Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Auto koplampen toen en nu: reparatie wazige kunststof koplampen.


De oudere met glas afgedekte koplampen:


Ook de koplampen van de auto zijn door de jaren heen steeds veranderd. Waar vroeger het licht door het glas scheen zien we de laatste jaren dat de koplampen van de auto geheel uit kunststof zijn vervaardigt. Bij de oudere glazen koplampen was in de meeste gevallen het glas te vervangen. Doordat het glazen gedeelte van de koplamp te vervangen was en dus mogelijk na verloop van tijd ook niet altijd goed afsloot, zagen we destijds ook vaak dat er condensvorming in de koplamp aanwezig was. Door langdurige koplamp lekkage en vocht vorming werden de reflectoren aangetast, dof en soms zelf roestig.

Kunststof koplampen:


De laatste jaren zien we alleen nog maar de kunststof koplampen. Bij een aantal automerken-modellen is het kunststof gedeelte waar het licht doorheen schijnt nog los te vervangen, maar we zien steeds meer dat de koplamp uit een geheel bestaat. Het voordeel hierbij is dat de koplamp potdicht zit en er in de koplamp zo goed als geen condensvorming meer voorkomt. Het nadeel is dat als de koplamp stuk is of dat de koplamp door bijvoorbeeld steenslag teveel beschadigt en te wazig is, zal deze in zijn geheel vervangen moeten worden. Maar het kan nog ongunstiger uitpakken. In de meest voorkomende auto’s zitten elektrische verstelbare koplampen. Deze worden aangestuurd door een, in de koplamp aanwezig zijnde elektromotor. Het komt echter voor dat bij problemen met de hoogte instelling van de koplampen ook het elektromotortje niet los vervangbaar is, maar het in zijn geheel dicht gegoten zit. Dit houd dan in dat een verder perfecte koplamp om die reden vervangen dient te worden.

Wazige verkleurde koplampen:


Het nadeel van kunststof koplampen in vergelijking met de oudere glazen koplampen is dat het kunststof kan verkleuren en door vele steenslag kan beschadigen waardoor de koplamp er na verloop van tijd wazig uit zal gaan zien. Als het er zo slecht uitziet dat de koplampen onvoldoende licht doorlaten kan de auto bij een APK daarvoor worden afgekeurd.


Repareren van wazige verkleurde koplampen:


Als de koplampen verkleurt of wazig zijn kunnen deze wel wat onderhoud gebruiken. Het gaat hierbij om de toplaag van de koplamp, deze is ter bescherming van het kunststof aangebracht.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

Mogelijkheden reparatie wazige - beschadigde koplampen:


Turtle Wax FG7103 Koplamp reparatieset

Turtle Wax FG7103 Koplamp reparatieset:Hersteld vergeelde en gekraste kunststof koplampen.
(APK afkeur).Eenvoudig en kosten besparend.
Bij het opknappen van wazige verkleurde koplampen denken we aan vier mogelijkheden. Afhankelijk van de ernst van de beschadiging of verkleuring van de koplampen kunt u kiezen uit onderstaande opties.


Tips en uitleg polijsten - repareren van doffe verkleurde koplampen:


 • Als de koplampen licht beschadigt zijn of u wilt proberen de koplampen voor weinig geld op te knappen is het zeker een optie het met tandpasta te proberen.

 • Wat hebben we daarbij nodig?

  Tandpasta, water, Glassex en een rol keukenpapier.

  Hoe gaan we te werk?

  Was de koplampen eerst schoon zodat het ruwe vuil is verwijderd. Maak de koplamp vervolgens nat met water en breng voldoende tandpasta aan. Nu ga je met een stuk keukenpapier aan het polijsten. Voor het beste resultaat doe je dit met een draaiende beweging en raakt daarbij de volledige koplamp. Door de wrijving zal de tandpasta sneller opdrogen. Besprenkel de koplamp opnieuw om vervolgens door te kunnen polijsten. Na twee behandelingen kunt u na het afwassen het resultaat bekijken.

 • Als de koplampen al aardig wazig beginnen te worden en u met de tandpasta niet het gewenste resultaat behaald, is het mogelijk de koplampen met behulp van een koplamp reparatieset onder handen te nemen. Met een koplamp reparatieset kunt u de koplampen zelf met de hand polijsten (zie afbeelding hierboven)


 • Als de koplampen behoorlijk wazig – dof zijn en u over het resultaat van een koplamp reparatieset niet tevreden bent, kan er voor gekozen worden deze machinaal te(laten) polijsten. Door de polijst pasta en snelle bewegingen van de polijst machine zullen de koplampen er mogelijk nog een stuk beter uit gaan zien.


 • Bij ernstig doffe – wazige koplampen is het mogelijk de koplampen te laten spuiten. Hierbij brengt men een nieuwe blanke lak laag aan.


 • autobekleding
  Reinigen van stoffen en lederen autobekleding: De meeste mensen staan pas stil bij het reinigen van de autobekleding op het moment dat er een vlek op de bekleding zichtbaar is. Op het moment dat je de vlek wilt verwijderen zie je pas hoe smerig de bekleding van de stoelen vaak is. Bij het constateren van een vlek grijpt men meestal naar een schoonmaakmiddel... Lees hier meer over reinigen autobekleding.
  auto poets
  Onderhoud autolak: Autowassen Niet altijd een geliefde bezigheid maar o zo noodzakelijk voor het behoud van uw autolak. Diverse omgevingsfactoren kunnen de laklaag zodanig belasten dat er blijvende beschadigingen ontstaan. Een goed voorbeeld is ‘vogelpoep’. Als dit niet binnen een paar dagen verwijderd wordt, tasten chemische stoffen de lak zodanig..... Lees hier meer over onderhoud poetsen autolak.
  kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
  Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
  onderhoud velg
  Het schoonhouden - poetsen van je autovelgen: Poets je velgen nooit in direct zonlicht. De velgenreiniger kan zich dan chemisch vastzetten in de velgen. Je hoeft niet per se een specifiek reinigingsproduct voor velgen te gebruiken. Met een oven reinigingsmiddel of remmenreiniger kan het ook. Zorg er in dat laatste geval wel voor dat de remmenreiniger....Lees hier meer over autovelgen poetsen.
  uitdeukgereedschap
  Uitdeuken zonder spuiten: Uitdeuken zonder spuiten is een moderne kostenbesparende en milieuvriendelijke reparatiemethode om uw auto mooi strak te houden. Deukjes kunnen uit het plaatwerk van de auto worden gehaald zonder dat dit deel opnieuw gespoten dient te worden waardoor er dus geen kleurverschil en lakfouten zullen komen. Deze..... Lees hier meer over uitdeuken zonder spuiten.
  kosten reparatie en onderhoud auto
  Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
  zelf auto krassen verwijderen
  voorbeelden en tips zelf auto krasjes verwijderen: Auto krasjes en beschadigingen kennen we allemaal. De ene autobezitters ziet ze amper terwijl de andere autobezitter zich doodergert aan de lak beschadigingen. Het ontstaan van een lak beschadiging gebeurd bijvoorbeeld op een parkeerterrein of parkeergarage. Met name bij smalle parkeervakken is een auto snel... Lees hier meer over het verwijderen van auto krasjes.
  beslagen autoruit
  Vocht in de auto – beslagen autoruiten: Een probleem wat we toch vaak zien is auto’s met veel tot zeer veel vocht aan de binnenkant van de ramen. De reden van de beslagen ramen is natuurlijk dat het vocht in de auto niet weg kan en tegen de binnenkant van de ramen condenseert. Wat is de oorzaak van al dat vocht en wat kunnen we er tegen doen? Vocht..... Lees hier meer over beslagen autoramen.
  gebruikte auto
  Tips aanschaf occasion - oldtimer: Een occasion kopen is natuurlijk een prachtig moment. Maar, liever geen kat in de zak. Als je dat wilt voorkomen is het zaak om als het ware een complete checklist af te lopen waarbij op allerlei punten gelet wordt. Helaas is het onderstaande verhaal natuurlijk niet volledig, maar het biedt wellicht een goed eerste handvat. Sla de proefrit..... Lees hier meer over aanschaf occasion.
  bumper reparatie
  Kunststof bumper repareren: Als een kunststof bumper bijvoorbeeld  bij het parkeren fors beschadigd is. Kan deze scheur of zelfs het gat in de bumper vrij gemakkelijk gerepareerd worden. Men noemt het al gauw een kunststof bumper maar let op !  De bumper kan ook uit polyester vervaardigd zijn. Het verschil tussen het repareren van een kunststof of polyester...... Lees hier meer over reparatie kunststof bumper.
  autoweetjes
  Weetjes voor iedere automobilist: Controle punten en weetjes die in principe iedere automobilist behoort te weten. Zoals het oliepeil van de motor waar kan ik op de oliepeilstok zien of er voldoende olie in zit? Het is normaal dat de motor wat olie verbruikt, daarom moet het oliepeil op gezette tijden worden gecontroleerd. Bij het controleren moet de auto..... Lees hier meer over weetjes voor iedere automobilist.
  kentekenplaat
  Nieuwe kentekenplaat nummerbord: nieuwe kentekenplaten kunt u uitsluitend aanschaffen na overlegging van een geldig legitimatiebewijs en het originele kentekenbewijs deel I (deze word afgestempeld na verkrijging van een set nieuwe platen) en deel II. Ze zijn verkrijgbaar bij circa 320 erkende fabrikanten van kentekenplaten.... Lees hier meer over kentekenplaat - nummerbord vernieuwen.
  cabriokap
  Onderhoud cabriokap: Het goed schoonmaken en schoonhouden van een cabriokap zorgt buiten dat het mooier oogt ook voor een langere levensduur van de cabriokap. Bij het schoonmaken van de achterruit hebben we de glazen en de kunststof (plastic) achterruit. De plastic achterruit is prima te reinigen met een sopje wel is het verstandig om zoals bij het wassen van een auto.... Lees hier meer over onderhoud cabriokap.
  carstriping
  Car striping: Stickers voor op de auto oftewel Car Striping. Een standaard auto is doorgaans in één kleur gespoten. Vind je dat niet genoeg, dan kun je bepaalde delen in een andere kleur laten spuiten. Simpeler is het aanbrengen van een stickerset een decoratieset of een striping. Styling specialisten zoals Car striping, bieden hiervoor talloze striping - stickers en decoratie sets...... Lees hier meer over Car Striping.
  autoruit
  Reparatie voorruit: Bij een voorruitschade wordt eerst gekeken naar de omvang en de soort beschadiging. Is het sterretje niet groter dan een 2 Euro muntstuk (3,5 cm doorsnede), dan kan de beschadiging vrijwel altijd perfect gerepareerd worden. Is de beschadiging groter dan een 2 Euro muntstuk (3,5 cm doorsnede), dan kan de beschadiging vrijwel altijd perfect...... Lees hier meer over reparatie voorruit.
  wrappen
  Zelf een auto wrappen: Het zelf auto wrappen van een auto is een klus die veel geduld en tijd vraagt. Maar zeker mogelijk ! Natuurlijk zijn ook de juiste materialen erg belangrijk. Indien u van plan bent zelf een auto te wrappen of u wilt om het te proberen eerst het dak of de motorkap wrappen volgen hier enkele tips en uitleg. Het aanbrengen van de folie doet u met... Lees hier meer over zelf een auto wrappen.
  Sitemap:

  Technische Informatie

  Algemene Auto Informatie

  Overige autoweetjes