkste component van een airco is een compressor die via een aandrijfsnaar en een magneetkoppeling door de motor van de auto wordt aangedreven. Deze compressor transporteert via de in de airco circulerende koelvloeistof de warmte uit het interieur van het voertuig naar buiten. Er wordt dus geen koelte geproduceerd doch warme lucht uit de auto afgevoerd. Tijdens het afvoeren van warmte uit het interieur wordt via de verdamper bovendien vocht uit de lucht gehaald, waardoor het aangenaam in het compartiment van het voertuig wordt. Het resultaat is dat de voor, achter- en zijruiten niet meer beslaan. Zelfs niet bij een hoge luchtvochtigheid.


Beste temperatuur auto airco:


In het steeds drukker wordende verkeer is een perfecte temperatuur in de auto zeker van belang. Daarnaast nemen doorgaans de irritaties toe wanneer iemand zich bevindt in een onbehaaglijke ruimte. De juiste temperatuur in de auto varieert natuurlijk van persoon tot persoon.Aangetoond is dat het beste is dat de temperatuur niet lager is dan circa 20 en niet hoger dan 26 graden Celsius. De relatieve luchtvochtigheid kan het best tussen 35 en 65 procent liggen. De luchtbeweging in het voertuig moet zo laag mogelijk gehouden worden, omdat aanhoudende tocht al snel chronische stijve spieren veroorzaakt. 
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.
airconditioning onderdelen

Airco met vieze sokken lucht (muffe lucht)


'Airco's stinken' is een kreet die wel eens boven water komt. Hoe komt dat eigenlijk en wat kunnen we er tegen doen? "Indien men maximaal van de airco installatie wil profiteren, is het zaak het instructieboekje eens aandachtig door te lezen. Als u die tips goed opvolgt zult u vanzelf merken dat de airco meer voordelen heeft dan u voor mogelijk had gehouden. Een veelgehoorde klacht van airco rijders is de muffe lucht die de installatie verspreidt. Dit manco heeft alles te maken met de bouw en werking van de installatie en is niet automerk gebonden. Het kwaad geschiedt op de verdamper, waar het koel, vochtig en donker is en zodoende een prima verblijfplaats is voor bacteriën en schimmels. Deze ongenode gasten verspreiden die 'vieze sokken - lucht'. Door een bijzonder uitgekiend airco gebruik kunt u dit probleem ondervangen. Indien u ervoor zorgt dat u de auto met een droge verdamper wegzet zal de bacteriegroei behoorlijk geremd worden. U moet dan de airconditioning vlak voor het parkeren ( zo'n 10 minuten) uitschakelen zodat de verdamper met rijwind droogt.

luchtverfrisser


Tips voor het ideaal benutten van de airco:


 • Instappen: Stel de auto heeft gedurende een aantal uren in de brandende zon gestaan en u wilt die overdadige warmte zo snel mogelijk kwijt. Om dat te bereiken, opent u de ramen en zet de aanjager aan. Zet de airco aan en de temperatuurinstelling staat op koud. De lucht betrekt u - afhankelijk van de vochtigheid - van buiten of u gebruikt gerecirculeerde lucht waardoor het sneller aangenaam wordt in het compartiment. De ventilatieroosters staan op de persoon gericht. Zodra extreme warmte uit het voertuig is sluit u de ramen en/of het kanteldak

 • Rijden: Tijdens het rijden zult u meestal merken dat de installatie een overcapaciteit heeft. Wordt het in de auto te koud, dan verhoogt u de temperatuur door de verwarming bij te schakelen. De airco blijft aan, zodat de verwarmde lucht droog is en vrij is van verontreinigingen. Een behaaglijke temperatuur is 20-23 graden Celsius. Stel de luchtverdeling naar eigen behoefte in. Laat altijd verse lucht binnen wanneer u de recirculatiestand aan laat staan, anders kunt u naar verloop van tijd loom worden door zuurstoftekort!

 • Ontwasemen: Tijdens het vroege voorjaar en de herfst is het vaak vochtig in de auto. De airco komt dan optimaal tot zijn recht, omdat die het interieur ontdoet van vocht. Schakel de airco in en zet de verwarming hoog. De lucht laat u via de roosters naar de ramen stromen. Zodra de ramen vrij zijn van vocht, kunt u de lucht ook naar de voeten laten stromen en de verwarming desgewenst temperen. De ruiten zullen niet meer beslaan omdat de luchtvochtigheid voldoende gedaald is. Het ontwasemings- effect neemt af indien u gerecirculeerde lucht gebruik. Haal dus alleen buitenlucht naar binnen. Een kanttekening is hier op zijn plaats. Indien de luchtvochtigheid van de buitenlucht hoger is dan die van de binnenlucht, dan kiest u wel voor recirculeren.

 • Rijden in de winter: In de winter is de temperatuur van de buitenlucht vaak zo laag dat u geen behoefte hebt aan koeling. Schakel dan de installatie uit en regel met de verwarming de gewenste temperatuur. Het brandstofverbruik zal dan iets slinken. Vergeet echter niet om de installatie minimaal eenmaal in de week te activeren. Mochten de ruiten beslaan, dan kunt u de airco weer inschakelen. Overigens zoals eerder genoemd functioneert de airco niet bij buitentemperaturen lager dan circa 4 graden Celsius.


 • airco
  Auto airco controleren en/of bijvullen: De auto airco is een gesloten compressor die via de multiriem wordt aangedreven. In het airco systeem bevindt zich koudemiddel en compressorolie. Deze worden onder hoge druk ingebracht en gecontroleerd. De compressorolie (speciale airco olie) wordt door het koudemiddel meegenomen en draagt zorg voor de nodige smering..... Lees hier meer over bijvullen auto airco.
  autoweetjes
  Weetjes voor iedere automobilist: Controle punten en weetjes die in principe iedere automobilist behoort te weten. Zoals het oliepeil van de motor waar kan ik op de oliepeilstok zien of er voldoende olie in zit? Het is normaal dat de motor wat olie verbruikt, daarom moet het oliepeil op gezette tijden worden gecontroleerd. Bij het controleren moet de auto..... Lees hier meer over weetjes voor iedere automobilist.
  pollenfilter
  Pollenfilter- interieurfilter: Een pollenfilter ook bekend als interieurfilter dient ervoor om stof, vuil, en pollen buiten de auto te houden, zodat er enkel schone lucht de auto binnenkomt. Zo heb je een standaard pollenfilter en een interieur filter waar koolstof in verwerkt is. Het voordeel van de laatstgenoemde..... Lees hier meer over de Pollenfilter- interieurfilter en stel de vraag waar deze zich bevind bij uw auto.
  airco auto reageert niet
  Airco auto doet het helemaal niet meer of slecht: Bij problemen met de auto airco is de eerste vraag doet de airco het helemaal niet meer of geeft deze te weinig gekoelde lucht. Als eerste moet gekeken worden of de schakelaars nog werken en er op het display, het lampje van de airco nog gaat branden. Als dit niet het geval is, kan er een zekering stuk...... Lees hier meer over mogelijke oorzaak niet werkende auto airco.
  beslagen autoruit
  Vocht in de auto – beslagen autoruiten: Een probleem wat we toch vaak zien is auto’s met veel tot zeer veel vocht aan de binnenkant van de ramen. De reden van de beslagen ramen is natuurlijk dat het vocht in de auto niet weg kan en tegen de binnenkant van de ramen condenseert. Wat is de oorzaak van al dat vocht en wat kunnen we er tegen doen? Vocht..... Lees hier meer over beslagen autoramen.
  multiriem
  De mulitiriem: wat in principe de vervanger van de welbekende V snaar is, die voorkomt bij de oudere auto's, de v snaar drijft meestal enkel de dynamo en de waterpomp aan later werd daar ook de stuurbekrachtiging aan toegevoegd. bij de nieuwere auto's is daar vaak ook weer de Airco pomp bij gekomen en is men later overgegaan op de multiriem. Deze riem ligt......Lees meer over uitleg multiriem.
  airco onderhoud check
  Onderhoud en check auto airco: Bij een complete onderhoudsbeurt van de auto airco zal begonnen worden met een visuele inspectie. Daarbij wordt als eerste e gekeken naar de kwaliteit van de multiriem en of de koppelingen en slangen niet beschadigd zijn. Ook wordt er geluisterd of de airco (pomp) geen vreemde geluiden maakt. Ook kijkt men in hoeverre..... Lees hier meer over airco check en onderhoud auto.
  winter check
  Autoweetjes.com winter check auto: Is uw auto voorbereid op het winterweer? Een wintercheck is geen overbodige luxe als het om uw veiligheid gaat. Controleer of laat in ieder geval deze punten controleren. Tips: Zorg dat u ontdooiing middelen tegen dichtgevroren sloten, deuren en ruiten ter beschikking hebt (en berg deze niet in de auto op) Geef dieselmotoren..... Lees hier meer over wintercheck auto.
  autoweetjes
  Weetjes voor iedere automobilist: Controle punten en weetjes die in principe iedere automobilist behoort te weten. Zoals het oliepeil van de motor waar kan ik op de oliepeilstok zien of er voldoende olie in zit? Het is normaal dat de motor wat olie verbruikt, daarom moet het oliepeil op gezette tijden worden gecontroleerd. Bij het controleren moet de auto..... Lees hier meer over weetjes voor iedere automobilist.
  ruitenwisser
  Ruitenwissers: Goed zicht begint met een schone ruit. Daarom is de conditie van de ruitenwissers van groot belang. Om goed zicht, ook bij slecht weer, te garanderen, is het verstandig om uw ruitenwissers regelmatig te controleren en bij slijtage te vervangen. Bosch is één van de grootste producenten van ruitenwissers en wisarmen op wereldvlak. De producten worden geleverd.... Lees hier meer over ruitenwissers.
  Sitemap:

  Technische Informatie

  Algemene Auto Informatie

  Overige autoweetjes