Auto koplampen toen en nu: reparatie wazige kunststof koplampen met als eerste de oudere met glas afgedekte koplamp

Ook de koplampen van de auto zijn door de jaren heen steeds veranderd. Waar vroeger het licht door het glas scheen zien we de laatste jaren dat de koplampen van de auto geheel uit kunststof zijn vervaardigt. Bij de oudere glazen koplampen was in de meeste gevallen het glas te vervangen. Doordat het glazen gedeelte van de koplamp te vervangen was en dus mogelijk na verloop van tijd ook niet altijd goed afsloot, zagen we destijds ook vaak dat er condensvorming in de koplamp aanwezig was. Door langdurige koplamp lekkage en vocht vorming werden de reflectoren aangetast, dof en soms zelf roestig.

Kunststof koplampen

De laatste jaren zien we alleen nog maar de kunststof koplampen. Bij een aantal automerken-modellen is het kunststof gedeelte waar het licht doorheen schijnt nog los te vervangen, maar we zien steeds meer dat de koplamp uit een geheel bestaat. Het voordeel hierbij is dat de koplamp potdicht zit en er in de koplamp zo goed als geen condensvorming meer voorkomt. Het nadeel is dat als de koplamp stuk is of dat de koplamp door bijvoorbeeld steenslag teveel beschadigt en te wazig is, zal deze in zijn geheel vervangen moeten worden. Maar het kan nog ongunstiger uitpakken. In de meest voorkomende auto’s zitten elektrische verstelbare koplampen. Deze worden aangestuurd door een, in de koplamp aanwezig zijnde elektromotor. Het komt echter voor dat bij problemen met de hoogte instelling van de koplampen ook het elektromotortje niet los vervangbaar is, maar het in zijn geheel dicht gegoten zit. Dit houd dan in dat een verder perfecte koplamp om die reden vervangen dient te worden.

Wazige verkleurde koplampen

Het nadeel van kunststof koplampen in vergelijking met de oudere glazen koplampen is dat het kunststof kan verkleuren en door vele steenslag kan beschadigen waardoor de koplamp er na verloop van tijd wazig uit zal gaan zien. Als het er zo slecht uitziet dat de koplampen onvoldoende licht doorlaten kan de auto bij een APK daarvoor worden afgekeurd.

Repareren van wazige verkleurde koplampen

Als de koplampen verkleurt of wazig zijn kunnen deze wel wat onderhoud gebruiken. Het gaat hierbij om de toplaag van de koplamp, deze is ter bescherming van het kunststof aangebracht.

Mogelijkheden reparatie wazige - beschadigde koplampen

Bij het opknappen van wazige verkleurde koplampen denken we aan vier mogelijkheden. Afhankelijk van de ernst van de beschadiging of verkleuring van de koplampen kunt u kiezen uit onderstaande opties.

Tips en uitleg polijsten - repareren van doffe verkleurde koplampen

Als de koplampen licht beschadigt zijn of u wilt proberen de koplampen voor weinig geld op te knappen is het zeker een optie het met tandpasta te proberen.

Wat hebben we daarbij nodig?

Tandpasta, water, Glassex en een rol keukenpapier.

Hoe gaan we te werk?

Was de koplampen eerst schoon zodat het ruwe vuil is verwijderd. Maak de koplamp vervolgens nat met water en breng voldoende tandpasta aan. Nu ga je met een stuk keukenpapier aan het polijsten. Voor het beste resultaat doe je dit met een draaiende beweging en raakt daarbij de volledige koplamp. Door de wrijving zal de tandpasta sneller opdrogen. Besprenkel de koplamp opnieuw om vervolgens door te kunnen polijsten. Na twee behandelingen kunt u na het afwassen het resultaat bekijken.

  • Als de koplampen al aardig wazig beginnen te worden en u met de tandpasta niet het gewenste resultaat behaald, is het mogelijk de koplampen met behulp van een koplamp reparatieset onder handen te nemen. Met een koplamp reparatieset kunt u de koplampen zelf met de hand polijsten (zie afbeelding hierboven)

  • Als de koplampen behoorlijk wazig – dof zijn en u over het resultaat van een koplamp reparatieset niet tevreden bent, kan er voor gekozen worden deze machinaal te(laten) polijsten. Door de polijst pasta en snelle bewegingen van de polijst machine zullen de koplampen er mogelijk nog een stuk beter uit gaan zien.

  • Bij ernstig doffe – wazige koplampen is het mogelijk de koplampen te laten spuiten. Hierbij brengt men een nieuwe blanke lak laag aan.

Onderwerp gerelateerde artikelen

velg auto
Het schoonhouden - poetsen van je autovelgen: Poets je velgen nooit in direct zonlicht. De velgenreiniger kan zich dan chemisch vastzetten in de velgen. Je hoeft niet per se een specifiek reinigingsproduct voor velgen te gebruiken. Met een oven reinigingsmiddel of remmenreiniger kan het ook. Zorg er in dat laatste geval wel voor dat de remmenreiniger Lees hier meer over autovelgen poetsen.
autopoets
Onderhoud autolak: Autowassen Niet altijd een geliefde bezigheid maar o zo noodzakelijk voor het behoud van uw autolak. Diverse omgevingsfactoren kunnen de laklaag zodanig belasten dat er blijvende beschadigingen ontstaan. Een goed voorbeeld is ‘vogelpoep’. Als dit niet binnen een paar dagen verwijderd wordt, tasten chemische stoffen de lak zodanig Lees hier meer over onderhoud poetsen autolak.
ruitenwisser
Ruitenwissers: Goed zicht begint met een schone ruit. Daarom is de conditie van de ruitenwissers van groot belang. Om goed zicht, ook bij slecht weer, te garanderen, is het verstandig om uw ruitenwissers regelmatig te controleren en bij slijtage te vervangen. Bosch is één van de grootste producenten van ruitenwissers en wisarmen op wereldvlak. De producten worden geleverd Lees hier meer over ruitenwissers.
carstriping
Car striping: Stickers voor op de auto oftewel Car Striping. Een standaard auto is doorgaans in één kleur gespoten. Vind je dat niet genoeg, dan kun je bepaalde delen in een andere kleur laten spuiten. Simpeler is het aanbrengen van een stickerset een decoratieset of een striping. Styling specialisten zoals Car striping, bieden hiervoor talloze striping - stickers en decoratie sets Lees hier meer over Car Striping.
onderhoudsboekje
Onderhoudsboekje en onderhoud: Het technisch bijhouden van de auto is erg belangrijk. Zo moet de auto bij een bepaalde kilometerstand of na een bepaalde periode zijn inspectiebeurt of onderhoudsbeurt ondergaan. Als het onderhoudsboekje goed bijgehouden is kunt u daar de onderhoudsgeschiedenis in terug vinden. We zien echter Lees hier meer over het onderhoudsboekje en interval auto onderhoud.
autobekleding reinigen
Reinigen van stoffen en lederen autobekleding: De meeste mensen staan pas stil bij het reinigen van de autobekleding op het moment dat er een vlek op de bekleding zichtbaar is. Op het moment dat je de vlek wilt verwijderen zie je pas hoe smerig de bekleding van de stoelen vaak is. Bij het constateren van een vlek grijpt men meestal naar een schoonmaakmiddel Lees hier meer over reinigen autobekleding.
veilig onderweg
Veilig autorijden: Autobanden zijn bijna net zo belangrijk als de remmen van uw auto. De werking van een autoband is in principe niets meer dan het samenpersen van lucht. Waardoor het volume kleiner en de druk groter wordt. Autobanden hebben door het remmen en het door het maken van bochten veel te verduren. Daarbij is het natuurlijk wel van belang Lees hier meer over veilig onderweg met autobanden.
gps tracker
GPS track en trace systeem: We horen in de autowereld regelmatig de term GPS track en trace systeem. Met name exclusieve auto’s hebben vaak een dergelijk systeem ingebouwd. Denk ook aan bedrijven die exclusieve auto’s verhuren en graag willen weten waar deze auto’s zich bevinden. En zo ook bij diefstal gemakkelijker te traceren zijn. Het plaatsen Lees hier meer over GPS track en trace systeem.
dashcam
Uitleg advies werking en functie dashcam: Veel mensen in Nederland en België zijn wel bekend met de vele filmpjes die dagelijks op internet opduiken. Veelal zijn ze gefilmd in Rusland en is er een zwaar verkeersongeval op te zien. Andere keren passeren grappige gevallen van pogingen tot verzekeringsfraude langs. Maar wellicht wel de allerbekendste Lees hier meer over werking en advies dashcam.
oorzaak rammel geluid
Oorzaak rammelend geluid auto: Een rammelgeluid rondom of vanuit de motor is vaak het meest lastig vast te stellen. Dit komt ook door het aanwezige motorgeluid. Door met een bepaald toerental het geluid op te zoeken kan er het best gezocht worden. Door kunststof delen met de hand vast te houden kunnen de eerste onderdelen worden Lees hier meer over mogelijke oorzaken van een rammelend geluid.
autodiefstal
Autodiefstal auto inbraak en hacken: Natuurlijk gebeurd het losbreken van een autodeur of het intikken van een zijruit nog steeds maar de auto van nu zit boordevol met elektronische snufjes die vervolgens via de centrale computer (ECU) worden aangestuurd en geregeld. Zo ook elektronische systemen tegen inbraak en diefstal. De startonderbreker werk nu op Lees hier meer over hoe autodieven te werk gaan.
carport
Carport of garage: wat is de beste manier om je auto te stallen? Met een carport of garage bescherm je jouw auto tegen de elementen. Hierdoor blijft je auto er mooier uitzien en behoudt je auto meer van zijn waarde. Er zijn verschillende manieren waarop je jouw auto kunt stallen op een overdekte parkeerplek. Wat is eigenlijk de beste optie: een carport of garage? Lees meer over carport of garage.
Spotify auto
Op deze manieren kun je Spotify streamen in de auto: Het is fijn als je in de auto naar je eigen favoriete muziek kunt luisteren. Tegenwoordig maakt niemand meer gebruik van cd’s, maar stream je jouw muziek. In huis of als je buiten aan het chillen bent met je vrienden, stream je eenvoudig met een Bluetooth luidspreker. In de auto zijn er een aantal Lees meer over Spotify streamen in de auto.
Veilig rijden
Veilig rijden met de juiste schoenen: Je hebt er misschien nog nooit echt over nagedacht, maar het is voor je eigen veiligheid en de veiligheid van anderen belangrijk om het juiste schoeisel te dragen tijdens het autorijden. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je gaat autorijden. Deze schoenen kun je het beste dragen Lees meer over veilig rijden met de juiste schoenen.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl